Bultjes onder oksel

John
19 Min Read

Als een knobbeltje onder de oksel wordt gevoeld, zijn veel mensen bang dat dit kan duiden op een kwaadaardige kankergezwel of een andere gevaarlijke ziekte. Bubbels onder de arm zijn echter meestal te wijten aan relatief onschuldige oorzaken, zoals een zweetklierontsteking of een infectie. Dienovereenkomstig verdwijnen ze vaak vanzelf zodra het eigen afweersysteem van het lichaam de veroorzakende ziekteverwekker met succes heeft bestreden.

In zeldzamere gevallen kan een zwelling van de lymfeklieren een kanker verbergen, waarbij borstkanker een belangrijke rol speelt. Daarom moeten vooral langdurige knobbels altijd onmiddellijk door een arts worden onderzocht om de exacte oorzaak te identificeren en om onschadelijke van kwaadaardige zwellingen te kunnen onderscheiden.

Een bult onder de oksel

Een bult onder de oksel

Je gaat rustig douchen, genietend van de sensatie die het geeft… Je reinigt alle delen van je lichaam, maar als je bij je oksel komt, zie je een knobbeltje… Is het een puistje? Een deuk?

Voor de spiegel hef je je arm op om beter te kunnen observeren … Je vraagt je af: is het gevaarlijk? In de meeste gevallen zijn okselballen niet ernstig, maar het is belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak te vinden. Vooral als dit ganglion groter wordt naarmate de dagen verstrijken.

Lymfeklieren komen overal in het lichaam voor (bijvoorbeeld in de oksels, liezen of in de nek) en zijn meestal ingebed in vet of bindweefsel. Hoewel de structuur altijd vergelijkbaar is, kan de grootte variëren en variëren van ongeveer twee millimeter tot twee centimeter. De waterwitte lymfe bereikt de lymfeklieren via verschillende zeer fijne lymfekanalen (vasa afferentia), waar het wordt ontdaan van ziektekiemen, vreemde lichamen of tumorcellen en vervolgens wordt teruggevoerd naar de bloedbaan.

Bij gezonde mensen zijn de knobbels meestal niet voelbaar. Als ze gezwollen zijn en daardoor merkbaar zijn, is dit een teken dat het immuunsysteem actief is en een infectie of bepaalde ziekteverwekkers “bestrijdt”.

Lees ook :- Puist onder oksel

De bultjes onder de oksel gaat niet weg : Wat te doen?

Als de zwelling van de lymfeklieren langer dan drie weken aanhoudt, moet u een arts raadplegen. Ook als de gezwollen bulten maar onder één oksel zitten. Dit geldt vooral als u geen andere symptomen van een infectie heeft, zoals vermoeidheid of een zere keel.

Als u symptomen blijft ontwikkelen zoals nachtelijk zweten of gezichtsverlies, of als er pus uit de lymfeklieren lekt, moet u onmiddellijk handelen en zo snel mogelijk een arts raadplegen. Experts kennen het verschil tussen een onschuldige zwelling van de lymfeklieren en een potentieel gevaarlijke oorzaak. Een arts kan een betrouwbare diagnose stellen en een passende therapie initiëren.

Bultjes onder oksel : Oorzaken

Bultjes onder de oksel kunnen verschillende oorzaken hebben. Hier volgt algemene informatie over mogelijke oorzaken van bultjes onder de oksel. Als je dit probleem ervaart, is het altijd het beste om een zorgverlener te raadplegen voor een accurate diagnose en passende behandeling. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

  • Scheren of waxen: Bultjes in het okselgebied kunnen het gevolg zijn van scheren of waxen, wat kan leiden tot ingegroeide haren of geïrriteerde haarzakjes. Deze bultjes zijn meestal rood en kunnen gepaard gaan met pijn of jeuk.
  • Allergische reacties: Allergieën voor bepaalde deodorants, antitranspiranten, wasmiddelen of stoffen kunnen bultjes onder de oksel veroorzaken. De bultjes kunnen jeuken, rood zijn en gepaard gaan met huidirritatie.
  • Hidradenitis suppurativa: Dit is een chronische huidaandoening die de zweetklieren in gebieden met haarzakjes aantast, zoals de oksels en liezen. Het leidt tot de vorming van pijnlijke, ontstoken bultjes die pus kunnen bevatten.
  • Huidinfecties: Bacteriële of schimmelinfecties kunnen bultjes onder de oksel veroorzaken. Deze infecties kunnen ontstaan door beschadigingen van de huid, slechte hygiëne of overmatig zweten.
  • Cysten: Cysten zijn met vocht of pus gevulde zakjes. Ze kunnen zich ontwikkelen in de oksel als gevolg van geblokkeerde haarzakjes of zweetklieren. Cysten zijn meestal pijnloos, maar kunnen gevoelig worden als ze geïnfecteerd raken.
  • Lymfadenopathie: Opgezwollen lymfeklieren in de oksel kunnen aanvoelen als bultjes. Lymfadenopathie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder infecties, auto-immuunziekten of kanker.
  • Lipomen: Lipomen zijn goedaardige gezwellen van vetweefsel. Ze kunnen onder de huid ontstaan op verschillende delen van het lichaam, inclusief de oksel. Lipomen zijn over het algemeen pijnloos en beweeglijk.

Pijn met knobbels onder de arm

Zwellingen of knoestige verdikkingen onder de oksels duiden meestal op een bijzonder actief immuunsysteem, dat reageert op veranderingen in het organisme. Dienovereenkomstig zijn de knobbels in de meeste gevallen een signaal voor een ziekte of aandoening – zelfs als er geen andere symptomen zijn en / of de betrokken persoon er daadwerkelijk “gezond” uitziet.

Niettemin duiden gezwollen lymfeklieren niet noodzakelijkerwijs op een ernstige ziekte. In de meeste gevallen kunnen ze worden herleid tot een relatief onschuldige oorzaak. Als de verdikking na enkele dagen nog steeds voelbaar is en gepaard gaat met andere symptomen zoals pijn, gevoeligheid, koorts, nachtelijk zweten of gewichtsverlies, moet uit voorzorg altijd een arts worden geraadpleegd. Dit kan de exacte oorzaak ophelderen en, indien nodig, de nodige behandelingsmaatregelen initiëren.

Lees ook :- Cyste oksel

Andere oorzaken van verharding onder de oksel

In verband met reumatische aandoeningen zoals systemische lupus erythematodes (SLE) komen vaak gezwollen lymfeklieren in de nek, oksels of lies voor. SLE is een relatief zeldzame ontstekingsziekte van het bindweefsel en behoort tot de auto-immuunziekten, omdat het immuunsysteem is gericht tegen het eigen lichaamsweefsel.

Reumatoïde artritis (reuma) is ook gebaseerd op een dergelijke storing van het lichaamseigen afweersysteem. Hierdoor kunnen naast de typische symptomen zoals gewrichtspijn, zwelling en ochtendstijfheid van de gewrichten, gezwollen lymfeklieren ontstaan.

Vaak wordt verharding onder de oksel veroorzaakt door een ontsteking van de zweetklieren of haarwortels. Intolerantie voor bepaalde medicijnen kan ook worden overwogen. Deze omvatten penicilline en kinidine, die worden gebruikt om bepaalde hartritmestoornissen te behandelen, zoals hartkloppingen of atriale fibrillatie.

Wat zijn de symptomen van een okselknobbel?

Als je nog nooit een knobbeltje hebt gehad, dan is dit goed nieuws. Dit betekent dat je gezond bent en zorgt voor de reinheid van je lichaam, maar als je iets in de oksel voelt, dan kun je door sommige symptomen erachter komen of het een okselknobbel is of niet-

  • Zwelling in de oksel of okselgebied.
  • Pijn in oksel of oksel.
  • Gevoel van rond, verheven vlees in de okselhuid.
  • Sommige mensen krijgen ook koorts als er een knobbeltje in de oksel zit.
  • In de oksel ontstaan klonterige ronde knobbeltjes, deze knobbel kan klein of groot zijn.
  • Als er een knobbel in de oksel zit, kunt u naast pijn ook een branderig gevoel voelen.

Wanneer maak je een afspraak met je huisarts?

Raadpleeg uw arts als u, kijkend naar de groei van de knobbel, een van de volgende zaken opmerkt:

  • De knobbel wordt gedurende twee weken zichtbaar groter.
  • De knobbel komt na de eerste behandeling weer terug.
  • Je bent afgevallen terwijl je je normale leven leidde.
  • U heeft andere symptomen die u niet kunt verklaren.

De specialist voert onderzoeken uit om een duidelijke diagnose te stellen en u een passende behandeling te geven. Onthoud dat dit niet hoeft te betekenen dat je iets ernstigs hebt.

Lees ook :- Abces oksel

Verloop en diagnose van lymfeklierzwelling

Omdat de knobbels vaak voorkomen in verband met infecties of andere ongevaarlijke ziekten zoals zweetklierontsteking, is een specifieke behandeling vaak niet nodig. In plaats daarvan verdwijnen de zwellingen meestal vanzelf zodra de afweer van het lichaam de ziekteverwekkers met succes heeft bestreden. Niettemin moeten zowel vrouwen als mannen altijd een merkbare verharding in de oksel hebben die zo snel mogelijk door een arts wordt opgehelderd om ernstigere ziekten zoals borstontsteking of borstkanker uit te sluiten.

Om de diagnose te stellen, voert de arts na het afnemen van de anamnese een zorgvuldige palpatie uit om een ​​nauwkeurig beeld te krijgen van de knobbeltjes in de oksel. Als deze na enkele dagen niet vanzelf teruggaan en/of een toename of verandering vertonen, worden meestal verdere stappen ondernomen om de oorzaak op te helderen. Dit zijn onder meer bloed- of echografisch onderzoek, in sommige gevallen is het ook nodig om een ​​weefselmonster (biopsie) te nemen om preciezere informatie te verkrijgen of een betrouwbare diagnose van een ziekte te kunnen stellen.

Wanneer moeten we ons zorgen maken over okselknobbels?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Zit de knobbel er al langer dan 2 weken?
  • Wordt de knobbel groter?
  • Ben ik afgevallen zonder zelfs maar te proberen?
  • Heb ik nog andere symptomen die ik niet verklaar?
  • Is de knobbel teruggekomen nadat deze is verwijderd?

Als u een van deze vragen met ja hebt beantwoord, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Ze moeten kunnen identificeren wat de knobbel veroorzaakt. Als ze niet zeker zijn, kunnen ze u doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verdere onderzoeken, zoals: biopsie, echografie.

Hulp en behandeling van knobbels onder de oksel

Therapie is afhankelijk van de oorzaak. Als er bijvoorbeeld een infectie is met het Epstein-Barr-virus, kan het lichaam in de meeste gevallen de ziekte zelf met succes bestrijden door veel rust, slaap en het vermijden van stress en lichamelijke inspanning.

Indien nodig en na overleg met de behandelend arts kunnen ook pijnstillende en koortsverlagende middelen (ibuprofen, paracetamol, etc.) worden gebruikt. Antibiotica zijn daarentegen alleen geïndiceerd als er tegelijkertijd een bacteriële infectie optreedt. Hier moet echter extra op worden gelet, omdat bepaalde breedspectrumantibiotica (zoals ampicilline) bij glandulaire koorts een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken in de vorm van jeukende huiduitslag.

Meestal geneest de infectie na ongeveer twee maanden zonder gevolgen; complicaties zoals een ontsteking van het hartzakje of een gescheurde milt komen minder vaak voor. Pfeiffer kan onder bepaalde omstandigheden een chronisch beloop hebben, waardoor de getroffenen maandenlang zonder aanwijsbare oorzaak last hebben van een verhoogde temperatuur en lichamelijke uitputting.

Lees ook :- Bult op achillespees

Hoe weet ik of de knobbel in de oksel te wijten is aan folliculitis of lymfoom?

Als u zich realiseert dat u een knobbeltje onder uw oksel heeft, is het belangrijk om niet uw geduld te verliezen en uw arts om advies te vragen.

Lymfomen worden meestal geassocieerd met koorts, slaapproblemen en overmatig nachtelijk zweten, evenals gewichtsverlies. In sommige gevallen zijn er echter geen duidelijke symptomen, dus het is altijd het beste om een arts te raadplegen.

Hoe zich te ontdoen van puistje onder de oksel

  • Exfoliëren

We kunnen dit niet genoeg benadrukken! Je oksels grondig schrobben, of het nu met een scrub of een exfoliërende body wash is, of zelfs een luffa, is een supergemakkelijke manier om okselpuistjes weg te houden. Door het in je normale doucheroutine op te nemen, wordt het extra talg verwijderd en worden de poriën in je okselhuid ontstopt.

  • Vermijd wrijving

Als je iemand bent die vatbaar is voor puistjes, draag dan losse kleding! Nauwsluitende T-shirts zien er misschien schattig uit voor de gram, maar je moet je huid af en toe laten ademen, en het dragen van losse, ademende katoenen kleding is de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen. Dr. Mrunal voegt er ook aan toe: “Was je kleren regelmatig! Draag geen kleding waarin zich zweet heeft opgehoopt en zorg ervoor dat er geen schimmelinfecties zijn – als je ze hebt, heb je een goede behandeling nodig. Bezoek de dokter in het ziekenhuis vroegst, en zorg ervoor dat u zich laat behandelen!”

  • Gebruik producten die bij u passen

We hebben het al eerder gezegd, we gaan het nog een keer zeggen –– als je iemand bent met een gevoelige huid of allergisch bent voor bepaalde ingrediënten, doe dan onderzoek voordat je bepaalde producten koopt, vooral als het om je oksels gaat. Door te kiezen voor producten die zacht zijn en bij uw huidtype passen, kunt u allergieën en ongewenste puistjes voorkomen.

  • Volg de algemene huidhygiëne

Luister, we weten dat in lockdown de dagen naadloos in elkaar overgaan en douchen zinloos lijkt. Er gaan een paar dagen voorbij en je hebt niet gedoucht, en de cyclus gaat door tot de volgende keer dat je een werkbezoek hebt waarvoor je er representatief uit moet zien. Maar wacht! Je nodigt gewoon onnodige bacteriën uit op je lichaam. Dr. Mrunal voegt eraan toe: “Zorg in het algemeen voor een goede hygiëne om puistjes in de oksel te voorkomen. Als uw probleem voortkomt uit veel zweten, zorg er dan voor dat u twee keer per dag in bad gaat om al het zweet te verwijderen.”

  • Scheer het goed

Zijn scheermessen handig? Reken maar dat ze dat zijn! Maken ze ook de weg vrij voor ingegroeide haren en huidirritatie? Ook ja. Zullen we stoppen ze te gebruiken? Absoluut niet. Hoewel jij en je scheermes nu misschien BFF’s zijn, is hier een vriendelijk advies. Als het niet voor u werkt, kiest u voor iets anders. “Kies voor goede ontharingstechnieken en identificeer de triggers als u zich scheert of harst – ga in plaats daarvan voor een permanente ontharingstechniek”, legt Dr. Mrunal uit.

Effectieve huismiddeltjes en natuurgeneeskundige behandelingen

Manuele lymfedrainage kan zeer effectief zijn bij het ondersteunen van de lymfestroom en het gemakkelijker maken voor de lymfeklieren om te zwellen. Het mag echter alleen worden uitgevoerd door een ervaren deskundige, omdat deze procedure in bepaalde gevallen niet mag worden gebruikt. Deze omvatten ernstige stoornissen van de bloedsomloop, open wonden, koortsachtige ziekten, hartfalen en een bestaande zwangerschap.

De acupunctuurmassage (APM) van Penzel zou een positief effect hebben op de doorstroming van energie in het lichaam. In tegenstelling tot klassieke acupunctuur worden hier geen naaldpriktechnieken gebruikt. In plaats daarvan wordt externe mechanische druk gebruikt, waarbij de beoefenaar zachtjes de zogenaamde “meridianen” streelt met een massagestok.

Aromatherapie is zeer geschikt om de afweer van het lichaam te versterken. De etherische oliën activeren en ondersteunen het immuunsysteem, hebben een harmoniserende werking en kunnen bijvoorbeeld helpen bij verkoudheid. We raden geuren aan van bergamot, eucalyptus, tijm of engelwortel (engelwortel). Doe een paar druppels van je favoriete oliën in de aromalamp en plaats deze in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt.

Preventie van bultjes onder oksel

Omdat de knobbel een symptoom kan zijn van verschillende ziekten, is deze onvoorspelbaar en kan daarom in de toekomst niet worden voorkomen. Er zijn zeker mensen die bij de minste verkoudheid gezwollen lymfeklieren (ook in de oksels) melden. Als de knopen ontstaan door een lichamelijke reactie (intolerantie, allergie), kunnen eventuele symptomen zelfstandig en in een vroeg stadium worden behandeld. Ook hier is preventie slechts in beperkte mate mogelijk of dient de patiënt ervoor te zorgen dat hij medicatie of voedingsmiddelen vermijdt die reacties kunnen uitlokken.

Hoe een knobbel onder de oksels te laten verdwijnen?

Een knobbel onder de oksel kan ook zorgen baren. Ganglia, soms indrukwekkend in grootte, kan een eenvoudige infectie onthullen, zoals die verband houdt met een kattenkrab: ze verdwijnen snel met een antibioticabehandeling.

Hoe herken je een lymfeklier onder de oksels?

De lymfeklier, of lymfadenopathie, wordt meestal incidenteel ontdekt bij palpatie. Het komt zelden voor dat het door een te groot volume tekenen van compressie van organen veroorzaakt of dat het zichtbaar is.

Bij wie moet je zijn voor een knobbel in de oksel?

Bij een hard ganglion in de nek richting KNO, indien geplaatst ter hoogte van de oksel richting gynaecoloog. “Het hangt allemaal af van de context. De huisarts behandelt en beslist per geval, afhankelijk van de kenmerken van de lymfeklier”, vult de arts aan. Het kan voorkomen dat de klieren overal zitten.

Hoe een abces in de oksel behandelen?

De behandelingen bestaan met name uit lauwwarme waterkompressen en soms antibiotica. Af en toe kan de arts de kook afvoeren.

Share This Article
Leave a comment