Kloofjes tussen tenen

John
11 Min Read

Mycose van de voeten of “voetschimmel” wordt veroorzaakt door een schimmel van de huid. Het komt meestal voor tussen de tenen, op de nagels of onder de voetzolen. Focus op de symptomen, oorzaken, behandelingen en anti-herhalingsadviezen.

Kloofjes tussen tenen : Definitie

Kloofjes tussen tenen : Definitie

Voetschimmel is een bijzondere vorm van mycose van de voeten tussen de tenen. Deze oppervlakkige huidinfectie veroorzaakt door een schimmel kan de voetzolen, de nagels en andere plaatsen op de huid buiten de voeten aantasten. Het kan de toegangspoort zijn tot andere infecties, met name bacteriële (erysipelas). Warmte en vochtigheid zijn gunstige factoren voor de ontwikkeling van de schimmel.

Lees ook :- Schimmel op huid

Kloofjes tussen tenen : Oorzaken

Voetschimmel is een infectie veroorzaakt door een schimmel. De schimmels die de menselijke voet infecteren, leven op de huid, met name op huideiwitten die keratines worden genoemd. Deze schimmels gedijen goed in warme, tropische klimaten; reizigers die terugkeren uit het buitenland hebben deze paddenstoelen teruggebracht naar Noord-Amerika en Europa. Het dragen van strakke schoenen die geen lucht doorlaten, bevordert de verspreiding van deze schimmels en het uiterlijk van voetschimmel. Ook kunnen deze schimmels gemakkelijk van persoon op persoon worden overgedragen op vochtige plaatsen waar mensen op blote voeten lopen, zoals in de kleedkamer van een gymnasium of rond zwembaden. Snijwonden en blaren op de voeten bevorderen

Interdigitale voetschimmel is het meest voorkomende type, het verschijnt meestal tussen de 4e en 5e teen. Interdigitale en mocassin soorten voetschimmel worden vaak veroorzaakt door infectie met de schimmel T. rubrum. De vesiculaire dermatofytose, of met blaren, zou worden veroorzaakt door een allergische reactie op schimmels, wat zou resulteren in het verschijnen van blaasjes. Ulceratieve dermatofytose komt alleen voor bij grote infecties en kan grote delen van de huid aantasten. Het wordt meestal veroorzaakt door bacteriële superinfectie in aanwezigheid van een schimmelinfectie.

Lees ook :- Skin tags anus

Kloofjes tussen tenen : Symptomen en complicaties

De eerste laesies van voetschimmel verschijnen meestal tussen de vierde en vijfde teen, of tussen de derde en vierde teen. De huid is gebarsten, witachtig en vochtig en laat los. Deze laesies veroorzaken jeuk. De infectie kan zich ook verspreiden naar de voetzolen. Zweterige voeten of het dragen van strakke sokken of schoenen die de voet vochtig houden, maken de infectie erger. Als bacteriën superinfectie veroorzaken, zal er sijpelen, een branderig gevoel en een slechte geur zijn.

Voetschimmel van het mocassin-type veroorzaakt geen jeuk of ontsteking. Over de hele voetzool en hiel wordt de huid echter droog en schilferig, en witte schubben loslaten in een “mocassinprint”-patroon. Soms raken zelfs de teennagels geïnfecteerd, waardoor de infectie nog moeilijker te behandelen is.

Mensen met vesiculaire dermatofytose hebben pijnlijke, met vocht gevulde blaren of blaren tussen de tenen en op de voetboog en zijkanten. Deze blaren zijn een teken van een allergische reactie op de schimmels die voetschimmel veroorzaken.

Interdigitale voetschimmel is het meest voorkomende type van deze aandoening. Het presenteert zich als maceratie (verzacht weefsel als gevolg van maceratie) en schubben in de met zwemvliezen tussen de tenen. Dit type voetschimmel kan zweren wanneer een secundaire bacteriële infectie optreedt. Er verschijnen pijnlijke zweren tussen de tenen en hun genezing duurt erg lang.

Voetschimmel kan leiden tot voet- of beeninfecties (cellulitis). Dit kan met name zorgwekkend zijn bij mensen met diabetes of chronische vaatziekten.

Lees ook :- Zelf pigmentvlekken verwijderen

Behandelingen voor kloofjes tussen tenen

  • Bij de minder geavanceerde vormen van voetschimmel is medische behandeling zonder recept mogelijk. Het enige dat u hoeft te doen, is een actueel antischimmelmiddel, dat zonder recept verkrijgbaar is in apotheken, op de laesies aanbrengen. Het bestaat in de vorm van een crème, lotion, poeder of spuitbus. De duur van de behandeling varieert van 2 tot 4 weken. Het is essentieel om de behandeling gedurende de gehele aangegeven duur toe te passen, zelfs als de symptomen verdwenen zijn. Deze antischimmelmiddelen veroorzaken genezing in 70% tot 80% van de gevallen.

Houd er rekening mee dat lokale antischimmelbehandelingen niet mogen worden gebruikt als:

  • U twijfelt over de aard van de infectie;
  • De voetzolen of mycosen worden aangetast door mycose;
  • De huid van de voeten is vochtig en geeft een vieze geur af;
  • Symptomen houden aan en verergeren;
  • Je bent diabetespatiënt;
  • Betrokkene is een kind jonger dan 12 jaar;
  • Mycose-laesies zijn gemacereerd.

Bij lokale antischimmelbehandeling is recidieven echter mogelijk, vooral als er naast de behandeling geen specifieke hygiënemaatregelen zijn genomen. Het is dan mogelijk om dezelfde behandeling te hervatten door de duur ervan te verdubbelen, maar de effectiviteit ervan is alleen mogelijk als deze gepaard gaat met een onberispelijke hygiëne.

  • Als de behandeling niet effectief is of als de voetschimmel in een verder gevorderd stadium is, is het absoluut noodzakelijk om een arts te raadplegen. Deze laatste kan een andere lokale antischimmelbehandeling voorstellen of een oraal antischimmelmiddel voorschrijven waarvan de duur varieert tussen 2 en 6 weken.
  • Als er sprake is van bacteriële superinfectie, moet een antibioticabehandeling worden gecombineerd met een antischimmelbehandeling.

Risicofactoren voor voetschimmel

Schimmels verspreiden zich gemakkelijker wanneer de afweer van het lichaam verzwakt is. 8 De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn. Sommige ziekten kunnen het immuunsysteem verzwakken. Als je vaak last hebt van voetschimmel, die steeds terugkomt, moet je met een arts overleggen of er een andere ziekte achter zit, zoals diabetes.

  • strakke schoenen

Het zijn niet alleen blaren die vaak op de verkeerde schoenen verschijnen. Zelfs kleine verwondingen of scheuren kunnen een toegangspoort zijn voor voetschimmel, omdat onze natuurlijke beschermende barrière, de huid, hier wordt beschadigd. Behandel ook kleine verwondingen snel. Desinfecteer de plek en probeer de schoenmaker de schoenen te laten verbreden of het knijpende paar weg te gooien.

  • Overmatige hygiëne

Een droge huid is ook vatbaar voor barsten en kleine verwondingen. 9 Zorg er daarom voor dat u zeep en douchegel gebruikt die bij uw huidtype passen. Vraag bij twijfel uw apotheker of arts om een ​​geschikte verzorgingslijn.

  • Warm & vochtig

Als je voeten zweten, is dat het ideale klimaat voor schimmels. 1 Daarom: draag sokken die vocht opnemen, wissel altijd natte sokken en loop nooit op blote voeten in schoenen die gemaakt zijn van een materiaal dat niet ademend is.

Kloofjes tussen tenen : Preventie

De beste manier om voetschimmel te voorkomen en het risico op herhaling van deze uiterst besmettelijke infectie te verminderen, is door de volgende hygiënemaatregelen te nemen:

  • Zorg voor schone, koele en droge voeten. Na het wassen met een milde zeep, droogt u de voeten en de ruimte tussen de tenen grondig af met een schone handdoek;
  • Leen geen handdoek. Zoals elke mycose is voetschimmel extreem besmettelijk en kan worden overgedragen door eenvoudig contact, tijdens het verwisselen van een handdoek die een besmette voet heeft afgeveegd;
  • Was regelmatig uw handen;
  • Was je beddengoed;
  • Controleer de andere leden van zijn entourage;
  • Zorg ervoor dat uw huisdier niet de bron is van de overdracht van mycose;
  • Draag sandalen op natte en openbare plaatsen (zwembad, sportkleedkamers, sauna’s, hamams, enz.);
  • Kies sportschoenen die voor een goede ventilatie zorgen. Vergeet niet om de zool te verwijderen en te luchten na een sessie;
  • Draag geen schoenen zonder sokken en kies voor sokken gemaakt van natuurlijke vezels (katoen of wol), die goed vocht opnemen. Aarzel bij overmatig zweten niet om overdag van sokken te wisselen;
  • Breng talk of antischimmelpoeder aan op uw voeten of in schoenen om vocht op te nemen;
  • Bij besmetting de badkamer en toiletspullen (handdoek, badmat, washandjes etc.) desinfecteren.

Patiënten met diabetes of lijden aan een immuundeficiëntie hebben een groter risico op complicaties dan anderen. Deze mensen moeten bijzonder rigoureus zijn in de hygiëne van hun voeten en alle symptomen die wijzen op voetmycose aan hun arts melden.

Wat te doen met open plekken tussen de tenen?

hier is om sokken en schoenen klaar te hebben om gedurende de dag te verschonen, indien mogelijk. Afhankelijk van uw behoefte is een of twee keer per dag meestal voldoende. Er zijn ook absorberende pads die ook vocht kunnen binden.

Hoe kromme tenen recht te trekken?

Train uw voetspieren door regelmatig op blote voeten te lopen. Oefen bewust correct lopen: rol uw voet bij elke stap naar de teen, klem uw tenen niet op elkaar tijdens het lopen. Medische voetverzorging helpt bij likdoorns en eelt.

Kun je tenen rechtzetten?

Pas als niet-chirurgische maatregelen niet meer helpen, moet een operatie worden overwogen. Bij een dergelijke behandeling worden de pezen en botten dienovereenkomstig bewerkt en worden de tenen weer in vorm gebracht.

Wat tussen de tenen?

Gebruik een milde zeep of antischimmelmiddel. Voer voetbaden uit met desinfecterende extracten of bicarbonaat. Bestrooi uw voeten met antischimmelpoeder voordat u uw sokken aantrekt. Spuit een ontsmettingsmiddel in de schoenen.

Hoe de dode huid tussen de tenen verwijderen?

Het advies is om de puimsteen op een vochtige huid te gebruiken, bijvoorbeeld na het douchen of een voetenbad. Als alternatief kunt u, vooral als u weinig tijd heeft, voetscrubs gebruiken die speciaal zijn ontworpen om deze onvolkomenheid te behandelen.

Share This Article
Leave a comment