Erythema toxicum neonatorum

John
11 Min Read

Erythema toxicum neonatorum (ETN) is een goedaardige zelfbeperkende uitbarsting die voornamelijk voorkomt bij gezonde pasgeborenen in de vroege neonatale periode. Erythema toxicum neonatorum wordt gekenmerkt door macula-erytheem, papels, blaasjes en puisten, en het verdwijnt zonder blijvende gevolgen.

Erythema toxicum neonatorum (ETN) is een veelvoorkomende goedaardige huidaandoening die wordt gezien bij gezonde pasgeborenen. De laesies worden gekenmerkt door meerdere erythemateuze macules en papels variërend van 1 tot 4 mm die snel evolueren tot puisten op een erythemateuze basis. Ze worden meestal gevonden over de romp en de proximale ledematen, waarbij de handpalmen en voetzolen worden gespaard. Ze kunnen bij de geboorte aanwezig zijn, maar verschijnen meestal binnen één tot twee dagen. Zuigelingen met erythema toxicum neonatorum zijn verder gezond en hebben geen systemische symptomen. De uitbarsting is zelflimiterend en de meeste huiduitslag verdwijnt binnen 5-14 dagen zonder enige systemische manifestatie. Recidieven zijn zeldzaam, maar als ze zich voordoen, zijn ze mild en verschijnen in de zesde levensweek.

De etiologie van ETN is onbekend, maar er is verondersteld dat het de onvolgroeidheid van de haarzakjes omvat, waaronder de talgklieren en de haarzakjes. Pasgeborenen hebben over het algemeen een groter aantal haarzakjes in vergelijking met volwassenen, en het is zeldzaam om de laesies van erythema toxicum neonatorum te vinden in gebieden zoals de handpalmen en voetzolen, aangezien die gebieden geen haarzakjes hebben. Ontstekingscellen hebben de neiging om rond deze haarzakjes te aggregeren en er zijn bacteriën gevonden in het folliculaire epitheel en in de ontstekingscellen. Deze bevinding suggereert dat erythema toxicum neonatorum een ​​reactie kan zijn op microben die de haarzakjes hebben geïnfiltreerd. Men denkt dat dit proces een belangrijk onderdeel is van het zich ontwikkelende immuunsysteem. Er is ook een eosinofiel infiltraat waargenomen in erythema toxicum neonatorum en omdat het zelden wordt gezien bij premature baby’s, wordt aangenomen dat een rijpe pasgeboren huid nodig is om deze reactie te veroorzaken patroon.

Risicofactoren voor de ontwikkeling van ETN zijn onder meer vaginaal geboren worden en in warme, natte klimaten. Bovendien is er een positieve correlatie gevonden tussen de duur van de bevalling en de incidentie en duur van deze uitslag.

Erythema toxicum neonatorum wordt meestal klinisch gediagnosticeerd op basis van een goede anamnese en lichamelijk onderzoek. Een perifeer uitstrijkje van de inhoud van de laesies kan worden gedaan, maar is niet essentieel. Bij microscopische evaluatie van een met inkt gekleurd uitstrijkje wordt een grote hoeveelheid eosinofielen gezien van meer dan 90% met een beperkte hoeveelheid neutrofielen. Een klein aantal patiënten kan ook perifere eosinofila hebben. Omdat de uitslag op herpes kan lijken, kan een Tzanck-uitstrijkje worden gemaakt om deze diagnose uit te sluiten. Bovendien kunnen culturen van de pustelinhoud voor bacteriën, schimmels en virussen worden verkregen als de presentatie atypisch is, aangezien deze testikels allemaal negatief zijn in ETN. Een huidbiopsie is bevestigend, maar zelden of helemaal niet geïndiceerd.

Er is geen behandeling nodig voor erythema toxicum neonatorum, aangezien de laesies binnen 5-14 dagen zullen afnemen. De ouders worden eenvoudig gerustgesteld over de goedaardige tijdelijke aard van deze huidaandoening.

Wat veroorzaakt erythema toxicum neonatorum?

Wat veroorzaakt erythema toxicum neonatorum?

De exacte oorzaak is niet bekend. Het is niet te wijten aan een infectie, hoewel er vaak met pus gevulde plekken (puisten) aanwezig zijn.

Er zijn verschillende ideeën geopperd, waaronder de mogelijkheid dat het een normaal effect is van het immuunsysteem van een baby. Het is geen allergisch probleem. Het is ook niet gerelateerd aan het feit of de baby borstvoeding of flesvoeding krijgt.

Lees ook :- Alopecia areata huidziekten

De symptomen van ETN . herkennen

ETN veroorzaakt een rode uitslag, waarin kleine witte of geelachtige papels of bultjes zichtbaar zijn. De papels zijn goedaardig of goedaardig. Uw baby kan veel papels op de huid hebben of slechts een paar. Ze voelen stevig aan en ze kunnen een vloeistof afscheiden die op pus lijkt.

Als uw baby ETN heeft, zal het waarschijnlijk op het midden van hun lichaam of op hun gezicht verschijnen. Het kan ook op hun bovenarmen en benen voorkomen. ETN-symptomen kunnen op hun lichaam bewegen. Het kan bijvoorbeeld de ene dag op hun gezicht verschijnen en de volgende dag op hun dijen. Het kan ook weggaan van een lichaamsdeel en terugkomen. De aandoening zorgt er niet voor dat uw baby zich ongemakkelijk voelt.

Voorwaarden vergelijkbaar met ETN

ETN is vergelijkbaar met verschillende andere onschadelijke huidaandoeningen bij pasgeborenen.

Baby-acne
Babyacne of acne neonatorum komt veel voor. Net als volwassen acne, verschijnt het meestal op de wangen en het voorhoofd van uw baby. De kleine rode puistjes worden vermoedelijk veroorzaakt door maternale hormonen. Ze verdwijnen over het algemeen binnen een paar maanden zonder behandeling. Probeer de puistjes niet uit te knijpen of uit te knijpen. Dit kan een infectie veroorzaken.

Milia
Miliare puistjesachtige, harde witte cysten die zich kunnen vormen uit de talgklieren van uw baby. Ze komen vaak voor bij de meeste baby’s en verschijnen meestal op de neus, kin of het voorhoofd van een pasgeboren baby. Ze verdwijnen over het algemeen binnen een paar weken zonder behandeling en laten geen littekens achter. Als huidirritatie van een deken of kleding samen met milia optreedt, kan de aandoening lijken op ETN.

Epstein-parels is de naam die wordt gegeven aan milia die op het tandvlees of in de mond van uw baby verschijnt. Ze komen vaak voor en verdwijnen meestal binnen één tot twee weken. Ze kunnen op nieuwe tanden lijken als ze op het tandvlees van uw baby verschijnen.

Volwassenen kunnen ook milia ontwikkelen. Een arts kan om cosmetische redenen milia verwijderen die bij volwassenen voorkomen.

Lees ook :- Syndroom van ehlers-danlos

Erythema toxicum neonatorum : Diagnose

Gezondheidswerkers kunnen erythema toxicum neonatorum diagnosticeren met een huidonderzoek. De meeste gevallen van erythema toxicum neonatorum kunnen worden gediagnosticeerd zonder verder onderzoek. Als er meer testen nodig zijn om een ​​diagnose te stellen, kan de inhoud van een laesie onder een microscoop worden onderzocht. Een gezondheidswerker kan een kleine snee maken in een met pus gevulde laesie en een uitstrijkje van pus verzamelen om te testen. Laesies veroorzaakt door erythema toxicum neonatorum bevatten eosinofielen en andere immuuncellen. Deze cellen kunnen onder een microscoop worden gezien wanneer een speciale kleuring op het monster wordt aangebracht.

Aangezien het uiterlijk van erythema toxicum neonatorum varieert, kan het worden verward met andere huiduitslag bij pasgeborenen. Sommige infecties bij pasgeborenen veroorzaken bultjes of steenpuisten, die eruit kunnen zien als erythema toxicum neonatorum. Bacteriële infecties, waaronder Staphylococcus- en Streptococcus-infecties, veroorzaken bijna altijd aanvullende symptomen. Deze symptomen kunnen ernstig zijn en zijn meestal niet beperkt tot huiduitslag. Bacteriële huiduitslag kan worden gediagnosticeerd door het testen van pus uit een laesie samen met een bloedmonster. Bacteriën kunnen worden gezien onder een microscoop met een speciale vlek of kunnen worden gevonden op een kweek. Schimmelinfectie met Candida kan ook een soortgelijke uitslag veroorzaken bij pasgeborenen, maar het veroorzaakt meestal aanvullende symptomen zoals spruw. Evenzo kan schimmel onder een microscoop worden gezien of op een cultuur worden gevonden. Sommige virale infecties kunnen huiduitslag met steenpuisten op een roodachtige basis veroorzaken. Huiduitslag veroorzaakt door herpes simplex virus en varicella zoster virus in het bijzonder kan verward worden met erythema toxicum neonatorum. Deze virussen worden gediagnosticeerd door de basis van een laesie te schrapen. Meerkernige reuzencellen kunnen onder een microscoop worden gezien. Sommige van deze tests kunnen worden besteld als de diagnose onduidelijk is.

Lees ook :- Rode wangen aandoening

Wat is de behandeling van erythema toxicum neonatorum?

Er is geen specifieke behandeling nodig voor ETN. De uitslag bezinkt volledig zonder enige behandeling.

Hoe luieruitslag voorkomen?

De beste manier om luieruitslag te voorkomen, is door de luier van uw kind vaak te verschonen, vooral als hij diarree heeft. In dit geval kunt u ook luieruitslag helpen voorkomen door een ongeparfumeerde barrièrecrème aan te brengen, zoals vaseline of zinkoxidepasta, om de huid te beschermen.

Wat is de oorzaak van erythema toxicum?

De oorzaak van erythema toxicum neonatorum is onbekend. Er zijn meerdere theorieën voorgesteld om deze veel voorkomende aandoening te verklaren. Pasgeborenen hebben een verhoogd aantal haarzakjes in vergelijking met volwassenen, en het optreden van erythema toxicum neonatorum in niet-haardragende gebieden zoals handpalmen en voetzolen is zeldzaam.

Hoe wordt erythema toxicum neonatorum behandeld?

Erythema toxicum – ook wel erythema toxicum neonatorum (ETN) genoemd – veroorzaakt geen symptomen en gaat vanzelf over. Er is dus geen behandeling nodig. Volg het advies van uw arts over het verzorgen van de huid van uw baby. Bel uw arts als uw baby uitslag heeft en ook kieskeurig is, niet goed eet of koorts heeft.

Waarom krijgen baby’s erythema toxicum?

Wat veroorzaakt erythema toxicum neonatorum? De exacte oorzaak is niet bekend. Het is niet te wijten aan een infectie, hoewel er vaak met pus gevulde plekken (puisten) aanwezig zijn. Er zijn verschillende ideeën geopperd, waaronder de mogelijkheid dat het een normaal effect is van het immuunsysteem van een baby.

Wat helpt erythema toxicum?

Er is geen behandeling nodig voor erythema toxicum neonatorum, aangezien de laesies binnen 5-14 dagen zullen afnemen. De ouders worden eenvoudig gerustgesteld over de goedaardige tijdelijke aard van deze huidaandoening.

Share This Article
Leave a comment