Hand mond voetziekte

John
17 Min Read

Mond Handen Voetenziekte is een virale infectie die kan worden veroorzaakt door verschillende soorten enterovirussen. Mani Mouth Feet komt zeer vaak voor bij kinderen jonger dan 5 jaar en kan worden overgedragen via de fecaal-orale route of via de lucht en wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gekenmerkt door uitslag op de handen, voeten en mond. Het verdwijnt meestal binnen twee weken zonder complicaties.

Hand mond voetziekte : Definitie

Hand mond voetziekte : Definitie

Hand-voet-mondziekte is een besmettelijke virale infectie die typisch is voor kinderen. Het is een exanthemateuze ziekte die wordt gekenmerkt door een vesiculaire uitslag in de huid en slijmvliezen.

Hand-mondziekte kan worden veroorzaakt door coxsackievirus A16 (CVA16; verantwoordelijk voor de meeste gevallen), enterovirus 71 (EV71) of andere enterovirussen (bijv. poliovirus, coxsackievirus en echovirus).

Hand-voet-mondziekte is besmettelijk: het wordt overgedragen via de fecaal-orale route of door direct contact met neusafscheidingen, vloeistoffen, speeksel of ontlasting van een geïnfecteerde persoon, vooral na het begin van de symptomen.

Hand-mondziekte komt het meest voor bij kinderen tot 10 jaar; infectie bij volwassenen veroorzaakt mildere symptomen.

Hand-voet-klauwzeer wordt gekenmerkt door een vesiculaire uitslag op de huid en het mondslijmvlies, die ongeveer 3-7 dagen na blootstelling aan het virale agens optreedt (incubatieperiode). In tegenstelling tot waterpokken of koortslippen zijn de laesies kleiner en meestal niet jeukend. Bovendien hebben ze karakteristieke kleur, vorm en grootte: de blaasjes van de hand-mondziekte hebben een ronde vorm, grootte van ongeveer 2-5 mm en een typische grijsachtige kleur. Koorts komt vaak voor (38-39 ° C).

Na een dag of twee van het begin van koorts verschijnen er blaren op de tong, het tandvlees, de lippen, de binnenkant van de wangen, de amandelen en de keel. Deze laesies kunnen zich ontwikkelen tot zeer pijnlijke kleine zweertjes in de mond, die het eten, drinken en slikken bemoeilijken.

Binnen een dag of twee kan een kenmerkende plaatselijke uitslag volgen op de handen, voeten en, minder vaak, de billen, liezen en geslachtsorganen. Op deze plaatsen begint de uitslag in de vorm van rode, niet-jeukende plekken, soms geassocieerd met pijnlijke huidblaren; meestal zijn deze laesies goedaardig en van korte duur.

Andere symptomen zijn hoesten, gebrek aan eetlust, prikkelbaarheid en algemene malaise.

In sommige gevallen kan hand-mondziekte braken en buikpijn veroorzaken, vooral als het wordt veroorzaakt door enterovirus 71. Dit virus kan ook ernstige neurologische manifestaties veroorzaken, zoals meningitis, encefalitis of verlamming. Coxsackievirus A16 daarentegen wordt over het algemeen geassocieerd met een zelfbeperkende en milde ziekte.

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de klinische presentatie; bij twijfel kan dit worden bevestigd door een klein huidmonster, keeluitstrijkje of fecaal monster te nemen en te analyseren.

Hand-voet-klauwzeer is zelfbeperkend en de symptomen verdwijnen doorgaans spontaan binnen 7-10 dagen. De behandeling omvat het drinken van veel water of het intraveneus toedienen van vloeistoffen om uitdroging te voorkomen. Verdovende sprays, mondspoelingen en gels kunnen plaatselijk worden aangebracht om de pijn van mondzweren te verlichten. In sommige gevallen kunnen medicijnen worden gebruikt om koorts te beheersen en keelpijn te verlichten.

Het risico op infectie kan worden verminderd door goede hygiëne toe te passen, zoals grondig handen wassen, vooral na gebruik van de badkamer of het hanteren van luiers, en voor het bereiden van voedsel.

Hand mond voetziekte : Oorzaken

De pathologie kan worden veroorzaakt door virussen die behoren tot het geslacht Enterovirus, waaronder poliovirus, coxsackievirus, echovirus, enz.
De twee meest voorkomende virale typen die hand-mondziekte kunnen veroorzaken zijn:

  • coxsackievirus A16 (CVA16): vertegenwoordigt de meest voorkomende veroorzaker van hand-mondziekte en wordt in het algemeen geassocieerd met een zelfbeperkende en milde pathologie;
  • enterovirus 71 (EV71): heeft een hoog risico op ernstige complicaties (verlamming of encefalitis).

Hoe de infectie zich verspreidt

Enterovirussen die hand-mondziekte veroorzaken, kunnen net als verkoudheid worden overgedragen.
In het bijzonder kan de infectie worden verspreid als:

  • Een patiënt in een viraemische fase hoest of niest; besmette druppeltjes kunnen door een andere persoon worden ingeademd of oppervlakken besmetten;
  • Een geïnfecteerde patiënt wast zijn handen niet goed nadat hij naar het toilet is geweest en besmet vervolgens oppervlakken of voedsel;
  • Een gezond persoon komt in contact met de vloeistoffen in de blaasjes, of met het speeksel, sputum of neusslijm van een geïnfecteerde patiënt;
  • Zelfs na een maand genezing vindt oraal contact plaats met de ontlasting van een patiënt.

Een patiënt is vooral tijdens de eerste week van symptomatische ziekte besmettelijk. Het virus kan echter nog weken in het lichaam blijven nadat de tekenen en symptomen zijn verdwenen en kan tot vier weken in de ontlasting overleven. Dit betekent dat een persoon de ziekte nog steeds aan anderen kan doorgeven als hij zijn handen niet goed wast nadat hij naar het toilet is geweest en vervolgens voorwerpen aanraakt die door anderen worden vastgepakt. Sommige mensen, vooral volwassenen, kunnen het virus overdragen zonder tekenen of symptomen van de ziekte te vertonen.
Door de manier waarop de infectie zich verspreidt, kunnen uitbraken van hand-mond-en-klauwzeer optreden in omgevingen waar groepen kinderen zijn die regelmatig de luier moeten verschonen of een potje moeten gebruiken, zoals in de kinderopvang en op scholen. Bovendien steken kinderen vaak hun handen in de mond: als een gezond kind besmette oppervlakken of voorwerpen aanraakt en zijn handen voor zijn mond of neus houdt, kan er een infectie optreden.
Uitbraken van de ziekte komen vaker voor in de zomer en herfst, in gematigde klimaten, terwijl ze in tropische gebieden het hele jaar door kunnen voorkomen. Mensen die in contact zijn geweest met het virale agens, ontwikkelen meestal een specifieke immuniteit tegen het virus dat de infectie heeft veroorzaakt. Omdat hand-mondziekte echter door verschillende virussen kan worden veroorzaakt, kunnen mensen de ziekte opnieuw krijgen (misschien niet tijdens dezelfde uitbraak).

Lees ook :- Hoe ziet voetschimmel eruit

Hand mond voetziekte : Symptomen

De typische evolutie van de hand-voet-mond voorziet achtereenvolgens de volgende symptomen:

  • irritatie in de mond of keel en soms koorts,
  • malaise of uitputting,
  • verminderde eetlust,
  • verwondingen aan handen, voeten en soms lies,
  • zeldzame episodes van braken (wanneer veroorzaakt door het EV-71-virus).

Vanaf het moment van besmetting gaan meestal 3 tot 6 dagen voorbij voordat de symptomen optreden (incubatietijd).

De eerste tekenen van handen, voeten en mond zijn meestal lichte koorts (gemiddeld 38,3°C), slechte eetlust, onwel voelen en buikpijn. De ziekte begint dan na 1-2 dagen met de manifestatie van rode macules in de mond en op de tong van 4-8 mm die spontaan de neiging hebben te breken, waardoor pijnlijke zweren van de slijmvliezen ontstaan die moeilijkheden bij het eten kunnen veroorzaken; na 2 dagen verschijnen gedurende een periode van enkele dagen ook huidverschijnselen op handen en voeten. Het verschijnen van puisten op de billen (billen) komt ook zeer vaak voor.

De uitslag is voornamelijk geconcentreerd op de handpalmen en voetzolen: ook in dit geval verschijnen aanvankelijk rode vlekken van 2-10 mm die veranderen in blaasjes met een karakteristieke grijze kleur, elliptisch zijn en de langste as evenwijdig aan de huidspanningslijnen. Aan het einde van de cursus kunnen de blaasjes afschilfering ondergaan.

Ze jeuken over het algemeen niet, op enkele uitzonderingen na.

Genezing gebeurt spontaan in een week of zo, hoge koorts, malaise, diarree worden zelden waargenomen.

Bij volwassenen kan het beloop ernstiger en slopend zijn, maar zelfs in dit geval is het optreden van complicaties zeer zeldzaam.

Bel de dokter als…

  • U vindt dat uw kind onderzocht moet worden.
  • Het tandvlees van de baby is pijnlijk, rood en gezwollen of hij heeft zweren en blaren op zijn lippen.
  • Hij heeft al meer dan 3 dagen koorts.

Ga naar het ziekenhuis als…

  • Het kind blijkt ernstig ziek te zijn (ernstige slaperigheid, ontroostbaar huilen, …).
  • Het kind heeft symptomen van uitdroging (heeft een zeer droge mond, maakt geen tranen, heeft langer dan 8 uur niet geplast, …)
  • Symptomen zijn onder meer een stijve nek, ernstige hoofdpijn of delirium (in een verwarde toestand) omdat het meningitis kan zijn.

Hoe de diagnose bevestigen?

De diagnose hand-mond-mondsyndroom is gebaseerd op een reeks klinische symptomen. De behandelend arts zal de diagnose bespreken bij het verschijnen van blaren op handen en voeten en na onderzoek van de mond. Er is geen aanvullend onderzoek nodig.

Lees ook :- Balanitis van zoon

Hand mond voetziekte : Behandeling

Er is momenteel geen specifieke therapie voor hand-voet-mondziekte. Manifestaties geassocieerd met virale infectie verdwijnen gewoonlijk spontaan in ongeveer 7-10 dagen. De behandeling bestaat daarom uit het beheersen van de symptomen, zodat het kind tijdens de infectie geen overmatig ongemak ervaart.
Mogelijke behandelingsopties zijn onder meer:

  • Sprays, mondspoelingen en verdovingsgels : als ze plaatselijk moeten worden aangebracht, kunnen ze de pijn van mondzweren helpen verlichten ;
  • Pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, kunnen algemene ongemakken helpen verlichten;
  • Drink veel vocht om een hoge temperatuur te verlichten (water of melk is ideaal, terwijl zure dranken die verbranding kunnen veroorzaken, zoals sinaasappelsap, vermeden moeten worden).

Pijnstillers kunnen vaak helpen bij het verlichten van een zere keel. Aspirine mag niet worden gegeven aan patiënten jonger dan 16 jaar.
Er zijn een aantal medicijnen beschikbaar om mondzweren te behandelen, hoewel het niet duidelijk is wat hun werkelijke effectiviteit is.
Topische orale anesthetica omvatten:

  • Lidocaïne-gel – die bij kinderen van elke leeftijd kan worden gebruikt;
  • Benzydamine-spray voor oraal gebruik – die kan worden gebruikt bij kinderen van vijf jaar en ouder
  • Mondwater op basis van benzydamine – dat kan worden gebruikt bij patiënten vanaf 12 jaar;
  • Cholinesalicylaat – alleen geschikt voor volwassenen, mag niet worden gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Hoe de ziekte te genezen?

De huidlaesies verdwijnen zonder enige speciale behandeling na ongeveer tien dagen.

In de tussentijd moet ervoor worden gezorgd dat het kind met een milde zeep wordt gewassen, goed afgedroogd zonder te wrijven en de laesies te desinfecteren met een kleurloos plaatselijk antisepticum. Wees voorzichtig, breng nooit crème of talk aan, ze bevorderen superinfecties.

Om het risico op uitdroging te beperken, biedt u uw kind regelmatig wat te drinken aan. Als hij niet genoeg drinkt, als hij diarree heeft, compenseer dan zijn vochtverlies met orale rehydratatieoplossingen (ORS) die zonder recept verkrijgbaar zijn in de apotheek.

De koorts blijft over het algemeen zeer matig. Als het je kind ondanks alles chagrijnig of duizelig maakt of zijn eetlust vermindert, kunnen eenvoudige maatregelen dit verminderen:

  • bedek het niet te veel;
  • bied hem regelmatig een drankje aan;
  • houd de kamertemperatuur op 19°;
  • geef hem zo nodig paracetamol.

Als de aanwezigheid van blaasjes in zijn mond hem stoort tijdens de maaltijden, bied hem dan koud, zoutarm voedsel aan, dat wordt meestal beter geaccepteerd. Soepen, yoghurt en compotes die uit de koelkast komen, gaan goed.

Als de pijn zo is dat deze leidt tot een volledige weigering om te eten of te drinken, aarzel dan niet om deze te verlichten met paracetamol.

Op dezelfde manier, als de laesies in de voeten zo talrijk en pijnlijk zijn dat ze het lopen belemmeren, is het ook mogelijk om het kind te verlichten met paracetamol.

Lees ook :- Verbrand door zon

Hand mond voetziekte : Preventie

Aangezien er nog steeds geen vaccin is voor deze ziekte, zijn de huidige preventiemaatregelen er vooral op gericht om de transmissieketen te doorbreken.

Mani Bocca Piedi komt namelijk heel veel voor bij kinderen die naar kleuterscholen, scholen en kinderdagverblijven in het algemeen gaan; in dergelijke contexten is er een frequente uitwisseling van speelgoed, borden of fopspenen en kinderen brengen vaak handen en voorwerpen naar hun mond, met als gevolg dat de ziekte heel gemakkelijk kan worden overgedragen, waardoor kleine epidemieën ontstaan.

Het is daarom uiterst belangrijk om informatie over goede hygiënische gewoonten te verspreiden: was het gezicht en de handen van het kind vaak, desinfecteer mogelijk besmette oppervlakken en voorwerpen en vermijd het delen van gerechten.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de blaren worden doorboord of gebarsten, omdat de vloeistof die ze bevatten de infectie kan helpen verspreiden.

Zelfs als de ziekte een algemeen goedaardig verloop heeft, is het ook raadzaam om het kind te isoleren totdat de uitslag verdwijnt, en ook daarna adequate hygiënemaatregelen te nemen, aangezien het virus gedurende enkele weken via de ontlasting wordt geëlimineerd.

Ten slotte is de identificatie van het verantwoordelijke virale agens ook een fundamentele preventieve maatregel, gericht op het vroegtijdig identificeren van de focal points van de ziekte, het voorspellen van de ernst ervan en bijgevolg het nemen van de nodige interventies op het gebied van de volksgezondheid.

Is mond-hand-mondziekte?

De zogenaamde “mond-hand-mond”-infectie (HFMD) is een virale ziekte die vooral kinderen onder de 5 jaar treft. Het wordt overgedragen door direct contact tussen besmette kinderen en wordt gekenmerkt door koorts, uitbarstingen van puistjes in de mond, handen, voeten en billen.

Wat kunt u doen aan hand-, voet- en klauwzeer?

Gekoelde of lauwwarme voeding die niet zwaar gekauwd hoeft te worden (zoals yoghurt, pudding, soep) en dranken zoals gekoelde kamille of goudsbloemthee zijn dan aan te raden. Je kunt de pijnlijke blaren in je mond deppen met een wattenstaafje gedrenkt in honing. Dat kan een rustgevend effect hebben.

Bent u immuun voor hand-, voet- en klauwzeer?

Na het ondergaan van hand-voet-mondziekte is er immuniteit tegen het veroorzakende enterovirus. Omdat de ziekte echter door verschillende enterovirussen kan worden veroorzaakt, is herinfectie in principe mogelijk.

Kunnen baby’s hand mond voet krijgen?

De door virussen veroorzaakte hand-, mond- en klauwzeer veroorzaakt vooral bij kleine patiënten problemen. Maar ook volwassenen kunnen besmet raken, de ziekteverwekker doorgeven aan andere familieleden met een hoog ziekterisico, vooral baby’s, en soms zelf ernstig ziek worden.

Share This Article
Leave a comment