Acne littekens behandeling

Acne littekens behandeling

Acnelittekens zijn blijvende en soms ernstige gevolgen van een inflammatoire acneziekte. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom acne geneest met littekens. Vroegtijdige en in het stadium passende behandeling is belangrijk. Acnelittekens kunnen verschijnen als inkepingen in de huid of als verdikking van de huid. Acnelittekens worden vaak als esthetisch storend ervaren en vormen een psychologische belasting. Ze zijn echter niet gevaarlijk.

Acnelittekens kunnen op elke leeftijd verschijnen na een acneziekte, maar oudere mensen worden vaker aangetast omdat de huid minder goed in staat is om te regenereren dan bij jongere mensen. De ernst van de uitdrukking kan verschillen afhankelijk van het individuele huidtype.

Acne littekens : Oorzaak

Acne littekens : Oorzaak

De vorming van littekens na acne treedt op omdat zowel de epidermis als de diepere huidlagen zoals de dermis en subcutis beschadigd zijn. De huid kan regenereren, maar de nieuwe huid heeft een beperkte functionaliteit en kan er anders uitzien dan voorheen. Er kunnen zich geen talg- of zweetklieren vormen in het littekenweefsel en haargroei is niet mogelijk. De doorbloeding en vochtvoorziening is lager dan in normaal weefsel.

Oorzaken kunnen ernstige ziektegevallen of onprofessionele behandeling van de ziekte zijn. Met name het uitknijpen van acne puistjes zelf en vergroot de kans op acnelittekens grofweg, omdat daarbij weefsel kan worden vernietigd.

Er zijn drie verschillende soorten acnelittekens:

Atrofische littekens (ook bekend als ijspriemlittekens) liggen iets onder het aangrenzende weefsel en zien eruit als kleine inkepingen. Ze ontstaan wanneer er bij littekenvorming te weinig bindweefsel wordt aangemaakt en de wond niet goed kan genezen.


Hypertrofische littekens liggen iets boven de aangrenzende huid en zien eruit als een bobbel in de huid. Ze ontstaan doordat er bij littekenvorming te veel bindweefsel wordt aangemaakt. Deze littekens kunnen pijnlijk zijn of jeuken.

Keloïden zijn hypertrofische littekens die ongecontroleerd groeien en andere delen van de huid beginnen binnen te dringen. Keloïden kunnen verschijnen na acne, maar zijn relatief zeldzaam.

Lees ook :- Ontstoken kraakbeen oor

Acne littekens : Symptomen

Acnelittekens kunnen variëren in grootte, vorm, kleur of reliëf. We onderscheiden de littekens:

  • Gepigmenteerd (rood of bruin),
  • Hypopigmentatie door vernietiging van melanine in het gebied met littekens,
  • Hypertrofisch: in reliëf
  • Atrofisch: hol. Er zijn 3 soorten atrofische littekens:
  • Littekens van ijspriem: prima
  • U-vormige littekens met grotere diameter
  • Brede littekens met rand.

Acne littekens : Diagnose

Acnelittekens zijn er in verschillende kleuren, vormen, verhardingen en kenmerken. Over het algemeen zijn er twee medische vormen:

  • Atrofische littekens zijn dieper en lijken op gaten.
  • Hypertrofische littekens daarentegen zijn verheven en puilen meer uit.

Lees ook :- Hyperpigmentatie donkere huid

Acnelittekens: Behandelingsopties

De kenmerken, het aantal en de locatie van de littekens en de algemene toestand van de huid van de patiënt bepalen de behandeling(en) om ze te wissen, evenals de volgorde van elke behandeling. Alleen een dermatoloog kan de therapeutische keuze en de volgorde van de gebruikte technieken definiëren en begeleiden. Deze kunnen chemisch, mechanisch, chirurgisch of laser zijn. Hier bespreken we deze verschillende technieken.

Chemische dermabrasie of peeling

De peeling wordt voorafgegaan door een lokale behandeling met een crème met vitamine A gedurende enkele weken. Een oppervlakkige chemische peeling wordt soms voorgesteld voordat een chirurgische behandeling van de ingedeukte littekens wordt uitgevoerd. Het is gemaakt met fruitzuren en andere schurende stoffen. Het doel is om de oppervlakkige lagen van de huid (epidermis en soms de oppervlakkige dermis) te verwijderen. De ingreep kan worden uitgevoerd onder pijnstillers, of onder plaatselijke of algehele anesthesie, afhankelijk van het geval. Er wordt geen volgende interventie uitgevoerd voordat de huid is gestabiliseerd. Sommige patiënten vinden na een paar maanden dat het resultaat bevredigend is en voeren geen andere cosmetische ingrepen uit.

Mechanische dermabrasie

Het heeft dezelfde indicaties en doelstellingen als de chemische peeling, behalve dat het mechanisch wordt uitgevoerd in het algemeen met behulp van een elektrische roterende snijder met een ruw oppervlak. De mate van slijtage wordt geregeld door de rotatiesnelheid van de boor en door de druk die wordt uitgeoefend door de opererende arts.

Ablatieve laserbehandelingen

Na de operatie is laserablatieve behandeling (of thermische dermabrasie) vaak nodig om resterende littekens glad te strijken voor een optimaal resultaat.

Specifieke lasertechnieken worden gebruikt om gehyperpigmenteerde of gedepigmenteerde littekens te behandelen die geen reliëf vertonen in relatie tot het huidniveau. Deze thermische technieken worden steeds vaker toegepast, vaak in eerste instantie. De belangrijkste technieken worden beschreven in ons artikel “Als de laser wonderen doet”.

Chirurgische behandeling van de 3 soorten ingesprongen littekens

  • Voor littekens van ijspriem. Deze fijne laesies treffen meestal de gehele dermis en hun behandeling wordt uitgevoerd door middel van excisie door “kernen” of boren rondom het litteken met behulp van een ronde scalpel onder lokale of regionale anesthesie. Op deze manier wordt het litteken weer op hetzelfde niveau gebracht als het huidniveau. Bij veel littekens zijn meerdere ingrepen nodig om te veel hechtingen te voorkomen. Deze techniek maakt het mogelijk om littekendepressies te wissen, maar het is soms nodig om vervolgens hardnekkige onregelmatigheden te verwijderen met behulp van laserremodellering.
  • Voor U-vormige of komvormige littekens. Hoewel minder diep en minder uitgesproken dan de vorige, kunnen U-vormige acnelittekens ook esthetisch gênant zijn voor de patiënt. De chirurgische behandeling van deze littekens bestaat uit het snijden met een naald met een punt in de vorm van een scalpel, waardoor een klein hematoom wordt gevormd dat het litteken zal vullen. Voor grotere littekens kan zelftransplantatie van vetweefsel worden uitgevoerd. Momenteel worden deze littekens echter meestal behandeld met fractionele laser.
  • Voor grote littekens met een zuivere rand. Breder, zichtbaar en dieper dan de vorige, kunnen deze littekens worden behandeld door excisie en vervolgens verhoging van de onderkant van het litteken, of zelfs door huidtransplantatie of door zelftransplantatie van vetweefsel. In de meeste gevallen zijn meerdere ingrepen nodig om tot een bevredigend resultaat te komen.

Lees ook :- Blaasjes op huid

Hoe puistjeslittekens en acnelittekens voorkomen?

De belangrijkste tip voor de behandeling: Raak de acne zo min mogelijk aan.

Laat cosmetische professionals in het ideale geval uw huid aanraken, aangezien voorzichtige behandeling cruciaal is om acnelittekens te voorkomen.
De meest effectieve manier om gevolgschade te voorkomen is natuurlijk om de acne zo goed mogelijk zelf te verzorgen. Milde maar effectieve reiniging en de juiste toevoer van vocht zijn de sleutel tot een gekalmeerde en heldere huid. De verzorgingsserie Cleanance van Avène is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van de gevoelige en onzuivere huid en biedt de juiste producten voor elk stadium van je acne.

Hoe lang blijven acnelittekens?

Acnelittekens kunnen erg hardnekkig zijn en gaan soms niet voor altijd weg. De getroffenen hebben vaak veel last en wensen een egalere huid. Met een aangepaste verzorgingsroutine kan littekenregressie worden gestimuleerd en kan de teint zichtbaar egaler worden.”

Hoe erg zijn acnelittekens?

Vooral in ernstige gevallen kunnen duidelijk zichtbare acnelittekens of puistjes op de huid achterblijven. En dus veroorzaken, naast de ziekte, de langetermijneffecten ook psychologische stress voor de getroffenen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om die acnelittekens aan te pakken.

Wanneer blijven littekens op het gezicht?

Als alleen de opperhuid beschadigd is, kan de huid zichzelf binnen 28 dagen regenereren en blijft er meestal geen litteken achter. Als de wond echter dieper gaat, kan het tot twee jaar duren voordat nieuw weefsel zich heeft ontwikkeld.

Wanneer start je met littekenverzorging?

Littekenverzorging – vanaf wanneer? U kunt uiterlijk beginnen met de behandeling van het litteken als het oppervlak van het litteken gesloten is. Ook kunt u verse wonden vooraf zorgvuldig behandelen met uw arts om een optimale wondgenezing te garanderen en littekens te voorkomen.

Wat is de beste littekenverzorging?

Volgens de fabrikant is de littekenzalf van Bepanthen geschikt voor oudere, verheven en rode littekens en voor verse littekens nadat de wond gesloten is. Volgens Bepanthen verlicht de zalf pijn en jeuk en worden de littekens zachter, platter en gladder.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*