Pijn in schouder

John
29 Min Read

Schouderpijn komt voor in bijna alle leeftijdsgroepen en bij beide geslachten. Soms is de schouderpijn acuut, bijvoorbeeld tijdens inspanning of na het tillen van een zware last. Andere mensen hebben last van chronische schouderpijn, bijvoorbeeld door gewrichtsslijtage. Wat de oorzaak ook is, schouderpijn kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Lees hier alles wat u moet weten over de oorzaken en behandeling van schouderpijn.

Pijn in schouder : wat is het?

Schouderpijn verwijst naar het pijnlijke gevoel in een of beide schouders. Deze manifestatie kan afkomstig zijn van de spieren, van het gewricht of van omringende elementen (bijv. pezen, gewrichtsbanden, kapsels en wallen) en uitstralen langs het gehele bovenste lidmaat, richting nek en borst.

Pijn in schouder wordt meestal geassocieerd met gewrichtsstijfheid en verminderde mobiliteit van de bovenste ledematen. Andere bijkomende symptomen kunnen zijn: veranderingen in volume en temperatuur in het aangetaste gewricht, dat gezwollen, rood en warm wordt. Bovendien kan schouderpijn gepaard gaan met krakende gewrichten.

Schouder: anatomische en functionele kenmerken

  • De schouder is het gewricht dat de arm met de borst verbindt. Dit wordt gevormd door de vergrendeling van drie botten: de humerus (dwz het lange bot van de arm), de scapula (die de achterkant van de schouder vormt) en het sleutelbeen (in plaats daarvan aan de voorkant).
  • De botten die deelnemen aan het schoudergewricht zijn met elkaar verbonden via een complex systeem van zachte weefsels (spieren, pezen en ligamenten) die een breed scala aan bewegingen mogelijk maken.
  • De actieve bewegingen in de schouder worden verzekerd door vier pezen en spieren door evenveel: deze groep – gezamenlijk “rotator cuff” genoemd – verbindt de humeruskop met de scapula, stabiliseert en ondersteunt de activiteiten van de arm.
  • De componenten van het schoudergewricht, verenigd met de pees- en spierstructuren eromheen, zijn geconcentreerd in een ruimte van enkele centimeters en worden onderworpen aan continue spanningen. Deze laatste zijn ook multidirectioneel, omdat de schouder ook betrokken is bij bewegingen waarbij de spierbanden van de armen, borst en rug betrokken zijn.
  • Schouderbewegingen behoren dan ook tot de bewegingen die het vaakst worden uitgevoerd en juist om deze reden kunnen er gemakkelijker problemen ontstaan.

Pijn in schouder : Oorzaken en mogelijke ziekten

In ongeveer 85 procent van de gevallen ligt de oorzaak van schouderpijn niet in het schoudergewricht zelf, maar in het gebied nabij het gewricht (periarticulaire oorzaak). Zo kunnen bijvoorbeeld zwakke spieren of verkeerde uitlijning evenals schade aan spieren, pezen, gewrichtskapsels en/of gewrichtsvloeistof veroorzaakt door letsel of ziekte schouderpijn veroorzaken. Bovendien kunnen ziekten van inwendige organen (galstenen, hartaanval, enz.) Of reumatische aandoeningen ook in verband worden gebracht met schouderpijn.

Over het algemeen zijn de volgende ziekten en verwondingen veelvoorkomende oorzaken van schouderpijn:

  • Chronische spierspanning: Chronische spanning in de nek- en schouderspieren is vaak de oorzaak van schouderpijn. Het treft vooral mensen in zittende beroepen die veel met hun hoofd en bovenlichaam naar voren gebogen werken (bijvoorbeeld achter de computer). Mensen die over het algemeen vatbaar zijn voor krampen, spanningshoofdpijn of depressie, ontwikkelen ook vaak spanningsgerelateerde nek- en schouderpijn.
  • Gewrichtsslijtage: Bij artrose van het schoudergewricht (omartrose) slijt de kraakbeenlaag op de gewrichtsoppervlakken, die zorgt voor een soepele mobiliteit van het schoudergewricht, steeds meer. De gevolgen zijn toenemende schouderpijn bij het bewegen van de schouder en beperkte mobiliteit door de jaren heen. De symptomen zijn het meest merkbaar wanneer de arm naar buiten wordt gedraaid of tot schouderhoogte (of hoger) wordt geheven. Mogelijke oorzaken van omartrose zijn leeftijdsgebonden slijtage, stoornissen in de bloedsomloop in de kop van de humerus, scheur in de rotator cuff, frequente dislocatie van de schouder of reumatoïde artritis. Als er geen oorzaak kan worden gevonden voor de pijnlijke gewrichtsslijtage, spreken artsen van idiopathische (= geen herkenbare oorzaak) schoudergewrichtartrose.
  • Knelpuntsyndroom (impingementsyndroom): Onder knelpunt- of impingementsyndroom van de schouder wordt verstaan ​​functionele stoornissen van de schouder door een vernauwing tussen het dak van de schouder en de humerus: irritatie, verkalking of slijtage van de pezen en slijmbeurs in het schoudergewricht te smal, waardoor de kop van de humerus het dak van de schouder raakt en de pees letterlijk in het gewricht wordt geknepen. Het resultaat is schouderpijn, vooral tijdens het sporten.

Als de arm zijwaarts of naar achteren wordt geheven (bijvoorbeeld om iets uit de achterzak te trekken), kan de schouderpijn zelfs zeer hevig worden. Ze zijn meestal voelbaar aan de buitenkant van de bovenarm. Later kunt u ’s nachts last krijgen van schouderpijn.

Lees ook :-Blaasjes op tong

De oorzaak van het impingementsyndroom is meestal langdurige belasting van de schouder, bijvoorbeeld bij sporters die veel bovenhandse bewegingen maken met hun armen, zoals handbalspelers, volleyballers en zwemmers (“atletenschouder”). Mensen die op het werk vaak hun armen boven hun hoofd moeten heffen (zoals schilders, vliegtuigmonteurs) hebben vaak last van schouderpijn door het impingement-syndroom.

  • Ontsteking van de schoudertas (bursitis subacromialis): Een ontsteking van de schoudertas kan ook leiden tot schouderpijn en bewegingsbeperking van het schoudergewricht. Het ontwikkelt zich meestal als onderdeel van het impingement-syndroom.
  • Breuk van de rotator cuff (rotator cuff ruptuur): De rotator cuff is een sterke “laag” van spieren en pezen die de humeruskop in de schouderkom houdt en tegelijkertijd armbewegingen in alle richtingen mogelijk maakt (rotatie). Een of meer pezen van de rotator cuff kunnen gedeeltelijk of volledig scheuren, met plotselinge schouderpijn tot gevolg.

De rotator cuff-scheur is meestal het eindstadium van het impingement-syndroom. De pezen zijn al beschadigd door de vernauwing in het gewricht voordat ze scheuren. Een acute ruptuur van de rotator cuff zonder eerdere beschadiging van de pezen is zeldzaam, maar kan bijvoorbeeld optreden als u op uw uitgestrekte arm valt.

  • Ontwricht schoudergewricht (schouderdislocatie): Na een val op de (uitgestrekte) arm of een slag op de schouder kan de humerus uit de kom “springen”. Zo’n ontwrichte schouder kan ook verantwoordelijk zijn voor schouderpijn en beperkte schouder- en armmobiliteit.

De eerste keer dat de schouder ontwricht, kunnen ligamenten of botstructuren in het gewrichtsgebied gewond raken. Dit kan later steeds weer leiden tot een nieuwe schouderluxatie, zelfs bij relatief lage belastingen. Er zijn ook mensen bij wie de schoudergewrichten over het algemeen instabiel zijn en die bij alledaagse bewegingen uit de gewrichtskom springen (gewone schouderdislocatie). Dit is te herkennen aan plotseling schietende schouderpijn. Wat de reden ook is voor frequente schouderdislocaties – het bevordert schouderartrose.

  • Bovenarmfractuur en sleutelbeenbreuk: Schouderpijn en pijnlijke bewegingsbeperkingen van de schouder kunnen ook worden veroorzaakt door een breuk van de bovenarm bij de schouder (proximale humerusfractuur) of door een sleutelbeenbreuk (sleutelbeenbreuk). Een breuk van de bovenarm is meestal het gevolg van een val op de gestrekte arm of elleboog. Een gebroken sleutelbeen kan ook optreden bij het vallen op de uitgestrekte arm of bij het vallen op de schouder.
  • Bloeding in de gewrichten: Een val of klap op de schouder of de (uitgestrekte) arm kan ook leiden tot bloedingen in het schoudergewricht, vooral bij mensen met bloedingsstoornissen. Symptomen zijn onder meer schouderpijn en beperkte mobiliteit van schouder en arm.
  • Bicepspeesscheur: In het geval van plotselinge, scherpe pijn aan de buitenkant van de schouder, kan een bicepspeesruptuur de reden zijn – d.w.z. de scheur van een van de bicepspezen die de armflexorspier in het schoudergebied bevestigen. Andere tekenen van een scheur in de bicepspees zijn onder meer uitpuilen boven de elleboog en zwakte in de arm bij het buigen ervan.
  • Bevroren schouder (“frozen shoulder”): Dit is pijnlijk beperkt door een gekrompen schoudergewrichtskapsel, de mobiliteit van de schouder – de schouder is effectief “bevroren”. Het geheel ontwikkelt zich langzaam over verschillende fasen. In de meeste gevallen treedt de frozen shoulder samen met een andere schouderaandoening of -blessure (zoals artrose van de schouder, verkalkte schouder, scheur in de rotator cuff of dislocatie van de schouder) op. Primaire frozen shoulder, waarvan de oorzaak onbekend is, is zeldzamer dan deze secundaire frozen shoulder. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Diabetici hebben ook een verhoogd risico op een frozen shoulder.
  • Kalkschouder (Tendinosis calcarea): Hier hebben zich kalkkristallen afgezet op de pezen van de rotator cuff (vermoedelijk door onvoldoende doorbloeding). De kalkafzettingen veroorzaken schouderpijn bij armbewegingen, vooral bij bewegingen boven het hoofd. Als er ook kalkkristallen in de slijmbeurs van het schoudergewricht worden afgezet, wordt de schouderpijn nog heviger en worden de armbewegingen verder beperkt. Een kalkhoudende schouder ontwikkelt zich bij voorkeur tussen het 30e en 50e levensjaar.
  • Polymyalgia rheumatica (PMR): Deze inflammatoire reumatische aandoening veroorzaakt spierpijn, vooral in de schouder- en bekkengordels. Kenmerkend zijn schouderpijn die toeneemt bij beweging en vooral ’s ochtends uitgesproken is. Ook pijn in de nek, billen en dijen is mogelijk. Polymyalgia rheumatica komt vooral voor bij de 60-plussers en vooral bij vrouwen.
  • Bacteriële schoudergewrichtontsteking (bacteriële omartritis): Het wordt veroorzaakt door bacteriën die het gewricht via het bloed hebben bereikt of het gewricht direct hebben geïnfecteerd, bijvoorbeeld als onderdeel van een gewrichtspunctie (verwijdering van gewrichtsvloeistof met een naald). De tekenen van bacteriële schoudergewrichtontsteking nemen snel toe, ernstige schouderpijn en koorts. Zwelling en/of roodheid kan ook ontstaan ​​in het gebied van het schoudergewricht.
  • Fibromyalgie: Fibromyalgie is een meestal chronische pijnstoornis die gepaard gaat met aanhoudende pijn in veel delen van het lichaam (bijv. schouderpijn, nekpijn, rugpijn en pijn in de benen). Vaak zijn er ook slaapstoornissen, vermoeidheid, depressieve stemming en hoofdpijn of migraine. Fibromyalgiesyndroom komt vrij vaak voor, vooral bij vrouwen.
  • Schouder-armsyndroom (cervicobrachiaal syndroom): Bij het schouder-armsyndroom treedt nek- en schouderpijn op, die kan uitstralen naar de arm, handen, vingers en het achterhoofd. Door de pijn kan het hoofd maar in beperkte mate worden bewogen. De symptomen vinden hun oorsprong in de middelste en onderste cervicale wervelkolom, hoewel de precieze oorzaak heel verschillend kan zijn.

Pijnlijke spierspanning in de nek, bijvoorbeeld door veelvuldig bureauwerk of psychologische stress, hernia in de cervicale wervelkolom, aangeboren wervelafwijkingen, wervelfracturen, bacteriële infecties van de wervelkolom, osteoporose en tumoren op de wervelkolom zijn mogelijk.

  • Tendinitis: wanneer de pezen in het schoudergebied verslijten, kan chronische ontsteking ontstaan. Bij het bewegen doet het dan pijn in het schoudergebied – lokaal aan de zijkanten en boven en op de humerus.
  • Hernia in de cervicale wervelkolom: Plotseling schieten, opwindende pijn in de schouder, bovenarm en nek duiden op een hernia in de onderste cervicale wervelkolom. Bovendien straalt de pijn vaak uit naar individuele vingers en neemt toe wanneer het hoofd wordt gedraaid.
  • Schoudergordelcompressiesyndroom (thoracic outlet-syndroom): De term omvat verschillende zeldzame symptomen in het schoudergebied. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze worden veroorzaakt door een vernauwing van het bloedvat-zenuwkoord dat naar de arm in het bovenste deel van de borst leidt. De gevolgen zijn afwisselend schouderpijn, tintelingen en gevoelloosheid aan de buitenkant van de schouder.
  • Carpaal tunnel syndroom: Bij carpaal tunnel syndroom is de middenarmzenuw (nervus medianus) in het gebied van de carpale tunnel beschadigd. De carpale tunnel is een smalle doorgang op de pols die wordt gevormd door de onderarm en carpale botten en ligamenten. De middenarmzenuw en de buigpezen van de vingers lopen erin.

De zenuwbeschadiging veroorzaakt pijn, gevoelloosheid of tintelingen in de eerste drie vingers (soms ook in de ringvinger). De symptomen treden aanvankelijk alleen ’s nachts en in de vroege ochtend op, later ook overdag. De pijn kan ook uitstralen naar de onderarm en schouder. In de meeste gevallen blijft de oorzaak van het carpaaltunnelsyndroom onverklaard. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd.

  • Neuroborreliose: Borreliose (ziekte van Lyme) is een bacteriële gewrichtsontsteking. Het wordt veroorzaakt door bacteriën (Borrelia burgdorferi) die door teken op mensen worden overgedragen. De ziekte kan zich ook verspreiden naar het zenuwstelsel en wordt dan neuroborreliose genoemd. Mensen krijgen soms schouderpijn.
  • Gordelroos: deze pijnlijke uitslag wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken, het variella zoster-virus. Het strekt zich meestal uit in de vorm van een riem en aan één kant van de romp van de wervelkolom naar de voorkant. Naast ernstige rugpijn kan gordelroos ook schouderpijn veroorzaken.
  • Hartaanval: Als de pijn plotseling optreedt in de linkerschouder en achter het borstbeen, kan een hartaanval de oorzaak zijn. Dit geldt met name als de patiënt ook een beklemd gevoel op de borst ontwikkelde ademnood en angst voor de dood. Deze symptomen kunnen echter ook andere oorzaken hebben, zoals een beklemd gevoel op de borst (angina pectoris) of een paniekaanval. In ieder geval is het raadzaam om direct een arts te raadplegen!
  • Galkoliek: Als de schouderpijn rechts optreedt en de betrokkene zwelling en ontlastende koliekachtige pijn in de boven- en middenbuik ervaart, is er waarschijnlijk sprake van een galkoliek. De oorzaak is ofwel een galblaasontsteking of een galsteen die vastzit in het kanaal tussen de galblaas en de dunne darm. Als u galkoliek vermoedt, moet u onmiddellijk een arts raadplegen!
  • Embolie in de longen: Bij een longembolie is een bloedvat in de longen verstopt door een aangespoeld bloedstolsel. Symptomen zijn afhankelijk van hoe groot het verstopte vat is. Bijvoorbeeld pijn op de borst die uitstraalt in de schouder of maag, kortademigheid of versnelde ademhaling, hoesten (eventueel bloed ophoesten), ratelende geluiden bij het ademen, zweten, hartkloppingen, angst, duizeligheid of flauwvallen zijn mogelijk.
  • Longtumor (Pancoast-tumor): Pancoast-tumor is een zeldzame vorm van longkanker die zich aan het uiteinde van de long ontwikkelt. Naast rugpijn kan het ook schouderpijn veroorzaken.

Lees ook :-Eiwitten in urine

Pijn in schouder : Symptomen en complicaties

Schouderpijn: hoe manifesteert het zich?

Pijn in schouder is een symptoom dat varieert van eenvoudig ongemak tot onvermogen om te bewegen. De beperking kan betrekking hebben op een enkele beweging (zoals bijvoorbeeld het draaien van de schouder om de nek aan te raken of op lumbaal niveau) of de volledige activiteit van het ledemaat in gevaar brengen (adductie, abductie en rotatie). De pijn kan ontstaan vanuit de schouder (gewrichten, spieren, pezen en wallen) en uitstralen langs de gehele bovenste extremiteit, richting nek en borst.

Met welke andere symptomen kan het verband houden?

Afhankelijk van de etiologie kan schouderpijn gepaard gaan met krakende gewrichten, zwakte, tintelingen, branderigheid, zwelling, warmte en gevoelloosheid. Naast deze manifestaties kan er ook een combinatie van generieke symptomen optreden, die dan specifieker worden op basis van de uitlokkende oorzaak. Schouderpijn kan bijzonder vervelend zijn, maar ook een aanzienlijke verslechtering van de kwaliteit van leven veroorzaken, in termen van verandering van de normale functie van de betrokken bovenste ledematen en verslechtering van de uitvoering van normale dagelijkse activiteiten.

Schouderpijn: wanneer komt het voor?

Schouderpijn kan alleen optreden in samenhang met functionele stress, wat wijst op het bestaan van een mechanisch probleem (bijv. artrose, tendinitis, enz.) of in rust, wat wijst op een inflammatoire oorsprong, maar niet alleen.

Afhankelijk van de oorzaak kan schouderpijn zich in feite uiten in:

  • Sporadisch: schouderpijn wordt geassocieerd met een enkele episode of intense inspanning;
  • Recidiverend: schouderpijn treedt op totdat de onderliggende pathologie is verdwenen, in combinatie met bepaalde activiteiten of continu gedurende de dag.

Pijn in schouder : Diagnose

Bij schouderpijn zal de arts u eerst uitgebreid vragen naar uw medische voorgeschiedenis (anamnese). Van belang is bijvoorbeeld wanneer en hoe vaak de pijn in de schouder optreedt, of deze alleen merkbaar is bij het bewegen van de arm of schouder of zelfs in rust en of er naast de schouderpijn nog andere klachten zijn zoals krachtverlies in de arm of gevoelloosheid in de vingers verschijnen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek (klinische functietesten, palpatie van triggerpoints, pezen en gewrichten, bewegingstest). Op basis van de anamnese en lichamelijk onderzoek kan de arts meestal aannames doen over de mogelijke oorzaak van de schouderpijn. Nader onderzoek brengt duidelijkheid:

  • Orthopedisch onderzoek: Het is standaard bij schouderpijn en kan informatie geven over bijvoorbeeld artrose van het schoudergewricht, impingementsyndroom, verkalkte schouder, fibromyalgie en botbreuken (sleutelbeen- of bovenarmfractuur).
  • Neurologisch onderzoek: hier wordt de functionele en geleidingstoestand van zenuwbanen gecontroleerd als een hernia in de cervicale wervelkolom mogelijk de schouderpijn veroorzaakt.
  • Bloedonderzoek: Als neuroborreliose of gordelroos achter de schouderpijn zou kunnen zitten, kan een bloedmonster van de patiënt worden getest op antilichamen tegen de ziekteverwekker die de ziekte veroorzaakt. Als een hartinfarct wordt vermoed, worden in het bloedmonster de hartenzymen bepaald. Stollingsstoornissen als mogelijke oorzaak van bloedingen in de gewrichten kunnen ook worden vastgesteld met behulp van een bloedanalyse.
  • Röntgenonderzoek: er worden röntgenfoto’s gemaakt als de schouderpijn wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld verkalkte schouder, polymyalgia rheumatica. een gebroken bot of een ontwricht schoudergewricht zijn mogelijk.
  • Echografisch onderzoek: Met behulp van echografie (echografie), bijvoorbeeld frozen shoulder, bicepspeesruptuur, galblaasontsteking en galstenen kunnen worden geïdentificeerd als de oorzaak van schouderpijn.
  • Gewrichtspunctie: Als de arts een bacteriële ontsteking van het schoudergewricht vermoedt, zal hij met een dunne naald een monster van het gewrichtsvocht nemen (gewrichtspunctie) om een ​​bacteriecultuur te creëren. Als er daadwerkelijk bacteriën uit het gewrichtsvocht kunnen worden gekweekt, bevestigt dit het vermoeden van de arts.
  • Lumbaalpunctie: Als neuroborreliose de oorzaak is van schouderpijn, wordt met een dunne naald een monster van het hersenvocht (vloeistof) uit de lumbale wervelkolom genomen. In het laboratorium wordt het monster onderzocht op Borrelia, de ziekteverwekker die neuroborreliose veroorzaakt.
  • Magnetische resonantiebeeldvorming (MRI): magnetische resonantiebeeldvorming of magnetische resonantiebeeldvorming is geïndiceerd wanneer schouderpijn kan worden veroorzaakt door schouderimpingement-syndroom, gewrichtsslijtage, een scheur in de rotatormanchet of schoudergordelcompressiesyndroom.
  • Computertomografie (CT): Als de oorzaak van schouderpijn bijvoorbeeld een longtumor (Pancoast-tumor), een longembolie, een schouder-armsyndroom of een hernia in de cervicale wervelkolom is, kan dit worden opgehelderd met behulp van computertomografie .
  • Elektrocardiogram (EKG): Een opname van de elektrische activiteit van het hart onthult of een hartaanval de pijn in de schouder kan hebben veroorzaakt.
  • Hartcatheteronderzoek: Bij schouderpijn wordt ook altijd een hartcatheteronderzoek gedaan als een hartinfarct de oorzaak van de pijn zou kunnen zijn.
  • Lungoscopie: bij dit onderzoek, ook wel bronchoscopie genoemd, wordt een kleine camera, bevestigd aan de punt van een dunne buis of een metalen buis, door de mond of neus in de luchtpijp en zijn hoofdtakken (hoofdbronchiën) ingebracht. Hierdoor kan de arts deze luchtwegen van binnenuit onderzoeken. Dit wordt vooral gedaan als er een longtumor wordt vermoed.

Lees ook :-Eiwitten in urine

Wat zijn de gevolgen van schouderpijn?

Vanwege hun impact op armbewegingen wordt schouderpijn snel onbruikbaar

Ze kunnen de dagelijkse activiteiten verstoren en moeten daarom snel worden verzorgd.

Pijn in schouder : Behandeling en remedies

Schouderpijn: welke therapie is er?

Om de meest geschikte en effectieve behandeling te plannen, moeten artsen precies weten wat de onderliggende oorzaken van schouderpijn zijn. De strategieën om dit symptoom te verlichten zijn in feite talrijk en het is noodzakelijk om op een gerichte manier in te grijpen op de factoren die het hebben veroorzaakt. Helaas kunnen niet alle pathologische aandoeningen die aan de oorsprong van schouderpijn liggen, worden genezen, aangezien ze degeneratief en/of progressief zijn, maar ze kunnen onder controle worden gehouden of worden verlicht vanuit symptomatologisch oogpunt.

Medicijnen

In het geval dat de schouderpijn van pathologische oorsprong is, kan de arts het gebruik van lokale geneesmiddelen (crèmes of zalven die rechtstreeks op het gebied worden aangebracht) of systemische (voorgeschreven in geval van ernstige symptomen; deze geneesmiddelen moeten worden ingenomen door route) orale of andere toedieningsweg).

In de acute fase kan de behandeling een functionele rust van ten minste 7-15 dagen en de inname van pijnstillers, ontstekingsremmers (bijv. NSAID’s) en soms spierverslappers omvatten om schouderpijn te beperken en gewrichtsbeweging mogelijk te maken. In speciale gevallen is het mogelijk om toevlucht te nemen tot infiltraties met hyaluronzuur, terwijl het gebruik van corticosteroïden beperkt is tot ernstige ontstekingen. Er moet echter voor worden gezorgd dat deze geneesmiddelen niet worden misbruikt, omdat ze op de lange termijn geen onverschillige bijwerkingen veroorzaken.

Medische therapieën, revalidatie en chirurgie

Afhankelijk van de oorzaak van de schouderpijn kunnen andere therapeutische strategieën worden gebruikt.

In de periodes tussen een pijnlijke crisis en een andere kunnen massages en fysieke revalidatietherapieën zeer nuttig zijn. Andere benaderingen voor het verlichten van schouderpijn zijn onder meer echografie en tecartherapie.

In de meest ernstige en invaliderende gevallen van schouderpijn kan een operatie nodig zijn (schouderartroscopie).

Symptomatische remedies

Naast elke medicamenteuze behandeling die nodig kan zijn, zijn er verschillende symptomatische remedies die schouderpijn kunnen verlichten.

Om de duur en frequentie van pijnlijke episodes te beperken, is het bijvoorbeeld mogelijk om enkele kleine voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals:

  • Als er een ontsteking is, kunnen ijspakken worden aangebracht
  • Vermijd overbelasting, trauma en te plotselinge bewegingen;
  • Probeer de juiste houding te behouden;
  • Handhaaf een gezond gewicht of verlies gewicht waar overtollig.

De levensstijl is net zo belangrijk voor de behandeling van schouderpijn. Regelmatige beweging kan het begin van de aandoening helpen voorkomen, de spieren versterken en de gewrichtsfunctie behouden. Nuttige motorische activiteiten zijn bijvoorbeeld zwemmen en zogenaamde “zachte” gymnastiek, zoals yoga.

Andere tips om schouderpijn te voorkomen zijn om alcohol en roken zoveel mogelijk te beperken, evenals het volgen van een goed uitgebalanceerd en zonder excessen, vooral met betrekking tot zout en vet voedsel.

Pijn in schouder : De oefeningen

Hoe schouderpijn verlichten met gymnastische oefeningen? Er zijn enkele algemene goede regels om in gedachten te houden. De eerste regel is dat u het gewricht niet moet belasten als u pijn voelt: als het nodig is om te stoppen met trainen en, als de pijn aanhoudt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts die weet hoe hij de omvang van het veroorzaakte probleem kan beoordelen of verergerd. .

Een andere voorzorgsmaatregel is om tijdens de oefening te plotselinge en gewelddadige bewegingen of overdreven rekken of, tenslotte, pijnlijke bewegingen en houdingen te vermijden.

In geval van revalidatie na een acute episode of na een medische / chirurgische ingreep, is het noodzakelijk om de behandelend arts te raadplegen en met hem het trainingsprogramma, de duur en intensiteit ervan af te spreken.

Het algemene doel van de schouderpreventie- en revalidatieoefeningen is het versterken van de spieren van het gewricht, die zo aan mobiliteit, stabiliteit en compactheid zullen winnen en bijgevolg minder zullen worden blootgesteld aan de verschillende problemen die ontstekingen en pijn kunnen veroorzaken.

Pijn in schouder video :-

Hoe schouderpijn verlichten?

Gemakkelijke huismiddeltjes
Ontstekingsremmend medicijn. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) helpen pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. …
Koud kompres. Koude kompressen kunnen de zwelling in de schouder helpen verminderen. …
Compressie. …
Warmte therapie. …
Spierverslappers. …
Pijnstillend. …
Rust en wijziging van de activiteit.

Wat is het symptoom van schouderpijn?

Als uw schouder pijn doet, wordt dit vaak veroorzaakt door problemen met uw schoudergewricht of met de spieren, gewrichtsbanden of pezen rond uw schouder. Maar soms kan de bron van uw pijn uw hart, maag of iets anders zijn. Dit wordt verwezen schouderpijn genoemd.

Hoe lang duurt schouderpijn?

De aandoening verdwijnt meestal vanzelf na verloop van tijd, maar het kan tot twee tot drie jaar duren. De pijn kan hevig zijn en u kunt plotselinge spierpijn krijgen, spierspasmen genaamd, vooral ’s nachts. Mogelijk hebt u pijnstillers nodig om u te helpen.

Hoe een pijnlijke schouder masseren?

Circulaire techniek: Oefen druk uit op de schouder met uw vingertoppen, werkend in een cirkelvormige beweging tot aan de nekspier. Zodra u de nek- en schoudermassage aan de ene kant hebt voltooid, schakelt u over naar de andere en schuift u beide handen in lange, soepele bewegingen over de rug om de massage te voltooien.

Share This Article
Leave a comment