Wat is een koortslip

John
15 Min Read

De koortslip, die overeenkomt met een koortslip, treft inderdaad vooral de rand van de lippen. Maar het kan ook in de mond, op de kin, een neusgat of een wang zitten. Over het algemeen gaan kenmerkende symptomen vooraf aan de uitbraak: tintelingen, branderigheid, jeuk. Minder dan 12 uur na deze eerste symptomen verschijnen kleine blaren in clusters. Ze zullen evolueren als ze uitdrogen en plaatsmaken voor een korst. Als het puistje eenmaal weg is, is er geen litteken meer.

Wat is een koortslip : Definitie

Wat is een koortslip : Definitie

De verhoogde gevoeligheid voor kou hangt af van een wijziging van de regelmechanismen van de lichaamstemperatuur.

Over het algemeen worden gegeneraliseerde en gelokaliseerde koude sensaties onderscheiden.

Gegeneraliseerde koude sensaties

In aanwezigheid van koorts verschijnt vaak een wijdverbreid gevoel van verkoudheid, soms gepaard gaande met koude rillingen.

Sommige geneesmiddelen, zoals bètablokkers die worden gebruikt bij hartritmestoornissen en arteriële hypertensie, kunnen u gevoeliger maken voor verkoudheid.
Hypothyreoïdie manifesteert zich ook door gegeneraliseerde koude , gekenmerkt door verminderde schildklieractiviteit met normale of lage hormonale niveaus. Andere typische symptomen van deze ziekte zijn: gewichtstoename, vermoeidheid, myxoedeem, bradycardie, heesheid en constipatie.

Een constant gevoel van kou kan ook een gevolg zijn van hypopituïtarisme (defect van de hypofyse) en disfunctie van de hypothalamus (meestal verantwoordelijk voor het reguleren van de lichaamstemperatuur). De laatste aandoening kan op zijn beurt worden geassocieerd met de aanwezigheid van infecties, ondervoeding, tumoren of trauma aan het hoofd.

Het gevoel van koude verschijnt ook in het geval van constitutionele arteriële hypotensie of secundair aan bloedingen, psychofysische vermoeidheid, bevalling, borstvoeding, herstel na bacteriële of virale infecties, braken en hevige diarree.
Gegeneraliseerde koude is ook een symptoom van bloedarmoede door ijzertekort en fibromyalgie. Minder vaak wijst deze manifestatie echter op de aanwezigheid van leukemie en bottumoren.

Gelokaliseerde koude sensaties

Het gevoel van plaatselijke koude daarentegen kenmerkt acrocyanose, winterhanden en het syndroom van Raynaud. Deze aandoeningen worden over het algemeen veroorzaakt door blootstelling aan lage temperaturen, die een vasculaire reactie en huidverschijnselen veroorzaken, vooral in de extremiteiten (koude handen en voeten).

Lees ook :- Atopisch eczeem handen

Wat veroorzaakt de koortslip?

De koortslip is een avirale huidziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) wordt genoemd. Er zijn twee soorten herpes simplex-virus: HSV-1 en HSV-2. De eerste is verantwoordelijk voor koortsblaasjes, een herpes die zich rond de mond bevindt, meestal op de lippen. Dit type herpes wordt gewoonlijk een koortslip genoemd, terwijl HSV-2 verantwoordelijk is voor genitale herpes. Over het algemeen is herpes een uitbarsting van de huid en slijmvliezen en wordt gekenmerkt door roodheid van het getroffen gebied gevolgd door de vorming van blaren, die zullen barsten en zo de vorming van korsten veroorzaken.

De eerste infectie met het koortslipvirus treedt meestal op vóór de leeftijd van 20, meestal in de vroege kinderjaren, en veroorzaakt meestal geen symptomen. Bovendien zal de meerderheid van de besmette mensen nooit symptomen hebben, dus geen zichtbare blaren. Het virus zit in het lichaam, maar blijft inactief. De besmettingswijzen zijn veelvoudig: direct contact met het virus via speeksel, door te kussen of persoonlijke voorwerpen te delen, of door huid-op-huidcontact. Het is belangrijk om te weten dat een persoon die het HSV-1-virus heeft opgelopen te allen tijde besmettelijk kan zijn, tijdens uitbraken, maar ook, maar zeldzamer, buiten een uitbraak. Tijdens de primaire infectie komt het herpesvirus het lichaam binnen via een breuk in de huid rond of in de mond. In 90% van de gevallen blijft deze besmetting onopgemerkt, de persoon voelt geen specifieke symptomen. Maar in sommige gevallen, enkele dagen na de primaire besmetting, is het virus verantwoordelijk voor zeer pijnlijke laesies in de mond (gingivo-stomatitis) die gepaard gaan met lage koorts.

Eenmaal besmet met HSV-1, blijft het virus levenslang in het lichaam, zonder blijvende symptomen te veroorzaken. Mensen die besmet zijn met dit virus zouden drager zijn. Na besmetting reist het herpesvirus door de sensorische zenuwen die overeenkomen met het geïnfecteerde gebied en nestelt het zich in een zenuwganglion aan de basis van de schedel waar het “in slaap” blijft. Bij ongeveer 20% van de mensen wordt het virus “wakker” of heractiveert het onder invloed van verschillende factoren. Het verlaat de lymfeklieren, vermenigvuldigt zich en keert langs de zenuwen terug om het gebied van de aanvankelijk geïnfecteerde huid te koloniseren. Het wordt dan een terugkerende herpes, die bij elke “ontwaking” een koortslip veroorzaakt die zich altijd in dezelfde regio bevindt: het verschijnen van blaasjes of kleine puistjes gevuld met vloeistof. Meestal komt de koortslip voor aan de buitenrand van een lip, slechts aan één kant, op de kruising tussen de huid en het slijmvlies of meer zelden op de neusvleugel, de kin of de wangen.

Koortsblaasjes kunnen worden veroorzaakt door stress, vermoeidheid, slaapgebrek, verzwakt immuunsysteem, infectie, koorts, operaties zoals tandheelkundige ingrepen, trauma, hormonale veranderingen zoals menstruatie, blootstelling aan de zon of kou.

Als u vaak koortsblaasjes krijgt, kunt u een dagboek of grafiek bijhouden om uw activiteiten, ziekten en levensgebeurtenissen vast te leggen om te bepalen wat er aan de uitbraak voorafging en om te proberen de factoren te bepalen die hebben bijgedragen aan het ontstaan ​​ervan. Dit kan u helpen het aantal uitbraken te verminderen: als u bijvoorbeeld merkt dat de zon het optreden van koortslippen bevordert, kan het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor u helpen het optreden ervan te voorkomen.

Bij mensen met terugkerende uitbraken komen koortsblaasjes meestal één of twee keer per jaar terug, maar bij sommige mensen tot één keer per maand. De frequentie van recidieven heeft de neiging af te nemen met de leeftijd.

Lees ook :- Blauwe kringen onder ogen

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Over het algemeen duren uitbraken van koortslippen tussen de 7 en 12 dagen. In het begin voelt u een kleine tinteling, jeuk of een branderig gevoel in de mond of rond de lippen. Deze symptomen houden een paar uur aan en dan verschijnen er kleine met vocht gevulde blaasjes. Het gebied wordt ontstoken, rood en pijnlijk. Vervolgens zullen de blaasjes die hun maximale grootte hebben bereikt, doordringen en sijpelen, wat een zeer pijnlijke ulceratie onthult, een fase waarin het risico op besmetting het grootst is. Ten slotte zal de wond uitdrogen en een korst vormen voordat hij geneest.

Wat zijn de risicofactoren voor een koortslip?

Koortsblaasjes zullen de neiging hebben om te verschijnen tijdens perioden van:

  • Menstruatie of hormonale veranderingen (de frequentie en datum waarop koortsblaasjes verschijnen, kan worden genoteerd om te bepalen of menstruatie de oorzaak is),
  • koorts ,
  • KNO-pathologie (nasofaryngitis, griep, enz.),
  • Vermoeidheid (verzwakking van het immuunsysteem door lichamelijke of psychische problemen),
  • Van spanning. Al deze elementen bevorderen recidieven van herpes.

Lees ook :- Erythema toxicum neonatorum

Wat is de behandeling van een koortslip?

Antivirale middelen kunnen de uitslag aanzienlijk verminderen, op voorwaarde dat ze bij de eerste tinteling worden ingenomen. Er zijn twee soorten herpesvirus, type 1 (HPV1) dat meestal het gezicht aantast en deze koortslip geeft en type 2 herpesvirus dat genitale herpes geeft, maar soms wordt het virus herpes type 2 (HPV2) op het gezicht aangetroffen!

Het wordt aanbevolen om geen dierbaren te kussen, vooral baby’s, immuungecompromitteerde mensen of mensen die lijden aan atopische dermatose (zoals eczeem). Vermijd elk oraal contact met anderen en het delen van elk voorwerp dat in contact is geweest met speeksel en de mond.

De laesies mogen niet worden aangeraakt, behalve om ze met de crème te behandelen (en voor en na de behandeling uw handen grondig te wassen). Het wordt niet aanbevolen om uw contactlenzen met speeksel te bevochtigen, omdat het virus wordt aangetroffen in lichaamsafscheidingen. Fellatio en cunnilingus moeten ook worden vermeden. Andere tips: wrijf niet in je ogen, raak je seks niet aan zonder je handen te wassen; doe geen make-up op de lippen; deel uw handdoeken niet met elkaar en droog uw ogen niet met dezelfde hoek van de handdoek waarmee u uw lippen hebt afgedroogd.

Herpes type 1 of type 2?

Er zijn twee soorten herpesvirussen. Die van type 1 (HPV1) treft over het algemeen het gezicht, het is verantwoordelijk voor de bekende “koortslip”.

Het type 2-virus (HPV2) geeft de voorkeur aan genitale herpes, maar de regel is niet absoluut en de toename van oraal-genitale seksuele praktijken (beffen, fellatio) heeft de uitbreiding bevorderd.

Het virus verdwijnt niet uit het lichaam en blijft verborgen in de zenuwganglia, wat de heropleving bij bepaalde gelegenheden verklaart, tijdens stress, grote vermoeidheid, blootstelling aan de zon of menstruatie.

Wat is een koortslip : Preventie

Ook al komt herpes labialis heel vaak voor, er is nog steeds geen vaccinatie tegen. Door hun immuunsysteem te versterken, kunnen mensen die een koortslip krijgen, zichzelf beschermen tegen verdere aanvallen van een koortslip. Dit omvat een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding, weinig alcohol en niet roken. Verder vormen voldoende slaap en voldoende beweging – bij voorkeur in de frisse lucht – de basis voor een intact immuunsysteem. Iedereen die last heeft van stress en mentale stress door herpesaanvallen kan met behulp van ontspanningstechnieken zoals autogene training, meditatie en yoga meer balans vinden. Het helpt degenen die gevoelig zijn voor de zon om UV-straling te vermijden door in de schaduw te blijven en zonnebrandcrème en een hoed te gebruiken.

Tijdens de herpesperiode moet u bijzonder voorzichtig zijn om de infectie niet naar andere delen van het lichaam, zoals de ogen of geslachtsdelen, te verspreiden. Dit houdt ook in dat u de blaren niet met uw vingers aanraakt, omdat de vloeistof zeer besmettelijk is. Als het niet kan worden vermeden, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van zalven en crèmes, moeten de getroffenen hun handen onmiddellijk en grondig daarna wassen. Tegelijkertijd moeten ze oppassen dat er geen bacteriën in de open wonden komen. Zo is het aan te raden om altijd wattenstaafjes te gebruiken om het product aan te brengen.

Om niemand anders in acute fasen van herpes te besmetten, is het zinvol om zoenen en orale seks te vermijden. Daarnaast mogen getroffenen niet hetzelfde schoonmaakgerei of servies gebruiken als partners of andere huisgenoten. Het is bijzonder belangrijk om bijzonder voorzichtig te zijn bij het omgaan met zuigelingen en kleine kinderen. Dit betekent dat u de zeer besmettelijke koortsblaasjes niet in de buurt van de kinderhuid krijgt en uw handen steeds opnieuw grondig wast.

Natuurlijke remedies voor koortsblaasjes

Er bestaan enkele natuurlijke oplossingen om koortsblaasjes te helpen genezen. Wees echter voorzichtig, deze methoden worden niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en kinderen.

  • Tea tree etherische olie (tea tree);
  • Een mini kompres van klei;
  • Homeopathie; _
  • Ravintsara etherische olie;
  • Een moedertinctuur van propolis en grapefruitzaadextract;
  • Glycerinemaceraten van knoppen van wilde rozen of iepen;
  • Een zelfgemaakte niaouli lippenbalsem;
  • Granions van zink + selenium;
  • Cypress in EPS (gestandaardiseerd plantenvloeistofextract) of in moedertinctuur;
  • Cypress en echinacea capsules of tabletten
Hoe krijg je een koortslip?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus uit de herpes simplex-virusfamilie, HSV1. Het is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door direct contact met een besmet persoon. De eerste infectie komt vaak voor in de kindertijd en blijft onopgemerkt.

Hoe een koortslip op de lip te genezen?

Het gebruik van antivirale middelen kan een effectieve manier zijn om koortsblaasjes te bestrijden. Oraal of via injectie ingenomen, kalmeren antivirale middelen de infectie spontaan. Bovendien kan het innemen van natuurlijke antivirale middelen zoals knoflook worden gebruikt voor preventie of zelfs behandeling.

Waarom doet een koortslip pijn?

Koortsblaasjes verschijnen meestal aan de rand van de lip, waar het ‘slijmvlies’ (het membraan langs de mond) de huid van de lip raakt. Het is eerst een roodheid met verharding. Deze rode verharding is pijnlijk, vaak met een branderig gevoel.

Wanneer krijg je een koortslip?

Koortsblaasjes komen daarom vooral vaak voor bij koorts. Koortsblaasjes worden daarom ook wel koortsblaren genoemd. Emotionele of fysieke stress kan ook reactivering veroorzaken. Koortsblaasjes komen vaker voor na zware lichamelijke inspanning, maar ook in tijden van grotere mentale stress.

Share This Article
Leave a comment