Ingegroeide nagel ontstoken

John
10 Min Read

Een ingegroeide teennagel (Unguis incarnatus) komt meestal voor op de grote teen. Het drukt in het nagelbed en veroorzaakt pijn. Ook een ingegroeide teennagel raakt vaak geïnfecteerd. Mogelijke oorzaken van ingroei zijn bijvoorbeeld te strakke schoenen en verkeerd geknipte nagels.

Definitie van een ingegroeide teennagel

Definitie van een ingegroeide teennagel

Pijn op de huid rond de grote teennagel? Rode en gezwollen weefsels? Het is zeker een ingegroeide teennagel. Dit veel voorkomende probleem treft meestal de hallux, dat wil zeggen de grote teen, maar kan ook de andere nagels van de andere tenen en vingers aantasten. Ze komen tot uiting door:

  • Een deel van de nagel dat direct om de nagel in de huid past.
  • De nagel kan ook verdikt worden.
  • De pijn, die rond de nagel wordt gevoeld, neemt toe bij druk: lopen of schoenen aantrekken kan in meer gevorderde gevallen pijnlijk worden.
  • Roodheid en zwelling geassocieerd met ontsteking verschijnen. Wanneer zich een infectie ontwikkelt, zwelt deze uitstulping verder op en vult zich met pus. De pijn wordt dan permanent, pulserend en heviger. Het gebied kan ook heet zijn. Indien onbehandeld, blijft de uitstulping zwellen en neemt de vorm aan van een groot, framboosvormig puistje (botryomycoma).

Lees ook :- Rode kring op been

Ingegroeide nagel ontstoken : Oorzaken

Een ingegroeide nagel treedt meestal op wanneer een zijrand in de huid drukt en blijft groeien. Wanneer hierdoor de huid en het onderliggende zachte weefsel beschadigd raken, ontstaat er een ontsteking.

Ingegroeide nagels worden vaker veroorzaakt door:

  • Teennagels te kort geknipt of afgerond op de hoeken
  • te strakke schoenen
  • zweetvoeten
  • Bepaalde erfelijke vormen van nagelgroei, bijvoorbeeld gebogen of buisvormige nagels (“rollnagels”)
  • overgewicht (obesitas)
  • Ziekten zoals diabetes mellitus en ziekten die kunnen leiden tot het vasthouden van water in de voeten, zoals hart- of nierzwakte of chronische beenaderzwakte
  • behandeling met medicijnen tegen kanker

Lees ook :- Droge plekken gezicht

Ingegroeide nagel ontstoken : Symptomen

Als het nagelbed acuut ontstoken is, wordt het zieke weefsel rood, zwelt het op en doet het pijn. De geïnfecteerde delen van de huid voelen merkbaar warm aan. Vaak is er een typische kloppende pijn. Dit wordt veroorzaakt door het pulseren van de kleine bloedvaten, wat leidt tot een tijdelijke verhoging van de druk in het ontstoken weefsel.

Bij een infectie met bacteriën vormt zich na verloop van tijd pus op de zijranden en onder de nagelplaat, die soms ontsnapt als er druk wordt uitgeoefend op de nagel of het ontstoken gebied. Koorts is ook mogelijk en soms zwellen de aangrenzende lymfeklieren op.

Langdurige nagelbedontsteking die niet of niet voldoende wordt behandeld, leidt er soms toe dat de nagel vervormt of zelfs uitvalt. Afhankelijk van hoe ernstig de nagelbedontsteking zich verspreidt, kan de vinger of teen zo pijnlijk gezwollen zijn dat de natuurlijke bewegingsvrijheid wordt beperkt. Bijzonder ernstige ontstekingen kunnen het omliggende weefsel, de pezen en peesmantels en uiteindelijk de botten aantasten, waardoor een pijnlijke botontsteking (osteomyelitis) ontstaat.

Chronische nagelbedontsteking vertoont meestal schade aan meerdere nagels. De getroffenen hebben minder of nauwelijks pijn, sommigen merken de ontsteking helemaal niet. De nagelplooi op vingers of tenen kan rood zijn of een blauwachtige verkleuring hebben. De getroffen gebieden kunnen ook sijpelen.

Lees ook :- Hoe begint actinische keratose

Ingegroeide nagel ontstoken : Diagnose

De diagnose is over het algemeen gebaseerd op visueel onderzoek, maar in sommige geselecteerde gevallen kan het nuttig zijn om over te gaan tot verder onderzoek:

  • bij kinderen en adolescenten moet een voetröntgenfoto worden gemaakt om osteochondroom uit te sluiten.
  • bij ouderen, in het geval van granulatieweefsel, moet de differentiële diagnose melanoom worden gesteld door middel van een biopsie.

Ingegroeide nagel ontstoken : Complicaties

De ingegroeide teennagel kan gecompliceerd worden door het ontwikkelen van infecties, die de neiging hebben om de tekenen van ontsteking (pijn, roodheid en warmte) verder te accentueren.

Vooral bij jonge mensen kan granulatieweefsel optreden dat zich vormt tijdens het wondgenezingsproces; het is een sterk gevasculariseerd weefsel, dat daarom helderrood zal lijken.

Diabetici ontwikkelen gemakkelijker complicaties, vanwege het verminderde vermogen om wonden te genezen die verband houden met een defecte microcirculatie; ze zijn daarom meer blootgesteld aan het risico op infecties, die in ernstige gevallen ook het bot kunnen aantasten.

Ingegroeide nagel ontstoken : Behandeling

Als een teennagel in de huid groeit, kan het een pijnlijke ontsteking worden. Milde symptomen kunnen vaak worden verlicht met bijvoorbeeld antiseptische zalven. Als de ingegroeide nagel echter chronisch ontstoken of etterig wordt, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Ingegroeide teennagels komen veel voor. Afhankelijk van hoe ernstig de symptomen zijn, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Bij milde klachten zijn onder andere zalven, tamponnaden of nagelclips meestal voldoende. Dan hoeft u niet meteen naar de dokter. Bij twijfel over de behandeling kunt u contact opnemen met een praktijk voor medische voetzorg (podologie).

Als deze methoden niet helpen, of als de ingegroeide nagel erg pijnlijk is, pus heeft of permanent ontstoken is, kan een operatie een optie zijn. De arts snijdt dan meestal het ontstoken weefsel weg en verwijdert ongeveer een derde van de nagel, soms de hele nagel.

Ingegroeide nagel ontstoken : Preventie

Een van de beste manieren om ingegroeide teennagels te voorkomen, is ongetwijfeld door ze goed te knippen; preciezer:

  • Het is belangrijk om een bepaalde lengte van de nagel aan te houden (voorkom dat de nagel te kort is);
  • De snede moet recht zijn en vermijd om de nagels op een gebogen manier te knippen, hierdoor wordt het risico dat ze ingegroeid raken tot een minimum beperkt.

Andere nuttige gedragingen en voorzorgsmaatregelen bestaan uit:

  • Draag comfortabel en niet te strak schoeisel;
  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne door uw voeten elke dag te wassen, ze zorgvuldig af te drogen en regelmatig van sokken te wisselen. Deze maatregelen zijn onder meer ook fundamenteel om eventuele infecties in een reeds aanwezige context van onychocryptose te voorkomen. Voor dit doel is het ook raadzaam om de voeten ’s nachts onbedekt (zonder sokken) te laten om de voet droog te houden;
  • Geef de voorkeur aan sokken van natuurlijke en ademende stoffen, vermijd indien mogelijk die van synthetische stoffen;
  • Alvorens deel te nemen aan een sportieve activiteit, moeten personen die vatbaar zijn voor ingegroeide teennagels, hun tenen beschermen door ze voorzichtig in specifieke steriele-elastische verbanden te wikkelen.

Welke huismiddeltjes helpen tegen het nagelprobleem?

Voor snelle hulp is het raadzaam een kijkje te nemen in het medicijnkastje. Een jodium- en wondzalf kan al snel verlichting geven. Voetbaden met milde zeep, kamille of jodium kunnen pijn verlichten bij acute klachten. Het is belangrijk om je voet daarna goed af te drogen.

Schoenen met open tenen verlichten het pijnlijke gebied. Zelfs ’s nachts moeten de getroffenen ervoor zorgen dat het dekbed niet direct op de ontstoken teen ligt.

Na de eerste behandeling met huismiddeltjes, moeten de getroffenen een podoloog bezoeken, een professionele chiropodist, die de juiste therapie kan starten.

Kan een ingegroeide teennagel vanzelf genezen?

De technische term is Unguis incarnatus – wat onaangenaam klinkt. En iedereen die ooit een ingegroeide teennagel heeft gehad, weet dat het ook behoorlijk ongemakkelijk is. Omdat het ontstoken gebied (meestal op de grote teen) niet vanzelf geneest.

Wat te doen bij een ontsteking van de grote teen?

Het ontstoken gebied moet droog en warm worden gehouden om een adequate genezing te verzekeren. In milde gevallen is het voldoende om de aangedane vinger of teen meerdere keren per dag te reinigen met warm zeepsop en de wond te desinfecteren met een antisepticum zoals Chinosol.

Wat helpt tegen een ontstoken teen?

Eerst moet u de aangedane voet of vinger meerdere keren per dag in warm water baden. Dit verzacht het eelt en zorgt ervoor dat opgehoopte pus gemakkelijker kan wegvloeien. Additieven zoals kamille ondersteunen de helende werking. Na zo’n bad moet u een desinfecterende oplossing aanbrengen.

Hoe kom je van ingegroeide teennagels af?

U kunt eerst proberen de pijnlijke plek schoon te maken met een warm, zeepachtig voetenbad en deze ongeveer 10 tot 20 minuten te laten weken. De huid kan dan van de ingegroeide nagelrand worden weggeduwd zodat het wondje kan worden behandeld. Het is belangrijk om uw voeten na het bad goed af te drogen.

Share This Article
Leave a comment