Grote meeeters

John
18 Min Read

Mee-eters in het gezicht, ook wel open comedonen genoemd, worden veroorzaakt door een overproductie van talg die de huidporiën verstopt. Dit mengsel van talg en dode cellen vormt een kleine, zwarte, harde bal op het huidoppervlak. Ze verschijnen vaak op een vette huid, die van nature de neiging heeft om onzuiverheden vast te houden en talg in grotere dan normale hoeveelheden af te scheiden. De open comedo is anders dan de gesloten comedo, dat is een microcyste (witte vlek onder de huid), die groter kan worden en een puistje met pus vormt. Mee-eters zijn vaak geconcentreerd in de T-zone (voorhoofd-kin-neus).

Het is verleidelijk om van comedonen af te komen door ze te prikken, maar dit gebaar wordt niet aanbevolen: de meeste mensen maken ze half leeg of knijpen ze slecht, wat een ontstekingsverschijnsel veroorzaakt. Als u uw gezicht aanraakt met uw handen of vingernagels, die echte nesten zijn voor ziektekiemen, riskeert u bovendien een infectie te bevorderen, wat resulteert in nog lelijkere rode puistjes.

Wat zijn grote meeeters?

Wat zijn grote meeeters?

Ondanks hun uiterlijk hebben mee-eters niets te maken met een vuile huid. Integendeel, mee-eters (ook wel mee-eters of comedonen genoemd) zijn een soort verstopte porie. Ze kunnen alleen of samen met acne verschijnen. Mee-eters ontstaan wanneer dode huidcellen, overtollig talg en vuil zich in de porie verzamelen. Zodra dit mengsel de poriënopening op het huidoppervlak bereikt, oxideert het en wordt het zwart. Mee-eters komen vaak voor in de T-zone (voorhoofd, neus en kin), vooral rond de neus, omdat hier meer haarzakjes zijn en er meer olie wordt geproduceerd dan elders op het gezicht.

Lees ook :- Talgkliertjes uitknijpen

Oorzaken van grote meeeters

Dr. Braeken herinnert zich dat de oorzaken van mee-eters meerdere kunnen zijn:

  • De puberteit en hormonale veranderingen. De productie of inname van hormonen activeert de talgklieren die verantwoordelijk zijn voor de productie van talg. Gedurende het hele leven zullen deze hormonale factoren (pilgebruik, menopauze …) de huid reactiever maken en het verschijnen van mee-eters bevorderen.
  • Het gebruik van zogenaamde comedogene cosmetica. Dit zijn vaak vettige stoffen of occlusieve make-upproducten zoals bepaalde soorten zonnepoeder. Dr. Braeken raadt daarom aan om naar de etiketten te kijken en de voorkeur te geven aan niet-comedogene producten.
  • Een slechte hygiëne van de huid en een te rijk aan vetten of suikers.
  • De vette of gemengde worden meer aangetast door mee-eters. De poriën zijn veel groter en produceren meer talg dan een droge huid.

Hoe ontstaan mee-eters?

Als er sprake is van overmatige talgproductie in de poriën, kan de talg slechts moeilijk via het huidoppervlak worden uitgescheiden: de poriën raken verstopt.
Het overtollige talg vermengt zich met dode huidcellen, waardoor de “uitgang” van de poriën nog kleiner wordt en de talg nog slechter wordt uitgescheiden.
Als de porie nog een klein beetje open is, komt het mengsel van talg en dode huidcellen in contact met zuurstof, waardoor het oxideert en zwart wordt: er ontstaat een mee-eter.
Een teveel aan talg kan ontstaan door hormonen, (verkeerde) voeding, schadelijke ingrediënten in cosmetische producten, maar ook door ziektes of medicijnen.

Lees ook :- Bultjes onder oksel

Wat te doen tegen mee-eters?

Voor mee-eters is preventie het beste tegengif. Met een simpele verzorgingsroutine bestaande uit 3 stappen houd je je huid gezond en voorkom je mee-eters.

  • Reiniging: Gebruik een milde, in water oplosbare reiniger om vuil, make-up en overtollig talg van het huidoppervlak te verwijderen.
  • Exfoliëren: Gebruik een goed geformuleerde BHA-exfoliant. Een exfoliërende scrub met salicylzuur (BHA) verwijdert dode huidcellen uit de poriën zelf, waardoor ze niet verstopt raken.
  • Hydrateren: Gebruik elke dag een goed samengestelde dagcrème (minimaal SPF 30) en een nachtcrème die bij je huidtype past. Door uw huid in balans te houden, voorkomt u overmatige talgproductie.

Symptomen van mee-eters

Mee-eters kunnen iedereen treffen, ongeacht huidtype, leeftijd of geslacht. Ook al zijn ze wijdverbreid, vooral onder adolescenten, er zijn genoeg volwassenen die met de puistjes moeten worstelen. Volgens een onderzoek heeft 64 procent van de 20- tot 29-jarigen en 43 procent van de 30- tot 39-jarigen last van mee-eteracne. oud of geslacht. Ook al zijn ze wijdverbreid, vooral onder adolescenten, er zijn genoeg volwassenen die met de puistjes moeten worstelen. Volgens een onderzoek heeft 64 procent van de 20- tot 29-jarigen en 43 procent van de 30- tot 39-jarigen last van mee-eteracne.

Mee-eters zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Witachtige kleine uitsteeksels
  • Huiduitsteeksels met een donkere talgprop
  • Papels, puisten, knobbeltjes, abcessen
  • Littekens, cysten, fistels

De comedomes komen vooral voor op het gezicht. De volgende lichaamsdelen worden minder vaak getroffen:

  • nek
  • Inkijk
  • Actie
  • Bovenarmen

Lees ook :-Puist onder oksel

Wat helpt tegen mee-eters?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je actie kunt ondernemen tegen mee-eters. Maar voordat u begint, moet u niet vergeten: Mee-eters zijn ongemakkelijk en zien er misschien niet zo mooi uit, maar vormen in het begin geen probleem. Acne kan zich echter ontwikkelen achter de zichtbare mee-eters.

  • Dagelijkse gezichtsbehandeling

reiniging Voordat u andere maatregelen neemt: Een zorgvuldige ochtend- en avondreiniging is de basis in de strijd tegen mee-eters en puistjes. Het is minder de intensiteit dan de regelmaat die belangrijk is. De juiste tips voor het reinigen en verzorgen van een onzuivere huid vind je hier.

  • Gezonde levensstijl

Zowel uw dieet als uw algemene levensstijl kunnen positieve effecten hebben op het uiterlijk van uw huid. Ontdek nu hoe lichaamsbeweging puistjes beïnvloedt en hoe uw voedsel uw huid beïnvloedt. En natuurlijk kan stress ook je acne aantasten.

  • Medicinale acnebehandeling

Tegenwoordig raden veel artsen aan om bij tekenen van acne vulgaris te werk te gaan volgens het motto “Hard en vroeg” – dat wil zeggen, zo vroeg mogelijk en met geschikte medicatie. Dit is om te voorkomen dat acne zich volledig ontwikkelt. Meer over acne medicamenteuze behandelingen.

De juiste dingen om te doen om mee-eters te verwijderen

  • Maak een afspraak met een schoonheidsspecialiste of dermatoloog om te leren hoe je mee-eters kunt doorboren zonder je huid te beschadigen.
  • Breng een paar dagen voor het verwijderen van je mee-eters een crème aan met een beetje salicylzuur om de mee-eter te verzachten. Je kunt ook vlak daarvoor een stoombad nemen om de poriën van de huid te openen.
  • Was uw handen en desinfecteer het te behandelen gebied met een antiseptische oplossing.
  • Richt en knijp de zwarte punt tussen twee tissues of twee wattenstaafjes. Als je kiest voor de mee-eterverwijderaar, overweeg dan om deze te desinfecteren.
  • Schraap niet over de huid, anders valt deze uit elkaar.

Behandeling van grote meeeters

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om mee-eters te verwijderen of het verschijnen ervan te voorkomen. U kunt uw huid thuis verzorgen, dagelijks met cosmetische behandelingen of een dermatoloog bellen.

  • Cosmetologische behandelingen

De basis van een schone huidtextuur begint met een ochtend- en avondreiniging met producten aangepast aan uw huidtype.

Als je een vette of gecombineerde huid hebt, kun je producten gebruiken die zijn gemaakt met zink, dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Een crème op basis van salicylzuur is ook zeer effectief in het verzachten van de cellen die de poriën van de huid verstoppen.

Mensen met ernstige acneproblemen kunnen een product gebruiken dat bestaat uit vitamine A, keratolytisch zuur genaamd (pelt van de keratinelaag af). Let op, aangezien dit product zeer irriterend is, moet het op voorschrift van een dermatoloog en onder medische controle worden gebruikt.

Producten gemaakt van fruitzuren worden ook aanbevolen om mee-eters te verwijderen. Ze helpen dode cellen los te maken en schilfering te vergroten. Zorg ervoor dat u de concentratie van fruitzuren aanpast aan uw huidtype, aangezien ze boven een bepaald percentage irriterend kunnen zijn.

  • Dermatologische behandelingen

Dr. Braeken specificeert dat er geen goede dermatologische procedure is voor mee-eters. Er zijn echter dermatologische behandelingen om de acne-gevoelige huid te behandelen en dus tegelijkertijd mee-eters te verwijderen.

  • Dermatologische reiniging

Het wordt uitgevoerd door een dermatoloog na een diagnose en analyse van uw huid. De specialist begint met een lichte glycolzuurpeeling om de poriën van de huid te openen. Vervolgens gaat hij over tot een diepe reiniging van de huid en maakt hij met een afgeschuinde naald of een klein scalpel micro-incisies. Ten slotte zal hij de mee-eters verwijderen met een comedonenverwijderaar en een oplossing van trichloorazijnzuur aanbrengen om de poriën te sluiten en genezing te bevorderen.

  • De fractionele Co2-laser

Het wordt gebruikt om acnelittekens te wissen. Tijdens de sessie wordt continu een straal koude lucht vrijgelaten om onaangename gewaarwordingen te beperken en kan verdoving worden overwogen. De laser vernauwt de poriën tot het maximum en de mee-eters verdwijnen. Naarmate de sessies vorderen, is er een verbetering van de huidtextuur en een vermindering van verwijde poriën.

  • De D-Glow-laser

Een gekoppelde werking van de microbiologische stroom (MBC) met ultrageluid behandelt alle problemen met betrekking tot de huid en in het bijzonder die van de probleemhuid. Het reinigt het gezicht diep, voorkomt acne, behandelt en vernauwt de poriën om de vorming van mee-eters te beperken. De huid is gezonder dankzij een herbalancering van de seborrheic huid.

Kun je mee-eters uitknijpen?

We weten dat het enorm aantrekkelijk en bevredigend kan zijn om snel een kleine, donkere mee-eter eruit te persen. Maar we raden het ten zeerste af! Het risico dat de talg in het omliggende weefsel wordt gedrukt, wat kan leiden tot lelijke ontstekingen en zelfs grotere puistjes, is simpelweg te groot!

Dat geldt overigens ook voor de zogenaamde blackhead removers of comedone pushers, waar momenteel veel reclame voor wordt gemaakt. Ook hier is het gevaar dat de teint eerder verslechtert dan verbetert, zeer groot. Als u uw mee-eters professioneel wilt laten verwijderen, kunt u het beste een afspraak maken met een gediplomeerde schoonheidsspecialiste. Trouwens: veel dermatologische praktijken hebben hun eigen schoonheidsspecialiste die gespecialiseerd is in de behandeling van een onzuivere huid ze weten hoe ze mee-eters het beste kunnen verwijderen. Zo ontstaat er geen ontsteking en kan je huid in alle rust genezen.

Lees ook :- Rugpijn rechts midden

Grote meeeters voorkomen

Wat helpt tegen zwarte puistjes

Om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe mee-eters in de pas gereinigde poriën ontstaan, moet u bij de reiniging en verzorging van uw gezicht op een paar dingen letten: Naast talg kunnen resten van de foundation bijvoorbeeld leiden tot puistjes en acne. Een grondige gezichtsreiniging is dan ook belangrijk, hiervoor zijn speciale gezichtsborstels handig. Uw voordeel: dankzij de roterende borstel of siliconen opzetstukken wordt het reinigingsproduct bijzonder diep in de huid ingewerkt en worden zelfs de meest hardnekkige vuilresten effectief verwijderd. Daarnaast hebben de bustes een licht peelend effect en stimuleren zo de bloedsomloop in de huid.

Als u over het algemeen gevoelig bent voor puistjes, kunt u het beste lichte crèmes en gels gebruiken. Verzorgingsproducten met hydroxyzuren en salicylzuur zijn bijzonder effectief tegen comedonen en voorkomen hun vorming. Voorzichtigheid is echter geboden bij een droge of gevoelige huid: de zure producten zijn effectief, maar sommige zijn ook erg agressief.

Nog een tip van dermatologen: huidverzorging met retinoïden. De chemische stof staat vooral bekend als een wondermiddel tegen rimpels omdat het de celvernieuwing stimuleert en helpt om de oude huid sneller af te werpen. En dat werkt heel goed tegen mee-eters. Dr. Ranella Hirsch onthulde een truc die alle beginners kunnen gebruiken op Harper’s Bazaar in de Verenigde Staten: “Het is meestal een goed begin om te beginnen met een laaggedoseerd retinolverzorgingsproduct, dat je ook in de drogisterij kunt kopen. Geef uw huid zes tot acht weken de tijd om te wennen aan het actieve ingrediënt en gebruik slechts een klein beetje product – minder is meer. “

Lees ook :- Mee eters in oor

Huismiddeltjes voor grote meeeters

Niet alleen vrij verkrijgbare producten elimineren mee-eters – indien correct gebruikt. Er zijn ook verschillende huismiddeltjes die de teint van uw huid aanzienlijk kunnen verbeteren, zoals:

  • Tea tree olie heeft antibacteriële en ontstekingsremmende effecten. Breng de vloeistof puur of verdund met een beetje water aan op de aangetaste plekken met een watje. Voor mensen met een gevoelige huid geldt op dit moment echter het volgende: Wees spaarzaam met tea tree olie, omdat het een hoog allergeen potentieel heeft.
  • Vers citroensap heeft een vergelijkbaar effect op mee-eters. Hier meng je vier druppels sap met een eetlepel suiker, masseer ze in de huid en spoel ze weer af. Als alternatief kunt u het sap mengen met een beetje natuurlijke yoghurt, honing en zout – dit verandert in een gezichtsmasker dat u 30 minuten laat intrekken.
  • Kleipoeder kan ook helpen bij het verwijderen van mee-eters. Het wordt aangebracht als een gezichtsmasker en verwijdert zowel talg als mogelijke gifstoffen van de huid. Daarnaast voorziet het je gezicht van belangrijke mineralen en is de doorbloeding van de huid veel beter.
  • Een stoombad voor je gezicht kan ook wonderen doen: de warmte opent de verstopte poriën waardoor het overtollige talg beter kan wegvloeien. Breng gewoon wat water aan de kook en doe er een zakje kamillethee in – en houd je hoofd er een kwartier boven met een handdoek.
  • Van zink wordt ook gezegd dat het de talgproductie remt. Ons lichaam is echter niet in staat om het zink in veel voedingsmiddelen (waaronder peulvruchten, noten en granen) op te slaan. Om deze reden zijn er speciale tabletten en zinkzalven die je specifiek tegen mee-eters kunt gebruiken.

Grote meeeters video :-

Hoe ontstaan grote mee-eters?

Mee-eters en puistjes ontstaan wanneer de kleine kanaaltjes van de talgklieren verstopt raken door overmatige keratinisatie en overproductie van huidoliën. Het geproduceerde talg kan dan niet meer snel genoeg wegvloeien en er vormt zich een soort prop.

Hoe verwijder ik mee-eters?

Was je gezicht met een milde, in water oplosbare gezichtsreiniger en gebruik daarna een tonic met niacinamide om de vorm van de poriën te verbeteren. Leg 2-3 minuten een warm (niet heet), vochtig washandje op de delen van het gezicht waar je mee-eters wilt verwijderen.

Moet je mee-eters uiten of niet?

Feit is: mee-eters moeten om esthetische en gezondheidsredenen op de lange termijn worden verwijderd. Nare huidvlekken zijn immers niet mooi en als je mee-eters te lang ongecontroleerd laat, loop je het risico dat je poriën steeds meer verstopt raken.

Hoe verwijder ik mee-eters Home Remedies?

Zo spoel je verstopte poriën voorzichtig af met een pasta gemaakt van zuiveringszout. Hoe het werkt? Meng een theelepel van het witte poeder met twee theelepels water en roer tot een gladde massa. Aanbrengen op de aangetaste huid, inmasseren en daarna weer afspoelen.

Share This Article
Leave a comment