Verschil ct en mri

John
11 Min Read

Scanner of MRI maken deel uit van de diagnosemiddelen waartoe elke patiënt minstens één keer in zijn leven toegang zal hebben. Deze uiterst efficiënte medische beeldvormingstechnieken hebben de afgelopen jaren inderdaad een revolutie teweeggebracht in de geneeskunde. Maar de patiënt heeft soms de neiging erin te verdwalen. Hier is een herinnering aan de belangrijkste verschillen tussen CT en MRI.

Wat zijn ze?

Wat zijn ze?

CT-scans en MRI-scans zijn twee verschillende manieren om gedetailleerde afbeeldingen van interne lichaamsdelen te maken. Artsen kunnen de beelden vervolgens analyseren om afwijkingen op te sporen, zoals botbreuken, tumoren op organen of gewrichtsschade.

Sommige mensen noemen een CT-scan een CAT-scan, wat staat voor computergestuurde axiale tomografie. Tijdens een CT-scan gaat een persoon liggen in een groot röntgenapparaat dat een CT-scanner wordt genoemd. De scanner stuurt afbeeldingen naar een computer.

MRI staat voor magnetische resonantie beeldvorming. Dit type scan maakt gebruik van radiogolven en magneten om afbeeldingen te maken. Tijdens een MRI-scan gaat een persoon liggen in een MRI-scanner, een machine die een constant magnetisch veld creëert en radiogolven gebruikt om watermoleculen en vetcellen in het lichaam te weerkaatsen. De scanner stuurt ook afbeeldingen naar een computer.

CT-scans komen vaker voor en zijn goedkoper dan MRI’s. MRI-scans geven echter een beter beeld dan CT-scans.

Lees ook :- Ct scan longen

De MRI-diagnose eenvoudig uitgelegd

De meeste patiënten associëren een MRI-onderzoek met een onaangenaam, langdurig en vooral luidruchtig onderzoek. Magnetische resonantietomografie, ook bekend als kernspintomografie, werkt met behulp van een magnetisch veld. Tijdens het 15-20 minuten durende onderzoek ligt de patiënt in een buis. Zo werkt magnetische resonantietherapie:

  • De patiënt wordt op een bank gelegd. Deze bank wordt vervolgens in de magnetische resonantie tomograaf geduwd. Indien nodig wordt vóór het onderzoek een zogenaamd contrastmiddel aan de patiënt toegediend, wat de evaluatie later voor de artsen gemakkelijker maakt.
  • Het onderzoek zelf duurt tussen de 15 en 20 minuten. Ondertussen neemt de patiënt de kloppende geluiden waar die typisch zijn voor een MRI-scanner.
  • De magnetische resonantie tomograaf bouwt een sterk magnetisch veld op, ongeveer 100.000 keer sterker dan het aardmagnetisch veld.
  • Met dit magnetische veld “scant” de tomograaf laag voor laag het lichaam en in het bijzonder de organen van de patiënt.
  • De MRI-diagnosemogelijkheid wordt met name door artsen gebruikt wanneer organen moeten worden onderzocht.
  • Een voordeel van deze technologie is volgens deskundigen dat er, in tegenstelling tot CT-onderzoeken, geen schadelijke röntgenstraling wordt gebruikt.

Lees ook :- Werken na galblaasoperatie

De CT-methode eenvoudig uitgelegd

Computertomografie, of kortweg CT, werkt met röntgenstralen in tegenstelling tot MRI-diagnostiek. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt ook op een bank en in een apparaat. De duur van het onderzoek is echter aanzienlijk korter.

  • Contrastmiddelen worden soms ook gebruikt bij CT-onderzoeken. Na toediening gaat de patiënt liggen op een bank die in de computertomograaf wordt geschoven.
  • Het apparaat voert het onderzoek nu uit met behulp van röntgentechnologie. Het verschil met conventionele röntgenonderzoeken is dat het hele lichaam wordt “gescand” met CT.
  • Tijdens het onderzoek, dat meestal maar een paar minuten duurt, draait de tomograaf rond de patiënt om elk aspect van het lichaam vast te leggen.
  • De opgenomen dwarsdoorsnedebeelden worden nu met de computer ondersteund om een 3D-beeld te creëren.
  • Computertomografie biedt het voordeel van een snel onderzoek en wordt daarom vaak gebruikt in de spoedeisende geneeskunde. Daarnaast is deze vorm van diagnose bijzonder geschikt voor het in beeld brengen van het menselijk skelet.
  • Het nadeel van CT is het gebruik van röntgenstralen, die soms een schadelijk effect kunnen hebben op het menselijk organisme.

Risico’s verschil ct en mri

Zowel CT-scans als MRI’s brengen enkele risico’s met zich mee bij gebruik. De risico’s zijn gebaseerd op het type beeldvorming en de manier waarop de beeldvorming wordt uitgevoerd.

CT-scanrisico’s omvatten:

  • schade toebrengen aan ongeboren baby’s
  • een zeer kleine dosis straling
  • een mogelijke reactie op het gebruik van kleurstoffen

MRI-risico’s omvatten:

  • mogelijke reacties op metalen door magneten
  • harde geluiden van de machine die gehoorproblemen veroorzaken
  • verhoging van de lichaamstemperatuur tijdens lange MRI’s
  • claustrofobie

U dient voorafgaand aan een MRI een arts te raadplegen als u implantaten heeft, waaronder:

  • kunstmatige gewrichten
  • oog implantaten
  • een spiraaltje
  • een pacemaker

Lees ook :- Vocht vasthouden buik

Wat zijn de voordelen van CT?

Met een CT-scan maken we in enkele seconden een beeld van bijna het hele lichaam, van nek tot dijen. CT’s zijn ongelooflijk nuttig voor het diagnosticeren en stadiëring van kanker, het controleren of het terug is gekomen en het controleren of een behandeling werkt. Het is zeer effectief voor het onderzoeken van het hele lichaam om te zoeken naar plaatsen waar de kanker zich heeft verspreid, zoals de longen, lever of botten. Dit worden metastasen genoemd. Meestal is CT de eerste keuze om kanker te ontwikkelen.

Wat zijn de voordelen van MRI?

Waar MRI echt in uitblinkt, is het tonen van bepaalde ziekten die een CT-scan niet kan detecteren. Sommige kankers, zoals prostaatkanker, baarmoederkanker en bepaalde leverkankers, zijn vrijwel onzichtbaar of zeer moeilijk te detecteren op een CT-scan. Uitzaaiingen naar het bot en de hersenen komen ook beter naar voren op een MRI.

Wat zijn enkele nadelen van elke beeldvormingsmethode?

Omdat CT’s ioniserende straling gebruiken, kunnen ze het DNA beschadigen en het risico op het ontwikkelen van kanker zeer licht verhogen. De Food & Drug Administration schat dat het extra risico van een persoon om een dodelijke kanker te ontwikkelen door een typische CT-procedure ongeveer 1 op 2.000 is. MRI’s gebruiken geen ioniserende straling, dus er is geen sprake van een verhoogd risico op kanker. Maar het duurt veel langer om te voltooien dan CT’s. MRI’s vereisen dat de persoon ongeveer 20 tot 40 minuten stil ligt in een afgesloten ruimte. Dit kan sommige mensen met claustrofobie treffen en de procedure is luidruchtig, daarom bieden we gehoorbescherming.

Zowel CT als MRI vereisen vaak de injectie van een contrastkleurstof voor of tijdens de procedure. Dit helpt de radioloog om organen en andere weefsels in het lichaam duidelijker te zien.

Zijn ze veilig?

CT-scans en MRI-scans zijn beide zeer veilige procedures. Ze kunnen echter kleine risico’s met zich meebrengen, die per type scan verschillen.

Tijdens een CT-scan krijgt een persoon een zeer kleine dosis straling, maar artsen beschouwen dit meestal niet als schadelijk.

CT-scans maken gebruik van ioniserende straling, die mogelijk biologische weefsels kan aantasten. Volgens het National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering is het risico op het ontwikkelen van kanker door blootstelling aan straling over het algemeen klein.

CT-scans en X-ways zijn mogelijk niet veilig tijdens de zwangerschap, dus artsen kunnen in plaats daarvan MRI-scans of echografieën aanbevelen. Ze kunnen echter nog steeds uit voorzorg MRI-scans vermijden, vooral tijdens het eerste trimester.

MRI-scans maken geen gebruik van straling. Ze gebruiken echter wel sterke magnetische velden. Mensen moeten hun technici laten weten of ze enige vorm van medisch implantaat hebben, zoals een pacemaker, insulinepomp of cochleair implantaat.

MRI-scans produceren harde geluiden, dus mensen dragen meestal oordopjes of koptelefoons om het geluid te dempen. Personen met claustrofobie vinden MRI-scanners misschien moeilijk te verdragen, hoewel er nu verschillende soorten open MRI-scanners bestaan ​​om dit probleem te omzeilen.

Voor zowel CT-scans als MRI-scans kan een arts aanbevelen om een ​​contrastkleurstof te gebruiken om de beelden duidelijker te maken. Sommige mensen kunnen slecht reageren op bepaalde soorten kleurstof.

Wat is schadelijke CT-scan of MRI?

Een CT-scan is over het algemeen goed voor grotere gebieden, terwijl een MRI-scan een beter algemeen beeld geeft van het te onderzoeken weefsel. Beide hebben risico’s, maar zijn relatief veilige procedures. Een arts zal aanbevelen welke scan geschikt is voor een persoon, afhankelijk van een aantal factoren.

Waarom zou een arts een MRI bestellen na een CT-scan?

MRI in plaats van CT-scans
In sommige situaties kan uw arts MRI voorstellen als een CT-scan niet alle informatie heeft kunnen geven die ze nodig hebben. Bij sommige vormen van kanker, zoals baarmoederhals- of blaaskanker, is MRI beter dan CT om aan te tonen hoe diep de tumor is uitgegroeid tot lichaamsweefsels.

Welke heeft meer straling CT of MRI?

Een MRI gebruikt geen straling en een CT-scan maakt geen gebruik van een magneet. Dit betekent dat de ene voor sommige patiënten veiliger is dan de andere. Iedereen met metaal in het lichaam (pacemaker, stent, implantaat enz.) moet ervoor zorgen dat het materiaal MRI-veilig is, voor mensen die gevoelig zijn voor straling is een CT-scan geen goede optie.

Kan een CT-scan zenuwbeschadiging aantonen?

Antwoord: Beschadigde zenuwen zijn op een gewone röntgenfoto niet te zien. Ze zijn te zien op CAT-scan of MRI, en in feite wordt MRI aanbevolen voor het onderzoeken van details van het ruggenmerg.

Share This Article
Leave a comment