Jicht is een veel voorkomende ziekte in geïndustrialiseerde landen en het aantal gevallen vertoont een stijgende trend. Terwijl bijna een vijfde van de mannen in geïndustrialiseerde landen wordt getroffen, is het aandeel vrouwen slechts 3%.
Inhoudsopgave
Wat betekent “jicht”?

Jicht is een purinestofwisselingsziekte die op lange termijn kan leiden tot botverlies, kraakbeenveranderingen en nierfalen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de ziekte.
Het verhoogde urinezuurgehalte in het bloed zorgt ervoor dat zogenaamde uraatkristallen worden afgezet in het lichaam en bij voorkeur in de gewrichten. Uraatkristallen zijn zouten van urinezuur die normaal in de urine worden uitgescheiden.
Wat veroorzaakt jicht?
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot jicht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire jicht. De veel voorkomende primaire vorm is vooral een genetische aanleg, die meestal naar voren komt door een ongezonde levensstijl. Het komt vaak samen met het metabool syndroom voor.
In ongeveer 99% van de gevallen is er alleen aanleg voor een slechtere urinezuuruitscheiding via de nieren, die sterk beïnvloed kan worden door leefstijl.
De aanpasbare risicofactoren bij primaire jicht zijn onder meer:
- Een dieet met veel vlees
- alcohol gebruik
- calciumarm dieet
- overgewicht
- gebrek aan lichaamsbeweging
In de secundaire vorm is er een onderliggende ziekte die het urinezuurmetabolisme beïnvloedt. Deze vorm is echter verantwoordelijk voor slechts ongeveer 10% van alle jichtziekten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen onvoldoende uitscheiding van urinezuur via de nieren of verhoogde vorming van urinezuur.
Verminderde uitscheiding van urinezuur
De volgende oorzaken leiden tot verminderde urinezuuruitscheiding:
- nierziekten
- Hyperacidose van het bloed (acidose) als gevolg van ongecontroleerde diabetes (ketoacidose) of een teveel aan lactaat, die bijvoorbeeld optreedt bij overbelasting van de spieren (lactaatacidose)
- bepaalde medicijnen
Verhoogde vorming van urinezuur
Een verhoogde aanval van urinezuur is vaak het gevolg van de vernietiging van lichaamscellen. De mogelijke oorzaken zijn:
- Snel verval van tumorcellen (tumorlysissyndroom)
- Systemische ziekten (vaak chronische inflammatoire)
- Chirurgische ingrepen
- Ziekten met vernietiging van de rode bloedcellen (hemolytische anemie)
Lees ook :- Hoe krijg je wallen weg
Jicht symptomen
Jicht komt het vaakst voor in delen die gevoelig zijn voor lagere temperaturen (bijv. de ledematen, vooral de grote teen). Jicht kan echter ook in andere delen van het lichaam voorkomen, zoals de knieën, voeten, enkels, polsen of vingers.
Gewoonlijk verdwijnt een jichtaanval vanzelf na drie tot tien dagen. Een snelle behandeling kan echter de symptomen helpen verlichten.
Als het aannemen van betere leefgewoonten het jichtprobleem niet oplost, zullen de crises zich waarschijnlijk vermenigvuldigen, van langere duur zijn en leiden tot pijnlijke en vervormende ulceraties, topus genaamd.
Jicht diagnose
Om deze pathologie te diagnosticeren, is het noodzakelijk om eerst een bloedtest uit te voeren, waardoor u onmiddellijk de urinezuurspiegels kunt controleren.
Als een aandoening van hyperurikemie wordt vastgesteld, wordt de gewrichtsvloeistof in het gewricht opgezogen. Dit is om te controleren op de aanwezigheid van de kristallen. De stralen kunnen ook nuttig zijn bij het detecteren van hun vorming.
Lees ook :- Pus uit wond
Jicht: Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?
Therapie maakt onderscheid tussen algemene maatregelen, behandeling van een acute aanval en preventie van toekomstige aanvallen.
Algemene maatregelen
Algemene maatregelen omvatten fundamentele veranderingen in het dieet.
Deze omvatten dieetmaatregelen die werken aan een vermindering van purinerijke voedingsmiddelen, d.w.z. voedingsmiddelen die veel urinezuur vormen.
Deze voedingsmiddelen moeten worden verminderd:
- vlees
- Vis
- peulvruchten
- Frisdranken met fructose, multivitaminensappen en vruchtenyoghurt
Andere algemene maatregelen voor jichttherapie:
- onthouding van alcohol
- gewichtsverlies
- Drink voldoende water
- Behandeling van een mogelijke onderliggende ziekte
Maatregelen bij een acute aanval
Als er sprake is van een acute jichtaanval, is cryotherapie een optie. Bij deze therapievorm wordt verkoudheid gericht ingezet om de ontstekingsreactie te beteugelen.
Daarnaast kunnen acute aanvallen met medicijnen worden behandeld. Zogenaamde niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals:
- ibuprofen,
- indomethacine,
- naproxen of
- Diclofenac
voor gebruik.
Bovendien worden regelmatig cortisonepreparaten zoals prednisolon gebruikt voor medicamenteuze behandeling. Vanwege de ernstige bijwerkingen wordt colchicine, dat vroeger veel werd gebruikt, alleen voorgeschreven in geïsoleerde gevallen wanneer de andere geneesmiddelen niet effectief zijn.
Lees ook :- Wat te doen bij wespensteek
Huismiddel tegen jicht : Preventie
- De eerste preventieve interventie tegen jicht is het uitvoeren van diagnostisch onderzoek. Dit geldt natuurlijk vooral voor:
Wie is er misschien bekend met hyperurikemie.
Die minstens één keer last heeft gehad van jichtsymptomen.
- Voor degenen die al een positieve diagnose van hyperurikemie hebben gehad, is het essentieel:
Respecteer medicamenteuze therapie.
Normaal gewicht zijn of worden.
Fysiek actief zijn of worden en sporten.
Veel drinken .
Consumeer voedingsmiddelen met een laag of gemiddeld purinegehalte en vermijd de rijkste.
Vermijd alcohol.
Vermijd medicijnen en supplementen die het urinezuurmetabolisme kunnen verergeren.
Natuurlijke remedies voor jicht
Jichtaanvallen zijn bijzonder pijnlijk en intens. Er zijn echter natuurlijke remedies om urinezuurkristallen te elimineren.
- Gember
Gember werkt als een natuurlijke pijnstiller door de pijnen die de gewrichten aantasten te kalmeren. Een krachtige antioxidant, het heeft stimulerende eigenschappen voor het lichaam. Breng ten minste één keer per dag gemberpasta aan op het ontstoken deel totdat de symptomen volledig zijn verdwenen.
- De citroen
Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C helpt citroen de ophoping van urinezuur in het bloed te elimineren. Consumeer het vers, op sap en bij voorkeur biologisch. Het is mogelijk om het te combineren met zuiveringszout om nog effectiever te zijn.
- Bakpoeder
Zuiveringszout, zoals citroen, verlaagt effectief het urinezuurgehalte in het bloed en verzacht daarom gewrichtspijn. Doe een lepel zuiveringszout in een glas water en drink dit preparaat 3 keer per dag.
- Cider azijn
Ciderazijn staat bekend om zijn alkaliserende eigenschappen. Het kan een jichtaanval verlichten door bloed te verdunnen dat is verdikt door eiwitrijk voedsel, het opruimen van gifstoffen die zich in gewrichten, weefsels en organen verzamelen, en het reguleren van het zuur-base-evenwicht. Giet een lepel ciderazijn in een glas water en voeg dan een lepel honing toe voordat je het consumeert om de smaak te verminderen.
- De kers
Kers helpt gewrichtsontsteking als gevolg van jicht te verminderen vanwege het anthocyaninegehalte. Om effectief te zijn, moet u er minimaal 15 per dag consumeren. Als het niet het seizoen is, kies dan voor kersensap dat verkrijgbaar is in biologische winkels, voor 2 per dag.
- Etherische olie van wintergroen
Essentiële olie van Wintergreen bevat methylsalicylaat, een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer. Het kan uitwendig worden aangebracht met 1 tot 2 druppels op het pijnlijke gewricht. Het kan worden gemengd met plantaardige olie van sint-janskruid voor nog meer efficiëntie.
- De bleekselderij
Selderij heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan zwelling verminderen door de ophoping van een grote hoeveelheid urinezuur in het bloed. Het wordt aanbevolen om het equivalent van ongeveer 4 stengels bleekselderij per dag te consumeren om jicht te bestrijden.
Homeopathie bij jicht
Homeopathische jichtmedicijnen werken goed voor reumatoïde symptomen, jichtartritis en fibromyalgiepijnverlichting. Onder de door Dr. Samuel Hahnemann ontwikkelde remedies is er Rhus Toxicodendron (Rhus Tox), zeer geschikt voor de persoon die pijnlijk is om de ledemaat te bewegen of die intens ongemak ervaart bij het vroeg opstaan.
Drink veel water (2 tot 4 liter per dag) om de nieren te helpen ophoping van urinezuur te voorkomen en/of reeds gevormde stenen te verdrijven. Vermijd of beperk alcohol en suikerhoudende dranken. Vermijd medicijnen die het urinezuurmetabolisme verhogen.
Medicijnen die een jichtaanval snel verlichten, zijn colchicine en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. (7) Deze behandelingen zijn van korte duur. In alle gevallen worden de keuze van de behandeling en de manier van innemen aangepast door de arts en moeten ze worden gerespecteerd.
Gebruik bepaalde voedingsmiddelen die de urinezuurspiegels kunnen verhogen niet te veel (vleeswaren, slachtafval, sauzen, vette vis, zeevruchten, vlees en gevogelte, wild; groenten zoals champignons, spinazie, kool, asperges, zuring of linzen).
Jicht treedt op wanneer urinezuurkristallen in de gewrichten worden afgezet, waardoor ontstekingen en hevige pijn ontstaan. Kristallen worden gevormd door de hoge concentratie urinezuur in het bloed.
Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door de afzetting van mononatriumuraatkristallen in de gewrichten en andere weefsels van het lichaam. Bij mensen is urinezuur het eindproduct van purinekatabolisme, geproduceerd door de oxidatie van xanthine door xanthine-oxidase.