Tekenbeet blauwe plek

John
13 Min Read

Een tekenbeetuitslag kan op de huid van een persoon verschijnen nadat hij door een teek is gebeten. Verschillende soorten teken dragen bacteriën die bij mensen ziekten kunnen veroorzaken. In veel gevallen is een tekenbeetuitslag het eerste teken van de ziekte, hoewel in sommige gevallen iemand ziek kan worden zonder uitslag te krijgen. Ziekten die huiduitslag kan hebben, zijn onder meer de ziekte van Lyme, ehrlichiose en zuidelijke teek-geassocieerde huiduitslag (STARI).

De uitslag die meestal verschijnt wanneer een persoon is gebeten door een hertenteek, is meestal rond en rood. Bij sommige mensen kan de uitslag meer op een blauwe plek lijken. Het ziet er meestal uit als een schot in de roos of een doelwit, omdat het midden van de uitslag vervaagt en een plek achterlaat die wordt omringd door een ring. De uitslag verschijnt meestal binnen 30 dagen na de beet. Niet alle mensen met de ziekte van Lyme krijgen echter uitslag bij het zien van de beet.

Mensen die zijn gebeten door de eenzame sterteek, kunnen een tekenbeetuitslag krijgen die lijkt op de uitslag van de ziekte van Lyme. Deze uitslag staat bekend als STARI en gaat vaak gepaard met griepachtige symptomen. STARI lijkt niet zo ernstig als de ziekte van Lyme, omdat het geen neurologische symptomen veroorzaakt. De oorzaak van de aandoening is onbekend, hoewel patiënten lijken te herstellen van antibiotica.

Waarom bijten teken ons?

Waarom bijten teken ons?

“Oorspronkelijk waren we niet de favoriete gastheren van teken, maar incidentele gastheren, maar we worden steeds vaker gebeten”, legt Séverine Carret van de Franse Lyme-vereniging uit. De teek, die behoort tot de spinachtigenfamilie (zoals mijten en spinnen) is hematofaag. Dat wil zeggen, het bijt ons om ons te voeden met ons bloed.

Lees ook :- Doorbloeding voeten verbeteren

De stadia van evolutie van de teek

Een teek evolueert in drie fasen wanneer het een vrouwtje is, twee wanneer het een mannetje is. “Elke fase komt overeen met een maaltijd en een rui”, specificeert onze gesprekspartner en ze kan ons bij elk van de drie steken:

  • het larvenstadium (eerste maaltijd), de teek heeft 6 poten en is zo groot als een maanzaad (0,5 tot 1,5 mm).
  • het nimfstadium (tweede maaltijd), het heeft 8 poten en is zo groot als een sesamzaadje (1 tot 2 mm). “De nimfen zijn het meest vraatzuchtig, zij zijn verantwoordelijk voor 70 tot 80% van de tekenbeten.” En ook het moeilijkst te verwijderen omdat ze diep in de huid gaan.
  • het volwassen stadium (derde maaltijd voor vrouwen): het is zo groot als een maiskorrel (3 tot 6 mm). “Alleen de vrouwelijke teek maakt deze laatste maaltijd, het mannetje eet weinig of niets.”

Lees ook :- Steelwratjes zelf verwijderen

Een tekenbeet herkennen: Hoe ziet het eruit?

Merk je een mee-eter op je huid (vooral op warme en vochtige plekken (achter de knie, kuiten, soms bij de haarlijn…) en een tekenbeet herkennen is goed kijken. “De teek wordt loodrecht op de huid geplant, hij zakt erin weg om toegang te krijgen tot het kleine bloedvat, je kunt zijn poten zien bewegen, specificeert Séverine Carret. Je kunt hem soms ook zien klimmen op jij maar het is zeer zeldzaam. ziet haar meestal wanneer ze ingebed is. “De tekenbeet is pijnloos “omdat de teek verdovende stoffen afscheidt”.

• Erythema migrans: roodheid rond de beet

Dit is de angst van iedereen die door een teek is gebeten: om de ontwikkeling van een cirkelvormige rood/roze plaque rond de beet te zien, die geleidelijk breder wordt en in het midden wit wordt en verdwijnt. Het zeer kenmerk van een erythema migrans. “Je kunt 3 tot 30 dagen na de beet zo’n erytheem hebben, het is een teken dat de teek besmet is met borrelia (de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt) en dat hij jou heeft geïnfecteerd”, legt Séverine Carretto uit. Als u een erytheem waarneemt, dient u een arts te raadplegen.

• Symptomen bij mensen

In de meeste gevallen veroorzaakt een tekenbeet geen pijn, maar is deze gemakkelijk herkenbaar op de huid, omdat deze roodheid rond de beet kan veroorzaken. In de uren die volgen kan jeuk optreden. Een tot twee weken na de beet kunnen sommige mensen griepachtige symptomen krijgen, zoals hoofdpijn, koorts of gewrichtsproblemen. Bij de meeste mensen verdwijnen deze symptomen na een paar dagen. Maar anderen kunnen enkele weken na de steek complicaties krijgen zoals beschadiging van het centrale zenuwstelsel, stijve nek, hevige hoofdpijn, spraak-, loop- of concentratiestoornissen… Een bloedanalyse door een arts kan de diagnose stellen. In de meest ernstige vormen kan verlamming van de armen, benen of gezichtszenuwen optreden.

Lees ook :- Hiv symptomen ogen

Symptomen na een tekenbeet: Hier wordt het serieus

Zoals beschreven zijn de symptomen de eerste dagen na een tekenbeet meestal ongevaarlijk. Op een later tijdstip kunnen het echter tekenen zijn van een infectie met de ziekte van Lyme of TBE.

In deze gevallen moet u beslist medisch advies inwinnen:

  • Een kenmerkend symptoom van een infectie met de ziekte van Lyme is de zogenaamde roodheid, een vlek ter grootte van de handpalm die zich rond de prikplaats verspreidt en uiteindelijk weer verdwijnt. Meestal is de roodheid aan de rand donkerder dan in het midden. Het kan enkele dagen tot enkele weken na een tekenbeet verschijnen.
  • Als u enkele dagen of weken na de steek griepachtige symptomen heeft zoals koorts of vermoeidheid, kan dit zowel op de ziekte van Lyme als op TBE duiden. Met betrekking tot TBE is er een kaart van het Robert Koch Instituut waarop de risicogebieden zijn aangegeven. Als u in een van deze gebieden bent gebeten door een teek en niet bent ingeënt tegen TBE, moet u zich laten controleren op TBE.

Hoe een teek verwijderen?

Als u bent gebeten door een teek, moet u deze verwijderen. “De teek maakt zijn maaltijd gedurende meerdere dagen, hij wisselt bloedaspiraties en afstoting van serum af dat hem niet interesseert. Hoe langer hij zijn maaltijd verlengt, hoe meer hij zich volzuigt en hoe groter het risico op infectie”, legt Séverine Carretto uit. Als ze klaar is met eten, maakt ze zich los en valt op de grond. Wanneer het wordt verwijderd wanneer het is aangekoekt, wordt het tijdens een maaltijd verstoord, het kan uitspugen wat het in zijn buik heeft. Het is echter in het spijsverteringskanaal en het speeksel dat bacteriën, virussen en schimmels geconcentreerd zijn. Het moet daarom zorgvuldig en volledig worden verwijderd (de kop mag niet in de huid blijven) en de buik mag niet worden verpletterd.

Gebruik een tekenverwijderaar

Om een teek te verwijderen, moet je een tekenverwijderaar gebruiken, verder niets. Schuif de haak onder de teek zonder hem te pletten, zo dicht mogelijk bij de huid. “Zacht draaien totdat het er vanzelf uit gaat zonder te trekken, dan gooien we het in de gootsteen of op het vuur en dan desinfecteren we de beet met een ontsmettingsmiddel”, legt onze gesprekspartner uit.

  • Verwijder een teek niet met uw vingernagels.
  • Breng er geen product op aan voordat u het verwijdert, zoals ether of alcohol om het te verdoven.
  • Pak het niet met uw handen op, want het kan nog steeds gestoken worden. Maar gebruik in plaats daarvan een zakdoek.

De teek is te klein voor de tekenverwijderaar: wat te doen?

De teek maakt het mogelijk om de teek te verwijderen zonder pijn, zonder “de kop” in de huid te laten en zonder de buik samen te drukken. Merk op dat er drie verschillende maten tekenverwijderaars zijn:

  • een hele kleine voor microteken (<1/10 mm, vanaf 40 micron), larven en nimfen.
  • een middel voor volwassen teken
  • een grotere voor gezwollen volwassen teken.

Behandelingen: Hoe behandel je een tekenbeet?

In het geval van aanhoudende of ongebruikelijke symptomen die wijzen op de ziekte van Lyme (lichaamspijn, gewrichtspijn, hevige hoofdpijn, koorts, intense vermoeidheid, enz.), moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Afhankelijk van het bloedonderzoek kan hij een diagnose stellen en een passende behandeling overwegen. Aangezien de ziekte van Lyme een bacteriële infectie is, is de behandeling gebaseerd op het nemen van een antibioticum (amoxicilline of doxycycline), soms gecombineerd met een corticosteroïd.

Preventie : Hoe voorkom je tekenbeten?

Er zijn verschillende tips om jezelf te beschermen tegen tekenbeten tijdens het wandelen in de natuur:

  • Bedek armen en benen met lange kleding.
  • Stop de onderkant van de broek in de sokken.
  • Draag lichtgekleurde kleding (ook petten) om ze beter te herkennen.
  • Vermijd struikgewas, varens en hoog gras.
  • Loop de paden.
  • Gebruik insectenwerende middelen, geef de voorkeur aan mensen met een vergunning voor het in de handel brengen en respecteer hun gebruiksvoorwaarden: al deze informatie staat op het etiket, de verpakking en/of de productinstructies.
  • Draag schoenen met gesloten tenen en lichtgekleurde bedekkende kleding om teken op het oppervlak van de stof beter op te merken.
  • Loop niet te midden van hoog gras, struiken en lage takken en geef de voorkeur aan gemarkeerde paden.
  • Inspecteer uzelf wanneer u terugkeert van uw wandelingen. Neem een tekenverwijderaar en een ontsmettingsmiddel in je rugzak, voor het geval dat.
  • Maak bij een beet de aangehechte teken direct los met een tekentrekker, fijne pincet of bij gebrek daaraan uw vingernagels. Gebruik nooit ether of een ander product en desinfecteer de wond.
  • Houd het prikgebied enkele dagen in de gaten en raadpleeg uw arts als u symptomen ervaart
Hoe ziet een geïnfecteerde tekenbeet eruit?

Ongeveer 30 dagen na een infectie ontwikkelt ongeveer 80% van de getroffenen een ringvormige, verhoogde roodheid van de huid op de plaats van de steek. Het spreidt zich naar buiten uit, is duidelijk afgebakend en kan tot 5-10 cm in diameter worden.

Hoe ziet roodheid eruit na een tekenbeet?

Een typisch teken dat in ongeveer 90% van de gevallen optreedt, is de zogenaamde roodheid (erythema migrans). Dit is een ringvormige roodheid van de huid van minstens 5 cm groot, die in het midden meestal bleker is dan aan de rand en zich in de loop van de dagen langzaam naar buiten verspreidt.

Hoe herken je een tekenbeet zonder teek?

Als u een prikplaats ontdekt en niet weet of deze door een teek komt of een andere oorzaak heeft, dient u de plaats nauwlettend in de gaten te houden. Dit komt omdat de eerste tekenen van overgedragen ziekteverwekkers kunnen optreden als gevolg van veranderingen zoals zwelling of roodheid.

Hoe lang duurt het voordat een teek bijt?

Zodra de bloedzuigers een optimale prikplaats hebben gevonden, snijden ze de huid open, doorboren ze het weefsel met hun slurf en beginnen ze bloed te zuigen. Vandaar de naam bloedzuiger.

Share This Article
Leave a comment