Huidziekten baby

John
12 Min Read

Kortom, de kinderhuid kan gemakkelijk uit balans raken. Er zijn huidziekten die al aangeboren zijn: deze omvatten bijvoorbeeld psoriasis, een chronische inflammatoire huidziekte die zich manifesteert als zilverwitte schilfers op de huid. De getroffen gebieden jeuken en raken gemakkelijk ontstoken.

Neurodermitis, een vergelijkbare, vaak erfelijke huidziekte, kan ook voorkomen bij kinderen vanaf de leeftijd van drie of vier maanden. Bij baby’s begint de latere atopische dermatitis meestal als een wiegkapje. Het kind ontwikkelt schilferig, geelachtig eczeem op het hoofd en het gezicht, dat gepaard gaat met ernstige jeuk.

Huidziekten baby : Een overzicht

Naast acute huidveranderingen veroorzaakt door brandwonden, brandwonden en kleine wonden, zijn er een aantal veel voorkomende huidziekten bij kinderen die symptomen kunnen veroorzaken:

  • Luieruitslag
  • Luierlijster
  • Eczeem
  • Seborroïsch eczeem
  • Dellaire wratten
  • psoriasis
  • Luieruitslag

Roodheid, puistjes en jeuk – nauwelijks een baby wordt gespaard van een zere billen. Ontsteking van de huid in de anale en genitale gebieden staat bekend als luieruitslag. De veranderingen in de huid kunnen onder andere worden begunstigd door onregelmatige luierwisselingen, slechte hygiëne, diarree of intolerantie (bijvoorbeeld tegen verzorgingsproducten, minder vaak tegen geur- of bleekmiddelen die in het materiaal van de luiers zitten).

  • Diaper thrush

Sluit zich aan bij de huidontsteking, schimmelinfectie in het luiergebied, is van luierspruwpraat. De trigger is meestal de gist Candida albicans, die sommige baby’s vanaf de geboorte in hun darmen dragen (na te zijn geïnfecteerd via de moeder) en die in de ontlasting wordt uitgescheiden. Door het warme en vochtige klimaat in het luiergebied vindt de schimmel perfecte omstandigheden om zich te vermenigvuldigen.

Een schimmelaanval op de huid gaat gepaard met symptomen die lijken op die van luieruitslag. Daarnaast kunnen echter puistjes, schilfering van de huid of een witachtige laag ontstaan. Soms is de uitslag pijnlijk voor de baby, wat zich kan uiten door meer huilen en grote rusteloosheid bij het kind.

  • Eczeem

Neurodermitis (ook wel atopisch eczeem genoemd) is een chronische ontsteking van de huid die in opflakkeringen optreedt en niet besmettelijk is. Naast een erfelijke aanleg voor overgevoeligheidsreacties is ook een verstoorde huidbarrière de oorzaak van neurodermitis.

  • Seborroïsch eczeem

De huidziekte ontwikkelt zich bij kinderen vaak in de eerste levensmaanden en manifesteert zich in de vorm van een vette, gele schilferige korst op het hoofd. De seborrheic dermatitis wordt ook bij baby’s als hoofdgneis genoemd en wordt als ongevaarlijk beschouwd. Artsen vermoeden dat de talgklieren van de baby in de baarmoeder door hormonale invloeden worden gestimuleerd om de talgproductie te verhogen. Het hoofdgneis is dan een verzameling talgvlokken op de hoofdhuid.

Trouwens: verwar gneis niet met wiegdop. Dit laatste kan onder bepaalde omstandigheden een voorvorm van neurodermitis zijn.

  • Dellaire wratten

De kleine, naar buiten gewelfde knobbeltjes worden veroorzaakt door een virusinfectie. Het verspreidt zich meestal op de kleuterschool en op school via huidcontact, handdoeken of speelgoed van andere zieke kinderen. Wratten kunnen over het hele lichaam verschijnen, maar ze jeuken niet en veroorzaken meestal geen andere symptomen.

Dell-wratten verdwijnen meestal vanzelf. Behandeling kan echter zinvol zijn, vooral vanwege het risico op infectie. Praat hierover met uw kinderarts.

  • Psoriasis

De ontstoken huid is rood, jeukt en schilfert af – zo zien de symptomen van psoriasis eruit. Het duurt meestal drie tot vier weken voordat huidcellen zich vormen, zich ontwikkelen tot de hoornlaag en uiteindelijk worden afgestoten. Bij psoriasis duurt dit proces slechts twee tot zes dagen. 4 Hierdoor hoopt zich een te groot aantal onrijpe huidcellen op op het huidoppervlak. Talloze schalen ontwikkelen zich.

De precieze oorzaken zijn niet bekend, maar het immuunsysteem en de genetische aanleg spelen een rol. De symptomen verschillen afhankelijk van het type psoriasis. Bij de meest voorkomende vorm van psoriasis vulgaris ontstaan jeukende, rode plekken op de huid met zilverkleurige huidschilfers, vooral op de ellebogen, bovenkant van de knieën, hoofdhuid en rug. Psoriasis is niet besmettelijk en heeft niets te maken met slechte hygiëne.

Welke symptomen duiden op een huidziekte bij baby ?

In principe moet u uw kind altijd naar de dokter brengen als het huiduitslag krijgt, koorts, keelpijn of hoofdpijn heeft. Het kunnen de eerste tekenen zijn van typische kinderziekten zoals mazelen, rodehond, bof of schapenblad, maar ook het ontstaan van bepaalde huidziekten.

Als er rode gebieden met aanhoudende jeuk verschijnen, misschien al met een lichte ontsteking, kan dit atopische dermatitis van psoriasis zijn. In feite kan alleen een ervaren dermatoloog een diagnose stellen.

Lees ook :- Antibiotica creme acne

Oorzaken van huidziekten baby

  • Huidziekten veroorzaakt door gisten

In principe kan de huid ook worden aangetast door schimmels. Dit wordt meestal gedaan door de gist Candida albicans. De zogenaamde cutane candidose manifesteert zich door ontstekingsreacties in verschillende delen van de huid; gebieden met huidplooien zoals oksels of liezen worden vaak aangetast.

Typische symptomen zijn:

  • Brandwond
  • jeuk
  • Roodheid
  • huilende gebieden

Huidziekten veroorzaakt door schimmels moeten zowel bij kinderen als bij volwassenen medisch worden behandeld.

  • Huidziekten veroorzaakt door herpesvirussen

Ook kunnen virale infecties op de huid worden afgezet. Waterpokken is een van de meest voorkomende kinderziektes. Het wordt veroorzaakt door varicella, dat deel uitmaakt van de herpesvirusgriep.

Nadat het kind de eerste dagen klaagt over griepachtige symptomen, verschijnt er een typische uitslag met felrode, kleine bultjes op de huid. De knobbeltjes veranderen in met vloeistof gevulde bubbels die na een paar dagen openbreken en uitdrogen.

Waterpokken geneest meestal vanzelf, maar u moet proberen de jeuk te verlichten met geschikte crèmes of poeders om ontstekingen of littekens door krabben te voorkomen.

Lees ook :- Wat te doen tegen een steenpuist

Preventie van atopische dermatitis (baby)

Sommige maatregelen kunnen de ontwikkeling van atopische dermatitis al in de kindertijd voorkomen. Ze zijn vooral belangrijk bij kinderen met een familiegeschiedenis. Dat betekent: deze risicokinderen hebben naaste familieleden (zoals ouders, broers en zussen) met neurodermitis en andere atopische ziekten zoals hooikoorts, voedselallergieën of allergisch astma. U heeft dus een verhoogd risico om zelf zo’n atopische aandoening te krijgen.

De belangrijkste tips voor het voorkomen van atopische aandoeningen zoals eczeem bij baby’s zijn:

  • Zwangere vrouwen mogen niet roken. Dit beschermt het kind tegen verschillende gezondheidsproblemen, waaronder neurodermitis. Om dezelfde reden mogen kinderen ook na de geboorte niet in aanraking komen met tabaksrook (rookvrij huis!).
  • Baby’s moeten gedurende ten minste de eerste vier maanden van hun leven volledige borstvoeding krijgen.
  • Risicokinderen die geen volledige borstvoeding krijgen, moeten hypoallergene zuigelingenvoeding krijgen. Een dergelijke HA-zuigelingenvoeding is niet nodig voor baby’s zonder een familiegeschiedenis van neurodermitis en andere atopische ziekten.
  • Moeders die borstvoeding geven, moeten een uitgebalanceerd dieet volgen. Vis moet ook op het menu staan: dit voorkomt neurodermitis en andere atopische ziekten bij kinderen. Hetzelfde geldt als de moeder tijdens de dracht al vis eet.
  • Experts raden aan om vanaf de leeftijd van 4 maanden aanvullende voeding toe te voegen. Zuigelingen moeten al in het eerste levensjaar vis krijgen. Dit beschermt de kleintjes blijkbaar tegen atopische ziekten zoals neurodermitis.
  • Kinderen die risico lopen, mogen niet opgroeien in een huishouden waar katten leven.

Lees ook :- Fistel kont

Tips voor de verzorging van de babyhuid

Omdat de babyhuid erg gevoelig is, bestaat het risico dat deze te veel wordt verzorgd. Daarom geldt hier het volgende: minder is meer! Als de navelstreng eraf is gevallen, kunt u uw baby twee tot drie keer per week in bad doen. Het enige dat u hoeft te doen, is warm water gebruiken zonder wasgel. Als je wilt, kun je wat moedermelk gebruiken als badadditief – dit zou jeuk en huidirritatie verlichten.

Merk je dat je baby het water niet zo tintelend vindt, dan is één keer per week baden voldoende. Was in plaats daarvan elke dag met een fris, zacht washandje voor het gezicht, de nek en het luiergebied.

Tips voor het wassen van de babyhuid:

  • Houd alles wat je nodig hebt voor het schoonmaken bij de hand zodat je baby niet onnodig hoeft te wachten en zo af te koelen.
  • Laat je kleintje wennen aan wassen door alleen zijn gezicht, nek en bovenlichaam schoon te maken en zijn broek aan te laten. Als je klaar bent, verwijder je zijn basis en maak je het onderlichaam schoon.
  • U kunt uw kind de eerste maanden, vooral in de winter, het beste onder een warmtelamp uitkleden. Handdoeken en kleding die voorverwarmd zijn op de radiator of met een warmwaterkruik houden je baby lekker warm.
  • De temperatuur van het badwater dient rond de 37 graden Celsius te zijn en de badtijd mag niet langer zijn dan 5 tot 10 minuten. 7.6
  • Denk aan de huidplooien, oksels, achterkant van de knieën, de gebieden achter de oren en tussen de vingers en tenen. Droog alles goed af.
  • Neus en oren maken zichzelf schoon. Vermijd het gebruik van oorstaafjes, omdat deze de oorsmeer dieper in de gehoorgang duwen en ook het trommelvlies kunnen beschadigen.

Omdat de babyhuid nog zwak gehydrateerd is, kunt u, indien nodig, na het baden wat olie of een zachte lotion (zonder geurstoffen of andere toevoegingen) op het gevoelige lichaam aanbrengen.

Welke huidziekten zijn er bij kinderen?

Atopisch (endogeen) eczeem (neurodermatitis)
Besmettelijke Impetigo (Borkenflechte)
Luieruitslag.
Dellwarzen (Mollusca besmettelijk)

Wanneer naar de dokter gaan bij uitslag?

In principe moet u uw kind altijd naar de dokter brengen als het huiduitslag krijgt, koorts, keelpijn of hoofdpijn heeft. Het kunnen de eerste tekenen zijn van typische kinderziekten zoals mazelen, rodehond, bof of schapenblad, maar ook het ontstaan van bepaalde huidziekten.

Wat te doen aan uitslag bij baby’s?

Warme hydraterende baden. Voeg een snel, warm bad voor uw baby toe als onderdeel van uw ochtendroutine. …
Vind de juiste huidverzorgingscrème. …
Zoek de trigger of triggers. …
Verlicht jeuk en voorkom krassen.

Welke crème voor babyuitslag?

Voor baby’s met een bijzonder gevoelige huid, eczeem of allergische uitslag is Bepanthen® Sensiderm geschikt voor babyverzorgingscrème, die de huidbarrière stabiliseert en zo de geïrriteerde babyhuid kalmeert.

Share This Article
Leave a comment