Acne besmettelijk

John
9 Min Read

Veel mensen van verschillende leeftijden hebben last van acne. Zelfs sterren en sterretjes hebben last van acne. Je bent dus niet de enige. Het klinische beeld van acne bevat papels, knobbeltjes, mee-eters, witte puistjes en het laatste resultaat: acnelittekens.

Tijdens de puberteit hebben mannen – in tegenstelling tot vrouwen – meer last van extreme acne. Vrouwen daarentegen hebben meer kans op het ontwikkelen van acne op volwassen leeftijd. Of preciezer: het acnepercentage neemt toe bij vrouwen tussen de 20 en 40 jaar en verandert tijdens de menstruatie. Het feit is dat 1/20 van de volwassen vrouwen acne heeft, terwijl slechts 1/100 van de volwassen mannen acne heeft.

Geschat wordt dat meer dan 80% van de mensen ooit in hun leven last krijgt van acne.

Acne verschijnt niet omdat je te veel chocolade of frietjes hebt gegeten.

Het ontstaat ook niet van de ene op de andere dag. Het gebeurt omdat verschillende gebeurtenissen samenvallen. Ik vertel mijn patiënten altijd dat ze het moeten vergelijken met een Zwitsers horloge. Veel kleine tandwielen moeten bewegen voordat je het grote wiel kunt laten draaien.

Een andere reden is helaas de genetische invloed. Acne komt meestal voor in je gezicht, maar ook in de nek, op de borst, de rug en helaas zelfs op je schouders. Ik weet dat acne erg verontrustend en hardnekkig kan zijn.

Acne besmettelijk : Oorzaken

MCV kan zich verspreiden door nauw, direct contact met een geïnfecteerde persoon, normaal gesproken door huid-op-huidcontact, bijvoorbeeld via seksuele activiteit. Het kan zich ook verspreiden naar verschillende delen van het lichaam en naar andere mensen als ze besmette voorwerpen, zoals handdoeken, aanraken.

De meeste mensen zijn resistent tegen het virus en het is onwaarschijnlijk dat ze geïnfecteerd raken, tenzij hun immuunsysteem is aangetast.

Het virus is besmettelijk totdat de bultjes verdwenen zijn.

Onder kinderen komt MCV vaak voor, maar omdat het goedaardig en zelfbeperkend is, is het niet nodig om schooldagen te missen.

Lees ook :- Ontstoken haarwortel

Acne besmettelijk : Symptomen

Als u of uw kind in contact komt met het M. contagiosum-virus, kunt u tot zes maanden lang geen symptomen van infectie zien. De gemiddelde incubatietijd is tussen de twee en zeven weken.

U kunt het verschijnen van een kleine groep pijnloze laesies opmerken. Deze bultjes kunnen alleen voorkomen of in een patch van wel 20. Ze zijn meestal:

  • erg klein, glanzend en glad van uiterlijk
  • vleeskleurig, wit of roze
  • stevig en in de vorm van een koepel met een deuk of kuiltje in het midden
  • gevuld met een centrale kern van wasachtig materiaal
  • tussen de 2 en 5 millimeter in diameter, of tussen de grootte van de kop van een speld en de grootte van een gum op de bovenkant van een potlood
  • overal aanwezig behalve op de handpalmen of de voetzolen – met name op het gezicht, de buik, de romp, de armen en benen van kinderen, of de binnenkant van de dij, de geslachtsdelen en de buik van volwassenen

Als u echter een verzwakt immuunsysteem heeft, kunt u symptomen hebben die significanter zijn. Laesies kunnen zo groot zijn als 15 millimeter in diameter, wat ongeveer de grootte van een dubbeltje is. De bultjes verschijnen vaker op het gezicht en zijn meestal resistent tegen behandeling.

Acne besmettelijk : Gediagnosticeerd

Omdat de door molluscum contagiosum veroorzaakte huidbultjes er anders uitzien, kan uw arts de infectie vaak diagnosticeren door alleen naar het getroffen gebied te kijken. Een huidafkrabsel of biopsie kan de diagnose bevestigen.

Het is meestal niet nodig om molluscum contagiosum te behandelen, maar u moet altijd uw arts laten onderzoeken welke huidlaesies langer dan een paar dagen aanhouden. Een bevestigde diagnose van molluscum contagiosum zal andere oorzaken van de laesies uitsluiten, zoals huidkanker, waterpokken of wratten.

Lees ook :- Roos huidziekten

Wie heeft het grootste risico om molluscum contagiosum te krijgen?

Hoewel iedereen molluscum contagiosum kan krijgen, is de kans groter dat sommige mensen het krijgen. Uit medische dossiers blijkt dat de volgende personen het meest vatbaar zijn:

  • Kinderen van 1 tot 10 jaar oud, vooral als ze eczeem hebben
  • Sporters die huid-op-huidcontact hebben of uitrusting delen
  • Mensen die seksueel actief zijn
  • Iedereen die moeite heeft met het afweren van infecties
  • Degenen die in een warme, vochtige omgeving wonen en nauw contact hebben met anderen

Er wordt aangenomen dat kinderen van 1 tot 10 jaar de meeste kans hebben om deze huidinfectie te krijgen omdat ze het meeste huid-op-huidcontact hebben. Ze lijken bijzonder kwetsbaar als ze eczeem hebben. De extreem droge, gebarsten huid van eczeem kan het voor het virus gemakkelijker maken om de huid te infecteren.

Tieners en volwassenen kunnen ook molluscum contagiosum krijgen. Meestal krijgen ze het tijdens seksueel contact. Wanneer dit gebeurt, wordt molluscum beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Wanneer iemand molluscum krijgt door seksueel contact, ontstaan er meestal bultjes op (en rond) de geslachtsdelen. Soms ontwikkelen zich ook bultjes in de mond.

Iedereen die moeite heeft met het afweren van een infectie, loopt ook een hoger risico. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen grotere bultjes op hun huid krijgen. Ze hebben mogelijk een behandeling nodig om van de bultjes af te komen.

  • U kunt moeite hebben met het afweren van infecties als u:
  • Behandeld worden voor kanker
  • Leven met een getransplanteerd orgaan
  • HIV-positief maar geen antiretrovirale medicatie
  • Medicijnen nemen die het immuunsysteem verzwakken, zoals methotrexaat

Lees ook :- Besmettelijke huidziekten

Acne is niet besmettelijk

Hoewel acne-laesies een kleine bacterie bevatten, Propionibacterium acnes, kan deze ziekte niet op andere mensen worden overgedragen. Inderdaad, de ontwikkeling van Propionibacterium vindt plaats in de haarzakjes en beschut tegen lucht en zuurstof. Op dit punt kunt u dus volledig gerust zijn. Veel mensen zonder acne hebben van nature ook Propionibacterium in hun huid.

Acne besmettelijk : Preventie

Een aantal voorzorgsmaatregelen kan de verspreiding van MCV helpen tegengaan.

  • Pas goede handhygiëne toe, zeker als er iemand met MCV in het huishouden is.
  • Dek de Mollusca af als er een risico bestaat dat andere mensen huid-op-huidcontact hebben.
  • Vermijd contactsporten, zoals judo, worstelen of rugby.
  • Raak de papels niet aan, krab of wrijf ze niet. Na het aanraken moet het individu zijn handen onmiddellijk wassen met warm water en zeep.
  • Scheer niet over de aangetaste delen van de huid, omdat dit de verspreiding van de infectie kan stimuleren.
  • Deel geen persoonlijke spullen, zoals kleding, handdoeken, washandjes en haarborstels met iemand die MCV heeft.

Een volwassene met MCV moet lichamelijk contact vermijden totdat de Mollusca volledig verdwenen zijn. Condooms bieden geen volledige bescherming tegen MCV-verspreiding, omdat het virus zich kan verplaatsen tussen delen van de huid die niet door een condoom zijn bedekt.

In zwembaden wordt MCV hoogstwaarschijnlijk overgedragen via items die buiten het zwembad worden aangeraakt, zoals handdoeken en duikplanken, in plaats van in het gechloreerde water. Papels moeten voor het zwemmen worden afgedekt met waterdicht verband.

Acne besmettelijk video :-

Share This Article
Leave a comment