Raar gevoel in oor

John
17 Min Read

Wie heeft er nog nooit het gevoel gehad, na bijvoorbeeld een douche te hebben genomen, gedurende meerdere uren water in het oor of zelfs in beide te hebben gestagneerd? Als de gevoelde indruk op zijn minst onaangenaam is, is het niet ernstig.

De oorzaken van raar gevoel in oor

De oorzaken van raar gevoel in oor

Middenoorontsteking

Als uw oor benauwd en gedempt aanvoelt, heeft u mogelijk een middenoorontsteking. Dit wordt in vakjargon ook wel otitis media genoemd. Het oor is vaak gevoelig voor aanraking en in sommige gevallen lekt er vloeistof uit. In meer ernstige gevallen kunnen misselijkheid en braken optreden. Otitis media komt voor bij zowel kinderen als volwassenen, maar komt vaker voor bij kinderen. In de eerste 3 levensjaren maakt ongeveer 80% van de kinderen een middenoorontsteking door. Het duurt meestal 2 tot 3 dagen (zelfs zonder medicatie), maar in zeldzame gevallen kan het weken aanhouden.
Een middenoorontsteking is meestal het gevolg van een eerdere luchtweginfectie. Vloeistof verzamelt zich achter het trommelvlies en vormt een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Dit leidt uiteindelijk tot een ontsteking, die op zijn beurt verantwoordelijk is voor de pijn en het doffe gevoel in het oor. ;

Sinus infectie/verkoudheid

Een verkoudheid of een bijholteontsteking is heel vaak de oorzaak van het wattengevoel in het oor. Elk jaar krijgen ongeveer 30 miljoen mensen een sinusitis, ook wel sinusitis genoemd. Verkoudheid komt nog vaker voor. De twee ziekten lijken erg op elkaar, maar verschillen in de duur van de symptomen. Een verkoudheid duurt meestal ongeveer 10 dagen, terwijl sinusitis enkele weken kan aanhouden.

Het wordt veroorzaakt door een verstopping in een buisje dat van het midden van het oor naar de neus loopt. Hoewel verkoudheden vervelend zijn, hoeven ze niet per se door een arts te worden behandeld. Als de symptomen echter weken aanhouden, moet u zich laten controleren. Om irritatie te verlichten, kunt u een decongestivum en een luchtbevochtiger gebruiken. Stop ook met roken, omdat dit uw neus verder kan irriteren.

De ziekte van Menière

Met minder dan 200.000 gevallen per jaar is de ziekte van Ménière, ook bekend als de ziekte van Ménière, relatief zeldzaam. Tegelijkertijd is het een van de ernstiger aandoeningen die een dof gevoel in het oor kunnen veroorzaken. De ziekte van Ménière treedt meestal op tussen het 40e en 60e levensjaar. De ziekte duurt soms jaren en kan leiden tot blijvend gehoorverlies. Typische symptomen zijn duizeligheid, dof gehoor en oorsuizen (tinnitus). Als u de indruk heeft dat u de ziekte van Menière heeft, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Vermijd tabaksgebruik om te voorkomen dat de symptomen verergeren. Als onderdeel van de behandeling kan de arts u een middel tegen reisziekte of misselijkheid voorschrijven.

Presbycusis

Presbyacusis, of leeftijdsgerelateerd gehoorverlies, is leeftijdsgebonden en treedt op wanneer belangrijke haarcellen geleidelijk verslechteren. In de regel is presbyacusis een vorm van perceptief gehoorverlies (aandoening van het binnenoor of de gehoorzenuw). Een van de eerste symptomen is dat de getroffenen geen hoge tonen meer kunnen horen en geluiden zoals het getjilp van vogels slechts gedempt kunnen horen. In de meeste gevallen zijn beide oren aangetast, maar gehoorverlies kan in slechts één oor optreden. Presbyacusis is een belangrijke oorzaak van gehoorverlies bij oudere mensen: ongeveer 40-50% van de volwassenen ouder dan 75 jaar heeft er last van. U kunt de aandoening voorkomen door uw gehoor te beschermen door oordopjes te gebruiken bij blootstelling aan lawaai.

Gelukkig kunnen senioren presbyacusis nu eenvoudig compenseren met hoortoestellen. Het is raadzaam om één keer per jaar een gehoortest te laten doen om het ontstaan van presbyacusis in een vroeg stadium te detecteren. Als u zelf een van de symptomen waarneemt, moet u zich door een arts laten onderzoeken.

Congestie in het oor

Een oorblokkade treedt op wanneer een voorwerp (zoals een insect of water) zich in de gehoorgang nestelt. Dit komt relatief vaak voor bij kinderen. Medische behandeling is meestal niet nodig. Een typisch symptoom is een plotseling begin van dof gehoor. Er mag geen bloed of vloeistof uit het oor lekken.

Als water de verstopping veroorzaakt, vraag het kind dan om het hoofd naar een kant te kantelen. Op deze manier wordt de zwaartekracht gebruikt om de waterresten te verwijderen. Als de oorzaak een mug of ander insect is, heeft u mogelijk hulp nodig bij het verwijderen ervan. Als je zeker weet dat het een insect is (en er komt geen vloeistof of bloed uit het oor), kun je proberen het insect met olie te verwijderen.

Lees ook :- Pijn onder tong

Welke ziekten kunnen oorsuizen veroorzaken?

Ziekten en verwondingen die een rinkelend geluid in uw oren kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

  • Oorkanaalontsteking
  • middenoorontsteking
  • scheur in het trommelvlies
  • trommelvliesuitstroming
  • stoornissen in de bloedsomloop
  • gehoorverlies
  • Haarceldefect in het binnenoor
  • geluidstrauma
  • barotrauma
  • suikerziekte
  • hoge bloeddruk

Dof gevoel in het oor samengevat:

  • Dof horen komt vaak voor bij drukveranderingen, verkoudheid of spanning in de nek.
  • Ziekten zoals middenoorontstekingen, plotseling gehoorverlies of barotrauma kunnen ook leiden tot een dof gevoel in de oren.
  • Als de symptomen langer aanhouden of als er andere symptomen optreden, zoals oorpijn, duizeligheid of koorts, raadpleeg dan in het belang van uw gezondheid een KNO-arts. Hij kan een diagnose stellen en de juiste therapie initiëren.
  • Hoe eerder met de behandeling wordt gestart, hoe beter de prognose. Dit geldt met name bij plotseling gehoorverlies, maar ook bij barotrauma.

Lees ook :- Zuurstof in bloed verhogen

Waarom kunnen we druk in de oren voelen?

Het voelen van dit soort druk kan heel normaal en goedaardig zijn. Om dit natuurlijke fenomeen te begrijpen, is het noodzakelijk om de werking van bepaalde organen van het oor te begrijpen.

Het trommelvlies, de buis van Eustachius en het middenoor
De buis van Eustachius, ook wel de gehoorbuis genoemd, verbindt het trommelvlies met de achterkant van de neus, de nasopharynx. Het maakt deel uit van het middenoor en bevindt zich net achter het trommelvlies. Het creëert een beschermende luchtsluis tussen het binnenoor, vol met vloeistof, en het buitenoor, direct in contact met de buitenlucht.

Het trommelvlies is een flexibel membraan, vergelijkbaar met de huid van een trommel. Wanneer er continue druk in de oren is, buigt het trommelvlies en wordt het strakker. De buis gaat dan open om lucht uit het middenoor te laten ontsnappen en de druk aan beide zijden van het trommelvlies te balanceren. Het trommelvlies krijgt dan zijn oorspronkelijke vorm terug, het oor is weer normaal.

Een natuurlijk fenomeen

Zodra er een compressie is groter dan 15 mm Hg, begint het trommelvlies te vervormen en is het dan noodzakelijk om de lucht in de oren in evenwicht te brengen. Het is een veelvoorkomend verschijnsel bij het vliegen, wandelen, op een bergweg, bij het duiken of snorkelen…

Het probleem is dat de spanning soms zo plotseling verschijnt dat de buis geen tijd heeft om te egaliseren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u met de trein reist en door een tunnel gaat. We moeten dan zelf onze oren decomprimeren, mechanisch.

Hoe kan drukvereffening worden bewerkstelligd?

De drukvereffening in het oor wordt verzorgd door de gehoorbuis. Hoe zich te ontdoen van de ongemakkelijke druk in uw oren:

  • Geeuwen: het verlicht het oor betrouwbaar van druk. Lukt dat niet, doe dan een geeuw na: doe je mond wijd open. Beweeg uw onderkaak totdat u een heel zacht krakend geluid in uw oor hoort.
  • Slikken en kauwen: Neem iets te drinken of te eten. Bij het reizen per vliegtuig heeft kauwgom zich bewezen voor permanente oordrukvereffening. Baby’s en peuters kunnen het beste continu drinken tijdens het opstijgen en landen. Het constante slikken zorgt voor drukvereffening en vrije oren. Als alternatief kunt u uw neus vasthouden en een beetje speeksel doorslikken terwijl u dit doet.
  • Drukvereffening door ademhaling: knijp in uw neus en duw met uw mond dicht lucht uit uw longen in uw mond en neusholte.

Waarom kan slikken en geeuwen het probleem oplossen? Bij veranderingen in de luchtdruk kan de gehoorbuis sluiten. Tijdens het slikken en geeuwen trekken de spieren in het gehemelte zich echter aan, waardoor de buis weer opengaat.

Lees ook :- Hellp-syndroom symptomen

Behandeling van raar gevoel in oor

Pogingen om de oorzaak van tinnitus te identificeren en te behandelen, zijn vaak niet succesvol. Het corrigeren van het gehoorverlies (bijvoorbeeld met een gehoorapparaat) verlicht tinnitus echter bij ongeveer de helft van de mensen.

Behandeling voor stress en andere mentale aandoeningen (zoals depressie) kan nuttig zijn. Veel mensen zijn gerustgesteld als ze horen dat hun tinnitus niet wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening. Cafeïne en andere stimulerende middelen kunnen tinnitus verergeren. Daarom moet men proberen ze te vermijden.

Verschillende technieken die tinnitus draaglijk kunnen maken, zelfs als mensen verschillende tolerantieniveaus hebben. Veel mensen merken dat achtergrondgeluid tinnitus maskeert en hen helpt in slaap te vallen. Sommige mensen spelen achtergrondmuziek. Anderen gebruiken een tinnitusmaskeerder, een apparaat dat lijkt op een hoortoestel en dat een constant niveau van neutrale geluiden produceert. Voor diep doven kan een implantaat in het slakkenhuis (hoororgaan) tinnitus verminderen, maar is alleen voor mensen met ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies in beide oren. Als deze conventionele technieken niet helpen, kunnen mensen zich laten behandelen in klinieken die gespecialiseerd zijn in de behandeling van tinnitus.

Wat te doen als de druk in de oren niet weggaat?

Als het gevoel van druk in de oren niet kan worden gecompenseerd door te slikken, geeuwen of in uw neus te knijpen, of als de druk in het oor langer dan twee dagen aanhoudt, moet u uw oor-, neus- en keelarts om advies vragen. Want als de drukvereffening niet werkt, kan dit ernstige gevolgen hebben:

  • Als de gehoorbuis vaak verstopt is, helpt het helemaal niet om met neus en mond te snuiten – dit opent als het ware de klep van de gehoorbuis.
  • Zonder drukvereffening kan het trommelvlies bijvoorbeeld tijdens het vliegen beschadigd raken. Het is erg uitgerekt. Als het trommelvlies al littekens heeft van eerdere verwondingen, kan het in het ergste geval zelfs scheuren. Vraag advies aan een KNO-arts voordat u gaat vliegen. Een decongestivum neusspray kan ook helpen.

Oordruk die niet weggaat kan ook veroorzaakt worden door een ventilatiestoornis van de gehoorbuis, een blijvende buisdisfunctie. Als het “ventilatiemechanisme” wordt belemmerd, is dat niet alleen ongemakkelijk. De gevolgen variëren van gehoorstoornissen met communicatieve beperkingen tot een chronische middenoorontsteking, oorsuizen of in het ergste geval vernietiging van structuren in het middenoor. Een functionele afsluiting van de eileiders is meestal goed te behandelen door:

  • drukvereffeningsoefeningen en nasale irrigatie
  • Een minimaal invasieve ingreep die onder korte verdoving wordt uitgevoerd: de vernauwing in de gehoorbuis wordt geëxpandeerd met behulp van een katheter. Het succes van de behandeling is te zien na een paar weken wanneer de zwelling afneemt.

Wat zijn de remedies die kunnen worden aangenomen?

Allereerst specificeren we dat om het bereiken van de typische symptomen van oordruk te vermijden, het mogelijk is om een ​​reeks preventieve maatregelen te nemen, zoals een correcte oorhygiëne om vorming van de oordop te voorkomen, gebruik van neusspray om ontsteking van de gehoorgang, vermijd tenslotte het lichaam aan hoge stress te onderwerpen.
Zoals hierboven vermeld, als oordruk optreedt in de bergen of in een vliegtuig, zal alleen geeuwen of slikken het probleem oplossen. Als er daarentegen gezondheidsproblemen zijn, is het noodzakelijk om een ​​arts te raadplegen, juist naar een KNO die een bezoek moet brengen om te begrijpen waar de pathologie van afhangt. Vanzelfsprekend zal, zodra de oorzaak is vastgesteld, de oordruk specifiek worden behandeld. Zo worden ontstekingen van de gehoorgang behandeld met geschikte zalven terwijl als er een prop oorsmeer aanwezig is, deze met een oorspoeling verwijderd zal moeten worden. Een ander geval kan zijn die van een periode van stress, waarvoor het nodig zal zijn om medicijnen te nemen of therapieën te volgen die ontspanning bevorderen. In ernstige gevallen moet u echter een operatie ondergaan om bijvoorbeeld de adenoïden te verwijderen.

Als je twijfelt over je oorprobleem, kun je onze specialisten om advies vragen.

Alsof je iets in je oor hebt?

De uitwendige gehoorgang kan verstopt zijn door oorsmeer (oorsmeerplug), een vreemd lichaam of een insect. In deze gevallen kan er sprake zijn van jeuk, oorpijn en voorbijgaand conductief gehoorverlies. In de meeste gevallen is de oorzaak van de obstructie duidelijk bij otoscopisch onderzoek.

Wat kan het oor binnendringen?

Enkele van de meest voorkomende voorwerpen die in de oren van kinderen worden gevonden, zijn kleine stukjes papier, knopen, kleine bouwstenen, bonen of kikkererwten. Bij volwassenen daarentegen komt het schoonmaken van wattenstaafjes of haarspelden veel vaker voor.

Wat te doen als u een vreemd gevoel in uw oor heeft?

Het wordt veroorzaakt door een ventilatiestoornis van het middenoor als gevolg van gezwollen slijmvliezen in het oor, neus en keelgebied. Symptomen verdwijnen meestal snel met een decongestivum neusspray. Tijdens de verkoudheid moet u beslist doorgaan met de behandeling met decongestiva.

Wat is een dof gevoel in het oor?

Een oorzaak van oordruk is stress. Druk in de oren kan een voorbode zijn van een dreigend plotseling gehoorverlies of tinnitus. Getroffen mensen die aan tinnitus lijden, melden vaak een dof gevoel, zoals “katoen in het oor”, en tegelijkertijd oorsuizen, dat meestal hoogfrequent is.

Share This Article
Leave a comment