Pus uit wond

John
13 Min Read

Pus is een afscheiding van het lichaam, exsudaat genaamd, als reactie op een ontsteking. De textuur en kleur van de pus kan variëren van dun tot dik, afhankelijk van de trigger en omgeving, en in kleur van lichtgeel tot groen of zelfs groenblauw. Naast de kleur en textuur varieert pus ook sterk in geur, ook hier zijn de betrokken bacteriën bepalend. Maar ook zonder infectie kan zich pus vormen, zoals bij postulosa psoriasis, al is dit meer een uitzondering. Meestal betekent pus in de wond dat er bacteriële kolonisatie in de wond is gekomen, die een ontsteking heeft veroorzaakt en de lichaamseigen afweer werkt nu tegen deze bacteriële kolonisatie.

Wat te doen bij pus of abces?

Wat te doen bij pus of abces?

In het geval van een wond die pus afscheidt, moet een arts worden geraadpleegd. Een overgeïnfecteerde wond of abces kan levensbedreigend zijn door onbehandelde infectie. In ieder geval zal regelmatige desinfectie van de wond noodzakelijk zijn.

De arts beoordeelt de ernst van de infectie en de te nemen maatregelen. Behandeling met antibiotica kan nodig zijn. In sommige ernstige gevallen kan deze antibiotische therapie intraveneus in het ziekenhuis worden toegediend.

De behandeling van een abces is meestal chirurgisch. Het abces moet worden geleegd en schoongemaakt om de pus af te voeren. Drains kunnen op hun plaats worden gelaten om te voorkomen dat het abces zich na drainage opnieuw verzamelt.

In het geval van diepe bacteriële besmetting, bijvoorbeeld spijsverterings- of longinfecties, is het essentieel om de oorzaak te behandelen, meestal na aanvullend biologisch of radiologisch onderzoek. In alle gevallen moet elk abnormaal of verontrustend teken u ertoe brengen een medische nooddienst te raadplegen.

Lees ook :- Wat te doen bij wespensteek

Oorzaken van pus in de wond

De meest voorkomende oorzaak van pus in een wond is een bacteriële infectie. Bacteriën die infecties met pusvorming veroorzaken, worden ook wel pyogene bacteriën genoemd. Als pyogene bacteriën een wond koloniseren, wordt het lichaamseigen immuunsysteem actief en probeert het de bacteriën af te breken met behulp van de immuun- en afweercellen. De neutrofiele, meerkernige lykocyten zijn hierbij van groot belang. Het aangetaste weefsel wordt door de afweercellen omgesmolten, waarbij proteolytische enzymen vrijkomen, d.w.z. enzymen die eiwitten en bacteriën afbreken. Deze smeltprocessen en afbraakproducten verschijnen dan als gelige afscheiding op de wonden in de vorm van pus.

Een vrij zeldzame oorzaak van pus is pustuleuze psoriasis.

Lees ook :- Antibiotica en ibuprofen

Pus uit wond : Bijbehorende symptomen

Pus in een wond is slechts een deel van de ontstekingsreactie na bacteriële kolonisatie van een wond. Naast de vorming van pus door de immuuncellen, zijn er andere symptomen die gepaard gaan met een wondinfectie, zoals roodheid, oververhitting en zwelling van de wond of pijn in het getroffen gebied. Daarnaast kan er tijdens een wondinfectie met pus een sterke en soms onaangename geur ontstaan.

Roodheid
De infectie in het aangetaste weefsel beschadigt veel cellen, die onder meer boodschapperstoffen zoals histamine afgeven. Deze stoffen zorgen ervoor dat de bloedvaten rond de geïnfecteerde wond verwijden. Dit mechanisme is erg belangrijk voor wondgenezing, omdat de verwijding van de bloedvaten de stroomsnelheid van het bloed in dit gebied vermindert en belangrijke componenten van het bloed, zoals immuuncellen, in grotere hoeveelheden de wond kunnen binnendringen. Het omringende weefsel lijkt rood door deze verwijding en dus een verhoogde bloedtoevoer naar het weefsel.

Pijnen
Naast de hierboven al beschreven messenger-stoffen, die vrijkomen als gevolg van de weefselbeschadiging en zorgen voor de verwijding van de bloedvaten, komen er ook veel messenger-stoffen vrij die een pijnreactie uitlokken. Deze kunnen nog meer worden verspreid in het kader van een ernstige en langdurige infectie en zo het pijngevoel vergroten.

Wond ruikt
Wanneer een wond een geur afgeeft, duidt dit bijna altijd op bacteriële kolonisatie. Op basis van de geur kun je al een eerste indicatie krijgen welke bacterie het zou kunnen zijn. Bij infecties met Escherichia coli en anaëroben is er bijvoorbeeld een stinkende geur van de pus. Infecties met de bacterie Pseudomonas daarentegen ruiken meestal nogal zoet. Veel etterende wondinfecties zijn echter ook geurloos, daarom kan dit criterium als indicatie worden gebruikt, maar het vervangt geen verdere diagnostiek.

Lees ook :- Voedsel allergie test

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Raadpleeg uw arts of ga onmiddellijk naar de eerste hulp als:

  • de wond is veroorzaakt door een vuil voorwerp of de huid op het moment van het letsel was erg vuil;
  • het voorwerp dat de verwonding veroorzaakte ging door de zool van de schoen;
  • er blijft vuil achter in de wond of de punt of fragmenten van het voorwerp dat de wond heeft veroorzaakt;
  • de wond bevindt zich in het hoofd, de borst, de buik of bij een gewricht;
  • de wond heeft hechtingen nodig.

Raadpleeg uw arts, zonder spoed, maar in ieder geval binnen 24 uur na het trauma, indien:

  • de wond is penetrerend of vuil en het kind heeft de afgelopen 5 jaar geen tetanusbooster gekregen;
  • het kind was meer oppervlakkig gewond, maar heeft de afgelopen 10 jaar geen tetanus-booster gekregen.

Raadpleeg uw arts later als:

  • de wond zwelt op, wordt rood en doet pijn;
  • er is een rode streep op de huid die zich vanuit de wond verspreidt;
  • een onverklaarbare koorts verschijnt;
  • pus lekt uit de wond, of dit is daarin zichtbaar;
  • je twijfels hebt om te verduidelijken.

Pus uit wond : Diagnose

De diagnose van pus op een wond is een visuele diagnose, vooral bij een getraind oog. Belangrijke kenmerken zijn de kleur van bleekgeel tot groengeel tot groenblauw, de consistentie van dun tot stroperig en de geur, die kan variëren van “geurloos” tot “zoet” of “foetid”. Deze eerste tekenen kunnen al aanwijzingen geven over het ontstaan van de pus en de kiemkolonisatie in de wond. Voor een nauwkeurige detectie van de ziekteverwekker wordt een uitstrijkje van de geïnfecteerde wond genomen, waaruit de bacteriën in de pus vervolgens onder kunstmatige omstandigheden in het laboratorium worden gekweekt en nauwkeurig kunnen worden geïdentificeerd. Naast de exacte identificatie van de bacteriën, is resistentietesten belangrijk voor de verdere behandeling, dit kan ook uitgevoerd worden van de verwijderde bacteriën en zo kan het ideale antibioticum gevonden worden.

Hoe een geïnfecteerde wond behandelen?

Het behandelen van een kleine ontstoken wond is van het grootste belang als je infectie wilt voorkomen. We raden aan om eerst de ontstoken wond te desinfecteren en droog te houden. Er zijn verschillende producten om een ​​ontstoken wond te desinfecteren en te genezen.

Het is belangrijk om je wond altijd goed af te spoelen met water. Dep vervolgens uw wond met een steriel kompres tot deze droog is. Is je wond echt droog? U kunt nu een reinigingsspray aanbrengen. Hansaplast Reinigingssprays beschermen de wond effectief tegen infectie.

Is je wond schoon? Dan is het tijd om het te beschermen met een verband of verband. Vergeet niet om het verband regelmatig te vervangen, vooral als het nat is geworden. Nat wordt het verband een echt nest van bacteriën. Om te voorkomen dat deze bacteriën in contact komen met de wond, moet u regelmatig uw verband verwisselen.

Eenmaal schoon en beschermd, kunt u de geïnfecteerde wond af en toe behandelen met een specifieke zalf, zoals Hansaplast Genezende Zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces. Meer weten over de verzorging van ontstoken of geïnfecteerde wonden? Ontdek snel ons artikel om te leren hoe u het genezingsproces van kleine wonden kunt versnellen.

Hoe een geïnfecteerde wond behandelen? Hier is iets meer zorg vereist. Als u vermoedt dat uw wond geïnfecteerd is, raadpleeg dan altijd uw huisarts of medisch specialist. Laat de behandeling van uw infectie over aan een deskundige.

Hoe een wond te verlichten?

Houd het gebied goed gehydrateerd. Zodra de laesie schoon is, kan het nuttig zijn om plaatselijk een crème of gel op basis van hyaluronzuur aan te brengen. In feite helpt hyaluronzuur om de juiste mate van hydratatie van de huid te behouden, waardoor de re-epithelialisatie van het huidweefsel wordt bevorderd. Bedek de wond.

Pus uit wond : Huismiddeltjes

Huismiddeltjes worden veel gebruikt bij de behandeling van huidwonden. Een huismiddeltje dat de laatste jaren steeds belangrijker is geworden en een integraal onderdeel is geworden van alternatieve geneeswijzen, is honing. Het exacte effect van honing is nog steeds niet in detail uitgelegd, maar honing creëert een zure omgeving in de wond, die bacteriën beschadigt en hun voortplantingssnelheid vermindert. Het is echter belangrijk om natuurlijke honing te gebruiken, omdat de honing zijn helende eigenschappen verliest nadat deze eenmaal is verwarmd.
Een ander populair huismiddeltje voor de behandeling van wonden dat al eeuwen bekend is, is kamille. Kamille heeft ook een ontstekingsremmende werking. Het voorzichtig uitspoelen of besprenkelen van de wond met kamillethee resulteert in een natuurlijke reiniging en ontstekingsremmende profylaxe.
Er zijn veel andere huismiddeltjes bekend voor de behandeling van wonden, waarvan vele zeker een groot effect hebben, maar als een wond sterk is gekoloniseerd met pus en er een sterke ontstekingsreactie is, moet je een arts raadplegen om een ​​eventuele behandeling te kunnen behandelen. zwaar verloop op tijd.

Wat betekent het als een wond ettert?

Vroeger sprak men van “Pus bonum et laudabile”, de goede en prijzenswaardige pus. Zonder dit zou een geïnfecteerde wond niet genezen. Dingen zijn veranderd sinds de uitvinding van antibiotica. Het enige dat vandaag nog geldt, is dat als een wond ettert, dat geen goed teken is.

Is pus in de wond slecht?

Vroeger sprak men van “Pus bonum et laudabile”, de goede en prijzenswaardige pus. Zonder dit zou een geïnfecteerde wond niet genezen. Dingen zijn veranderd sinds de uitvinding van antibiotica. Het enige dat vandaag nog geldt, is dat als een wond ettert, dat geen goed teken is.

Hoe weet je wanneer een wond geïnfecteerd is?

Een geïnfecteerde wond is te herkennen aan de typische tekenen van ontsteking: roodheid, zwelling, oververhitting, pijn en functiebeperkingen. Bovendien kan de wondexsudatie toenemen en kunnen er ook overmatige fibrineuze afzettingen aanwezig zijn. Geïnfecteerde wonden genezen niet zo soepel als niet-geïnfecteerde wonden.

Hoe lang kan een wond geïnfecteerd blijven?

Elke wond is besmet met bacteriën. Normaal gesproken dringen miljoenen afweercellen van het immuunsysteem na slechts een paar uur het wondgebied binnen en maken alle bestaande micro-organismen onschadelijk. Als wonden echter erg vuil zijn, bijvoorbeeld na een val op een blote knie, is dit niet altijd mogelijk.

Share This Article
Leave a comment