Systole en diastole

John
11 Min Read

Systole en diastole vertegenwoordigen twee belangrijke momenten in de hartcyclus, namelijk het verlaten en binnenkomen van bloed in het hart. Ze vertegenwoordigen de samentrekking en ontspanning van het hart.

In de hartcyclus worden slagen geproduceerd, de eerste slag komt overeen met de systole en de tweede met het begin van de diastole.

Wat is systole

Wat is systole

Systole is de samentrekking van de hartspier die het gevolg is van het ledigen van de ventrikels, dat wil zeggen wanneer bloed de bloedvaten verlaat. Op dit moment stroomt het bloed vanuit de opening van de halvemaanvormige kleppen naar de longslagader en de aorta.

De belangrijkste functie van systole is om bloed te pompen wanneer het hart wordt samengetrokken, zodat het van de aorta naar de longslagader gaat.

Op het moment van samentrekking van het hart treedt ventriculaire en atriale systole op, die zijn onderverdeeld in de volgende fasen:

  • Isovolumetrische contractie: is het eerste moment van ventriculaire contractie, wat resulteert in een toename van de atriale druk en sluiting van de atrioventriculaire kleppen. Het ventrikelvolume is in deze fase constant omdat de halvemaanvormige kleppen nog gesloten zijn.
  • Snelle ventriculaire ejectie: bestaat uit het moment waarop de halvemaanvormige kleppen openen, waardoor de ventriculaire druk stijgt. Dit is wanneer bloed abrupt uit de ventrikels wordt uitgeworpen.
  • Langzame ventriculaire ejectie: dit is wanneer het bloed begint te worden uitgeworpen, waardoor het volume van de bloedstroom afneemt.

Lees ook :- Open hart operatie overlevingskans

Wat is diastole

Diastole komt overeen met de ontspanning van de hartspier, dat is wanneer het hart een lagere interne druk heeft, zodat de ventrikels bloed ontvangen van de longaderen en vena cavas. Dit is wanneer bloed het hart binnenkomt.

Tijdens hartspierontspanning vindt ventriculaire en atriale diastole plaats, die in de volgende fasen zijn verdeeld:

  • Isovolumetrische ventriculaire relaxatie: is de eerste beweging, waarbij de halvemaanvormige kleppen sluiten en zich uitstrekken totdat de atrioventriculaire kleppen openen.
  • Snelle ventriculaire vullingsfase: dit is wanneer het bloed uit de ventriculaire kamers stroomt. In deze fase bereikt het in de boezems opgesloten bloed zeer snel de kamers.
  • Trage ventriculaire vulfase: dit is het moment waarop de vulsnelheid vertraagt, waardoor de druk in de ventrikels toeneemt.
  • Fase van atriale contractie: in deze fase is er een toename van de ventriculaire vulling, waardoor het volume van de ventrikels met ongeveer 25% toeneemt en de diastolische druk stijgt.

Lees ook :- Vernauwing halsslagader symptomen

Verschillen tussen systole en diastole

Het hart is een pomp die uit vier kamers bestaat. Het is in het midden verdeeld in een rechter- en linkerzijde, en elke zijde is verder verdeeld in twee kamers – de bovenste en onderste kamers.

De twee bovenste kamers van het hart, de atria genaamd, ontvangen het bloed dat het hart binnenkomt. De twee onderste kamers worden de ventrikels genoemd. Ze pompen het bloed uit het hart naar de rest van het lichaam.

Om het bloed door het lichaam te pompen, trekt het hart samen en ontspant het zich keer op keer in een cyclus die de hartcyclus wordt genoemd. De cyclus begint wanneer de twee atria samentrekken, waardoor bloed in de ventrikels wordt geduwd. Dan trekken de ventrikels samen, waardoor het bloed uit het hart wordt geperst.

Het zuurstofarme bloed dat vanuit het lichaam naar de rechterkant van het hart terugkeert, wordt vervolgens door de longen gepompt waar het zuurstof opneemt. Het zuurstofrijke bloed gaat dan naar de linkerkant van het hart en wordt naar de rest van het lichaam gepompt.

Diastole en systole hebben een verschillende invloed op de bloeddruk van een persoon, als volgt:

  • Wanneer het hart tijdens de systole bloed door het lichaam duwt, neemt de druk op de bloedvaten toe. Dit wordt systolische druk genoemd.
  • Wanneer het hart tussen de slagen ontspant en zich opnieuw vult met bloed, daalt de bloeddruk. Dit wordt diastolische druk genoemd.

Wat betekenen de twee bloeddrukmetingen?

  • Systolische (bovenste) waarde: De druk in de bloedvaten wanneer het hart samentrekt en bloed uitwerpt.
  • Diastolische (lagere) waarde: De druk in de bloedvaten wanneer de hartspier ontspant en opnieuw wordt gevuld met bloed.

Beide waarden worden gemeten in “millimeter kwik” en verschijnen in de informatie als mmHg.

Lees ook :- Hoog cholesterol bij vrouwen symptomen

Hoe wordt de bloeddruk gemeten?

Bij het meten van de bloeddruk wordt meestal een opblaasbare manchet om de bovenarm geplaatst, die alleen naar binnen kan uitzetten. Het is via slangen aangesloten op een meter die de druk in de manchet aangeeft. Wanneer de manchet wordt opgeblazen, neemt de druk op de arteria brachialis toe totdat deze hoger is dan de systolische bloeddruk in de arterie van de arm. Er kan korte tijd geen bloed doorheen stromen. Het begint pas weer te stromen als de druk uit de manchet wordt gehaald en de bloeddruk in de arteria brachialis weer iets hoger is. Met elke hartslag wordt het bloed nu weer door deze net samengedrukte ader geperst.

Er zijn ook bloeddrukmeters die om de pols of onderarm worden geplaatst. Op het eerste gezicht lijken ze gemakkelijker te gebruiken. Er is echter een groter risico op het ontvangen van onjuiste metingen. Net als bij de meting aan de bovenarm moet de hand tijdens de meting exact op harthoogte zijn om foutieve waarden te voorkomen. In tests presteren bovenarmmeetapparaten vaak beter dan apparaten voor de pols als het gaat om meetnauwkeurigheid. Het gebruik van onderarmmanchetten is ook niet geschikt voor bepaalde ziektebeelden, bijvoorbeeld hartritmestoornissen of atherosclerose.

Bloeddruk lezen

De bloeddrukmeting wordt gemeten in millimeters kwik (mmHg) en wordt weergegeven in twee cijfers.

Het grootste getal is de systolische bloeddrukmeting, die de maximale druk weergeeft die wordt uitgeoefend wanneer het hart samentrekt. Het laagste getal is de diastolische bloeddrukmeting, die de minimale druk in de slagaders weergeeft wanneer het hart in rust is.

Dus als de arts zegt dat uw bloeddruk 12/8 is, betekent dit dat deze in systole 120 mmHg is en in diastole 80 mmHg.

Wat betreft de hartslag, die kan worden gehoord met een stethoscoop, markeert de eerste slag het begin van de systole en de tweede is het begin van de diastole.

Normale en abnormale systolische en diastolische drukbereiken

Bij kinderen varieert de systolische meting van 95 tot 100 en bij volwassenen van 90 tot 120 mmHg. De diastolische meting is ongeveer 65 mmHg bij kinderen en bij volwassenen varieert deze van 60 tot 80 mmHg.

In gevallen van afwijking worden de volgende aantallen geïdentificeerd bij volwassenen:

  • Hypotensie als de systolische waarde < 90 mmHg is en de diastolische waarde < 60 mmHg;
  • Prehypertensie als de systolische waarde 121 tot 139 mmHg is en de diastolische waarde 81 tot 89 mmHg is;
  • Stadium 1 hypertensie als de systolische waarde 140 tot 159 mmHg is en de diastolische waarde 90 tot 99 mmHg is;
  • Stadium 2-hypertensie als de systolische waarde 160 mmHg is en de diastolische waarde 100 mmHg is.

Een normale hartslag behouden

Een gezonde hartslag is cruciaal voor het beschermen van de gezondheid van het hart.

Hoewel lichaamsbeweging belangrijk is voor het bevorderen van een lage en gezonde hartslag, zijn er verschillende andere stappen die een persoon kan nemen om de gezondheid van zijn hart te beschermen, waaronder:

  • Stress verminderen: Stress kan bijdragen aan een verhoogde hartslag en bloeddruk. Manieren om stress op afstand te houden zijn onder meer diep ademhalen, yoga, mindfulnesstraining en meditatie.
  • Tabak vermijden: Roken leidt tot een hogere hartslag en stoppen kan deze tot een normaal niveau verlagen.
  • Afvallen: Meer lichaamsgewicht betekent dat het hart harder moet werken om alle delen van het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.
Wat is het verschil tussen systole en diastole?

Diastole en systole zijn twee fasen van de hartcyclus. Ze treden op als het hart klopt en bloed door een systeem van bloedvaten pompen die bloed naar elk deel van het lichaam transporteren. Systole treedt op wanneer het hart samentrekt om bloed weg te pompen, en diastole treedt op wanneer het hart ontspant na samentrekking.

Hoe herinner je je diastole en systole?

Een snelle tip om u te helpen herinneren welke systole en diastole is als het gaat om bloeddruk. 120/80 (systole/diastole) denk-hemel/vuil. Als een vogel in de lucht is, is hij aan het werk, als hij op de grond is, rust hij. Systole is het hart dat werkt, Diastole is ontspanning.

Wat is systole en diastole MCAT?

Systole verwijst naar de periode waarin het hart samentrekt en actief bloed in de circulatie pompt. Diastole verwijst naar wanneer het hart ontspannen is en het bloed in de atria stroomt. Tijdens diastole zijn de ventrikels ontspannen en kunnen de atria er gemakkelijk bloed in pompen.

Wat is diastole en systole druk?

Het eerste getal is uw systolische bloeddruk. Het is een meting van de hoeveelheid druk die op de wanden van uw bloedvaten wordt uitgeoefend wanneer uw hart klopt. Het tweede getal is uw diastolische bloeddruk. Het is een meting van de druk op de wanden van je slagaders tussen hartslagen.

Share This Article
Leave a comment