Wat te doen tegen muggenbeten

John
14 Min Read

Muggenbeten kunnen jeuken als de hel. Dit komt door de histamine die ons immuunsysteem afgeeft wanneer een mug steekt. Er treedt een allergische reactie op. De histamine verwijdt de bloedvaten, de angel zwelt op en begint te jeuken. Als je eenmaal begint te krabben, stop je niet zo snel meer. En dat maakt het alleen maar erger.

Waarom jeukt de mug?

Waarom jeukt de mug?

Bij de beet komt het speeksel van de mug in de huid. Het bevat stoffen die voorkomen dat het bloed stolt, zodat de mug het vrij kan opzuigen. Helaas hebben deze stoffen ook andere bijwerkingen: ze veroorzaken ontstekingen en maken het weefselhormoon histamine vrij. Hierdoor zwelt het weefsel rond de punctie op en ontstaan er striemen.

Om een muggenbeet te behandelen is het daarom noodzakelijk om de eiwitten in het speeksel te vernietigen, de ontsteking te verminderen, infecties te voorkomen en de histamine te neutraliseren. Verschillende huismiddeltjes tegen muggenbeten kunnen hierbij helpen, evenals speciale middelen van de apotheek.

Lees ook :- Hoe krijg je puisten weg

Hoe muggenbeten te voorkomen?

De remedie tegen muggenbeten, waarschijnlijk de meest effectieve van allemaal, is altijd proberen ze te voorkomen. Hoe? Begin een reeks trucs toe te passen die je kunnen helpen voorkomen dat je door deze zo agressieve en irritante insecten wordt gestoken. De huid besprenkelen met een specifieke spray voor muggenbeten wordt beschouwd als een van de meest effectieve remedies. Maar het gebruik van afweermiddelen is zeker niet de enige manier om muggenbeten te voorkomen. Dit is wat u nog meer kunt doen:

  • Installeer muskietennetten voor de ramen: een van de meest geschikte maatregelen om te voorkomen dat muggen het huis binnenkomen;
  • Elimineer al het mogelijke stilstaand water: de favoriete plek waar vrouwtjesmuggen hun eieren leggen;
  • Houd de kamers van het huis altijd fris en geventileerd: muggen worden aangetrokken door hitte en vooral door kooldioxide;
  • Draag indien mogelijk lange jurken, truien en broeken, vooral als je buiten bent;
  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne, vooral in de zomer: want muggen worden aangetrokken door de hitte en het zweet dat het lichaam afgeeft.

Het is erg belangrijk om baby’s en kinderen te beschermen tegen muggenbeten. De kleintjes hebben een zeer gevoelige huid en kunnen niet tegen insectenbeten. Een effectieve bescherming tegen muggenbeten van de pasgeborene is zeker het gebruik van een muskietennet dat op het bedje of op de kinderwagen wordt geplaatst, om deze insecten fysiek weg te houden wanneer hij slaapt. Als je gaat wandelen, zorg er dan voor dat de kleintjes lichtgekleurde kleding dragen: muggen lijken meer aangetrokken te worden door felle kleuren en donkere kleuren, zoals blauw en zwart.

Lees ook :- Laser tattoo removal

Wat helpt tegen muggenbeten bij kinderen?

De volgende huismiddeltjes voor muggenbeten zijn bijzonder geschikt voor kinderen omdat ze extra zacht zijn. Maar volwassenen kunnen het natuurlijk ook gebruiken om hun beten te behandelen.

  • Azijn: Azijn heeft een intensief en kalmerend effect, omdat het tegelijkertijd verkoelt en desinfecteert. Doe hiervoor wat appelciderazijn op een doek en breng dit aan op de huid.
  • Kool: Kool wordt beschouwd als een van de oudste remedies. Het heeft een desinfecterende en ontstekingsremmende werking. Bovendien is het voor sommige kinderen prettiger op de huid dan vochtige kwark. Je hebt een frisse, koele witte kool of savooiekool nodig, die je eerst in een rooster snijdt. Rol vervolgens een glazen fles over het blad tot er sap uitkomt. Leg het nu op de huid en fixeer het met een doek. U kunt dit huismiddeltje tegen muggenbeten twee keer per dag gedurende 15 minuten gebruiken.

Hoe een muggenbeet te behandelen?

Ontsmet het gebied voordat u de jeuk veroorzaakt door de beet verlicht. Breng water en zeep of een antiseptische oplossing aan. Deze stap is erg belangrijk omdat het infectie van het gebeten gebied helpt voorkomen in het geval van intensief krabben dat een laesie heeft veroorzaakt. Onze nagels zijn drager van bacteriën die bij de kleinste wond onder de huid kunnen doordringen. Nadat de beet is gedesinfecteerd, kunt u een verzachtende behandeling toepassen om de jeuk te verlichten.

Lees ook :- Herpes type 1

Hoe een muggenbeet te verlichten?

Muggenbeten veroorzaken bijna altijd jeuk. In kwestie histamine, een stof die ons lichaam van nature uitscheidt als reactie op de injectie van muggenspeeksel. Het jeukende gevoel wordt snel gevoeld en intensiveert enkele minuten na de beet. De drang om te krabben wordt dan oncontroleerbaar. Slecht idee ! Verwoed krabben aan een muggenpuistje verhoogt het jeukende gevoel en kan irritatie of zweren veroorzaken die tot infectie leiden. Hier zijn enkele eenvoudige natuurlijke reflexen om het ongemak dat gepaard gaat met muggenbeten onmiddellijk te verlichten:

  • Passeer een kompres gedrenkt in koud water of een ijsblokje. De kou verlicht effectief de jeuk, maar niet voor lang;
  • Geef een kompres gedrenkt in heet water of een heet theezakje. Warmte heeft een rustgevend effect op ontstekingen en pijn;
  • Breng essentiële oliën aan die bekend staan ​​om hun verzachtende eigenschappen. We denken aan essentiële oliën van pepermunt, aspic lavendel, kruidnagel, eucalyptus of zelfs kamille. De keuze is ruim! Doe een tot twee druppels op een tissue en breng aan op de muggenbeet;
  • Breng wat op menthol gebaseerde gel aan. Het koude effect zal jeuk verlichten. De producten die worden aangegeven tegen het gevoel van zware benen bevatten over het algemeen menthol. Test het product op de arm voordat je het op het muggenpuistje aanbrengt om te controleren of je er niet allergisch voor bent;
  • Overweeg aloë vera-gel. Aloë vera staat bekend om zijn antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen;
  • Breng een kompres gedrenkt in appelciderazijn en water aan op de beet. Azijn bevat azijnzuur, een natuurlijk antisepticum dat jeuk onmiddellijk kalmeert;
  • Wrijf de beet in met bladeren van planten met kalmerende en antihistaminische eigenschappen: weegbree, munt, peterselie of zelfs paardenbloem.

Wanneer naar de dokter voor muggenbeten?

Een muggenbeet is in de regel geen reden om naar de dokter te gaan. Als de rode vlek zich echter ondanks huismiddeltjes voor muggenbeten verspreidt, of als de beet heet wordt en zelfs begint te kloppen, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen – of een ziekenhuis in het weekend. Omdat dergelijke symptomen mogelijk een aanwijzing zijn dat bacteriën die daar niet thuishoren via de prikplaats in het lichaam zijn gekomen. Dit kunnen bijvoorbeeld fecale bacteriën zijn zoals streptokokken of colibacteriën als de mug eerder op hondenpoep heeft gezeten.

Hoe worden geïnfecteerde muggenbeten behandeld?

Als bijvoorbeeld streptokokken op deze manier in het menselijk lichaam terechtkomen, kunnen ze zich vermenigvuldigen in de lymfevaten en zo lymfoedeem veroorzaken, d.w.z. ernstige zwelling van het weefsel. Als de bacteriën de bloedbaan bereiken, bestaat het risico op bloedvergiftiging. Het wordt nog gevaarlijker als naast de ziektekiemen die door de mug worden overgedragen, ook huidbacteriën in de wond komen en dit leidt tot een gemengde infectie.

Bij een bacteriële infectie door een muggenbeet zijn huismiddeltjes niet meer voldoende. Therapie met antibiotica, die intraveneus worden toegediend, is nu meestal vereist. Indien naast de lokale symptomen op de prikplaats plotselinge hoge koorts optreedt, is snel ingrijpen vereist.

Wat te doen bij een allergische reactie?

Allergische reacties op een muggenbeet komen veel minder vaak voor dan op bijen- of wespensteken. Je herkent ze aan het feit dat de typische reacties zoals kwaddelvorming en jeuk beduidend ernstiger zijn dan bij niet-allergische mensen.

Daarnaast kan er zwelling van de slijmvliezen en jeukende rode vlekken of striemen over het hele lichaam zijn. In het ergste geval wordt de allergie merkbaar door misselijkheid, duizeligheid, koud zweet of tachycardie.

Zelfs bij een allergische reactie op een muggenbeet is een doktersbezoek noodzakelijk, tenminste als het voor de eerste keer optreedt of zeer ernstig is. Bij hart- en vaatziekten kan het zelfs aangewezen zijn om een ​​ambulance te bellen. Adrenaline, antihistaminica en cortisonpreparaten helpen tegen de overreactie van het immuunsysteem op de muggenafscheiding.

Gelukkig worden deze medicijnen echter uiterst zelden gebruikt. Huismiddeltjes helpen verreweg de meeste mensen tegen muggenbeten – die vrijwel iedereen altijd bij de hand heeft.

Welke huismiddeltjes helpen tegen muggenbeten?

Bovenal maakt de jeuk een muggenbeet zo vervelend. Indien mogelijk moeten patiënten de neiging om te krabben weerstaan. Door een bekraste muggenbeet kunnen bacteriën gemakkelijk in de wond en het bloed komen, waardoor de plek kan ontsteken en in het ergste geval zelfs tot bloedvergiftiging kan leiden.

Het is veel beter om het jeukende gebied te koelen, bijvoorbeeld met ijsblokjes gewikkeld in een theedoek, een koelpad of gewoon een vochtige doek. De kou remt de ontstekingsprocessen. De volgende huismiddeltjes voor bijvoorbeeld muggenbeten zorgen voor extra verlichting:

  • een paar druppels azijn
  • een gesneden ui
  • een plakje verse gember
  • een paar blaadjes duizendblad of buckhorn, tussen je vingers gekneusd

Speciale zalven of gels uit de apotheek hebben meestal een verkoelend effect en bevatten vaak ook een antihistaminicum dat de afweerreacties van het lichaam op de muggenafscheiding onderdrukt. Heat sticks op batterijen, ook verkrijgbaar bij apotheken, verwarmen de prikplaats tot ongeveer 50 graden Celsius. De hitte vernietigt de eiwitten in de mug die de jeuk veroorzaken, waardoor deze wordt geëlimineerd.

Muggenbeten : Preventie

  • Breng doekjes of afstotende sticks mee om tijdens het zomerseizoen op de huid aan te brengen, voordat u buiten gaat wandelen
  • Vermijd wandelen in de buurt van vijvers en rivieren: muggen worden namelijk aangetrokken door bijzonder vochtige gebieden
  • Installeer muskietennetten op de ramen om de doorgang van muggen naar het huis te blokkeren
  • Installeer muggenwerende lampen (voorzien van lijmfolie): insecten lijken meer aangetrokken te worden door het licht van deze lampen dan door de menselijke huid. Zodra je dicht bij het licht komt, komen muggen daar vast te zitten
  • Milieupreventie tegen de voortplanting van muggen (ontsmetting van muggen)
  • Kleine elektrische ovens voor het afstoten van muggen, uitgerust met afstotende vloeistoffen of bloedplaatjes die insecticide-moleculen afgeven
  • Zet de zampironi aan, speciale op pyrethrum gebaseerde insecticiden die zijn aangewezen als middel tegen muggen, uitsluitend voor gebruik buitenshuis
Hoe voorkom je muggenbeten Oma’s remedie?

Muggen kunnen niet tegen de geur van limoen en kruidnagel. Om een perfect afweermiddel te maken met deze twee ingrediënten: Snijd een limoen en prik er dan in met kruidnagel; Plaats alles in de slaapkamer of in andere kamers waar muggen komen.

Waarom krabben we na een muggenbeet?

Als muggenpuistjes opzwellen en jeuken, komt dat door het speeksel van de mug en ons immuunsysteem. Als ze bijt, injecteert de vrouwelijke mug haar speeksel en een antistollingsmiddel. Door een immuunrespons op te wekken, is het verantwoordelijk voor de jeuk.

Hoe bescherm je jezelf op natuurlijke wijze tegen muggen?

De essentiële oliën van geranium, citroen-eucalyptus of citronella staan bekend om hun natuurlijke eigenschappen en helpen muggen af te weren of beten te verlichten. Ze zijn voornamelijk binnenshuis actief en erg vluchtig.

Waarom komen muggen in de buurt van het oor?

De koolstofdioxide drijft de vrouwelijke mug aan om naar een gastheer te zoeken, heen en weer gaand om deze concentratiegradiënt terug naar de bron te volgen. Met andere woorden, muggen zoemen rond ons hoofd, omdat we daar de meeste koolstofdioxide uitstoten.

Share This Article
Leave a comment