Koortslip binnenkant lip

John
14 Min Read

Veel mensen kennen de pijnlijke kleine blaasjes op de lippen die bijvoorbeeld bij stress of koorts verschijnen: koortsblaasjes (herpes labialis) – symptoom van een infectie met het herpes simplex-virus type I. De volkstaal beschrijft die op het gebied van ​​de lippen en besmettelijke veranderingen die optreden bij de ingang van de neus of in of rond de mond, ook bekend als koortsblaasjes. Hier komt de virusinfectie het meest voor, maar ook vingers, ogen, onderrug en billen kunnen bijvoorbeeld worden aangetast. Als de koortsblaasjes zich bij kinderen bijvoorbeeld over de hele mond verspreiden, wordt dit ook wel mondrot genoemd.

Het zogenaamde herpes simplex-virus type 1 (HSV type 1) is meestal verantwoordelijk voor de onaangenaam jeukende, pijnlijke en huilende blaren. Tot 90 procent van de volwassenen heeft antistoffen tegen HSV type 1 in het bloed, waardoor ze in de loop van hun leven met het virus in aanraking zijn gekomen.

Besmetting met het virus gebeurt meestal onopgemerkt en vaak vóór de leeftijd van zes jaar. Veel virusdragers krijgen niet hun hele leven blaren. Maar voor 20 tot 40 procent van de geïnfecteerden worden koortsblaasjes een terugkerende overlast. Dit treft vooral mensen bij wie het afweersysteem van het lichaam tijdelijk of permanent beperkt is, zoals na een operatie, kanker, bloedaandoeningen, het innemen van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken of een hiv-infectie. Maar ook acute, sterke stressvolle situaties kunnen het immuunsysteem voor korte tijd verzwakken en een uitbraak van herpes simplex bevorderen. Mensen met atopische dermatitis lopen ook risico), vooral in de acute of subacute fase, omdat het virus zich snel op hun beschadigde huid kan verspreiden.

Uitgaande van de bovenste laag van de huid, waar het virus de blaren veroorzaakt, reist het via de zenuwvezels naar binnen naar de zenuwcellen in het ruggenmerg. Het nestelt daar en blijft onopgemerkt in een soort rustmodus. Soms duurt het vele jaren voor de eerste uitbraak, die dan door andere kan worden gevolgd. Dat betekent dat niemand voor altijd immuun kan worden voor koortslippen. Maar ons immuunsysteem kan het virus op afstand houden. Kleine troost: Statistisch gezien komen koortslippen steeds minder voor naarmate men ouder wordt.

Koortslip binnenkant lip : Oorzaken

Koortslip binnenkant lip : Oorzaken

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door HSV. Er zijn twee soorten van dit virus, HSV-1 en HSV-2.

Orale herpes wordt meestal veroorzaakt door HSV-1, maar HSV-2 kan soms de oorzaak zijn. Beide typen HSV kunnen ook genitale herpes veroorzaken.

Je kunt orale herpes krijgen door huid-op-huidcontact met iemand die het herpesvirus heeft of door voorwerpen te delen die met het virus in aanraking zijn gekomen, zoals een scheermesje of lippenstift. Het herpesvirus kan ook tijdens orale seks worden overgedragen tussen de mond en de geslachtsorganen.

Een aantal factoren kan een episode van koortslippen veroorzaken. Deze omvatten met name het volgende:

  • emotionele stress ,
  • vermoeidheid,
  • menstruatie,
  • sterk zonlicht op de lippen,
  • mondletsel of tandheelkundige ingreep
  • koorts

Voor veel mensen is de trigger echter onbekend.

Lees ook :- Aft op tandvlees

Koortslip binnenkant lip : Symptomen

Anyone who has not yet been affected has certainly seen it in others before, the classic “herpes lip”. Symptoms such as itching, tingling and pain usually appear first, before the typical blisters finally develop.

Vroege symptomen van koortsblaasjes

Herpes op de lip kondigt zich vaak aan vóór de daadwerkelijke uitbraak. Vroege klachten zijn onder meer:

  • Gevoelens van spanning en gevoelloosheid
  • tintelingen en jeuk
  • stekend en brandend
  • Rood worden van de huid op het getroffen gebied

De omvang van deze vroege symptomen kan sterk variëren, soms zijn ze volledig afwezig. Voordien treden soms onspecifieke symptomen op, de zogenaamde prodromale symptomen, vooral bij initiële infecties.

Belangrijkste symptomen

De herpesvirussen vermenigvuldigen zich in de huidcellen en vernietigen deze zo. Dit veroorzaakt weefselbeschadiging in de vorm van kleine zweren en blaren die bij aanraking snel kunnen barsten. Het blaarvocht bevat een hoge concentratie herpesvirussen en is daarom zeer besmettelijk. Als de blaren na een dag of twee vanzelf barsten, ontstaan er kleine open wonden die dichtgaan en na een paar dagen weer korsten.

Na ongeveer een week vallen de korstjes er geleidelijk af, waardoor er een nieuwe, gezonde huid achterblijft. Na ongeveer tien dagen is de koortslip meestal genezen.

Complicaties van koortsblaasjes

Herpes op de lip is in principe ongevaarlijk, maar er kan een zogenaamde superinfectie optreden. De getroffen gebieden zijn ook besmet met bacteriën. Open wonden en een verzwakt immuunsysteem bevorderen een bacteriële infectie. Dit kan de symptomen verergeren en veel langer aanhouden.

Zelfs bij een eerste infectie met herpes simplex kunnen de symptomen soms meer uitgesproken zijn dan bij latere reactiveringen. Vooral bij kinderen kan het ziektebeeld dan lijken op een ernstige griepinfectie met hoge koorts en ernstige malaise.

Lees ook :- Hoe zien luizen eruit

Koortslip binnenkant lip : Diagnose

Ervaren artsen herkennen de typische koortsblaasjes meestal op het eerste gezicht en aan de beschrijving van de patiënt. De arts voor huid- en geslachtsziekten kan de herpesinfectie het beste classificeren en ook onderscheiden van tal van andere ziekten die vergelijkbaar zijn met de herpesinfectie. Ook de huisartsenpraktijk of praktijken voor kindergeneeskunde zijn geschikte aanspreekpunten, voor zwangere vrouwen en klachten in het genitale gebied, gynaecologie. Als er onduidelijkheden zijn omdat de klachten op atypische plekken voorkomen, kan een onderzoek van de inhoud van de blaar of een uitstrijkje van de huid of slijmvliezen helpen. Soms is het handig om het type virus te bepalen.

Hoe kom je van een koortslip in je lip af?

Koortsblaasjes kunnen worden behandeld met zalven, lippenbalsems en zonnebrandcrème. Deze behandelingen kunnen de verspreiding van het virus helpen vertragen en de symptomen verlichten. Lippenbalsems en zonnefilters kunnen ook worden gebruikt om koortsblaasjes te voorkomen als je ze niet hebt. Als uw zweren bijzonder pijnlijk zijn, kunt u pijnstillers gebruiken.

Koortslip binnenkant lip : Behandeling

Tot op de dag van vandaag is het niet mogelijk om koortslippen causaal te bestrijden, d.w.z. het virus uiteindelijk uit het lichaam te verdrijven. Herpes labialis geneest meestal toch vanzelf. Veel van de getroffenen behandelen zichzelf en kopen zalven of pleisters bij de apotheek.

Soms is een bezoek aan de dokter ook onvermijdelijk voor herpes labialis, bijvoorbeeld als er meerdere koortslipfasen per jaar optreden of als de blaren zich over grotere gezichtsgebieden verspreiden. Artsen stellen hun diagnose meestal op basis van het typische uiterlijk. Als de behandelend arts het niet zeker weet, neemt hij een uitstrijkje van het wondsecreet en neemt eventueel een bloedmonster af. In het bloed kunnen antistoffen tegen het virus worden gedetecteerd. Een dergelijk bloedonderzoek heeft echter alleen zin bij een eerste infectie met herpesvirussen, aangezien het grootste deel van de bevolking besmet is met het herpesvirus type 1.

Externe behandeling

Hoe eerder de getroffenen beginnen met de plaatselijke behandeling, hoe groter de kans op het verlichten van symptomen en het versnellen van de genezing. Gebruik in principe alleen droogmiddelen in de beginfase van koortslippen. Als de blaren zijn gebarsten en korsten zijn gevormd, zal ernstige droogte het genezingsproces tegenwerken. De wonden scheuren steeds open in plaats van te helen.

  • Antivirale zalven: Zodra de lippen gespannen of tintelend beginnen te voelen, kunnen antivirale zalven (met aciclovir, penciclovir) de vermenigvuldiging van het virus helpen remmen. Beide actieve ingrediënten blijven werken, zelfs nadat het virus de cellen is binnengedrongen, door de genezing te versnellen door snellere korstvorming.
  • Herpes blaarpleisters (pleisters): Op hydrocolloïd gebaseerde pleisters kunnen bijna onzichtbaar op de herpes worden geplakt en bedekt met make-up. Ze hebben geen antivirale werking, maar werken volgens het principe van vochtige wondgenezing. De pleisters zorgen voor een goede genezing, vooral in de late stadia van herpes met korstige wonden, omdat ze niet uitdrogen maar de wonden vochtig houden.
  • Citroenmelisse-extract: Droge extracten van citroenmelisse (Melissa officinalis) hebben antivirale eigenschappen. Componenten ervan remmen onder andere de penetratie van het virus in de cellen, waardoor ze alleen helpen in de beginfase van koortslippen.
  • Zinksulfaat: Zinksulfaat verhindert dat het virus de cel binnendringt en bevordert de wondgenezing door de blaasjes uit te drogen. Het starten van de therapie wordt alleen aanbevolen in de vroege stadia van koortsblaasjes.
  • Zink-heparine combinaties: Zalven met de werkzame stoffen zink en heparine zijn bedoeld om uitdrogen en infecties van de aangrenzende huidcellen te voorkomen, zodat de blaren zich niet onnodig verspreiden.
  • Docosanol: De relatief nieuwe werkzame stof helpt alleen in de vroege fase van herpes en wordt vooral gebruikt wanneer de bekende zalven met aciclovir en penciclovir niet werken.

Interne behandeling

Bij ernstige herpes labialis of complicaties kan de arts een interne (systemische) behandeling met antivirale tabletten aanbevelen. Bij complicaties worden de antivirale middelen ook via injecties toegediend.

Alternatieve behandelmethoden

Veel patiënten die vaak last hebben van koortslippen, gebruiken graag huismiddeltjes. Sommige huismiddeltjes zijn echter niet erg geschikt om koortsblaasjes te verlichten of zelfs de genezingsfase te verkorten. Tandpasta, alcohol of azijn drogen de huid ernstig uit. Hierdoor barsten de korsten open en duurt het genezingsproces langer. In het ergste geval wordt de implantatie van bacteriën vereenvoudigd en treedt er een superinfectie op. Essentiële oliën zoals tea tree olie of kaneelaldehyde daarentegen irriteren de huid en kunnen allergieën veroorzaken. Met methoden als zachte lasers of elektrische pennen is er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs dat ze werken.

Lees ook :- Rode kring op huid

Koortslip binnenkant lip : Preventietips

Koortsblaasjes kunnen zich verspreiden van volwassenen op kinderen, onder kinderen of van kinderen op volwassenen. Volgens online kinderartsen trekken de virussen zich na een eerste infectie terug in het zenuwstelsel en de lymfeklieren. Hier blijven ze een leven lang. Verschillende triggers kunnen echter leiden tot hernieuwde uitbraken in de loop van het leven, die zich manifesteren in de vorm van koortslippen. Het is daarom belangrijk dat de getroffen persoon en zijn familie goede handhygiëne toepassen om de verspreiding van het virus te verminderen. Een goede mondhygiëne is ook gunstig omdat het ziektekiemen in de mond vermindert.

Daarnaast kunnen de volgende gedragsregels je helpen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen:

  • Deel geen gebruiksvoorwerpen
  • Als u een actieve herpesinfectie heeft, vermijd dan uw kind aan te raken en te kussen
  • Neem extra voorzorgsmaatregelen als u een gecompromitteerd immuunsysteem heeft of onder stress staat. Beide verhogen de kans op een herpesinfectie

Als uw kind een acute herpesinfectie heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken. Herpes komt veel voor. Toch is het belangrijk dat u uw kind laat onderzoeken door de kinderarts en dat u zich aan de juiste gedragsregels houdt om verspreiding van het virus te voorkomen.

Wanneer krijg je koortsblaren?

Koortsblaasjes komen daarom vooral vaak voor bij koorts. Koortsblaasjes worden daarom ook wel koortsblaren genoemd. Emotionele of fysieke stress kan ook reactivering veroorzaken. Koortsblaasjes komen vaker voor na zware lichamelijke inspanning, maar ook in tijden van grotere mentale belasting.

Hoe en waarom ontstaan koortsblaren?

Koortsblaren worden veroorzaakt door een ziekte met het herpes simplex-virus (HSV), meestal HSV-1 (herpes simplex labialis). Door de structuur van de huid is het bijzonder gemakkelijk om op de lippen uit te breken, maar overdracht naar andere delen van het lichaam is ook mogelijk.

Wanneer geneest een koortsblaasje?

De met vocht gevulde blaren genezen meestal na zes tot tien dagen, maar de “duur van herpes” kan ook twee of drie weken zijn totdat ze volledig genezen. Hoe lang de ziekte duurt, hangt ook af van het stadium van de ziekte.

Hoe krijg je een koortslip?

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus uit de herpes simplex-virusfamilie, HSV1. Het is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door direct contact met een besmet persoon.

Share This Article
Leave a comment