Snel blauwe plekken

John
15 Min Read

Een blauwe plek ontstaat wanneer bloed onder de huid vast komt te zitten, meestal als gevolg van trauma dat een klein bloedvat beschadigt, zoals een val, bult of iets anders dat plotseling veel druk op de huid veroorzaakt.

Zeer ernstig trauma kan botten beschadigen, waardoor diepe bloedingen en blauwe plekken ontstaan die enkele weken nodig hebben om te genezen. Kleine kneuzingen genezen daarentegen vaak binnen een paar dagen.

Sommige mensen merken dat ze zo gemakkelijk gewond raken dat ze zich de oorzaak niet meer kunnen herinneren. Anderen krijgen grote kneuzingen na kleine verwondingen of merken dat hun kneuzingen weken nodig hebben om te genezen.
Wanneer een persoon merkt dat hij blauwe plekken heeft of dat blauwe plekken heel gemakkelijk ontstaan, betekent dit niet dat hij een bepaalde aandoening heeft, maar een plotselinge verandering in het aantal blauwe plekken dat hij ontwikkelt, kan een consult met de arts rechtvaardigen.

Invoering

De blauwe plek (in medische termen beter gedefinieerd als “ecchymose” of “hematoom”) is een verzameling bloed die uit een beschadigd bloedvat komt en zich ophoopt in het onderhuidse weefsel of onder de huid, waardoor het zichtbaar wordt.

In de meeste gevallen worden de kneuzingen gevormd door eenvoudige stoten, heel vaak per ongeluk; meer zelden kan hun vorming echter de indicator zijn van een veel ernstiger pathologie die medische aandacht zou kunnen vereisen.

Kneuzingen evolueren normaal gesproken na hun vorming, veranderen hun kleur, gaande van een aanvankelijke roodachtige naar een groenachtig gele kleur, totdat ze volledig zijn geresorbeerd.

Afhankelijk van hun grootte krijgen de blauwe plekken een andere naam. Wij praten over:

  • Ecchymose (de meest voorkomende kneuzingen): dit zijn kleine onderhuidse bloedingen van ongeveer 2-3 cm.
  • Petechiën: het zijn puntbloedingen van ongeveer 2 mm door het scheuren van kleine haarvaten.
  • Purpura: puntbloedingen maar met een grootte van 7-8 mm. Ze zijn detecteerbaar en daardoor voelbaar.
  • Hematomen: grote bloedingen die niet alleen op onderhuids niveau kunnen optreden, maar ook in de inwendige organen. In het laatste geval zijn ze uitwendig niet zichtbaar en kunnen ze daarom gevaarlijk zijn als hun vorming het gevolg is van een breuk van een slagader en de bloeding niet vanzelf stopt. Een typisch voorbeeld is dat van hersenhematomen door hoofdtrauma (subduraal, epiduraal, parenchymaal hematoom, …).

Oorzaken van snelle blauwe plekken

Lees ook: – Bittere smaak in mond

Mensen hebben de neiging om met het ouder worden gemakkelijker blauwe plekken te krijgen omdat de bloedvaten verzwakken en de huid dunner wordt.
Het kan moeilijk zijn om te beoordelen of de ene persoon meer blauwe plekken krijgt dan de andere.

Enkele typische symptomen zijn:

  • zeer grote, pijnlijke kneuzingen als reactie op lichte verwondingen
  • veel blauwe plekken hebben zonder de oorzaak te herinneren
  • blauwe plekken die vele weken nodig hebben om te genezen
  • bloeding langer dan 10 minuten na een blessure

Talloze medische aandoeningen en levensstijlen kunnen gemakkelijker blauwe plekken veroorzaken.

De meest voorkomende zijn:

Medicijnen

De anticoagulantia kunnen verhoogde bloedingen en blauwe plekken veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende bloedverdunners zijn:

  • warfarine
  • heparine
  • rivaroxaban
  • dabigatran
  • apixaban
  • aspirine

Andere medicijnen kunnen het gedrag van bloedvaten verzwakken of veranderen, ontstekingen verergeren of het risico op bloedingen vergroten:

  • kruidengeneesmiddelen, zoals ginkgo biloba, ginseng, moederkruid, grote hoeveelheden knoflook, gember, zaagpalmetto en wilgenbast
  • corticosteroïden en glucocorticoïden, bijvoorbeeld prednison (Rayos)
  • sommige antidepressiva, zoals citalopram (Celexa) en fluoxetine (Prozac)

Mensen die medicijnen gebruiken en die verhoogde bloedingen of blauwe plekken opmerken, moeten hun arts vragen of het medicijn de oorzaak kan zijn. Zo ja, dan kunt u de risico’s en voordelen van het voortzetten van de behandeling met hem bespreken.

Alcoholmisbruik en leverziekte
Alcoholmisbruik is een belangrijke risicofactor voor leverziekte, zoals cirrose.
Cirrose en andere leverziekten ondermijnen langzaam de leverfunctie.

Als gevolg hiervan kan een persoon gemakkelijk blauwe plekken krijgen of overmatig bloeden.

Soms kan er sprake zijn van jeuk, vermoeidheid, gezwollen benen, donkere urine en gele verkleuring van de huid of ogen.

Leverziekten zijn te behandelen, vooral wanneer een arts ze vroeg diagnosticeert.
Mensen die alcohol misbruiken, moeten onmiddellijk stoppen wanneer ze symptomen van levergezondheidsproblemen krijgen.
Een arts kan adviseren over de juiste combinatie van medische en leefstijlbehandelingen.

Bloedstoornissen

Veel genetische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat het bloed van een persoon langzaam of helemaal niet stolt.

De ziekte van von Willebrand, de meest voorkomende bloedingsziekte, treft ongeveer 1% van de bevolking. Een persoon met deze aandoening heeft een defect of afwezig von Willebrand-eiwit, wat belangrijk is voor de bloedstolling.
Behandeling met synthetische hormonen kan de bloedstolling verbeteren bij mensen met deze ziekte.

L’ hemofilie, een andere genetische bloedingsstoornis veroorzaakt door een tekort aan factor VIII (hemofilie A) of factor IX (hemofilie B). Beide eiwitten zijn belangrijk voor de bloedstolling.

Synthetische versies van deze stollingsfactoren kunnen hemofilie helpen behandelen en het risico op ernstige bloedingen, waaronder blauwe plekken, verminderen.

Symptomen verschijnen niet plotseling, ze zijn vanaf de geboorte aanwezig. Genetische aandoeningen die verband houden met stolling komen het meest voor bij zuigelingen en jonge kinderen.

Vitaminetekorten

Sommige vitamines zorgen ervoor dat het lichaam kan genezen en het bloed kan stollen.
Vitamine C-tekort kan een aandoening veroorzaken die scheurbuik wordt genoemd.
Scheurbuik veroorzaakt bloedend tandvlees, niet-genezende wonden en gemakkelijk blauwe plekken.

Vitamine K helpt het lichaam stolsels te vormen om het bloeden te stoppen. Pasgeborenen hebben vaak een zeer laag vitamine K-gehalte, daarom is het geïntegreerd in hun dieet.
Zelfs volwassenen met een zeer vitamine K-tekort kunnen gemakkelijk en meer blauwe plekken opmerken.

Vitaminetekorten zijn meestal redelijk eenvoudig te corrigeren. Het is echter belangrijk dat een arts deze tekortkomingen diagnosticeert met een bloedtest, zodat het meest geschikte vitaminesupplement kan worden ingenomen.

Als vitaminesupplementen het probleem niet verhelpen, kan dit betekenen dat iemand een ander probleem heeft, zoals een stofwisselings- of maag-darmstoornis waardoor het lichaam bepaalde voedingsstoffen moeilijk kan opnemen.

Vasculitis

De vasculitis verwijst naar een bepaalde aandoening die ontsteking van bloedvaten veroorzaakt, evenals overmatige bloedingen en blauwe plekken.

Een persoon kan last hebben van kortademigheid, gevoelloosheid in de ledematen, zweren, knobbels of paarse vlekken op de huid.
Het type behandeling hangt af van de ernst van de vasculitis en welk deel van het lichaam het beïnvloedt.
Verschillende medicijnen, waaronder steroïden, kunnen helpen.

Seniele purpurapur

De seniele purpura treft meestal oudere mensen, waaronder ongeveer 10% van de mensen ouder dan 50 jaar. Het veroorzaakt huidlaesies die lijken op een paarsrode blauwe plek op de huid en heeft meer kans op de armen en handen.
Ze duren meestal veel langer dan blauwe plekken en zijn meestal veel groter.
Soms blijft de huid bruin, zelfs nadat de verwonding is genezen.

Het beschermen van de huid tegen de zon kan de ernst van de symptomen verminderen. Mensen met seniele purpura moeten zich bewust zijn van hun blauwe plekken en proberen hun huid te beschermen tegen verwondingen. Er is geen remedie, maar de dermatoloog kan het juiste advies geven en de beste levensstijl aanbevelen om de frequentie en ernst van blessures te verminderen.

Kanker

In zeldzame gevallen kan een plotselinge toename van bloedingen, waaronder blauwe plekken, tekenen zijn van kanker. Kankers die het bloed en het beenmerg aantasten, zoals leukemie, kunnen nog steeds blauwe plekken veroorzaken.
Veel kankers zijn zeer goed te behandelen, vooral bij een vroege diagnose.

Chemotherapie, medicijnen en chirurgie kunnen levens redden.

Lees ook: – Duizelig en misselijk

Evolutie

Iedereen kent het fenomeen dat de kleurverandering van de blauwe plekken in de loop van de dagen voorziet, dit komt door de afbraak van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof in het bloed bindt waardoor het vervoerd kan worden.

In de beginfase heeft de blauwe plek een lichtrode kleur en in de loop van enkele dagen evolueert dit als volgt:

  • blauwachtig na 2 dagen,
  • paars na 5 dagen,
  • groen na 7 dagen,
  • geelachtig na 10 dagen,
  • lichtbruin na 12 dagen,
  • roze tot volledige genezing na ongeveer 15-20 dagen

Lees ook: – Bloed in ontlasting man

Symptomen van Snelle blauwe plekken

De blauwe plek gaat meestal gepaard met enkele karakteristieke symptomen:

  • verkleuring van de huid (kleur),
  • pijn bij palpatie,
  • zwelling en zwelling,
  • verhoogde temperatuur van het getroffen gebied.

Soms kunnen zogenaamde “plotselinge blauwe plekken” optreden, dat wil zeggen zonder een onderliggende oorzaak. Ze komen vooral voor bij vrouwen en ouderen in verschillende delen van het lichaam:

  • poten,
  • armen,
  • buik,
  • anders,
  • nek.

Vaak veroorzaken ze veel bezorgdheid en waarschuwen ze patiënten die hen ertoe brengen naar een dokter te gaan, zelfs als het in de meeste gevallen in werkelijkheid een eenvoudige capillaire fragiliteit is, die bij vrouwen te wijten kan zijn aan de aanwezigheid van oestrogeen; bij ouderen daarentegen kunnen plotselinge kneuzingen optreden na het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals bloedplaatjesaggregatieremmers of anticoagulantia.

Kleine trauma’s kunnen voldoende zijn, waarvan er geen herinnering is om kneuzingen te veroorzaken in verschillende delen van het lichaam, die echter snel genezen zonder complicaties.

Complicaties

Soms hebben hematomen een atypisch verloop en complicaties zoals:

  • superinfectie en abces van het hematoom (pusvorming),
  • fibrotische evolutie (uiterlijk van littekenweefsel),
  • weefselverkalking (vooral in het geval van spierhematomen die niet goed worden geabsorbeerd),
  • ruptuur van lever- of milthematoom (ten opzichte van respectievelijk de lever en de milt) met hemorragische verspreiding in de peritoneale holte (waarvoor een spoedoperatie nodig is)

Behandelingsgerelateerde oorzaken van gemakkelijk blauwe plekken

Gemakkelijke blauwe plekken kunnen ook worden veroorzaakt door medische behandelingen, waaronder:

  • Antibiotica (penicilline, cefalosporines)
  • Anticoagulantia, zoals warfarine (Coumadin) of heparine?
  • Antidepressiva (fluoxetine,sertraline,paroxetine)
  • Bloedplaatjesaggregatieremmers zoals clopidogrel (Plavix)
  • Aspirine of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen (Advil, Motrin) en naproxen (Naprosyn, Aleve)
  • Chemotherapie
  • Stralingsbehandeling
  • steroïden

Lees ook :-Hoeveel bloed heeft een mens

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Gemakkelijke en frequente blauwe plekken worden een medisch noodgeval als er een grote, massieve blauwe plek is die continu onder de huid lijkt te bloeden.
Orgaanverwondingen zijn ook een noodgeval, dus een persoon moet naar de eerste hulp gaan als hij een zware klap op zijn rug, borst of maag krijgt, als een blauwe plek erg pijnlijk is of als deze ongewoon zwart of gezwollen is.
In de meeste gevallen is het echter veilig om te wachten om te zien of de blauwe plek vanzelf verdwijnt.

Mensen zouden een dermatoloog moeten zien als:

  • blauwe plekken ontwikkelen zich gemakkelijk vaker dan normaal
  • andere symptomen heeft, zoals een gele huid, koorts, gebrek aan energie of huidveranderingen
  • ze nemen medicijnen en blauwe plekken beginnen
  • blauwe plekken worden pijnlijk en genezen heel langzaam

Lees ook: – Lage rugpijn oefeningen

Snelle blauwe plekken : Remedie en therapie

De eerste en meest effectieve remedie is het typische ijspak, een koud kompres of droogijsspray in de sport. Het toepassen van “koude” zorgt voor een vasoconstrictie van het getraumatiseerde gebied, wat de lekkage van bloed vermindert, waardoor de grootte van de blauwe plek en de bijbehorende pijn wordt verminderd. Het moet onmiddellijk na het trauma worden aangebracht en 3-4 keer per dag gedurende de volgende 2-3 dagen.

Als ze groot zijn, zijn er farmacologische remedies op basis van ontstekingsremmende zalven die de genezing helpen en versnellen, maar in de meeste gevallen zullen de blauwe plekken alleen in de loop van de tijd worden gecontroleerd door hun correcte evolutie te evalueren.

Andere remedies zijn zelden nodig, zoals:

  • Leegmaken onder echografische begeleiding: in gevallen waarin het hematoom edele structuren samendrukt (slagaders en zenuwen in het geval van compartimentsyndroom)
  • Chirurgie om het hematoom te identificeren, het te verwijderen en het bloeden te stoppen: in het geval van bloedafnames van inwendige organen (lever, milt, hersenen, …)

Conclusies

In de meeste gevallen is het gemak waarmee blauwe plekken ontstaan een klein ongemak als gevolg van genetische factoren of een kleine medische aandoening. Kneuzingen kunnen echter ook een vroeg waarschuwingssignaal zijn dat er iets mis is met uw organen of bloedvaten. Daarom is het het beste om een verandering niet te negeren en om een medisch standpunt te vragen. In de meeste gevallen is de onderliggende oorzaak van de blauwe plek goedaardig of goed te behandelen.

Snel blauwe plekken video :-

Share This Article
Leave a comment