Genezing wond versnellen

John
12 Min Read

Als u de wondgenezing wilt versnellen, moet u er vooral voor zorgen dat de wond kiemvrij blijft en dat de wondranden niet onder spanning staan. Een goede algemene en voedingstoestand en niet roken helpen ook wonden sneller te genezen.

Wat kan wondgenezing versnellen?

Verschillende factoren kunnen wondgenezing bevorderen. Sommigen van hen kunnen niet worden beïnvloed zoals leeftijd. Wonden genezen sneller bij jonge mensen. Snelle wondgenezing kan echter specifiek worden ondersteund door andere factoren.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat een wond kiemvrij blijft en de wondranden niet onder spanning staan. Verhoogde positionering en immobilisatie van het gewonde deel van het lichaam kan ook de wondgenezing bevorderen.

Andere factoren die de wondgenezing verbeteren zijn een goede algemene en voedingstoestand, een goede bloedcirculatie en het behoud van lichaamswarmte in het wondgebied.

Lees ook :-Rode vlekken op huid zonder jeuk

Wat gebeurt er in het lichaam tijdens genezing?

Wanneer onze huid gewond is, probeert deze het aangetaste weefsel zo snel mogelijk te sluiten. Dit is een essentieel proces zodat ziektekiemen en omgevingsprikkels – zoals kou of wrijving – geen verdere schade aanrichten. De verschillende fasen van genezing vertegenwoordigen moeilijk werk voor ons lichaam:

  • Reiniging (exsudatiefase): bloeding reinigt de wond; aanzienlijk bloedverlies kan echter gevaarlijk zijn. Dit is de reden waarom de bloedstolling kort daarna begint om het bloeden te stoppen. Het lichaam zal dan meer afscheiding bij de wond produceren, om ervoor te zorgen dat ziektekiemen, vuil en oude cellen worden geëlimineerd. Witte bloedcellen – zoals macrofagen en granulocyten – zijn ook betrokken bij het proces om bacteriën en vreemde lichamen te bestrijden. Deze fase eindigt normaal gesproken na drie dagen.
  • Reparatie (granulatiefase): bloedvaten en bindweefsel beginnen nu vanaf de rand van de wond in het gebied te groeien. Dankzij de hoge vaatdichtheid is het nieuwe weefsel rood en vochtig. Door de vorming van collageen – een eiwitachtige substantie in de huid en het bindweefsel – sluit de wond geleidelijk als de randen van de wond samentrekken. Dit proces duurt meestal maximaal tien dagen. Korsten – bestaande uit gedroogd bloedplasma en bloedcellen – vormen zich vaak tijdens dit proces om het gewonde gebied te beschermen.
  • Regeneratie (epithelialisatiefase): het nieuwe weefsel wordt sterker en stabieler; de vorming van bloedvaten vertraagt ​​en de secreties nemen af. Littekenweefsel vormt zich geleidelijk. Na drie maanden is het volledig gevormd en veerkrachtig.

Wat zijn de symptomen van een wondgenezingsstoornis?

Wanneer een wond slecht of helemaal niet geneest, treden er verschillende symptomen op, afhankelijk van de oorzaak van de wondgenezingsstoornis:

  • Tranen in het wondweefsel
  • Geen samengroeien van de wondranden
  • Opkomende kneuzingen
  • Ophoping van wondexsudaat onder de wond
  • pijnen
  • Bloeden

Wanneer moet de arts naar een wond kijken?

Raadpleeg uw arts als u een wondgenezingsstoornis vermoedt, maar vooral als er tekenen zijn van een wondinfectie – dit kan leiden tot levensbedreigende bloedvergiftiging:

  • De wond is erg rood, warm en stinkt.
  • Het is pijnlijk en heeft een verhoogde afscheiding uit de wond.
  • De lymfeklieren rond de wond zijn gezwollen.
  • Je hebt koorts .

Wat zijn de oorzaken van slecht genezende wonden?

Wondgenezingsstoornissen komen relatief vaak voor – ze zijn bijvoorbeeld een van de meest voorkomende chirurgische complicaties. Vooral oudere 60-plussers lopen risico: ze lijden drie keer zo vaak aan slecht of niet-genezende wonden dan jongere mensen. Dit komt ook door het feit dat ze vaker onderliggende ziekten met zich meebrengen – die op hun beurt de grootste risicofactor zijn voor wondgenezingsstoornissen, ongeacht de leeftijd. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • suikerziekte
  • Bloedvataandoeningen (bijv. chronische veneuze insufficiëntie of arteriële occlusieve ziekte)
  • Huidaandoeningen
  • Tumoren (en de bijwerkingen van de behandeling, zoals chemotherapie of bestralingstherapie)
  • Hoge bilirubinespiegels (vanwege een lever- of galblaasaandoening)
  • Ernstige infecties (hiv, tuberculose)
  • Bloedarmoede
  • uitdroging

Andere redenen voor slechte wondgenezing kunnen zijn:

  • Wondverzorging en verzorging : Wonden moeten schoon zijn en voldoende zuurstof bevatten. Een verkeerd of te strak passend verband belemmert de luchttoevoer, evenals een te strakke of te late naad.
  • Roken: Iedereen die rookt saboteert wondgenezing: Bij rokers neemt het aantal wondgenezingsstoornissen toe tot 50% na een operatie – vergeleken met ongeveer. 20% bij niet-rokers. Roken kan er ook voor zorgen dat u sneller gaat bloeden.
  • Voeding : Aangezien veel complexe lichaamssystemen betrokken zijn bij wondgenezing, heeft het lichaam voldoende eiwitten, vitamines en mineralen nodig. Een zinktekort kan bijvoorbeeld de celdeling vertragen en het immuunsysteem verzwakken – dit kan bijdragen aan slecht genezende en ontstoken wonden.

Lees ook :-Bultjes op hoofdhuid

Wie zou zelfs met kleine wonden naar een dokter moeten gaan?

Eigenlijk zijn krassen en kleine snijwonden geen groot probleem. U moet echter altijd een arts raadplegen als de wond niet goed wil genezen of zelfs pus begint te vormen. Roodheid en merkbare ontstekingen moeten altijd door een arts worden verduidelijkt. Het wordt een noodgeval wanneer zich rode strepen rond de wond vormen en ernstig ongemak optreedt. Dan kan het een ontsteking van het lymfestelsel of bloedvergiftiging zijn – en dit is altijd een noodgeval!

Bovendien moeten mensen met reeds bestaande aandoeningen zoals diabetes of spataderen of mensen met bekende bloedziekten zoals sikkelcelanemie altijd een betere behandeling bij een arts zoeken, omdat ze anders mogelijk niet stoppen met bloeden of niet goed kunnen genezen.

Hoe een wond behandelen?

Afhankelijk van de ernst van de wond kan deze thuis worden behandeld of een consultatie vereisen; het is daarom erg belangrijk om de ernst ervan goed in te schatten. Oppervlakkige wonden die overeenkomen met een wijziging van de epidermis en de oppervlakkige dermis kunt u namelijk zelf behandelen: schaafwonden, oppervlakkige snijwonden, eerste- en tweedegraads brandwonden…
aan de andere kant moet u dringend raadplegen als de wond diep, open of uitgebreid is, met hevige bloedingen of zich op het gezicht, de nek, het oog, de borst of de buik bevindt. Het is ook belangrijk om te overleggen als u diabetes, immunosuppressie of tekenen van infectie heeft.

Wanneer u een wond heeft en om een goede genezing te bevorderen, is het belangrijk om 3 stappen te volgen:

  • maak de wond schoon: ofwel met water en zeep, ofwel met fysiologisch serum
  • desinfecteer de wond: gebruik een ontsmettingsmiddel en kompressen
  • de wond beschermen : met verband

Voor aanvang van de behandeling is het erg belangrijk om een goede hygiëne te hebben en daarom goed je handen te wassen.

De wond schoonmaken
Deze stap bestaat uit het verwijderen van alle vreemde lichamen (puin, stof, enz.) en ziektekiemen. Het is voldoende om de wond schoon te maken met water en milde zeep; u kunt ook fysiologische zoutoplossing gebruiken. Na het wassen is het essentieel om de wond goed te drogen, bij voorkeur met een geweven of niet-geweven kompres (als je geen kompres hebt, kun je een schone doek gebruiken).

Wonddesinfectie
Desinfectie van de wond omvat het gebruik van een ontsmettingsmiddel dat het risico op infectie wegneemt. Het is het beste om alcoholvrije antiseptica te gebruiken om pijn en irritatie van de laesie te voorkomen.

Wondbescherming
Na de wonddesinfectiefase kan het nodig zijn om een ​​verband of kompres met hechtpleister te gebruiken om de wond te beschermen.
U kunt ook een wondgenezende crème of wondgenezende zalf gebruiken om de wondgenezing te verbeteren.
In alle gevallen is het belangrijk om het gebied in een vochtige omgeving te houden om genezing te bevorderen door de vorming van een litteken te voorkomen dat te groot, diep, volumineus of lelijk is.


Als de bloeding mild is maar behandeling vereist, zijn hier de producten die u kunt gebruiken:

  • bloedneus: coalgan, neussloten
  • huid-, neus- of tandbloedingen: gelatinespons
  • gebruik voor andere gebieden conventionele verbanden.

Lees ook :-Helicobacter pylori test

Huismiddeltjes voor genezing wond versnellen

Er zijn veel dure zalven en crèmes die beloven een positief effect te hebben op de genezing – maar ze bevatten vaak twijfelachtige ingrediënten. Enkele beproefde huismiddeltjes die u in plaats daarvan kunt gebruiken, zijn:

  • Honing: Zelfs de oude Egyptenaren gebruikten de antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen van honing. De Nieuw-Zeelandse Manuka-honing wordt aanbevolen voor wondgenezing. In de apotheek kunt u ook de gecertificeerde Medi-Honey krijgen, die speciaal is gemaakt voor medische doeleinden.
  • Arnica zalf: De arnica plant heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Het is ook een goede remedie tegen zwelling. Arnica zalf is ook populair voor het behandelen van spierspanning.
  • Zinkpasta: De werkzame stof zinkoxide heeft een ontstekingsremmende werking en vermindert littekens.
  • Tea tree olie: Dun aangebracht op wonden, tea tree olie heeft een antiseptische en ontstekingsremmende werking. Door deze eigenschappen kun je het ook gebruiken als remedie tegen een onzuivere huid.
  • Aloë vera: Het bewezen natuurlijke middel is meestal verkrijgbaar als gel of zalf. Het bindt het vocht waardoor de wond beter kan genezen. Daarnaast heeft het een licht verkoelend en daardoor pijnstillend effect en gaat het ontstekingen en infecties tegen.

Zorg ervoor dat u de huismiddeltjes niet op de wond aanbrengt totdat het bloeden is gestopt en de wond is gesloten. Bovendien moet u het letsel vóór de behandeling absoluut reinigen en desinfecteren om ontsteking of infectie te voorkomen.

Welke voedingsmiddelen bevorderen wondgenezing?

Naast de belangrijke energiebronnen zou men ook steeds meer eiwitrijke voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, vlees, vis, noten en peulvruchten moeten gebruiken. Vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn micronutriënten die ook een belangrijke rol spelen in het proces van wondgenezing.

Welke tekortkoming in slechte wondgenezing?

Een gebrek aan vitamine A leidt tot een vertraging in het overgroeien van een wond (epithelialisatie). Omdat vitamine C niet in het lichaam wordt opgeslagen, kan onvoldoende inname snel leiden tot een tekort. Vitamine C is onder andere betrokken bij de vorming van collageen.

Welke vrucht bevordert wondgenezing?

De aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, die bijvoorbeeld in bosbessen, frambozen en aardbeien zit, heeft een positief effect op litteken- en wondgenezing.

Share This Article
Leave a comment