Hartkloppingen in bed

John
11 Min Read

De term hartkloppingen geeft de subjectieve perceptie van iemands hartslag aan, die onregelmatig kan zijn of op een bijzonder intense manier kan worden gevoeld.

Onder normale omstandigheden wordt de activiteit van het hart niet waargenomen, tenzij er een intense inspanning wordt geleverd of actief wordt gezocht naar de detectie van de hartslag. Omdat het geen gebruikelijke ervaring is, kan het begin van hartkloppingen een gevoel van angst en ongemak veroorzaken, wat in de meeste gevallen echter niet overdreven veel zorgen hoeft te maken, aangezien dit vaak vormen van goedaardige aard zijn.

Hartkloppingen, ook wel hartslag genoemd, worden veroorzaakt door onregelmatige hartactiviteit die kan optreden als gevolg van extrasystolen (vroegtijdige hartslagen) of andere storingen die het elektrische geleidingssysteem van het hart beïnvloeden.

In veel gevallen zijn deze onregelmatige hartslagen niet te wijten aan een pathologie, maar kunnen ze bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een bijzonder stressvolle periode of na overmatige consumptie van stoffen die het zenuwstelsel stimuleren, zoals

  • cafeïne / theïne,
  • nicotine (roken)
  • drugs,
  • medicijnen.

Andere keren is de hartslag echter de uitdrukking van een hartaandoening zoals een hartinfarct of atriale fibrillatie. Een cardiologisch bezoek, het uitvoeren van een elektrocardiogram (ECG) en andere noodzakelijke tests zijn mogelijk

  • eventuele twijfels oplossen,
  • de onderliggende oorzaak van de stoornis aangeven
  • en de goedkeuring van adequate maatregelen of specifieke therapieën mogelijk te maken.

Hartkloppingen in bed : Oorzaken

Hartkloppingen in bed : Oorzaken

Oefening, zorgen, angst of stress kunnen de hartslag veroorzaken. In dit geval spreken we van “passende” tachycardie, die past bij de emotionele toestand van het moment, een uitdrukking van de gevolgen van deze aandoeningen op de cardiale dynamiek.

Dit is anders het geval bij andere aandoeningen die hartkloppingen kunnen veroorzaken:

  • Het drinken van stimulerende of cafeïnehoudende dranken (bijv. koffie, thee of frisdrank). Het is raadzaam om niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te gebruiken, dat is de hoeveelheid die in 3 kopjes koffie of 2 energiedrankjes zit. Ook is het niet aan te raden deze drankjes na 17.00 uur of in ieder geval in de buurt van de avonduren te nuttigen.
  • Roken of pruimtabak consumeren. Elektronische sigaretten, die nu algemeen worden gebruikt, bevatten ook nicotine, zij het in kleine hoeveelheden. In dit geval zullen de gevolgen voor het hart hetzelfde zijn, maar in mindere mate.
  • Het nemen van een aantal illegale drugs, zoals cocaïne
  • Paar uurtjes slaap. Als je niet genoeg slaapt, stijgt het adrenalinegehalte gedurende de dag. Epinefrine is een krachtige hartstimulant en kan de hartslag veroorzaken. Een volwassene wordt aangeraden om minimaal 8 uur per nacht te slapen.
  • Ik had koorts.
  • Hartkloppingen, tachycardie en zwangerschap. Het is een volkomen normale toestand, het verhoogt het bloedvolume en daarom moet het hart harder werken om meer bloed rond te pompen. Als het gepaard gaat met andere symptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid en malaise, is het raadzaam om uw gynaecoloog te raadplegen.
  • Aandoeningen van het elektrische systeem van het hart kunnen tachycardie veroorzaken. In dit geval verwijst de patiënt vaak naar het begin en de resolutie van de tachycardie als plotseling en plotseling. Het is handig om een ​​arts te raadplegen.
  • Er zijn ook veel andere pathologieën die tachycardie veroorzaken, waarvan hyperfunctie van de schildklier en bloedarmoede de meest voorkomende zijn.
  • Gastro-oesofageale reflux. Een van de meest voorkomende oorzaken, vaak meldt de patiënt retrosternale verbranding (in het midden van de borst) geassocieerd met hartkloppingen, nachtelijke hartkloppingen komen vaak voor. Uiting van irritatie veroorzaakt door zuur dat uit de maag opstijgt. In dit geval treedt de hartslag vaak op in de postprandiale periode (na de lunch of het avondeten) en bijna altijd wanneer u zich ontspant.

Lees ook :- Ziekte van hodgkin

Hartkloppingen in bed : Symptomen

Het fenomeen van hartkloppingen is zelf een symptoom van een aandoening, niet noodzakelijk pathologisch, en niet een ziekte; worden beschreven als:

  • de perceptie van het kloppen van het hart, al dan niet regelmatig,
  • gevoel van bonzen in de keel of in de nek,

De duur is variabel, van enkele seconden tot enkele minuten, ze kunnen optreden in rust of tijdens lichamelijke inspanning. Elke episode moet aan de arts worden gemeld, maar is over het algemeen goedaardig.

In aanwezigheid van hartkloppingen wordt aanbevolen om naar de eerste hulp te gaan als ze ook verschijnen:

  • moeite met ademhalen (dyspneu),
  • pijn op de borst of beklemming,
  • duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd,
  • zich zwak of bewusteloos voelen.

Wanneer moet u zich zorgen maken en wanneer moet u naar de dokter?

Gelukkig heeft nachtelijke tachycardie in de meeste gevallen de neiging om binnen korte tijd spontaan terug te gaan. Als het symptoom sporadisch optreedt, als het de neiging heeft om binnen enkele minuten vanzelf te verdwijnen en als een mogelijke niet-pathologische oorzaak kan worden geïdentificeerd (bijvoorbeeld overmatig overvloedige avondmaaltijden, inname van koffie voor het slapengaan, inname van drugs, alcohol of drugs, enz.), is het over het algemeen niet nodig om gealarmeerd te zijn, aangezien de gebeurtenis in kwestie hoogstwaarschijnlijk geen pathologische oorzaken verbergt. In ieder geval is het voor meer gemoedsrust nog steeds mogelijk om de mening van een arts te vragen.

Integendeel, wanneer nachtelijke tachycardie vaak voorkomt, enige tijd aanhoudt en/of gepaard gaat met “verdachte” symptomen, is verwijzing naar een arts essentieel. Als de symptomen bijzonder zorgwekkend zijn (bijvoorbeeld syncope, beklemd gevoel op de borst, enz.), zou het goed zijn om contact op te nemen met de gezondheidsdiensten of naar de dichtstbijzijnde eerste hulpafdeling te gaan wanneer de gebeurtenis zich voordoet.

Lees ook :- Wormen bij mensen

Hartkloppingen in bed : Diagnose

De arts of de patiënt zelf kan een toestand van tachycardie detecteren door simpelweg het aantal slagen per minuut te meten dat op de pols van de patiënt wordt gedetecteerd. Het diagnostische instrumentele onderzoek bij uitstek is het elektrocardiogram. Deze test, ook wel een “ECG” genoemd, registreert de elektrische activiteit van uw hart.

Vaak duurt de hartklopping enkele ogenblikken of hoogstens seconden. Wanneer u naar de eerste hulp of het spreekkamer gaat, is de hartslag vaak al voorbij en daarom zal het elektrocardiografische onderzoek dat op dat moment wordt uitgevoerd normaal zijn. In dit geval kan de arts de uitvoering van een 24-uurs E CG-holter vragen, dwz de montage van een opnameapparaat om continue elektrocardiografische bewaking uit te voeren gedurende ten minste 24 uur (dag en nacht).

In dit geval zal het dan mogelijk zijn om het symptoom te correleren met het elektrocardiografische spoor van dat moment en zo de oorzaak van de hartkloppingen te begrijpen.

Lees ook :- Wat zijn parabenen

Hartkloppingen ’s nachts: Behandeling

Als u last heeft van tachycardie als gevolg van een hartaandoening, zullen huismiddeltjes u hier nauwelijks helpen. Als het echter te wijten is aan psychologische of fysieke oorzaken, kan dit vaak worden behandeld door bepaald gedrag.

  • Probeer in de eerste plaats stress te vermijden. Hier kunnen verschillende ontspanningstechnieken worden gebruikt. Probeer yoga of meditatie.
  • Veel beweging en frisse lucht helpen ook om je stress tot een minimum te beperken. Als u het echter overdrijft met lichaamsbeweging, zullen hartkloppingen u ’s nachts blijven kwellen.
  • Als uw probleem te wijten is aan angststoornissen of een afhankelijkheid, kunnen therapieën helpen.
  • Een verscheidenheid aan remedies, zoals muntthee of valeriaandruppels, kan worden gebruikt om te kalmeren en slapeloosheid te behandelen.
Waarom hartkloppingen bij het liggen?

Een duidelijke diagnose is van groot belang, zeker als u ’s nachts, tijdens het liggen of in rust plotseling last heeft van tachycardie. Hartkloppingen kunnen onder andere worden veroorzaakt door de volgende ziekten: Hartfalen. coronaire hartziekte.

Hartkloppingen gevaarlijk?

Ventriculaire tachycardie, die zich manifesteert in ernstige symptomen en een plotselinge tachycardie, wordt als gevaarlijk beschouwd. Onmiddellijke medische noodbehandeling is noodzakelijk als u naast een sterk verhoogde hartslag ook verschijnselen als duizeligheid of pijn op de borst waarneemt.

Wat te doen bij hartkloppingen?

Na een episode van hartkloppingen is het altijd raadzaam om contact op te nemen met uw arts om organische oorzaken (zoals hartaandoeningen of schildklieraandoeningen) uit te sluiten, maar bij afwezigheid van cardiovasculaire risicofactoren zijn het over het algemeen verschijnselen als gevolg van stress, angst, paniek, activiteit natuurkunde, overmaat van …

Wanneer zijn hartkloppingen gevaarlijk?

Hartkloppingen zijn meestal niet gevaarlijk. Het is mogelijk om hartkloppingen te verminderen of te voorkomen door de factoren die ze veroorzaken te vermijden (bijvoorbeeld stress of de inname van stimulerende middelen) en de aandoeningen die ze veroorzaken te behandelen.

Hoe lang duren angstkloppingen?

De duur is variabel, van enkele seconden tot enkele minuten, ze kunnen optreden in rust of tijdens lichamelijke inspanning. Elke episode moet aan de arts worden gemeld, maar is over het algemeen goedaardig.

Share This Article
Leave a comment