Puist in oor

John
15 Min Read

Ermatologisch gezien is een puistje een kleine, oppervlakkige holte onder de huid die is gevuld met pus. Acne kan overal op het lichaam voorkomen. De kleine, vervelende puistjes komen vooral veel voor op het gezicht (neus, kin, voorhoofd), op de schouders en op de rug, omdat onze huid hier veel talg produceert.

Hoe ontstaan puistjes?

Huidtalg is een olieachtige substantie die tot taak heeft huid en haar te beschermen en een gezonde huidomgeving te creëren. Als de huidporiën nu verstopt zijn, bijvoorbeeld door dode huidcellen, kan de talg niet wegvloeien en verzamelt zich – er ontstaan mee-eters. De talg vormt een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën die zich vermenigvuldigen en ontstekingsstoffen produceren bij de afbraak van talg. Onder de huid vormen zich kleine pusblaasjes, die pijnlijk kunnen ontsteken – er ontstaat een puistje. Acne kan vele oorzaken hebben, zoals hormonale veranderingen of het gebruik van bepaalde cosmetische producten. Een ongezond voedingspatroon kan ook leiden tot puistjes.

Hoe zien puistjes in het oor eruit?

Oorpuistjes kunnen kleine, met pus gevulde blaren zijn die scheuren en genezen, of het kunnen steenpuisten zijn. Dit laatste wordt niet veroorzaakt door talg en constipatie, maar is een ontsteking van een haarzakje. Het wordt gevormd door stafylokok, een soort bacterie die infecties veroorzaakt. Een kookpunt produceert ook pus, waarbij de ontsteking zich verspreidt naar het omliggende weefsel en hevige pijn veroorzaakt. U moet een steenpuist laten behandelen door een arts, omdat dit abcessen of zelfs bloedvergiftiging kan veroorzaken. Bij normale talgpuistjes is dit niet nodig. Typische huismiddeltjes kunnen ook helpen.

Lees ook :-Knobbel in nek

Wat zijn de oorzaken van puist in oor?

Je vraagt je misschien af waarom je een puistje in je oor hebt. Lees verder om de oorzaken beter te begrijpen.

  • Ophoping van talg en bacteriën

De vorming van puistjes is te wijten aan de overmatige productie van talg door de huid. Wanneer een puistje verschijnt, is dit een teken van een overproductie van talg. De opperhuid bevat talgklieren die de functie hebben om de huid en het haar te beschermen tegen uitdroging. Zonder deze klieren zou je huid droog en jeukend zijn. Sebum is een vloeistof die bestaat uit vetzuren, cholesterol, wassen en glyceriden die je huid en haar van binnenuit soepel houden. De talgklieren en talg zijn daarom essentieel voor een gezonde huid.

Maar wanneer de talgklieren te veel vetstoffen en talg produceren, raken ze verstopt en kan de talg niet meer worden afgevoerd. De vetstoffen stapelen zich op, omdat de productie niet stopt, hoewel de talg niet goed kan worden afgevoerd.

Als een talgklier wordt geblokkeerd door overtollig talg, is deze verzwakt. Het lichaam probeert het op te nemen, maar tijdens dit proces ontstaan ​​afvalstoffen en vetzuren die onzuiverheden en bacteriën in de talgklieren veroorzaken. De bacterie genaamd propionibacterium acnes voedt zich precies met de talg van de huid.

Deze bacteriën irriteren de klieren en veroorzaken een infectie die resulteert in de vorming van een puistje met talg. Deze huidinfectie veroorzaakt ook rode, pijnlijke huidklonten die vaak gepaard gaan met een gele afscheiding.

  • Vuil en irritatie

Puistjes in het oor ontstaan wanneer de talgklieren en poriën gevuld raken met stof, bacteriën of vuil, waardoor een infectie ontstaat. Wanneer je een puistje op je oor hebt, komt dat vaak door stof dat zich daarop heeft opgehoopt. Misschien is het omdat je vergeet (zoals veel mensen) je oren te wassen, of omdat er vet en vuil uit je mobiele telefoon komen.

Luister je naar muziek met een koptelefoon? Ze kunnen stof en bacteriën in uw oor brengen wanneer u ze uit uw zak haalt en in uw oren stopt. Als je lang, vettig haar hebt, kunnen er ook bacteriën in je oren komen. Je denkt misschien dat oorstokjes stof en bacteriën doden. In werkelijkheid hebben ze het tegenovergestelde effect. Wattenstaafjes irriteren het oor en duwen het vuil alleen maar terug in de gehoorgang. Deze accessoires kunnen dus ook een oorzaak zijn van puistjes in het oor.

  • Eten kan ook de boosdoener zijn

Misschien ken je mensen die de chips die ze aten de schuld geven als ze een puistje op hun oor, voorhoofd of een ander deel van hun lichaam hebben? Sommige mensen geloven dat vet voedsel puistjes veroorzaakt. Maar deze waarheid moet worden gekwalificeerd. Er is geen definitief bewijs dat hamburgers, chips en andere ongezonde voedingsmiddelen puistjes veroorzaken. Vooral omdat een persoon met een gezond dieet nog steeds problemen kan hebben met puistjes.

Uw huid kan echter negatief reageren op de grote hoeveelheden vet die u eet. Het is dus aan jou om te kijken of het echt een pakje chips was waar je die vervelende puistjes in je oor van kreeg.

Er zijn echter veel voedingsmiddelen die een negatief effect kunnen hebben op de huid en puistjes kunnen veroorzaken, waaronder het oor. Melk beïnvloedt bijvoorbeeld de talgproductie op dezelfde manier als hormonen. Omdat koemelk inderdaad uit een grote hoeveelheid hormonen en bioactieve moleculen bestaat, is het mogelijk dat je huid reageert als je het consumeert.

  • Genetica, een andere mogelijke oorzaak van puistjes

De genetische factor kan ook een belangrijke rol spelen als het gaat om puistjes, of ze nu op het oor verschijnen of ergens anders op het lichaam.

Als je ouders huidproblemen hadden, is de kans groter dat jij dezelfde problemen ervaart. Je hebt misschien de neiging tot overproductie van talg of verstopte poriën geërfd van je moeder of vader.

Lees ook :-Symptomen blaasontsteking man

Puist in oor – symptomen

Puistjes in het oor kunnen, afhankelijk van de grootte, alleen selectief pijn veroorzaken of het hele oor aantasten. Daarnaast kan de huid rondom het puistje ontstoken raken, waardoor het oor verstopt aanvoelt.

Lees ook :-Ruis in oor

Risicofactoren voor puist in oor

Puisten, pusblaasjes en puistjes in het oor kunnen zomaar ontstaan zonder een specifieke oorzaak. Er zijn echter enkele risicofactoren die puistjes in het oor waarschijnlijker kunnen maken. Dit bevat:

  • Overproductie van oorsmeer: ​​soms produceren de wasklieren te veel oorafscheidingen. Hierdoor kunnen de huidporiën in het oor verstopt raken, wat snel tot puistjes kan leiden. In dit geval is het regelmatig verwijderen van de overtollige oorafscheiding door de KNO-arts zinvol. Ook hier kan een oordouche helpen.
  • Onjuiste oorhygiëne met wattenstaafjes: in principe reinigen en verzorgen onze oren zichzelf. Onjuist onderhoud, zoals het inbrengen van wattenstaafjes in de oren, kan de huid in de gehoorgang gevoelig maken. Dit kan leiden tot ontstekingen en puistjes.
  • Veelvuldig gebruik van in-ear hoofdtelefoons: degenen die vaak hoofdtelefoons gebruiken die in de gehoorgang worden gestoken, moeten zorgen voor voldoende hygiëne om acne in het oor te voorkomen. De hoofdtelefoon moet regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd.
  • Regelmatig dragen van hoortoestellen: Het dragen van hoortoestellen kan ook de huid in de gehoorgang irriteren en puistjes veroorzaken. Ook hier is een zorgvuldige hygiëne essentieel. Anders kunnen bacteriën zich door de beperkte ventilatie snel verspreiden.
  • Veelvuldig gebruik van oordopjes: In veel situaties is het zinvol om je oren te beschermen met oordopjes. Deze mogen echter niet te lang in het oor blijven zitten en moeten na gebruik altijd grondig worden schoongemaakt om de ontwikkeling van acne tegen te gaan.

Puist in oor – wat te doen

Een puistje in het oor kan vervelend zijn, of het nu om esthetische redenen is of omdat het pijn doet. Maar om van het puistje af te komen, moet je het niet uitknijpen. Vooral als het puistje te diep in het oor zit. Huismiddeltjes zoals tea tree olie kunnen helpen bij puistjes in de oorschelp of achter het oor. De tea tree olie heeft een desinfecterende en drogende werking. Geef er iets van aan z. B. een wattenstaafje en dep het puistje er lichtjes mee. Hier geldt hetzelfde: niet als het puistje in de gehoorgang zit. Zorg ervoor dat er geen olie in uw gehoorgang stroomt. In hoge concentraties kan het huidirritatie veroorzaken, maar je kunt de tea tree olie verdunnen met water. Een alternatief is de treinzalf. Het versnelt het proces van rijping en lediging van een abces of kook aan de buitenkant van het oor. Daarnaast heeft het onder andere ontstekingsremmende en pijnstillende effecten. En ook genezende zalven met zink ondersteunen de huidregeneratie.

Wanneer een dermatoloog raadplegen?

Als het puistje of puistjes in de oren erg pijnlijk zijn, als de puistjes in de oren heel vaak voorkomen en ook als je last hebt van mee-eters in de oren is het raadzaam om een afspraak te maken met een dermatoloog.

Na een bezoek zal de dermatoloog een specifieke en gerichte lokale behandeling voorschrijven die het probleem binnen enkele dagen volledig zal oplossen.

Traktatie puist in oor

Oorpijn is een van de symptomen waarvoor altijd een KNO-arts moet worden geraadpleegd. Hij zal een otroscopie uitvoeren om de gehoorgang te onderzoeken. Puistjes of steenpuisten worden snel ontdekt. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden:

  • Reiniging en desinfectie van het oor: In minder ernstige gevallen reinigt en desinfecteert de arts de gehoorgang en voorziet hij het puistje van gaasjes gedrenkt in medicatie.
  • Ontstekingsremmende of vaatverwijdende zalven (trekzalven): deze actuele geneesmiddelen werken tegen de huidontsteking rond het puistje en helpen het rijpen van een kookpunt te versnellen.
  • Chirurgische ingreep: Vaak wordt een kookpunt opengesneden zodat de pus kan ontsnappen en de bacteriën niet verder kunnen doordringen in het omringende weefsel.
  • Antibiotica: In ernstige gevallen worden antibiotica gebruikt om de bacteriële infectie te bestrijden. Hierdoor kunnen puistjes beter genezen.

Puistjes in het oor knijpen: goed of fout?

Het wordt niet aanbevolen om puistjes en mee-eters in het oor te persen. Dit kan de situatie verergeren en etterende vloeistof in de gehoorgang kan verdere ontstekingen veroorzaken. Als het puistje is uitgeknepen, moet het oor zo snel mogelijk grondig worden schoongemaakt.

Wat zijn de huismiddeltjes van puist in oor?

Goede preventie is misschien wel de beste manier om puistjes in het oor te bestrijden. Hierin kun je een centrale rol spelen:

  • Houd je oren schoon door zachte producten te gebruiken
  • Gebruik geen wattenstaafjes.
  • Zorg voor schoon haar en vermijd waxen indien mogelijk.
  • Maak je koptelefoon regelmatig schoon.
  • Beperk uw inname van zuivelproducten.
  • Vermijd petten, mutsen, enz.

Hoe voorkom je puist in oor

Onjuiste of slechte hygiëne kan puistjes in het oor bevorderen. Let op de volgende tips om puistjes in het oor beter te voorkomen.

  • Oren reinigen: blijf uit de buurt van wattenstaafjes! Veeg de oorschelp voorzichtig af met een vochtige doek (meer tips over het schoonmaken van je oren vind je hier). De gehoorgang reinigt zich meestal vanzelf, als je last hebt van teveel oorsmeer, zal een regelmatig bezoek aan de dokter helpen om je oren professioneel te laten reinigen.
  • Oordoppen vervangen : Als u oordopjes gebruikt, dient u deze ook schoon te maken of te vervangen.
  • Hygiëne van alledaagse voorwerpen: Smartphones & Co. maken deel uit van ons dagelijks leven. Maar deze moeten ook schoongemaakt worden. Geef je mobiel/telefoon, in-ear koptelefoon etc. dus regelmatig een schoonmaakbeurt.
Waarom doen puistjes in het oor zoveel pijn?

“[Oorpuistjes] zijn erg pijnlijk omdat de huid daar strakker is en er voornamelijk kraakbeen is”, zegt Dr. Bard. “Een eventuele ontsteking rond het kraakbeen, bijvoorbeeld rond de neus of het oor, is altijd erg pijnlijk.”

Kan een puistje in het oor gehoorverlies veroorzaken?

incidenteel gehoorverlies dat kan optreden als het puistje of de steenpuist uw gehoorgang verstopt. gevoelige en pijnlijke klieren achter de oren.

Hoe lang duurt een puistje?

Puistjes zijn een veelvoorkomend, meestal ongevaarlijk type huidlaesie. Ze treden op wanneer de talgklieren in uw huid te veel olie produceren die talg wordt genoemd. Dit kan leiden tot verstopte poriën en puistjes. Het kan tot zes weken duren voordat puistjes verdwijnen, maar kleinere, enkele puistjes kunnen maar een paar dagen duren voordat ze weggaan.

Hoe krijg je een mee-eter in je oor?

Druk eerst een warm washandje op het gebied om de verstopte porie te verzachten. Gebruik een gesteriliseerde extractor door op de metalen lus aan de rand van de mee-eter te drukken. Veeg het vervolgens over om het uit te pakken. Pas op dat u het hulpmiddel niet rechtstreeks op uw mee-eter drukt – hierdoor kan uw gevoelige oorhuid scheuren.

Share This Article
Leave a comment