Verstopte zweetklieren

John
14 Min Read

Verstopte talgklieren zijn meestal een cosmetisch probleem. Hoe ze ontstaan en wanneer je naar de dokter moet, lees je hier.
Talgklieren bevinden zich in onze huid en voorzien deze van talg. De resulterende beschermende film beschermt de huid tegen uitdroging. Soms kan de functie van een klier worden verstoord, met als gevolg dat deze verstopt raakt.

De zweetklieren kunnen verstopt raken door een onaangename ontsteking genaamd hidradenitis suppurativa (HS), ook bekend als hidradenitis of een aandoening die bourbouille wordt genoemd (uitslag veroorzaakt door hitte). De beste manier om dit laatste probleem te voorkomen, is door de huid niet te oververhitten. De oorzaken van HS zijn onbekend, maar een vroege diagnose en behandeling van symptomen kan voorkomen dat het erger wordt. Hoewel slechte hygiënische omstandigheden niet direct verantwoordelijk zijn voor hydradenitis, kunnen goede hygiëne en veranderingen in levensstijl verstopping van zweetklieren voorkomen.

Oorzaken van a verstopte zweetklieren

Verstopte talgklieren kunnen een cosmetisch, maar ook een medisch probleem worden.

  • De talgklieren spelen een belangrijke rol in het menselijk lichaam. De klieren in de dermis zorgen voor de soepelheid van de huid door de productie van talg.
  • Samen met het zweet uit de zweetklieren vormt de talg de zogenaamde hydrolipidenfilm. In de juiste samenstelling beschermt dit tegen het binnendringen van ziekteverwekkers en tegen vochtverlies.
  • Als de talgklier echter een overmatige hoeveelheid talg produceert en deze niet kan afvoeren, ontstaan ​​er mee-eters, puistjes en puisten. Een zogenaamd atheroma kan zich zeer zelden vormen, dat door de arts moet worden verwijderd.
  • Overproductie kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een hormonale verandering. Dit komt vooral veel voor tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze.
  • Fouten in de huidverzorging kunnen ook leiden tot constipatie. Als de huid onvoldoende wordt gevoed, produceert deze talg om zichzelf te beschermen. Dit gebeurt ook als je de huid uitdroogt door producten die alcohol bevatten.
  • Als de huid te droog is, ontstaan ​​er vaak meer huidschilfers. Deze kunnen over de uitlaat van de talgklier liggen en deze afsluiten. Talg hoopt zich op en kan niet meer weglopen.

Wat gebeurt er als de zweetklieren verstopt zijn?

Wanneer zweetklieren verstopt zijn, kan het zweet niet worden verdreven en begint het zich onder de huid op te hopen. Dit kan voorkomen bij baby’s die vaak in bad gaan, koorts hebben en zich te dik kleden.

Wat te doen aan verstopte talgklieren?

Een goede verzorging en een goede schoonheidsspecialiste kunnen snel verlichting bieden bij een verstopte talgklier. Als het merkbaar zwelt, is het een zaak voor de dermatoloog.

  • Als de talg zich ophoopt in de klier, verschijnen in de eerste stap zogenaamde mee-eters. Contact met de zuurstof in de lucht kan ervoor zorgen dat de talg donker wordt. De mee-eter is dan herkenbaar als een zwarte punt.
  • Aan de andere kant helpen een voldoende toevoer van vet en vocht en een regelmatige peeling om de twee tot vier weken. Dit ondersteunt de huid bij het afschilferingsproces en bij de vorming van nieuwe cellen.
  • Als bacteriën van de huid in de talg terechtkomen, wordt de mee-eter een puist. Deze kleine ontstekingsverandering in de huid ziet er meestal wit of gelig uit. De pus en het wondvocht evacueren door druk.
  • Als je een ontsteking of pijnlijke knobbeltjes hebt, is het raadzaam om naar een schoonheidsspecialiste te gaan. De specialist reinigt de huid op professionele wijze en geeft een daaropvolgend verzorgingsadvies. In het ergste geval, als u een handje helpt, riskeert u littekens.
  • Voor alle andere veranderingen die gepaard gaan met een verstopte talgklier, zoals milia, zogenaamde griesmeelkorrels of diepe steenpuisten en cysten, dient u een dermatoloog te raadplegen.
  • In zeldzame gevallen kan zich ook een atheroma vormen. Dit wordt ook veroorzaakt door een verstopte talgklier en kan zo groot worden als een kippenei.
  • Dit zeer zwellende en zeer pijnlijke huidverschijnsel moet altijd door een dermatoloog worden verwijderd. Lokale anesthesie is meestal voldoende om het atheroma met een scalpel te verwijderen.

Lees ook :- Zwarte puntjes in oor

Verstopte zweetklieren triggeren

Zweetklierontsteking kan worden veroorzaakt of bevorderd door de volgende factoren:

  • Obesitas: Verhoogd zweten en op elkaar liggende huidlagen kunnen de ontwikkeling van ontstekingen bevorderen.
  • Mechanische prikkels: Permanente irritatie van de huidcellen, bijvoorbeeld door strakke kleding, kan ontstekingen veroorzaken.
  • Erfelijke aanleg: Omdat zweetklierontstekingen vaak familiair zijn, is een aanleg als een van de uitlokkende factoren niet onwaarschijnlijk.
  • Hormonale oorzaken: Mannelijke geslachtshormonen bevorderen de aanmaak van talg en kunnen zo ook verstopping van de klieren bevorderen.
  • Bacteriële infecties: De kolonisatie van de haarzakjes met bacteriën (vooral Staphylococcus aureus) kan de ontsteking verergeren.
  • Roken: Sigarettenconsumptie stimuleert de ontwikkeling van ontstekingsprocessen in het lichaam.
  • Diabetes mellitus, omdat de afweermechanismen van de huid verzwakt zijn.

Andere risicofactoren voor zweetklierontsteking kunnen stress en ondervoeding zijn, omdat dit het immuunsysteem verzwakt. Als het immuunsysteem verzwakt is, kan dit leiden tot een ontsteking van de zweetklieren.

Verstopte zweetklieren : Diagnostiseren

De diagnose wordt gesteld op basis van het typische beloop en het uiterlijk van de huidveranderingen. De aandoening veroorzaakt knobbeltjes of abcessen met pijn, zwelling, roodheid in de oksel, liesstreek, aan de binnenkant van de dijen of rond de uitwendige geslachtsorganen. De knobbels kunnen zich ontwikkelen tot puisten die uiteindelijk openbreken en pus afscheiden. Heel vaak komt de ziekte gedurende meerdere jaren terug. Na verloop van tijd kunnen zich onder de huid littekens of fistels vormen.

Voor verdere diagnostiek en behandeling wordt u doorverwezen naar de praktijk van een dermatoloog.

Lees ook :- Onderhuidse ontsteking kin

Behandeling van verstopte zweetklieren

Verstopte talgklieren zijn meestal een cosmetisch probleem wanneer ze bijvoorbeeld B. voorkomen op een duidelijk zichtbare plaats zoals het gezicht. In het geval is een behandeling dringend nodig, tenzij het een ontsteking tot gevolg heeft die pijnlijk kan zijn. Symptomen van ontsteking zijn onder meer een rode huid, zwelling en pijn bij licht aanbrengen. In dit geval kan de arts – indien nodig – antibiotica voorschrijven en vervolgens de talgcyste operatief verwijderen. Het atheroma, inclusief de capsule en het kanaal, moet worden verwijderd, anders kan het terugkomen.

U moet er echter altijd met uw handen vanaf blijven en er niet mee knoeien – zelfs als het moeilijk is. Als u zelf uw hand op de cyste legt, kunnen bacteriën binnendringen en een infectie veroorzaken.

Als u van de verstopte talg af wilt, moet u naar een specialist (dermatoloog) gaan. Als het atheroma, in de volksmond ook wel de gruttenzak genoemd, moet worden verwijderd, hoewel het niet ontstoken is, moeten de kosten mogelijk door uzelf worden gedragen.

Lees ook :- Zweet anus

Hoe verstopte zweetklieren te voorkomen?

Onderzoek suggereert dat geblokkeerde zweetklieren dode huidcellen en bacteriën onder je huid kunnen vasthouden, wat kan leiden tot pijnlijke en gênante bultjes, hidradenitis suppurativa (HS) genaamd. In sommige gevallen kunnen de verstopte zweetklieren een tijdelijke stekelige en jeukende uitslag veroorzaken die warmte-uitslag wordt genoemd. Experts zeggen dat eenvoudige veranderingen in levensstijl, zoals het dragen van losse kleding en het vervangen van uw persoonlijke verzorgingsproducten, verstopping van zweetklieren kunnen helpen voorkomen. Raadpleeg echter uw arts als u terugkerende puistjes in de vorm van zweren of steenpuisten heeft van verstopte zweetklieren. aanvullende behandeling nodig.

  • Was uw huid met antiseptische zeep. Gebruik een milde, niet-irriterende zeep om uw huid te wassen, waarbij u zich concentreert op de gebieden die het meest waarschijnlijk worden aangetast door verstopte zweetklieren. Deze gebieden omvatten de lies, oksels, onder de borst en elk ander deel van de huid dat tegen zichzelf opvouwt.
  • Kies een milde, hypoallergene zeep om irritatie van uw huid te voorkomen.
  • Het exfoliëren van je huid kan ook verstopping van zweetklieren voorkomen.
  • Laat je huid aan de lucht drogen in plaats van erover te wrijven met een handdoek.
  • Was dagelijks, of twee keer per dag indien nodig om netheid te behouden.
  • Vermijd strakke kleding. Alles wat tegen je huid drukt of wrijft, vergroot je kans op het ontwikkelen van verstopte zweetklieren. Het dragen van losse kleding gemaakt van natuurlijke vezels, zoals hennep, katoen of linnen, wordt aanbevolen om verstopping van de zweetklieren te voorkomen.
  • Beugelbeha’s kunnen de zweetklieren onder de borsten blokkeren. Probeer een ondersteunende beha te vinden die niet stevig tegen je huid drukt.
  • Strakke riemen kunnen ook de zweetklieren blokkeren.
  • Stop met roken. Onderzoek toont aan dat roken je kansen op het ontwikkelen van HS vergroot, hoewel de oorzaak momenteel onbekend is. Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor HS. Probeer te stoppen met roken om verstopping van de zweetklieren te voorkomen.
  • Als u hulp nodig heeft bij het stoppen met roken, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar of plaatselijke gezondheidsinstantie.
  • Steungroepen, online groepen of individuele trainers kunnen u helpen stoppen met roken. Veel bedrijven hebben stimuleringsprogramma’s om hun werknemers te helpen stoppen met roken. Blijf proberen totdat je de juiste voor je hebt gevonden.
  • Zorg voor een gezond gewicht. HS komt vaker voor bij mensen met overgewicht of obesitas. Probeer een gezond lichaamsgewicht te behouden om verstopping van de zweetklieren te voorkomen. Als u te zwaar bent, overweeg dan om deel te nemen aan een programma voor gewichtsverlies om uzelf aan te moedigen en uw levensstijl te veranderen. Eet gezond, vermijd zoete snacks en vet voedsel en eet veel vers fruit en groenten.
  • Praat met uw zorgverzekeraar over steungroepen voor gewichtsverlies en voedingsbehoeften.
  • Als je al HS hebt ontwikkeld, kan afvallen helpen om verdere opflakkeringen te voorkomen.
  • Scheer je haren niet. Door de oksels of liezen te scheren, kunnen bacteriën in de klieren wrijven. Als u haar wilt verwijderen in gebieden die het meest waarschijnlijk HS ontwikkelen, overleg dan met uw arts of dermatoloog over opties voor ontharing.
  • Het dragen van parfum of geurende deodorants of lotions kan ook de huid irriteren. Gebruik ongeparfumeerde, niet-comedogene producten die zijn ontworpen voor de gevoelige huid.
  • Omdat het scheren van uw lies en oksels een cultureel gevoelig onderwerp is, kunt u met uw arts praten over het vinden van steungroepen. Het dragen van verduisterende kleding is een manier om door de sociale complexiteit van lichaamshaar te navigeren.
Hoe kom je van een verstopte zweetklier af?

Appelciderazijn helpt de huid te genezen van hittepuistjes. Appelazijn heeft een antibacteriële werking en voorkomt dat verstopte zweetklieren ontstoken raken. Appelciderazijn ondersteunt ook de genezing. Meng eenvoudig een liter water met drie eetlepels appelciderazijn en gebruik het om ’s ochtends en’ s avonds warmte-uitslag af te wassen.

Hoe herken ik een zweetklierontsteking?

Ongemakkelijk gevoel van druk.
Zwelling van het getroffen gebied.
Lokale pijn.
Zelden koorts en beperkte mobiliteit.
Ontsteking van de zweetklieren wordt bevorderd door toegenomen transpiratie, wrijving door strakke kleding, scheren en aantasting van de natuurlijke beschermende zuurmantel van de huid.

Wat helpt tegen ontstekingen in de oksel?

Je kunt goudsbloemzalf gebruiken om je okselpijn te behandelen. Als uw huid regelmatig geïnfecteerd raakt nadat u deze hebt geschoren, moet u van ontharingsmethode wisselen. Er is ook de mogelijkheid om een epilator te gebruiken of de haren te verwijderen met wax.

Welke zalf voor talgontsteking?

Hoe dieper de ontsteking, hoe hoger de concentratie van de trekzalf: een trekzalf met 20% ammoniumbituminosulfonaat is effectief bij oppervlakkige huidontstekingen zoals scheerpuistjes, haarzakjes- of talgontsteking en nagelbedontsteking.

Share This Article
Leave a comment