Uitslag onder oksel

John
19 Min Read

Zweterige oksels kunnen ongemakkelijk zijn. Maar als je oksels jeuken of branden, is het moeilijk om er niet meer aan te denken, vooral als je jezelf onopvallend in het openbaar probeert te krabben. Gelukkig is jeuk in de oksels meestal gemakkelijk te verhelpen.

Een uitslag in de oksel is een huidaandoening in de oksel die kan optreden als onderdeel van verschillende huidaandoeningen. De uitslag kan beperkt blijven tot de oksel of optreden als onderdeel van een aandoening die de huid elders op het lichaam aantast, zoals de hoofdhuid, nagels en haar.

Er is vaak een of andere uitlokkende factor:

  • irriterende producten voor lokale toepassing, bijvoorbeeld een deodorant, een parfum, een ontharingscrème, een zeep, een textiel;
  • vette producten voor lokale toepassing, bijvoorbeeld een huidolie, een zalf, een ontharingscrème;
  • harsen of scheren;
  • zwaarlijvigheid; _
  • suikerziekte. _

Soorten okseluitslag

  • Seborrheic dermatitis is een aandoening die de huid aantast waar de klieren die talg produceren (talgklieren) talrijk zijn, bijvoorbeeld in de hoofdhuid en oksels. De talgproductie wordt verhoogd (seborroe). Seborrheic dermatitis wordt gekenmerkt door jeuk, roodheid en droge of olieachtige schilfering (roos van de huid). Het treft vooral zuigelingen en volwassenen tussen de 18 en 40 jaar.
  • Irriterende contactdermatitis is een ontsteking van de huid die wordt veroorzaakt door een irriterend middel. Ontsteking gaat gepaard met roodheid en jeuk. Bekende voorbeelden zijn deodorants, parfums, ontharingsproducten, wasmiddelen en kleding. Mensen met een gevoelige huid en allergische aanleg lopen een groter risico op het ontwikkelen van contactdermatitis.
  • Folliculitis is een ontsteking die een haarzakje aantast. Het wordt herkend door de vorming van een rode bal, pijnlijk en moeilijk aan te raken. Het gaat soms gepaard met jeuk. Wanneer deze knobbel zich met pus vult, verschijnt er een gele punt, die kan barsten. Genezing is vaak spontaan en laat een klein litteken achter.
  • Intertrigo is een huidaandoening die het gevolg is van het effect van het trio vocht-warmte-wrijving. Het tast dus vooral de huidplooien aan, bijvoorbeeld tussen de vingers, tussen de tenen, onder de borsten, tussen de billen (intergluteale groef), in de liezen en onder de oksels. De huid is vochtig, rood en pijnlijk. Overgewicht, zweten, slechte hygiëne, bepaalde ziekten zoals diabetes, ouderdom en bedrust maken een persoon kwetsbaarder voor intertrigo. De aandoening kan zich ook ontwikkelen bij baby’s, waar het bekend staat als luieruitslag of luierdermatitis. De aangetaste huid is vatbaar voor infecties door schimmels (mycose) of bacteriën (erythrasma).
  • Een infectie met een schimmel (mycose) genaamd Candida (candidiasis). Het wordt gekenmerkt door een gebied met een rode huid, omgeven door cirkelvormige vlekken van rode kleur en van kleiner formaat. Diabetes en immunosuppressiva kunnen uw gevoeligheid voor schimmelinfecties vergroten.
  • Impetigo is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. Het ontwikkelt zich vaak in het gezicht, rond de mond en op de kin. De infectie begint met rode vlekken, die zweren. Er vormt zich dan een met pus gevulde blaar, die opdroogt en een korstje vormt. Uitzonderlijk verspreidt de infectie zich over het hele lichaam.
  • Atopisch eczeem veroorzaakt een jeukende uitslag (pruritus). Het treft vooral huidplooien, gezicht, nek en oogleden. Na verloop van tijd kan de huid ook dikker en ruwer worden. Atopisch eczeem wordt vaak geassocieerd met astma, hooikoorts en voedselallergieën. Atopisch eczeem begint vaak in de kindertijd. Over het algemeen treft de ziekte meerdere familieleden.
  • Allergisch contacteczeem is een acute, jeukende, rode huiduitslag die optreedt als reactie op het aanbrengen van producten zoals cosmetica of huidverzorgingsproducten.
  • Inverse psoriasis is een vorm van psoriasis die het meest voorkomt in huidplooien. Psoriasis presenteert zich meestal als plaques (plaque psoriasis), die rood, hard en dik zijn, afgebakend, met een diameter van minstens een halve centimeter. Deze plekken zijn vaak bedekt met een laag witte huidroos (schilfers). Ze kunnen vooral voorkomen ter hoogte van de navel, de oksels, de knieën, de ellebogen, de nagels, de hoofdhuid en tussen de billen. Psoriasis wordt gekenmerkt door het afschilferen van de huid, wat resulteert in de kenmerkende witte of zilverachtige schubben (huidroos). Bij de plooien schilfert de huid echter vaak niet af door de vochtige omgeving (reverse psoriasis).

Wat veroorzaakt jeuk onder de oksels?

Wat veroorzaakt jeuk onder de oksels?

Warmte-uitslag

“Warmte-uitslag wordt veroorzaakt door meer zweten bij hoge temperaturen”, legt Dr. Medical Ulrike Poliza van Dermatologikum Hamburg uit. “Door de warmteontwikkeling raken de zweetklieren verstopt.” Het geblokkeerde zweet sijpelt zo in het omliggende weefsel en irriteert de huid.

Hoewel warmte-uitslag in de oksels op het eerste gezicht niet altijd duidelijk is, gaat het zeker gepaard met een bijna ondraaglijke irritatie en jeuk. Zelfs als de verleiding om te krabben groot is, moet u dit zeker niet doen. Want aan de ene kant helpt het niet echt – en verhoogt het alleen maar de jeuk. Ten tweede kan krabben de reeds gevoelige huid infecteren of de uitslag een groter probleem maken.

Gebruik in plaats daarvan vrij verkrijgbare genezende zalven en koude kompressen om het gebied te kalmeren. Het dragen van losse of lichte kleding kan helpen om de huid droog te houden. Als de uitslag echter verergert of langer dan een paar dagen aanhoudt, moet u een dermatoloog raadplegen om te bepalen of u aanvullende behandeling nodig heeft.

Ingegroeide haartjes

Ingegroeide haartjes treden op wanneer het afgeknipte haar onder de huid terugtrekt, opkrult en blijft groeien onder het huidoppervlak. Dit veroorzaakt rode of roze bultjes en ontstekingen rond het haar die zowel pijnlijk als jeukend kunnen zijn. Ingegroeide haartjes worden meestal erger bij mensen die hun oksels scheren of erg dik en krullend haar hebben.

Gevoeligheid voor ingrediënten

De oksels zijn een zeer gevoelig deel van het lichaam. Je moet nog meer letten op bij welke verzorgingsproducten je ze laat komen. Dit komt omdat bepaalde soorten deodorant, zoals anti-transpiranten of sterk geurende deodorants, bij mensen met een gevoelige huid soms irritatie of allergische contactdermatitis kunnen veroorzaken, met bultjes, roodheid en jeuk in de oksels tot gevolg. Hoe je een goede deodorant herkent, lees je hier. Daarom zou je een bepaalde tijd een deodorant zonder kunstmatige geurstoffen en zonder aluminiumzouten kunnen gebruiken – en na een paar weken zien of de verandering het gewenste succes oplevert.

Onthoud ook dat wanneer je je oksels wast, je de beschermende barrières van de huid afbreekt. Hierdoor kunnen irriterende stoffen de huid binnendringen en proberen te jeuken. Mannen met een gevoelige huid moeten daarom wasgels die te sterk geparfumeerd zijn vermijden en overstappen op pH-neutrale douchegels. U moet ook 15 minuten wachten na het douchen voordat u deodorant aanbrengt.

Intertrigo

“Intertrigo is een inflammatoire huidziekte die kan optreden overal waar de huid tegen de huid wrijft of de huid bijzonder zwaar zweet”, zegt dermatoloog Poliza. Het komt het meest voor bij een combinatie van wrijving, hoge temperatuur en vochtigheid en presenteert zich meestal als een rode en ontstoken uitslag omgeven door een schilferige en hobbelige huid. Intertrigo kan jeuk, een branderig gevoel en soms zelfs een muffe geur veroorzaken. Omdat de huidplooien warm, vochtig en beschadigd zijn, kunnen ook schimmel- of bacteriële infecties, de zogenaamde secundaire infecties, optreden.

Gelukkig zijn er effectieve remedies tegen deze ontsteking: “Afhankelijk van de ernst van de infectie, bestaat de therapie uit het drogen van zinkpasta’s tot zalven of pasta’s die cortisone bevatten. De secundaire infectie wordt dienovereenkomstig behandeld met antimycotica of antibiotica”, legt expert Poliza uit.

Door het gebied zo droog mogelijk te houden en strakke kleding te vermijden, kunt u de uitslag of infectie voorkomen. Het aanbrengen van een vette zalf zoals vaseline op je oksels voorkomt schuren, vooral vóór lichamelijke activiteit. Als er echter een infectie optreedt of de symptomen aanhouden, moet een arts worden geraadpleegd.

Lees ook :- Hoe krijg je wratten

Uitslag onder oksel : Symptomen

Het verschijnen van de uitslag is vaak de eerste aanwijzing voor een mogelijke oorzaak. Ook is het belangrijk om te observeren wanneer en waar de veranderingen optreden, hoe ze zich ontwikkelen en of er andere klachten zijn.

Huiduitslag verschijnt op het huidoppervlak en verspreidt zich in verschillende mate, soms op een webachtige of kaartachtige manier. Ze hebben de neiging zich te vormen op de handen en vingers, voeten en tenen, ellebogen en boeven, evenals op de binnenkant van de onderarmen, knieën en benen. Uitslag op de romp, rug en borst, liezen, billen, geslachtsorganen en gezicht zijn ook kenmerkend. Vanaf de eerste roodheid en blaren kunnen schubben, korsten, wonden en scheuren ontstaan.

Jeuk is het meest voorkomende begeleidende symptoom van huiduitslag. De getroffen gebieden kunnen ook verbranden, pijn doen of oververhit raken. De uitslag tast soms ook de slijmvliezen in mond en keel aan (technische term: enanthem). Er kunnen aanvullende ziekteverschijnselen zijn, zoals koorts, misselijkheid, zweten, zwelling, ademhalingsmoeilijkheden, hoesten en gezwollen lymfeklieren.

Bij kinderen zijn bijvoorbeeld acute, rode plekken met koorts vaak een duidelijk teken van een van de klassieke kinderziekten zoals waterpokken of mazelen. Een droge huid en intermitterende, jeukende, ontstoken delen van de huid kunnen een uiting zijn van neurodermitis.

Rode delen van de huid met zwelling op het been zijn mogelijke symptomen van erysipelas. Rode, verdikte, jeukende plekken duiden soms op een medicijnbijwerking, maar ook op andere soorten huiduitslag, die zich vaak uitstrekken over de rug en/of borst en beide zijden van de binnenkant van de armen en benen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijke vormen en oorzaken van huiduitslag (zie “Overzicht van veelvoorkomende oorzaken van huiduitslag” hieronder).

Lees ook :- Pijnlijke tong zijkant

Uitslag onder oksel : Zweetuitslag behandelen

Voor de dermatoloog is een nadere blik en de beschrijving van het probleem door de patiënt meestal voldoende om uitslag door zweten te herkennen. Verder onderzoek is meestal niet nodig voor de diagnose. De enige langetermijnbehandelingsoptie voor de uitslag is causale therapie voor hyperhidrose, anders kan de uitslag blijven terugkomen. Aan de andere kant, als het lichaamsdeel droog wordt gehouden, verdwijnt de zweetuitslag meestal vanzelf na een paar dagen. Afhankelijk van welk deel van het lichaam is aangetast en hoe ernstig de hyperhidrose is, kan de dermatoloog de volgende therapieën voorstellen:

  • Anti-transpiranten aanbrengen: Anti-transpiranten zijn producten in de vorm van een spray, roller, crème of poeder die aluminiumzouten bevatten. De aluminiumzouten verstoppen de kanalen van de zweetklieren en verminderen zo de zweetproductie.
  • Geneesmiddelen voor hyperhidrose: Tabletten met de actieve ingrediënten methantheliniumbromide en bornaprinehydrochloride worden gebruikt bij de medicamenteuze behandeling van hyperhidrose. Daarnaast kunnen voor een mildere vorm kruidenpreparaten met salie worden aanbevolen.
  • Behandeling met neurotoxine: Een neurotoxine, dat anders wordt gebruikt voor de behandeling van rimpels, is ook een van de behandelingsopties voor hevig zweten. De injecties verlammen de zweetafscheiding en beperken zo de activiteit van de klieren ernstig.
  • Therapie met iontoforese met kraanwater: Bij de procedure, die ongeveer een of twee keer per week moet worden uitgevoerd, houdt de patiënt het aangetaste deel van het lichaam in een badkuip gevuld met kraanwater. Via elektroden wordt dan een zwakke stroom door het water en het getroffen gebied geleid. De stroom is onschadelijk voor de getroffenen, hoewel een licht tintelend gevoel kan worden gevoeld. De behandeling, die de zweetproductie remt, is met name geschikt voor zweetvoeten en handen. De huidige therapie mag echter niet worden uitgevoerd op open wonden of skin tears.

Lees ook :- Jeuk over hele lichaam

Hoe irritatie van de oksel te verlichten?

Breng een warm, vochtig kompres aan

Bij ernstige irritatie kunt u de pijn verlichten door een warm, vochtig kompres op uw oksels aan te brengen, dit bevordert de bloedsomloop en geeft u direct een rustgevend gevoel. Zorg ervoor dat u het kompres elke keer verandert.

Breng een verzachtende crème, olie of lotion aan

Bij sterke irritatie die tot roodheid leidt, kunt u een voedende en niet erg uitdrogende helende crème aanbrengen, die de ontsteking van de huid kalmeert. Je kunt ook een olie gebruiken met vitamine E of met aloë vera, tea tree en emoe. Vermijd behandelingen en crèmes die alcohol bevatten die uw huid irriteren en geef de voorkeur aan biologische plantaardige oliën.

Als de irritatie ondanks alles aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, raadpleeg dan uw arts, die een meer volledige behandeling kan voorschrijven.

Uitslag onder oksel : Huismiddeltjes

  • Neem een warm (niet heet) bad met colloïdale havermout. Maal met een blender 6 kopjes onbewerkte havermout tot een fijn poeder. Laat warm water in het bad lopen en voeg 2-3 kopjes poeder toe. Blijf 10-15 minuten in bad en zorg dat ook je oksels bedekt zijn. Als je klaar bent, dep je jezelf droog met een handdoek.

-Colloïdale havermout verwijst naar haver die fijngemalen en gesuspendeerd is in een vloeistof. Het kan de huid kalmeren en huiduitslag in de oksels verlichten.

  • Probeer ontspanningstechnieken. Yoga of meditatie kan je helpen om beter te ontspannen en je gedachten af te leiden van de uitslag. Luisteren naar rustgevende muziek, praten met een vriend of een mooie wandeling maken in de natuur kan ook helpen. Elke hobby of interesse kan je aandacht vestigen op iets anders waardoor je je beter gaat voelen.
  • Eet meer vitamine C omdat het de huid voedt en regenereert. Sinaasappels, tomaten en broccoli bevatten veel vitamine C. Integreer ze in je voeding, bijvoorbeeld in de vorm van sinaasappelsap of broccolisalade.

Uitslag onder oksel : Voorkomen

Het beoefenen van goede hygiëne is de belangrijkste manier om okseluitslag te voorkomen. Douche regelmatig en laat indien mogelijk aan de lucht drogen in plaats van een handdoek te gebruiken.

Als u merkt dat sommige deodorants of andere huidproducten huiduitslag veroorzaken, stop dan onmiddellijk met het gebruik. Als uw huiduitslag mogelijk geen specifieke oorzaak heeft, raadpleeg dan een allergoloog. Ze kunnen u helpen erachter te komen of allergenen in uw huis of andere omgevingen uw uitslag kunnen veroorzaken.

Het dragen van strakke kleding van synthetisch materiaal kan uitslag in de oksels veroorzaken. Dit komt omdat zweet niet uit de oksel kan ontsnappen. Draag loszittende katoenen kleding zodat je oksel kan ademen en zweet zich niet ophoopt op de gevoelige huid in je oksels.

In sommige gevallen kan de okseluitslag gewoon een warmte-uitslag zijn. Gebruik bij warm en vochtig weer talkpoeder in je oksel om warmte-uitslag te voorkomen. Verblijf tijdens het hete seizoen op koele plaatsen met airconditioning. Houd je slaapgedeelte koel met airconditioning of een ventilator.

Wat helpt tegen ontstekingen in de oksel?

Een ontstoken okselgebied kan worden gekalmeerd met tea tree olie. Meng theeboomolie met jojoba-olie, druppel wat op een kompres en leg 20 minuten op de oksel. U kunt de toepassing drie keer per dag herhalen.

Hoe zich te ontdoen van puistjes onder de oksels?

Om dit probleem te voorkomen, is het beter om een scheermesje of ontharingscrème te gebruiken. Nog een definitieve maar duurdere oplossing: laserontharing.

Hoe een irritatie onder de oksels te kalmeren?

U kunt talkpoeder op uw oksels smeren, omdat dit het zweet absorbeert en de wrijving vermindert die schuren verergert. Kamille wordt ook aanbevolen in geval van irritatie, omdat het ontstekingen helpt verlichten en verminderen.

Hoe ziet een abces onder de arm eruit?

Het aangetaste weefsel wordt opgezwollen en rood, soms blauw. Abcessen zijn te herkennen aan de typische tekenen van ontsteking, zoals pijn, warmte, roodheid, zwelling en functiebeperkingen in de aangetaste delen van het lichaam. Abcessen worden meestal behandeld met lokale zalven en/of antibiotica.

Share This Article
Leave a comment