Rode vlekjes gezicht baby

John
13 Min Read

Vaak heeft de huid van de pasgeborene “vlekken”. Bij de geboorte en in de neonatale periode is de huid erg kwetsbaar en vertoont ze vaak verschillende soorten huiduitslag. Hoewel dit ouders kan alarmeren, is het goed om te weten dat de meeste van deze huidverschijnselen spontaan achteruitgaan en geen pathologische betekenis hebben (dwz ze zijn niet te wijten aan een ziektetoestand van het kind).

Hier is een eenvoudige fotogids voor ouders om erachter te komen wat babyhuidvlekken zijn, hoe ze te herkennen, wat ze kunnen verwachten in de eerste paar weken na de geboorte en wanneer ze in plaats daarvan naar de kinderarts moeten gaan.

Rode vlekjes gezicht baby : Infectieziekten als oorzaak

Rode vlekjes gezicht baby : Infectieziekten als oorzaak

Er zijn verschillende redenen waarom baby’s en peuters rode vlekken op hun gezicht hebben. Veel ouders denken waarschijnlijk eerst aan infectieziekten zoals mazelen of rubella. We zullen ze in deze paragraaf behandelen en uitleggen hoe u de individuele infecties kunt herkennen. Maar: Onze presentatie vervangt geen professionele diagnose van de kinderarts of een bezoek aan hen, maar biedt slechts een eerste oriëntatie.

  • Waterpokken: Waterpokken wordt gekenmerkt door roodachtige vlekken ter grootte van linzen die met vocht gevulde blaren worden die barsten en vervolgens korsten naarmate de infectie vordert. Waterpokken kunnen overal op het lichaam voorkomen, zelfs op het slijmvlies van de mond. Daarnaast hebben de kinderen last van hevige jeuk.
  • Mazelen: Mazelen worden gekenmerkt door felrode, overlappende vlekken die ongeveer een halve centimeter groot zijn. De vlekken worden na een paar dagen donkerder en worden schilferig tegen het einde van de infectie. De uitslag begint meestal achter de oren en verspreidt zich vervolgens door het hele lichaam. De rode stippen jeuken niet.
  • Rubella: de rode, vlekkerige uitslag is typerend voor een rubella-infectie. De afzonderlijke lichtpuntjes zijn duidelijk afgebakend en verspreid over het hele lichaam. Rubella veroorzaakt een lichte jeuk.
  • Ringwormen: Ringwormen zijn vlindervormig en hebben een groot oppervlak. De roodheid van de huid begint op de wangen en neus, terwijl de mond niet wordt aangetast. De uitslag van ringworm is iets verhoogd. Aan het einde van de infectie ontwikkelen de vlekken zich tot lichtrode krullen, die ook kunnen jeuken.
  • Roodvonk: Een roodachtige, fijn gespikkelde uitslag die fluweelachtig aanvoelt, is kenmerkend voor roodvonk. De ziekte begint in de lies- en okselstreek, ook hier wordt het mondgebied niet aangetast. De roodachtige vlekjes vervagen even als je even op de uitslag drukt. In het geval van een herhaalde roodvonkinfectie, kan de uitslag helemaal niet verschijnen.

Lees ook :- Allergisch voor alcohol

Andere mogelijke oorzaken van rode vlekken op het gezicht

Kleine puistjes, rode vlekjes, jeukende puisten kunnen ook andere oorzaken hebben. Welke dat kunnen zijn, leest u in dit hoofdstuk.

  • Hand-mond-voet: een typische ziekte in een kinderdagverblijf die zich manifesteert als roodachtige vlekken en later blaren op de handpalmen, voetzolen en op en in de mond. De uitslag kan pijn doen, maar verdwijnt meestal vanzelf binnen 10 tot 14 dagen.
  • Pasgeboren acne: Baby’s krijgen vaak rond de derde levensweek de kleine rode puisten met gele knobbeltjes erop. Acne bij pasgeborenen is niet besmettelijk en ook niet onaangenaam voor de pasgeborene (geen jeuk).
  • Neurodermitis: Ernstige jeuk en soms huilend eczeem duiden op neurodermitis bij baby’s en peuters. De uitslag komt niet alleen voor op het gezicht, maar vooral op de holte van de elleboog en knie, op de polsen en enkels en in de nek. De huid van het getroffen kind is over het algemeen erg droog en schilferig. Atopische dermatitis ontstaat onder andere door erfelijke aanleg, een verstoorde barrièrefunctie van de huid of een overgevoeligheid van het immuunsysteem en is niet besmettelijk.
  • Netelroos: Roodachtige, jeukende en brandende bultjes over het hele lichaam duiden op netelroos. Zo’n allergische uitslag manifesteert zich als haarspeld- tot handpalmgrote striemen met een duidelijke contour. Visueel lijkt de uitslag op de huidreactie die wordt veroorzaakt door contact met brandnetels. Netelroos is een symptoom van allergieën voor voedsel, wespen- en bijengif en bepaalde medicijnen. De jeukende uitslag kan ook voorkomen bij acute infectieziekten.
  • Malend korstmos: Malend korstmos (ook wel bastmos of pus lichen genoemd) is een zeer besmettelijke huidziekte met ernstige jeuk. Je herkent het korstmos aan kleine rode blaren die gevuld zijn met vloeistof of pus. De blaren verschijnen vooral rond de neus en mond, maar kunnen ook op de armen en benen verschijnen. Nadat de blaren zijn gebarsten, vormt zich een geelachtige korst, die meestal geneest zonder zichtbare gevolgen.

Lees ook :- Rode wangen kind

Vlekjes op de babyhuid

Warmte-uitslag, toxisch erytheem, pasgeboren acne, angioom, wijnvlek, naevus simplex, mongoloïde vlek, wil je vlekken op de babyhuid, hier zijn er enkele!

Wanneer een baby wordt geboren, is het niet ongebruikelijk dat u op zijn huid de aanwezigheid, op verschillende plaatsen, van puistjes of vlekken opmerkt die soms roze, rood of zelfs paarsachtig zijn. Sommige vlekken verschijnen binnen enkele dagen na de bevalling, waardoor ouders denken dat ze de baby onbewust hebben “gehaakt” en de roodheid hebben veroorzaakt. Maar nee. Het komt vaak voor dat bepaalde lichtroze pigmentaties duidelijker naar voren komen, eerst in donkerder roze, dan in rood, wanneer de onafhankelijke bloedcirculatie van de baby ervan afhankelijk is.

Angioom
Dit is het geval bij het angioom, dat in de loop van de jaren meestal vanzelf verdwijnt. Het kan worden verhoogd, verhoogd, vandaar de naam “aardbeienangioom” (infantiele hemangioom) en het is gekoppeld aan vasculaire proliferatie (aanzienlijke vasculaire ontwikkeling). 30 tot 50% van de laesies zijn zichtbaar bij de geboorte en wanneer het kind huilt, moet u niet verbaasd zijn om de verkleuring van de vlek te zien toenemen als gevolg van de fysieke inspanning tijdens de crisis die de bloedcirculatie activeert. Zelfs als het in de eerste jaren stijgt en groeit, zal het daarna afnemen en verdwijnen bij 10% van de kinderen na 1 jaar, 20% na 2 jaar. In de meeste gevallen gebeurt de involutie in 2-3 jaar, maar kan in bepaalde gevallen oplopen tot 8-9 jaar (90% geresorbeerd). Hoewel ongevaarlijk,

De wijnvlek
Van zijn kant is de portwijnvlek (angioomplan) vanaf de geboorte zichtbaar. Variabel in grootte en zeer donkerrood van kleur, het kan overal op het lichaam van de baby zijn. Dit blijft meestal stabiel tijdens de groei, maar wekt de indruk van uitzetten omdat de huid van het kind zich uitrekt tijdens de ontwikkeling. Deze vlekken zijn meestal permanent. Tegenwoordig kunnen we echter vertrouwen op verschillende technieken om ze te verminderen, of in sommige gevallen zelfs te laten verdwijnen, bijvoorbeeld met de laser.

Cicadevlek/kus van de engelen/naevus simplex/zalmvlek
Vanaf de geboorte kan men bij ongeveer 50% van de zuigelingen ook een roodheid opmerken op de nek van de baby en soms op het achterhoofd, ook donker, min of meer regelmatig in de contouren. De laatste, die cicadevlek, engelenkus, naevus simplex of zalmvlek wordt genoemd, is het gevolg van een misvorming van de haarvaten, met andere woorden, een toename van kleine bloedvaten aan de oppervlakte van de huid. Omdat er in dit gebied weinig vet zit, zie je meer roodheid. Er is geen noodzakelijke behandeling voor een naevus simplex, aangezien 95% van de plaques binnen de eerste twee levensjaren afnemen. Sommige kunnen langer duren en, in zeldzame gevallen, een leven lang meegaan.

Toetsen

  • warmte uitslag

Wat betreft puistjes die over het hele gezicht verspreid zijn, deze zijn vaak een weerspiegeling van te veel warmte bij kinderen. De warmte komt via het hoofd van de baby naar buiten en als hij te veel kleding heeft, stijgt de warmte naar het gezicht. Baby wordt vaak roder, dan komen de puistjes eruit. Dit wordt gewoonlijk “warmte-uitslag” genoemd. We verwijderen diktes en binnen een paar dagen is het probleem verdwenen.

  • Erythema toxicum en acne van de pasgeborene

Toxisch erytheem wordt gekenmerkt door rode vlekken in plaats van puistjes. Er is ook acne bij pasgeborenen, die wordt gekenmerkt door kleine puistjes, soms rood, alleen of in clusters, en waarvan sommige een kleine witte kop hebben. Dit fenomeen houdt verband met het vrijkomen van gifstoffen via de huid, warmte en soms de gevoeligheid van de babyhuid voor bepaalde producten, zoals zeep of lotions, die hem meer irriteren. Al deze uitbarstingen zijn tijdelijk en zonder al te veel gevolgen.

Mongoloïde vlekken

Mongoloïde vlekken (of Indiase vlekken) verschijnen meestal op het stuitbeen en de billen van de baby, die goed gedefinieerd zijn. Ze zijn angstaanjagender voor ouders omdat ze leiblauw van kleur zijn. We vinden ze heel vaak bij kinderen van ouders met een donkerdere, meer gepigmenteerde huid, en veel bij zwarte en Aziatische populaties. Deze vlekken verdwijnen meestal binnen de eerste twee jaar van het leven van een kind.

Waarom hebben baby’s rode vlekken?

Bijna de helft van alle pasgeborenen wordt geboren met een rood, scherp begrensd stukje onregelmatig gevormde huid op het voorhoofd, de nek, de oogleden of de neusbrug. Dit is een zogenaamde wijnvlek (Naevus flammeus), in de volksmond ook wel “ooievaarsbeet” genoemd.

Wat zijn kleine rode stippen op de huid?

Robijnrode vlekken zijn kleine, goedaardige tumoren van de haarvaten. Ze hebben de grootte van een speldenknop tot de grootte van een erwt en zijn zichtbaar als kleine, licht tot donkerrode stippen op de huid. Vanwege hun kleur worden ze ook wel kersenangiomen genoemd.

Hoe ziet huiduitslag eruit bij baby’s?

Aanvankelijk roodachtige vlekken ter grootte van linzen die zich ontwikkelen tot waterhoudende blaasjes. Deze barsten en korsten over. Alle stadia – vlekken, blaasjes, korsten verschijnen naast elkaar (de zogenaamde “sterrenhemel”). De puisten verschijnen over het hele lichaam, inclusief de hoofdhuid en het mondslijmvlies.

Is een babyuitslag gevaarlijk?

Huiduitslag, vooral die met koorts, zijn meestal ongevaarlijke symptomen van infectieziekten. In sommige gevallen is de uitslag zeer typisch en kan leiden tot diagnose, zoals waterpokken, mazelen, roodvonk, ringworm of herpes.

Hoe ziet netelroos eruit bij baby’s?

De striemen met de roodheid rondom kunnen zo klein zijn als een speldenknop, maar kunnen ook zo groot worden als de palm van je hand. Daarnaast kan zwelling van de huid/slijmvliezen (angio-oedeem) optreden – bijvoorbeeld de lippen van het kind zwellen.

Share This Article
Leave a comment