Pijn bij plassen

John
18 Min Read

Een pijn bij plassen wanneer (medisch: alguria) elke rit naar het toilet lastig maakt. Meestal ligt de oorzaak in de urinewegen. De urethra, het nierbekken of de prostaat kunnen bijvoorbeeld ontstoken zijn. Maar blaasstenen veroorzaken ook pijn bij het plassen. Daarnaast zijn ook seksueel overdraagbare aandoeningen (seksueel overdraagbare aandoeningen) mogelijke triggers voor de klachten.

Het brandende gevoel tijdens het plassen is een veel voorkomend symptoom, dat iedereen kan treffen; in het algemeen duidt het op een aandoening die het urogenitale systeem aantast en de oorzaken kunnen talrijk zijn, maar de meest voorkomende wordt vertegenwoordigd door een urineweginfectie.

Vaak zijn de klinische manifestaties niet beperkt tot verbranding, maar kunnen ze gepaard gaan met:

  • vaak moeten plassen (drang om te plassen),
  • moeite met plassen (dysurie),
  • pijn bij het plassen (strangurie),
  • bloed in de urine (hematurie),
  • emissie van troebele en donkere urine,
  • pijn in de onderbuik of het bekken (bij zowel mannen als vrouwen);


als de oorzaak verband houdt met een seksueel overdraagbare infectie, kunnen andere symptomen zijn: abnormale afscheiding uit de vagina of penis.

Oorzaken : Pijn bij plassen

Pijn bij plassen is een veel voorkomende reden waarom mensen in dit land naar de dokter gaan. Dit is niet verwonderlijk, omdat de symptomen erg onaangenaam kunnen zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het pijnlijke brandende gevoel bij het plassen:

Bacteriële ontsteking

In de meeste gevallen zijn bacteriële infecties in de lagere urinewegen de oorzaak van het brandende gevoel bij het plassen, zoals ontsteking van de urethra (urethritis) of cystitis (cystitis). Vrouwen zijn vatbaarder voor het laatste dan mannen:

De nieren, blaas en urethra zijn bijna hetzelfde bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen is de urethra met een lengte van ongeveer drie centimeter echter veel korter dan bij mannen – dit maakt het voor ziekteverwekkers gemakkelijker om door de urethra in de blaas te komen en hier een ontsteking te veroorzaken. De meeste van deze ziektekiemen zijn darmbacteriën van het type Escherichia coli (E. coli): als je jezelf van achteren naar voren afveegt na gebruik van het toilet (in plaats van andersom, zoals het hoort), kun je deze gemakkelijk meenemen en andere darmbacteriën in de buurt van de urineopening.

Naast pijn in de onderbuik is de kwellende behoefte om te plassen typisch voor een cystitis, hoewel er slechts een kleine hoeveelheid urine wordt uitgescheiden (dysurie).

Als de cystitis onbehandeld blijft, kunnen de pathogenen verder de urinewegen opstijgen en leiden tot ontsteking van het nierbekken (pyelonefritis). Getroffen mensen voelen zich erg ziek en hebben koorts. Naast het branderig gevoel bij het plassen, treedt ook ernstige pijn in het niergebied op bij een ontsteking van de nier.

Zieke prostaat

Bij mannen kan prostaataandoening een branderig gevoel veroorzaken bij het plassen. Naarmate mensen ouder worden, komen urethritis of blaasontstekingen vaker voor omdat de prostaat vergroot is en de urinestroom beperkt is. Risicofactoren zijn onder meer onbeschermde anale geslachtsgemeenschap en de aanwezigheid van een urinekatheter.

Bovendien kan een ontsteking van de prostaat (prostatitis) acute of chronische pijn veroorzaken bij het plassen. Pijn bij stoelgang, in het perineum en bekken en – bij acute ontstekingen – koorts en koude rillingen kunnen optreden.

Prostaatontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis de prostaat zijn binnengedrongen. Bacteriën kunnen echter niet bij elke prostatitis worden gedetecteerd.

Pijnlijke blaaskanker

Een branderig gevoel bij het plassen kan ook een aanwijzing zijn voor blaaskanker (blaaskanker). Zoals bij de meeste kwaadaardige tumoren, heeft blaaskanker lange tijd geen symptomen die op de ziekte wijzen. Het eerste teken is meestal bloed in de urine. In een vergevorderd stadium kan het plassen echter moeilijk gaan en/of kan er een branderig gevoel ontstaan.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Soms is pijnlijk urineren gerelateerd aan seksuele ziekten, dit zijn infectieziekten die worden overgedragen via onbeschermde seks:

Syfilis (harde kans): De seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum is sinds enkele jaren weer in opkomst, vooral bij mannen. Het verloopt in verschillende fasen. Aanvankelijk vormen zich vaak zweren op de vulva of penis, wat pijnlijk kan zijn bij het urineren.

Tripper (gonorroe): deze bacteriële seksueel overdraagbare aandoening veroorzaakt meestal een ontsteking van de urinewegen en geslachtsorganen (inclusief een branderig gevoel bij het urineren en etterende afscheiding uit de urethra). Orale en anale geslachtsgemeenschap kan ook ontstekingen in de keel en het rectum veroorzaken. Veel besmette mensen vertonen echter helemaal geen symptomen.

Genitale herpes: Genitale herpes (zoals koortsblaasjes) wordt veroorzaakt door herpes simplex-virussen. Eenmaal ermee besmet, blijven ze permanent in het lichaam – meestal “slapen”. Maar u kunt er op elk moment “wakker” van worden en symptomen veroorzaken – met genitale herpes jeukende en soms zeer pijnlijke blaren in het genitale gebied.

Chlamydia-infecties: deze wijdverbreide bacteriële seksueel overdraagbare aandoening kan ontstekingen van de urinewegen en geslachtsorganen veroorzaken, waaronder een branderig gevoel bij het urineren en een etterende afscheiding. Veel chlamydia-infecties blijven echter asymptomatisch.

Ulcus molle (zachte kans): De oorzaak is de bacterie Haemophilus ducreyi. Typische symptomen van een infectie zijn zachte, pijnlijke zweren in het genitale gebied, bijvoorbeeld op de eikel van de penis of de schaamlippen. Afhankelijk van de locatie kunnen ze een branderig gevoel geven bij het plassen.

Mycoplasma-infectie: Mycoplasma zijn zeer kleine, celwandloze bacteriën die parasitair andere cellen aanvallen (inclusief bacteriële cellen). Ze kunnen onder andere ontstekingen veroorzaken in de urinewegen en geslachtsorganen (bijv. urethritis, vaginale ontsteking). Dan kan plassen pijnlijk zijn.

Bacteriële vaginale infectie: Infectie van de vagina met bacteriën (bacteriële vaginose) komt zeer vaak voor – in veel gevallen hebben getroffen vrouwen echter geen symptomen. Soms kan de infectie zich ook uiten als een branderig gevoel bij het plassen en vooral met een stinkende afscheiding en jeuk.

Trichomonas infectie: Trichomonads zijn flagellaten. Ze hebben altijd een vochtige omgeving nodig, zoals bijvoorbeeld in de vagina. Daarom worden met name vrouwen getroffen door een trichomonade-infectie. Een branderig gevoel in de vagina en een scherp ruikende afscheiding, die geelgroen en schuimig kan zijn, zijn typische symptomen.

Blaasstenen

Vaak zitten er ook blaasstenen achter een branderig gevoel bij het plassen. Deze vormen zich meestal in de blaas zelf, maar soms ook in het nierbekken, van waaruit ze vervolgens met de urine in de blaas worden gespoeld. De meeste blaasstenen zijn gemaakt van kaliumzouten en sommige bestaan ook uit urinezuur of andere zouten. De stenen zelf veroorzaken in eerste instantie geen pijn. Als ze echter het kanaal van de blaas verstoppen, kan dit aanzienlijke pijn veroorzaken bij het urineren. Andere tekenen van dergelijke blaasstenen zijn bloed in de urine en koliekachtige bekkenpijn.

Lees ook: – Bittere smaak in mond

Andere oorzaken

Bij vrouwen kan een droge vagina of een ontstoken vagina (colpitis of vaginitis genoemd) ook een branderig gevoel bij het plassen veroorzaken. Onder vaginale droogheid lijden vooral vrouwen tijdens de menopauze; maar soms worden ook jongere vrouwen getroffen. Een vaginale ontsteking kan veroorzaakt worden door ziekteverwekkers, maar kan ook andere oorzaken hebben (bijvoorbeeld irriterende stoffen in schuimbaden).

Af en toe treedt een branderig gevoel op bij het urineren omdat er een vreemd voorwerp (zoals een urinekatheter) in de urethra is ingebracht of de urethra gewond is geraakt tijdens de geslachtsgemeenschap.

In zeldzame gevallen is het branden tijdens het plassen de bijwerking van een gastro-intestinale infectie.

Tekenen en symptomen van pijn bij plassen

De klachten en symptomen die gepaard gaan met de pijn bij plassen zijn altijd afhankelijk van de verantwoordelijke oorzaak

Cystitis:

  • verhoogde frequentie van urineren en aandrang (ook ’s nachts),
  • pijn in de onderbuik,
  • troebele, stinkende urine passeren
  • hematurie (zelden);

Pyelonefritis:

  • hoge koorts met koude rillingen,
  • misselijkheid en/of braken,
  • rugpijn ,
  • troebele urine,
  • frequent urineren;

Prostatitis:

  • bekkenpijn,
  • voortijdige ejaculatie,
  • aandrang tot plassen,
  • koorts en koude rillingen;

Urethritis (kan langdurig symptoomvrij blijven):

  • afscheiding uit de urethra,
  • roodheid in de geslachtsdelen,
  • frequent urineren;

Vaginitis:

  • vaginale jeuk en afscheiding,
  • onaangename intieme geur,
  • pijn of ongemak tijdens geslachtsgemeenschap (dyspareunie);

Nierstenen:

  • hevige pijn in zij- en rug die niet wegtrekt bij het veranderen van houding,
  • troebele urine,
  • misselijkheid en/of braken,
  • koorts en koude rillingen;

Ovariumcysten:

  • abnormale vaginale bloedingen,
  • pijn in het bekken en onderrug,
  • zwaar gevoel in de borst.

Lees ook: – Vieze smaak in mond

Diagnose van pijn bij plassen

Een branderig gevoel bij het plassen leidt de meeste patiënten eerst naar de huisarts. Maar ook een gynaecoloog of uroloog kan helpen.

De eerste stap is het verzamelen van de medische geschiedenis in een gedetailleerd interview (anamnese). De arts vraagt ​​bijvoorbeeld hoe lang u de pijn bij plassen al heeft, hoe erg deze is en of u nog andere klachten heeft (bijvoorbeeld afscheiding, pijn in de buik). Daarnaast vraagt ​​de arts naar eerdere en onderliggende ziekten (bijv. diabetes, eerdere blaaskanker).

Met een urinetest kan worden vastgesteld of er een bacteriële urineweginfectie achter het branderig gevoel bij het plassen zit. Bewolking en een sterke geur in de urine wijzen ook op een besmetting met bacteriën. Het nitrietgehalte in de urine kan worden gemeten met teststrips; het kan wijzen op bepaalde bacteriën.

Als alles wijst op een ongecompliceerde urineweginfectie, is een lichamelijk onderzoek geen must. Het volgt echter wanneer de symptomen minder duidelijk zijn en de betrokkene klaagt over afscheiding in het genitale gebied naast het brandende gevoel bij het plassen. Bij mannen kunnen deze symptomen wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening, bij vrouwen is er ook de mogelijkheid van een vaginale schimmelinfectie. Een microscopisch onderzoek van een uitstrijkje kan hier informatie over geven.

Bloedonderzoek zal uitwijzen of bepaalde niveaus van ontsteking in het bloed verhoogd zijn. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn bij een ontsteking van de prostaat of het nierbekken. Een echografie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om nierstenen of blaaskanker te diagnosticeren. Met behulp van zogenaamde excretie-urografie – een speciale vorm van röntgenonderzoek – kunnen tumoren of nierafwijkingen worden opgespoord. Soms is het ook nodig om via een endoscopisch blaasonderzoek (cystoscopie) in de blaas te kijken.

Lees ook :-Licht in hoofd

Behandeling en remedies : pijn bij plassen

De therapie is altijd afhankelijk van de verantwoordelijke oorzaak: bij een urineweginfectie is het raadzaam om het meest geschikte antibioticum toe te dienen afhankelijk van de betreffende plaats. In combinatie met de therapie wordt het bijzonder belangrijk om gedurende de dag overvloedig te drinken, om de bacteriële belasting te verdunnen en de eliminatie van de verantwoordelijke bacteriën te bevorderen.

Als nierstenen de oorzaak zijn, kunnen verschillende behandelingsopties worden overwogen, afhankelijk van de grootte en locatie van de stenen:

  • die kleiner dan 5 mm worden meestal spontaan uitgestoten;
  • die van hogere dimensies worden op andere manieren behandeld die, afhankelijk van de behoeften, kunnen zijn:

extracorporale schokgolflithotripsie (ESWL),
percutane nefrolithotomie (PCNL)
of open chirurgie.

Preventie : pijn bij plassen

Om het risico op pijn bij urineweginfecties te minimaliseren wordt aanbevolen om:

  • goed hydrateren,
  • vermijd voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die de groei van bacteriën bevorderen of die de blaas meer kunnen irriteren, zoals alcohol, dranken die rijk zijn aan suiker en cafeïne, gekruid voedsel,
  • zorg voor voldoende persoonlijke hygiëne.

Natuurlijke remedies : pijn bij plassen

Het is duidelijk dat in het geval van bepaalde pathologieën en / of infecties van de urinewegen (uitwendig of inwendig), de eerste regel die moet worden gevolgd, is om de instructies van de arts strikt en uitsluitend op te volgen. Het vermijden van doe-het-zelf is altijd belangrijk, om de situatie niet te verergeren en de aandoening op de juiste manier te behandelen.

Bovendien is het gebruik van antibiotica of ontsmettingsmiddelen van de urinewegen vaak noodzakelijk: dit type therapie vereist het voorschrift en het toezicht van de arts.

Het gebruik van natuurlijke remedies en zoete geneeswijzen zoals fytotherapie en homeopathie kan vooral in de preventiefase zeer effectief blijken te zijn. Met name fytotherapie is een goede oplossing, zowel om de symptomen van ontsteking en infecties te behandelen (parallel met antibiotische therapie, indien voorgeschreven door de arts) en om recidieven te voorkomen, die zeer frequent zijn in het geval van cystitis.

Een van de meest effectieve natuurlijke behandelingen zijn actieve ingrediënten die de urinewegen kunnen desinfecteren, dankzij hun bewezen antibacteriële en / of antivirale werking. Bijvoorbeeld tea tree olie en grapefruitzaad extract. Tea tree olie is de essentiële olie van tea tree, met antibacteriële en antivirale effecten.

Tea tree mag nooit puur worden gebruikt, maar kan worden gevonden in specifieke eicellen of in tabletten die systemisch moeten worden ingenomen, samen met andere adjuvante plantenextracten. Grapefruitzaadextract daarentegen kan zowel in druppels als in tabletten worden ingenomen en heeft een zeer krachtige en effectieve antibacteriële en ontstekingsremmende werking tegen blaasontsteking en ontsteking van de urinewegen. Grapefruitzaadextract is zeer nuttig gebleken, vooral in de preventieve fase.

Een andere natuurlijke remedie die wordt aanbevolen voor urineweginfecties is cranberry. Dit laatste is uitstekend zowel in de preventieve fase als als kuur als aanvulling op de door de arts voorgeschreven therapie. Cranberry wordt ingenomen in de vorm van vruchtensap (puur), droog extract (tabletten) of glycerine-extract (moedertinctuur).

Naast de specifieke natuurlijke remedies en medicamenteuze therapieën die door de arts zijn voorgeschreven, is het bij frequente infecties of ontstekingen van de urinewegen belangrijk om het dieet te herzien. In feite worden gefrituurd voedsel, kruiden en gekruid voedsel, gezouten vlees, vleeswaren, overtollige koffie en alcohol niet aanbevolen.

Daarnaast is het noodzakelijk om de wateropname te verhogen door meer water te drinken met een laag natriumgehalte en kruidenthee of infusies met een zuiverende werking zoals afkooksels op basis van berken, gras en brandnetel.

Waar komt de pijn bij plassen vandaan?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bij ontstekingsziekten kunnen bijvoorbeeld de binnenwanden van de blaas en urethra geïrriteerd en gevoelig zijn voor de urine die er doorheen stroomt. Bij zweren of verwondingen treedt de pijn op in de betreffende gebieden, die bij contact met urine kunnen branden of jeuken.

Hoe weet je of het blaasontsteking is of iets anders?

Hier is een volledige lijst van de meest voorkomende symptomen van cystitis:

Frequente aandrang om te urineren, zelfs als u onlangs heeft geplast en elke keer in kleine hoeveelheden.
Branden bij het plassen.
Slechte geur van urine.
Bewolkte urine.
Bloed in de urine.
Koorts en koude rillingen.
Branden in het genitale gebied.
Pijn in het bekkengebied.

Waarom doet het pijn om te plassen?

Een aantal problemen kan een ontsteking of irritatie van de urinewegen of het genitale gebied veroorzaken, wat kan leiden tot pijnlijk urineren. Naast infectie kunnen er nog andere redenen zijn waarom dit gebied geïrriteerd of ontstoken kan zijn: stenen in de urinewegen. Irritatie van de urethra door seksuele activiteit.

Share This Article
Leave a comment