Werken na galblaasoperatie

John
8 Min Read

Veruit de meest voorkomende operatie in het gebied van de galwegen is het verwijderen van de galblaas (cholecystectomie). Dit is meestal nodig vanwege galstenen. Als galstenen symptomen veroorzaken zoals galkoliek (pijn in de rechter bovenbuik), ontsteking van de galblaas (cholecystitis), ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) of congestie in de galwegen (cholestase), dan wordt meestal aanbevolen de galblaas te verwijderen . Een tweede reden voor het verwijderen van de galblaas kunnen poliepen in de galblaas zijn die een bepaalde grootte hebben bereikt of groeien.

Galblaasstenen: Wat zijn de symptomen?

Galblaasstenen: Wat zijn de symptomen?

In aanwezigheid van galblaasstenen die een operatie vereisen, is er pijn en een gevoel van gewicht in de boven- en rechterkant van de buik, dat vaak uitstraalt naar de rug en de rechterschouder. Scherp en plotseling duidt het op cholelithiasis-koliek (galblaasstenen). Het is een veel voorkomende pathologie waarvan de oorsprong en oorzaak nog niet volledig bekend is. Intense en aanhoudende aandoeningen kunnen alleen leiden tot een chirurgische indicatie. Het operatierisico is vandaag zeer laag en na de operatie, waarbij de galblaas wordt verwijderd (cholecystectomie), verdwijnt de pijn en kunt u een bijna normaal leven hervatten.

Lees ook :- Vocht vasthouden buik

Wat gebeurt er vóór de operatie?

De beoordeling is gebaseerd op bloedonderzoek en echografie van de galblaas. Voor de operatie wordt u gezien door de anesthesioloog.

U komt de dag voor de operatie binnen en moet op een lege maag blijven.

Hoe wordt de operatie uitgevoerd?

Er zijn in principe twee verschillende methoden beschikbaar voor het verwijderen van galstenen. Galblaasverwijdering (cholecystectomie) en endoscopische verwijdering van galstenen via galblaasendoscopie (endoscopische retrograde cholangiopancreatografie). De galblaasendoscopie wordt ook diagnostisch gebruikt om galstenen te lokaliseren en galwegaandoeningen op te helderen. Galblaasverwijdering wordt ook uitgevoerd voor galblaaskanker.

Galblaasverwijdering, cholecystectomie
Galblaasverwijdering wordt nu bijna uitsluitend minimaal invasief uitgevoerd met behulp van de [laparoscopietechniek]. Gewoonlijk vereist een laparoscopie-operatie verschillende kleine huidincisies om de camera en chirurgische instrumenten in de buik in te brengen. Momenteel wordt echter een procedure steeds populairder waarbij alleen een huidincisie diep in de navel nodig is. Bij deze procedure worden de camera en chirurgische instrumenten in de buik ingebracht via een enkele incisie in de navel. De buik wordt vervolgens opgeblazen met CO2 voor een betere zichtbaarheid en meer ruimte voor de procedure.

Indien nodig wordt tijdens de operatie een endoscopische toediening van röntgencontrastmiddel in de galwegen uitgevoerd (endoscopische retrograde cholangiopancreatografie). Hierdoor kunnen galstenen nauwkeurig worden gelokaliseerd op het röntgenbeeld. Als er stenen in de galwegen zijn, worden deze verwijderd. De bloedvaten van de galblaas en het galkanaal worden dan afgeklemd en afgesloten met clips. Daarna wordt de galblaas voorzichtig losgemaakt van de lever en verwijderd. Ten slotte komt de CO2 vrij en wordt de operatiewond op de navel dichtgenaaid. De operatie duurt ongeveer een uur.

Endoscopie van de galblaas, endoscopische retrograde cholangiopancreatografie
Endoscopie van de galblaas is een methode om contrastmiddelen in de galwegen te injecteren en de galwegen te onderzoeken met een camera (cholangioscope). Het dient om ziekten van de galwegen en de ductus pancreaticus op te helderen. De techniek kan ook therapeutisch worden toegepast. Kleinere galstenen kunnen ermee worden verwijderd. Als de galwegen vernauwd of geblokkeerd zijn door tumoren, wordt de galblaasendoscopie gebruikt om de galwegen te verwijden of om metalen en plastic buisjes (stents) in te brengen.

Het onderzoek vindt meestal plaats onder algehele narcose. De endoscoop, die via de mond wordt ingebracht, wordt naar de twaalfvingerige darm geschoven. Daar kan röntgencontrastmiddel op de galwegen worden aangebracht om de galwegen in het röntgenbeeld weer te geven. Of de cholangioscope met de camera kan door het galkanaal in de galblaas worden voortbewogen om het galkanaal en de galblaas te reflecteren.

Lees ook :- Wat te doen bij duizeligheid

Wat is het slagingspercentage van de behandeling?

Na het verwijderen van de galblaas is de galsteenziekte genezen. Tijdens endoscopische verwijdering kunnen recidieven optreden omdat zich nieuwe stenen in de galblaas kunnen vormen.

De kans op succes bij kankerchirurgie hangt af van het type kanker en het stadium van de ziekte.

Lees ook :- Tumor in voet symptomen

Complicaties van galblaasoperatie

De mogelijke complicaties van een cholecystectomie zijn voornamelijk die van een algehele anesthesie, meer dan die van de ingreep in het bijzonder:

  • allergische reactie op anesthesieproducten;
  • bloeding of bloeding uit hechtingen of nabijgelegen organen;
  • infectie in de wond of het litteken;
  • in zeer zeldzame gevallen, peritonitis of intra-abdominaal abces

Dit is hoe een galblaasoperatie werkt

De voorkeursmethode is het verwijderen van de galstenen met behulp van een kijktechniek (laparoscopische cholecystectomie). Ervaren chirurgen kunnen 99% van de galblaasoperaties laparoscopisch uitvoeren.

Het voordeel van deze ingreep: je hebt beduidend minder pijn dan na een open operatie, je herstelt sneller en de littekens zijn erg klein. Als gevolg van de galblaasoperatie is de patiënt meestal volledig genezen, alleen in zeer zeldzame gevallen vormen zich opnieuw stenen in het galkanaalsysteem.

Laparoscopische cholecystectomie wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie. Bij deze procedure wordt een kleine incisie gemaakt op de navel. Daar wordt de camera ingebracht zodat de buik op een scherm kan worden weergegeven. Met de camera kan de chirurg nauwkeurig werken. Vervolgens worden 2 tot 3 mini-sneetjes (0,5 – 1 cm) gemaakt, waardoor de chirurgische instrumenten onder visuele controle in de buik worden ingebracht. De galblaas wordt verwijderd, compleet met de stenen, via een incisie bij de navel.

In uitzonderlijke gevallen – bij ernstige ontstekingsveranderingen of sterke verklevingen na meerdere eerdere operaties in de buik – moet de open chirurgische techniek worden toegepast. In deze gevallen wordt een abdominale incisie gemaakt onder de rechter ribbenboog en wordt de galblaas verwijderd.

Hoe lang kan ik niet werken na een galblaasoperatie?

Voor kantoorwerk 2-3 weken, voor fysiek werk 4-6 weken.

Wanneer kunt u weer aan het werk na een galblaasoperatie?

Na de verwijdering van de galblaas moeten fysiek veeleisende activiteiten gedurende 2 tot 3 weken worden vermeden. De arbeidsongeschiktheid ligt tussen de 1 en 3 weken, afhankelijk van de activiteit.

Wat zijn de gevolgen van het verwijderen van de galblaas?

Het verwijderen van de galblaas heeft geen gevolgen: de spijsvertering blijft normaal plaatsvinden, omdat de rol van de galblaas medeplichtig is. Soms kunnen spijsverteringsstoornissen zoals diarree, maar die van voorbijgaande aard zijn, worden waargenomen.

Waarom de galblaas niet verwijderen?

Volgens professor Paye heeft “sfincterotomie nog steeds twee nadelen: het geeft aanleiding tot een klein aantal complicaties, soms ernstige acute bloedingen of pancreatitis, en kan vervolgens een kleine spijsverteringsreflux in het galkanaal bevorderen.

Hoe lang voor het eten na een galblaasoperatie?

Na middernacht mag u niet meer eten of drinken en mag u niet roken. Dit vermindert het risico wanneer de anesthesie begint. Als de operatie alleen in de loop van de dag mogelijk is, krijgt u vloeistof via een infuus.

Share This Article
Leave a comment