Wat te doen bij keelontsteking

John
13 Min Read

Laryngitis is wanneer het slijmvlies van het strottenhoofd en de stembanden ontstoken raken. Dit gebeurt vaak bij een luchtweginfectie – zoals een verkoudheid – of wanneer het strottenhoofd ernstig geïrriteerd is. Het belangrijkste symptoom van laryngitis is heesheid. Als het enkele weken aanhoudt, wordt het chronisch.

Wat is keelontsteking?

Wat is keelontsteking?

De term strottenhoofdontsteking betekent ontsteking van het strottenhoofdslijmvlies. Artsen noemen ook laryngitis laryngitis (“larynx” is de medische term voor strottenhoofd, de uitgang “-itis” staat voor ontsteking). Het strottenhoofd is de verbinding tussen de keelholte en de luchtpijp en maakt dus deel uit van de luchtwegen. Het ziet eruit als een korte buis, de buitenwand is gemaakt van kraakbeen, spieren en ligamenten. Binnenin is het bekleed met een laag slijmvlies, waar ook de stembanden lopen. Bij mannen is het strottenhoofd vaak van buitenaf goed zichtbaar, het wordt ook wel de “Adamappel” genoemd.

Wat zijn de belangrijkste functies van het strottenhoofd? Het speelt een essentiële rol bij de productie van tonen en stemvorming. Het strottenhoofd beschermt ook de luchtwegen:

  • door de luchtpijp te sluiten bij het slikken van chymus, waardoor wordt voorkomen dat vreemde lichamen de luchtwegen binnendringen en
  • door fijne trilhaartjes, die op het slijmvlies zitten, transporteren schadelijke deeltjes in de lucht naar de keel, waar ze vervolgens kunnen worden opgehoest.

Laryngitis is dan ook vooral merkbaar door problemen met ademhalen en stem. De getroffenen lijden aan een ruwe, blaffende hoest, keelpijn, ademhalingsmoeilijkheden en heesheid die zo ver kunnen gaan als tijdelijk stemverlies.

Laryngitis wordt meestal veroorzaakt door virussen of overmatig gebruik van de stem (bijv. veelvuldig luid spreken of zingen). In zeldzamere gevallen veroorzaken bacteriën of chemische irriterende stoffen laryngitis.

Artsen maken onderscheid tussen acute en chronische laryngitis:

  • Acute laryngitis: het ontwikkelt zich meestal als gevolg van een virale infectie van de bovenste luchtwegen. Wanneer dit zich van de nasopharynx naar het strottenhoofd verspreidt, treedt de ontsteking op. Soms nestelen bacteriën zich ook in het strottenhoofdgebied en veroorzaken ze laryngitis. Ontsteking van het strottenhoofd gaat vaak samen met ontsteking van de keel (faryngitis) of ontsteking van de luchtpijp (tracheïtis). Een acute laryngitis duurt in de regel niet lang, maar geneest na een paar dagen.
  • Chronische laryngitis: Als de laryngitis langer dan drie weken aanhoudt, spreken artsen van chronische laryngitis. Het treedt op als er blijvende irritatie van de slijmvliezen is, bijvoorbeeld omdat acute laryngitis niet adequaat is behandeld. Andere triggers kunnen zijn: roken, vervuilde lucht, overmatige belasting van de stem (bijv. vaak heel hard praten), evenals het terugstromen van maagzuur in de slokdarm en keel (refluxziekte). De duur van chronische laryngitis hangt af van hoe goed de oorzaak kan worden vermeden (bijv. roken, vervuilde lucht) of behandeld (bijv. refluxziekte).

Laryngitis komt op elke leeftijd voor. Pseudokroep (een vorm van laryngitis waarbij sprake is van ernstige zwelling van de larynxuitgang) komt echter bijna uitsluitend voor bij zuigelingen en jonge kinderen.

Lees ook :- Branderig gevoel anus

Keelontsteking : Oorzaken en risicofactoren

Acute laryngitis ontwikkelt zich vaak als onderdeel van een virale infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid. Bacteriën kunnen zelden een rol spelen. Mechanische of chemische prikkels, zoals korte, ernstige belasting van de stem door luid praten of schreeuwen, droge lucht en schadelijke stoffen zoals sigarettenrook of irriterende gassen kunnen ook acute laryngitis veroorzaken.

Als het slijmvlies van het strottenhoofd constant geïrriteerd is, bijvoorbeeld door sigarettenrook, kan chronische laryngitis ontstaan. Andere typische triggers voor chronische laryngitis zijn verontreinigende stoffen in de lucht die we inademen, zoals industriële uitlaatgassen, evenals langdurige, overmatige of onjuiste belasting van de stem door langdurig of luid zingen of praten. Een van de zeldzamere oorzaken is de terugvloeiing van maagzuur in de slokdarm en keel (posterior laryngitis).

Lees ook :- Jeukende ogen hooikoorts

Keelontsteking : Symptomen

De getroffenen zijn hees en verliezen soms zelfs hun stem volledig. Dan is er enig bewijs dat er een ziekte van laryngitis (larynx) aanwezig is. Door het gezwollen strottenhoofd klinkt de stem druk, krassend of raspend. Sommige patiënten kunnen alleen fluisterend spreken. Dit komt omdat de stemplooien en stembanden ernstig zijn aangetast in het ontstoken strottenhoofd.

De opvallende heesheid is het meest voor de hand liggende symptoom van laryngitis. Maar er zijn andere typische symptomen:

  • verandering in toon van de stem
  • Ernstige keelpijn
  • Frequente keel schrapen
  • moeilijkheden met slikken
  • Gevoel van vreemd lichaam in de keel
  • Prikkelbare hoest, droge hoest
  • Soms ook koorts

Lees ook :- Hoge dosering vitamine d

Diagnose: Wie en wanneer raadplegen?

Raadpleeg eerst uw huisarts, die een klinische diagnose stelt: “Afhankelijk van het soort hoest en het feit dat de stem is veranderd, kan laryngitis worden opgespoord”, legt Dr. Troalen uit. Soms gebruiken ze indirecte laryngoscopie, maar als een nauwkeuriger onderzoek nodig is, wordt de patiënt doorverwezen naar een specialist die over meer geschikte apparatuur beschikt. Indirecte laryngoscopie gebruikt licht dat op een spiegel wordt geprojecteerd om een ​​deel van het strottenhoofd te zien. De specialist kan ondertussen het strottenhoofd nauwkeuriger onderzoeken met behulp van een nasofibroscopy, een soort camera die via de mond wordt ingebracht om naar het strottenhoofd te gaan. Afhankelijk van het gevonden aspect kan een directe laryngoscopie worden uitgevoerd onder algemene anesthesie en kunnen monsters worden genomen om precancereuze laesies te zoeken.

“Bij kinderen is de diagnose complexer: het is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het geen epiglottitis is, dat wil zeggen een infectie van de epiglottis, die dramatisch kan zijn”, benadrukt dokter Troalen. Het is daarom essentieel dat de arts een differentiële diagnose stelt. “Je moet er ook voor zorgen dat het kind geen moeite heeft met ademhalen, simpelweg omdat hij iets heeft ingeslikt, het gebeurt”, zegt hij.

Wees voorzichtig, bepaalde tekenen duiden op heftige ademhalingsproblemen: ademen wordt steeds moeilijker, het huilen van het kind stopt, borst zakt in bij elke ademhaling, zweten en bleekheid van het gezicht, en cyanotische lippen (blauwachtig). Deze tekenen zijn ernstig en vereisen een dringende oproep naar 15 of 18.

Terwijl u op hulp wacht, zijn er een paar dingen die u moet doen:

  • plaats natte kompressen op het voorhoofd van de persoon,
  • leg het kind niet neer,
  • geef hem corticosteroïden als de arts hen eerder heeft geadviseerd,
  • bevochtig de omringende atmosfeer gedurende minstens een kwartier. Waterdamp maakt het mogelijk om het oedeem van de luchtwegen bij kinderen en volwassenen te verminderen. Dit doe je door een grote pan water te koken of de douche op de maximale temperatuur te laten staan om stoom te creëren (totdat de spiegel beslaat).

Complicaties van keelontsteking

Een van de ernstigste complicaties is de verdikking van de bekleding van het strottenhoofd, waardoor het moeilijk wordt voor lucht om door de longen te gaan. Als gevolg hiervan ontstaat een gevoel van verstikking (kortademigheid), vooral bij het liggen.

Keelontsteking : Behandeling

Als de laryngitis wordt veroorzaakt door een virale infectie, kunnen alleen de symptomen worden verlicht. Antibiotica helpen niet.

Welke medicijnen helpen bij laryngitis?

Alleen als er ook bacteriën bij de laryngitis betrokken zijn, schrijft de arts een antibioticum voor dat specifiek de ziekteverwekkers bestrijdt. Welk antibioticum hij kiest, hangt af van het type bacterie.

Bij chronische laryngitis door chronische reflux (laryngitis gastrica) kan de arts medicijnen voorschrijven die de vorming van maagzuur verminderen.

Andere medicijnen verlichten alleen de symptomen, zoals pijnstillende zuigtabletten.

Er zijn ook een aantal homeopathische middelen voor keelontsteking, zoals bolletjes of Schuessler-zouten, maar hun effecten zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Doe het rustig aan in je nek

Bovendien helpt het alleen om je keel te laten rusten en het strottenhoofdslijmvlies rust te geven zodat het opzwelt. De volgende maatregelen ondersteunen het lichaam:

  • Probeer ondanks de moeilijkheid om te slikken toch zoveel mogelijk te drinken, vooral water en lauwe kruidenthee.
  • Koffie, alcohol en zure sappen moeten worden vermeden.
  • Spaar je stem door hem zo min mogelijk te gebruiken.
  • Indien mogelijk, stop met roken.
  • Vermijd stoffige en droge lucht.
  • Vermijd heet en gekruid voedsel en alcohol.

Preventiestrategieën van keelontsteking

Om laryngitis zoveel mogelijk te voorkomen kan het raadzaam zijn:

  • rook niet en probeer blootstelling aan passief roken te vermijden
  • vermijd alcoholmisbruik
  • als u gastro-oesofageale refluxziekte heeft, neem dan alle stappen om het onder controle te houden
  • blootstelling aan irriterende stoffen zoveel mogelijk vermijden (bijvoorbeeld door specifieke beschermingen op het werk aan te nemen)
  • de lucht correct bevochtigen in de kamers waarin u woont
  • leer de stem “op te warmen” en correct te doseren, vooral als deze professioneel wordt gebruikt
  • probeer, voor zover mogelijk, infecties van de bovenste luchtwegen te voorkomen (bijvoorbeeld door vaak uw handen te wassen en nauw contact met getroffen personen te vermijden).
Hoe laryngitis te verlichten?

Onder de andere remedies tegen keelontsteking , denk eraan om: de omgeving te bevochtigen en balsamico-inhalaties uit te voeren om de keel te hydrateren en te desinfecteren, de stembanden te laten rusten om ze niet verder te ontsteken, veel vocht te drinken, sigarettenrook en alcohol te vermijden, uit te voeren continu wassen met mondwater of …

Hoe laryngitis op natuurlijke wijze te genezen?

Gember is een natuurlijk middel dat door velen wordt gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, het kan helpen de droge en irriterende hoest die gepaard gaat met laryngitis tegen te gaan. Gember helpt congestie te verminderen en keelinfecties te verzachten.

Hoe krijg je keelontsteking?

Laryngitis kan het gevolg zijn van virale of bacteriële infecties, van overbelasting van de stembanden, maar ook van het inademen van stoffen die de keel kunnen irriteren, zoals rook en smog. Gastro-oesofageale reflux kan ook de goede werking van het strottenhoofd beïnvloeden.

Welk medicijn te nemen voor laryngitis?

Als het ongemak aanzienlijk is, omvat de medische behandeling van laryngitis corticosteroïden, ontstekingsremmende geneesmiddelen die larynxoedeem verminderen. Corticosteroïden worden oraal toegediend in een zeer korte tijdsperiode.

Hoe volwassen laryngitis te behandelen?

In de meeste gevallen kan acute laryngitis bij volwassenen thuis worden behandeld met rust en veel water drinken. Het gebruik van een luchtbevochtiger of zuigtabletten kan de keel helpen kalmeren. Bij volwassenen is het raadzaam om een arts te raadplegen als de symptomen langer dan twee weken aanhouden.

Share This Article
Leave a comment