Zonne allergie creme

John
10 Min Read

Polymorfe lichtuitbarsting (PLD) is de meest voorkomende fotodermatose en wordt in de volksmond “zonallergie” genoemd. Fotodermatose is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-licht.
Deze zogenaamde zonneallergie manifesteert zich als een jeukende huiduitslag in de vorm van papels, plaques en zelfs kleine blaren. Strikt genomen is de ziekte geen allergie in medische zin, de term wordt in de volksmond gebruikt. De beste manier om de symptomen te voorkomen is om de huid geleidelijk aan de zonnestralen te laten wennen. Ook zonnebrandcrème en aftersunlotions met hoge UVA/UVB-bescherming en antioxiderende verzorgende ingrediënten worden aanbevolen. In milde gevallen kunnen huismiddeltjes de uitslag helpen behandelen. In ernstige gevallen schrijft de arts zalven voor die bijvoorbeeld cortisone bevatten.

Wat is zonneallergie?

De term “zonallergie” wordt in de volksmond gebruikt voor het optreden van vertraagde huidreacties na blootstelling aan de zon. Deze zogenaamde polymorfe lichtuitbarsting (PLD) is de meest voorkomende vorm van huidveranderingen veroorzaakt door zonlicht en treft 10-20% van de bevolking, afhankelijk van de regio.

Tekenen variëren van een milde jeukende uitslag tot puisten en verschijnen meestal een dag of twee na blootstelling aan de zon. Vooral mensen met een zeer lichte huid worden getroffen, vooral jonge vrouwen. Deze vorm van dermatose (huidziekte) treedt meestal op in het voorjaar, wanneer de huid na de winter voor het eerst wordt blootgesteld aan de effecten van zonnestraling.

Zonne allergie : Oorzaken

Zonne allergie : Oorzaken

Het is nog niet volledig wetenschappelijk opgehelderd wat een zonneallergie veroorzaakt. Er wordt echter aangenomen dat ultraviolette stralen, voornamelijk het UVA-aandeel van zonnestraling, verantwoordelijk zijn. Een genetische aanleg kan ook bijdragen aan het ontstaan van een zonneallergie.

Lees ook :- Plekje op hoofdhuid

Wat zijn de symptomen van een zonneallergie?

Een zogenaamde zonneallergie kan verschillende kenmerken hebben en de symptomen variëren. Typische symptomen zijn onder meer:

  • uitslag
  • blaren
  • Bloedende laesies (indien ernstig)
  • huidirritatie
  • roodheid van de huid
  • jeuk _
  • puistjes
  • zwelling

Typische plaatsen waar deze symptomen optreden zijn: borstkas, de extensorzijden van de armen, ruggen van handen en benen, en romp en gezicht.

De tekenen van een dergelijke fotodermatose zijn vergelijkbaar met die van de zogenaamde Mallorca-acne. Het komt voor op delen van het lichaam die rijk zijn aan talgklieren, zoals de schouders, rug en strekzijden van de bovenarmen, als ze zijn blootgesteld aan fel zonlicht. Vaak worden ongeschikte verzorgingsingrediënten de oorzaak van de symptomen. Omdat producten deze actieve ingrediënten meestal niet meer bevatten, komt Mallorca-acne nog maar zeer zelden voor.

Lees ook :- Blaasje op lip

Behandelingen: Wat te doen bij zonneallergie?

Om allergie voor de zon te voorkomen, “is het belangrijkste om een zonnebrandcrème aan te brengen die beschermt tegen UVA en UVB”, beveelt de dermatoloog aan.

  • Carotenoïde medicijnen kunnen een grote hulp zijn voor mensen die last hebben van de zon. Ze moeten 1-2 weken voor het begin van de blootstelling en tijdens de blootstelling worden ingenomen. Ze worden zonder recept in apotheken verkocht: toch wordt het advies van de arts geadviseerd.
  • Para-amino-benzoëzuur wordt aanbevolen voor de preventie van goedaardige zomerluciet. De behandeling moet 15 dagen voor het begin van de blootstelling aan de zon beginnen en gedurende de duur van de blootstelling worden voortgezet. Vitamine PP wordt soms ook geadviseerd om zonneallergie te verlichten.
  • “Synthetische antimalariamiddelen zijn de referentiebehandeling voor de preventie van lucite. De behandeling moet 7 dagen voor het begin van de blootstelling worden gestart en gedurende de duur van de blootstelling worden voortgezet”, legt Dr. Naouri uit. Een oogheelkundige beoordeling is noodzakelijk voordat het medicijn wordt gestart.
  • Antihistaminica zijn nuttig om de symptomen van zonne-urticaria of goedaardige lucitis te voorkomen, maar ook om de effecten van huidverschijnselen te verminderen. Antihistaminica werken tegen de effecten van de ontstekingsstof die histamine vrijkomt tijdens de allergische reactie. Waarschuwing: antihistaminica kunnen bijwerkingen veroorzaken, waarvan slaperigheid de bekendste is. Hoewel antihistaminica van de tweede generatie minder bijwerkingen veroorzaken, melden sommige mensen met allergieën deze effecten nog steeds. Bepaalde antihistaminica zijn gecontra-indiceerd tijdens bepaalde zwangerschapsperioden. Cortisoncrèmes kunnen jeuk helpen verlichten en de intensiteit van de uitslag verminderen.

Lees ook :- Eczeem gezicht tips

5 tips om zonneallergie snel te voorkomen:

Laat je huid langzaam aan de zon wennen!

Als je jezelf direct in de zon legt, wanneer deze erg sterk is, wordt de kans op een zonneallergie enkele uren later groter. Het is daarom beter om het niet te overdrijven met zonnebaden, zeker niet aan het begin van de vakantie of zomer!

Kleding is een goede bescherming!

Draag kleding die de huid bedekt. Een hoed mag ook nooit ontbreken!

Gebruik zonnebrandproducten!

Zonnebrandcrème helpt je de gevolgen van een zonneallergie te voorkomen. Het is belangrijk dat ze regelmatig en meerdere keren per dag worden aangebracht. Om het meest geschikte product te kiezen, let vooral op de volgende kenmerken:

  • Een effectief zonneproduct bevat UVA- en UVB-filters.
  • De zonbeschermingsfactor moet zo hoog mogelijk zijn – minimaal 30-50.
  • Idealiter bevat het product antioxidanten die de cellen extra beschermen en zo het beschermende effect versterken.

Weinig cosmetica, parfums & Co. tijdens het zonnebaden!

Tijdens blootstelling aan de zon is het beter om cosmetica, parfums en deodorants op te geven als je huid gevoelig op de zon reageert. Deze producten kunnen namelijk het ontstaan van een zonneallergie bevorderen.

Fototherapie – voor de preventie en behandeling van zonneallergie!

Wat te doen als u al gediagnosticeerd bent met polymorfe zonnedermatitis? Een van de mogelijke behandelingen is fototherapie, die tegelijkertijd ook preventief kan werken. Om deze therapie te ondergaan, dient u contact op te nemen met een arts die deze zal uitvoeren aan het begin van het warme seizoen of 4-6 weken voordat u op vakantie gaat. Het doel is om de huid vooraf te laten wennen aan een sterker licht, door tijdens de therapie gericht de dosis UV-stralen te verhogen.

Wat zijn de preventieve maatregelen om zonneallergie te voorkomen?

Als medisch voorschrijven uitsluitend de taak van artsen is, zou iedereen daarentegen preventieve maatregelen kunnen nemen en toepassen die zijn aangepast aan zijn geval. Ze blijken dus het beste therapeutische gedrag te zijn tegen dit soort pathologie.

Om het ontstaan ​​van zonneallergie te beperken, is het allereerst belangrijk om in de schaduw te gaan zitten en zoveel mogelijk af te koelen. Ook is het raadzaam om jezelf bloot te geven, maar wel op een verantwoorde manier. Dit bestaat uit het vermijden van blootstelling aan zonnestralen op bepaalde momenten van de dag, vooral tussen 12.00 en 16.00 uur. UVA-stralen zijn tijdens deze uren het sterkst, waardoor het risico op overgevoeligheid toeneemt. In het voorjaar schijnt de zon intenser. Blootstelling tijdens deze periode moet geleidelijk zijn. Begin eerst met een paar minuten en verhoog dan elke dag een beetje langer.

Om de bescherming van de huid te garanderen, is het raadzaam om bij elke blootstelling zonnebrandcrème aan te brengen. Het ideaal zou zijn om crèmes te gebruiken met een index van minimaal 50. Draag ook een hoed, zonnebril, parasol of lichte kleding die uw armen en halslijn bedekt. Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om speciale kleding te kopen die het vermogen heeft om UV-stralen geheel of gedeeltelijk te remmen.

Hoe een allergie voor de zon op natuurlijke wijze te kalmeren?

Als je last hebt van zonneallergie, meng dan vier eetlepels zuiveringszout met een paar druppels appelciderazijn tot een dikke pasta. Breng deze pasta aan als een kompres op de halslijn, schouders of gezicht, de voorkeursplaatsen voor kleine puistjes van zomerlucite.

Hoe lucite snel te genezen?

De behandeling van goedaardige zomerglaucitis bestaat uit het aanbrengen van crèmes met corticosteroïden op de getroffen gebieden. Meerdere keren per dag sproeien van rustgevend en ontstekingsremmend thermaal water verminderen het branderige gevoel.

Hoe herken je een zonneallergie?

Het verschijnen van licht gezwollen rode vlekken, vergezeld van jeuk, is het belangrijkste symptoom van deze allergie voor de zon . Ook wel “fotodermatose” genoemd, deze allergische reactie wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon en neemt af totdat deze volledig verdwijnt, zodra u in de schaduw stapt.

Hoe te vechten tegen zomerlucite?

Om zomerlucite te vermijden, is het essentieel om vóór elke blootstelling een zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (SPF 50+) op uw huid aan te brengen. Aarzel niet om de applicatie om de 2 uur te vernieuwen, en na het zwemmen op het strand of in het zwembad.

Share This Article
Leave a comment