Welke factor zonnebrand

John
11 Min Read

De zonbeschermingsfactor wordt gebruikt om zonbeschermingsmiddelen op mensen te beoordelen. Het geeft aan hoe lang u zich met een zonnebrandproduct aan de zon kunt blootstellen zonder dat u verbrandt dan mogelijk is met de individuele zelfbeschermingstijd.

Wat betekent “zonbeschermingsfactor”?

Wat betekent "zonbeschermingsfactor"?

Een van de belangrijkste informatie op een pak zonnemelk of zonnecrème is de beschermingsfactor tegen de zon. Het wordt afgekort als SPF en is een maat voor de effectiviteit van zonnebrandproducten. De term zonbeschermingsfactor wordt in de Engelse versie gebruikt als “zonbeschermingsfactor”, afgekort SPF.

Zonbescherming met een hoge zonbeschermingsfactor zorgt voor een hoge mate van bescherming tegen UVB-stralen. Anders dringen deze door in de bovenste huidlaag en verbranden en ontsteken de huidcellen – zonnebrand treedt op. UV-straling verhoogt ook het risico op huidkanker.

Lees ook :- Systemische lupus erythematodes

Huidtypes en hun eigen bescherming tegen de zon

Afhankelijk van je huidtype kun je 5 tot 30 minuten ontspannen in de zon zonder zonverzorging. In deze tijd doet de zon immers goede dingen: ze maakt de belangrijke vitamine D aan. De zelfbeschermingstijd verwijst altijd naar een gestandaardiseerde UV-index van 8.

Huidtype 1: Keltisch type

Huidskleur erg licht/bleek

Oogkleur = meestal blauw
Haarkleur = roodachtig
Zonnebrand = onmiddellijk
Zelfbescherming = 15 min

Huidtype 2: Noord-Europees type

huidskleur licht

Oogkleur = blauw, groen, grijs
Haarkleur = blond
Zonnebrand = snel
Zelfbescherming = 20 min

Huidtype 3: gemengd type

huidskleur lichtbruin

Oogkleur = grijs, bruin
Haarkleur = donkerblond
Zonnebrand = zelden
Zelfbescherming = 30 min

Huidtype 4: Zuidelijk

huidskleur bruin

Oogkleur = donker
Haarkleur = donker
Zonnebrand = zelden
Zelfbescherming = ca. 40 minuten

Hoe kan zonnebrandcrème de huid beschermen tegen UV-stralen?

Zonnebrandmiddelen absorberen of reflecteren UV-stralen. De actieve ingrediënten in de zogenaamde “chemische” zonnefilters (salicylaten, cinnamaten, oxybenzone, octylcryleen en andere) zijn dankzij hun structuur in staat om UV-licht te absorberen. Momenteel zijn er enkele chemische filters in de handel verkrijgbaar die volledige dekking van het ultraviolette spectrum mogelijk maken (UVB, korte UVA en lange UVA). Titaandioxide en zinkoxide daarentegen zijn inerte minerale stoffen met een sterk dekkend vermogen, die zonlicht fysiek weerkaatsen en die om deze reden tot de zogenaamde fysieke schermen behoren.. De originele formules van deze “fysieke” zonnefilters geven de typisch witte tint wanneer aangebracht op de huid (gelukkig laten de nieuwere formuleringen geen sporen achter en mengen ze zich met de natuurlijke huidskleur).

Naast filters en/of schermen omvat de formulering van het zonneproduct de toevoeging van hulpstoffen, die verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de volgende kenmerken: consistentie, weerstand tegen water en zweet, gemakkelijke applicatie, snelle absorptie, duurzaamheid van het product op de huid enzovoort.

Lees ook :- Ziekte van renault

Hoe kies je de juiste SPF

De keuze van de zonnebrandcrème met voldoende SPF is van fundamenteel belang om de complicaties die gepaard gaan met overmatige en onvoldoende blootstelling aan ultraviolette straling te voorkomen.

Om deze reden, vooral in de vroege stadia van blootstelling aan de zon, is het raadzaam om deskundig personeel te raadplegen, die het juiste zonnefilter kan voorstellen.

Over het algemeen moet de zonbeschermingsfactor van het filter worden bepaald op basis van:

  • het fototype ;
  • de mogelijke aanwezigheid van dermatologische pathologieën;
  • voor huidgevoeligheid;
  • bij blootstelling aan de zon;
  • naar de regio’s en plaatsen waar u wordt blootgesteld aan de zon;
  • de mate van hydratatie en bruining van de huid.

Uiteraard moet de mogelijke aanwezigheid van overgevoeligheid voor de componenten van het product ook worden toegevoegd aan de bovengenoemde voorzorgsmaatregelen.

Wat is de hoogste zonbeschermingsfactor?

Van de hoogst aangeboden FPS is FPS 50+.

Hier zijn verschillende redenen voor:

  • De Europese Commissie heeft het verboden. …
  • Zonnebrandmiddelen met SPF 50 beschermen al 98% tegen UVB-stralen. …
  • Met een zonnebrandcrème met SPF 50 kun je de tijd van zelfbescherming met 50 vermenigvuldigen.

Lees ook :- Ziekte van lyme

De verschillende soorten zonwering: Welke te kiezen?

Er zijn twee hoofdcategorieën van bescherming tegen de zon die worden aangeboden door cosmetica, afhankelijk van de aard van de filters en hun werkingswijze; alles moet uitdrukkelijk worden toegestaan door de regelgeving:

  • organische of chemische filters die werken door UV-straling te absorberen;
  • minerale filters, namelijk titaandioxide en zinkoxide, die werken door reflectie van UV-stralen: deze dringen niet door in de opperhuid;
  • de organische of minerale filters kunnen in nanometrische vorm aanwezig zijn. De vermelding [nano] moet dan worden toegevoegd aan de naam van de stof in de lijst met verplichte ingrediënten op de verpakking.

Deze verschillende filters, chemisch of mineraal, nano of niet, kunnen door fabrikanten worden gecombineerd om de efficiëntie te optimaliseren.

Zonnebrandcrème & zonbeschermingsfactor voor kinderen

De kinderhuid heeft speciale bescherming tegen de zon nodig omdat deze veel gevoeliger is dan de volwassen huid. Gebruik daarom voor kinderen minimaal één zonnebrandcrème met een hoge, maar in het beste geval zeer hoge zonbeschermingsfactor (SPF 50 of 50+).

Voor de gevoelige kinderhuid zijn er speciale zonnecrèmes. Verdeel dit gelijkmatig over het lichaam van uw kind. Net als bij volwassenen moet deze bescherming gedurende de dag worden vernieuwd. Daarnaast dienen baby’s en kinderen vooral tijdens de lunch zoveel mogelijk in de schaduw te blijven en een zonnehoed of pet te dragen.

Wat zijn de belangrijkste factoren om te overwegen bij het gebruik van zonnebrandcrème?

  • Kies voor buitenactiviteiten voor langere tijd (4 uur of meer blootstelling aan de zon) een zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger.
  • Over het algemeen geeft het SPF-nummer alleen de effectiviteit van een zonnebrandcrème tegen UVB-stralen (dus tegen zonnebrand) aan. Om de huid te beschermen tegen zowel UVB- als UVA-stralen (die voortijdige huidveroudering veroorzaken), zoek je een zonnebrandcrème die een breed spectrum UV-bescherming kan bieden (UVA/UVB, deze aanduidingen staan ​​vaak op het etiket of de verpakking van de zonnebrandcrème).
  • Schud de container goed en verdeel de zonnebrandcrème royaal over de blootgestelde huid. De meeste volwassenen zouden ongeveer 35 ml zonnebrandcrème moeten gebruiken om het hele lichaam te bedekken (hoeveelheid gelijk aan een likeurglas voor elke toepassing). Het aanbrengen van een te dunne laag product kan het vermogen van de zonnebrandcrème om UV-licht te absorberen of weerkaatsen verminderen. Besteed bijzondere aandacht aan gevoelige gebieden zoals de neus, oren en voeten. Zonnebrandcrème moet 30 minuten voor blootstelling op de droge huid worden aangebracht. Breng elke 2 uur dezelfde hoeveelheid zonnebrandcrème opnieuw aan.
  • Wanneer een product als waterbestendig wordt gepresenteerd, betekent dit dat het zijn beschermende vermogen in de loop van de tijd kan behouden. Het is echter raadzaam het product opnieuw aan te brengen na langdurig contact met water, zweet of verschillende oppervlakken (handdoeken, vegetatie of zand).
  • Bewolkte luchten hebben nog steeds bescherming tegen de zon nodig, omdat UV-licht (vooral UVA) door de wolken kan dringen. De zonnestralen kunnen ook door glas gaan. Als gevolg hiervan kan de huid ook worden blootgesteld aan het risico van veroudering door de inwerking van zonlicht dat uit een raam komt. Om deze redenen nemen sommige mensen zonnebrandcrème op in hun dagelijkse cosmetische routine.
  • Schaduwkleding en beschermende kleding (hoofddeksels met brede rand, shirts met lange mouwen, enz.) zijn andere methoden om de huid tegen UV-stralen te beschermen. Velen beweren dat de eerste verdedigingslinie voor de huid bestaat uit het dragen van kleding gemaakt met zonnebrandstoffen, met een UV-beschermingsfactor (het acroniem is UPF, ze zijn gemaakt met een specifieke behandeling om de zonnestralen te blokkeren). Een effen wit katoenen overhemd biedt een UPF tussen 4 en 8, en als het nat is, biedt het minder bescherming.
Welke zonnebrandcrème SPF?

Er zijn 4 niveaus van SPF volgens de zonne-indexen: – Lage zonbescherming met SPF 6 tot 10. – Gemiddelde zonbescherming met SPF 15 tot 25. – Hoge zonbescherming SPF 30 tot SPF 50.

Wat is de hoogste bescherming tegen de zon?

De zonbescherming met SPF 100 is een product dat een zeer hoge UVB-zonbeschermingsfactor heeft, maar niet totaal. In feite is er geen cosmetica met totale bescherming of totaal scherm.

Wat is de maximale bescherming tegen de zon?

FACTOR UVB zijn verantwoordelijk voor erytheem, brandwonden, zonnebrand. Er is maar één schaal op internationaal niveau, die het leven van consumenten gemakkelijker maakt”. Om aantallen te vermijden die eerder een commerciële dan een gezondheidsbelang hadden, werd een maximale beschermingslimiet van 50 ingesteld.

Hoe lang kun je zonder bescherming in de zon blijven?

De duur van de zelfbeschermingstijd is afhankelijk van het huidtype. Bij mensen met een lichte huid is dit tijdsbestek ongeveer 5-10 minuten, waarna de huid bescherming nodig heeft door middel van schaduw, geschikte kleding en bescherming tegen de zon.

Share This Article
Leave a comment