Aften in keel

John
11 Min Read

Aften zijn kleine zweren die zich meestal op het slijmvlies van de mond vormen. Wat zijn de oorzaken? Hoe er vanaf te komen?

Afteuze stomatitis is een vrij veel voorkomende ziekte die wordt gekenmerkt door het verschijnen van goedaardige en niet-besmettelijke zweervormingen (aften) in de mond van overigens gezonde personen; naar schatting krijgt ongeveer 1 op de 5 mensen regelmatig een of meer mondzweren.

De term is afkomstig van het Griekse αφθα (aphta) en betekent “zweer in de mond”; ze zijn ook bekend als stomatitis en verschijnen als kleine zweertjes die van binnen kunnen verschijnen

  • mond,
  • wangen,
  • lip,
  • keel,
  • taal.

Ze moeten niet worden verward met blaren van herpes labialis, zweren veroorzaakt door het herpes simplex-virus en die zich meestal buiten de mond rond de lippen, wangen, kin of in de neusgaten voordoen. Hoewel herpesblaren besmettelijk zijn, kunnen mondzweren niet worden overgedragen, dus kussen en het uitwisselen van een bril zijn geen voertuig voor overdracht.

Het is merkwaardig op te merken dat rokers minder vaak last hebben van aften, misschien omdat roken het mondslijmvlies ongeschikt maakt voor het ontstaan van infecties (vanwege een keratinisatieproces), of voor een beschermende werking van nicotine. In feite is het heel gewoon dat degenen die stoppen met roken een paar maanden lang last hebben van aften, die onmiddellijk verdwijnen als de gewoonte wordt hervat.

Tot op heden is er geen echt effectieve remedie, de behandelingen zijn daarom gewoon gericht op

  • pijn verlichten,
  • genezing versnellen,
  • de frequentie van episodes verminderen (indien mogelijk).

Aften in keel : Oorzaken

Aften in keel : Oorzaken

Hoewel de exacte oorzaken van het verschijnen van aften vaak onbekend blijven, zijn er bepaalde risicofactoren:

Het misbruik van aftogene voedingsmiddelen zoals Gruyère, gedroogd fruit, walnoten en hazelnoten, pinda’s, amandelen, chocolade en specerijen, evenals bepaalde conserveermiddelen (E210, E200, enz.) Zoals gluten (te vinden in tarwe) kan de ontwikkeling van kanker bevorderen zweren. Opgemerkt moet daarom worden dat mensen die allergisch zijn voor gluten (coeliakie) vaak last hebben van herhaalde aften. Deze voedingsmiddelen die aften veroorzaken, bevatten vaak veel histamine. Dieet is de belangrijkste oorzaak van aften.

Aften kunnen optreden na inname van bepaalde medicijnen zoals niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), antibiotica, benzoëzuur (E210), vitamine K-antagonisten, meprobamaat, chemotherapie in het algemeen (geneesmiddelen die worden ingenomen tijdens kanker, bijvoorbeeld bij leukemie).

  • Slechte mondhygiëne
  • Ijzertekort
  • Foliumzuurtekort
  • Irritatie of wondjes in de mondholte door bijvoorbeeld een vulling of kunstgebit

Virussen (herpes, virus dat het hand-mond-mondsyndroom bij kinderen veroorzaakt of enterovirus). Bij kleine kinderen, jonger dan 3 jaar, zijn virussen vaak de oorzaak van aften.

  • Het gebruik van tandpasta’s op basis van laurylsulfaat
  • Bij het bijten aan de binnenkant van de wang (kleine wondjes)
  • In sommige gevallen gaan aften vooraf aan andere ziekten zoals koorts, herpes of ziekten van het spijsverteringskanaal

Lees ook :- Aften in keel

Aften in keel : Symptomen

Het belangrijkste symptoom van aften is pijn. Zeer scherp, vergelijkbaar met een branderig gevoel en wordt geaccentueerd door de minste beweging van de mond, vooral bij het eten.

In de banale vorm verschijnen aften als solitaire of gegroepeerde pijnlijke zweren, enkele millimeters in diameter, omgeven door een rode zone.

Ze kunnen zitten op de lippen, de tong, het mondslijmvlies (binnenkant van de wangen, tandvlees), de mondbodem (onder de mond), het gehemelte of de keel.

Bij de ziekte van Behçet kunnen aften afzonderlijk of in clusters worden gevonden in de mond, ogen (ontstekingsziekte), spijsverteringskanaal (inflammatoire darmziekte), centraal zenuwstelsel of geslachtsdelen (ulceratieve laesies):

  • In de mond zijn ze meestal pijnlijk, oppervlakkig of diep met een gelige achtergrond in het midden. Ze houden over het algemeen minder dan 2 weken aan en verdwijnen zonder een litteken achter te laten;
  • Op het niveau van de geslachtsdelen zijn het aspect en de evolutie identiek. Vaginale ulcera zijn meestal pijnloos. De uitwendige genitaliën (grote schaamlippen en kleine schaamlippen bij vrouwen, penis bij mannen) kunnen de plaats zijn van pijnlijke zweren.

Bij inflammatoire darmaandoeningen zien aften eruit als “kankers”. Bij minder dan 10% van de patiënten zijn ze aanwezig tijdens een opflakkering van de ziekte en verdwijnen ze daarna.

Lees ook :- Waterpokken dag 1

Aften in keel : Diagnose

Om keelkanker te diagnosticeren, beginnen artsen meestal met een zorgvuldige analyse van de symptomen van de patiënt (lichamelijk onderzoek) en onderzoeken vervolgens hun medische geschiedenis (ziekten in het verleden, gezondheidstoestand op het moment van de analyse, enz.).
Vervolgens kunnen endoscopie, laryngoscopie, weefselbiopsie en beeldvormende onderzoeken nodig zijn. Het gebruik van deze diepgaande onderzoeken is essentieel om de kenmerken en de ernst van de tumor vast te stellen en de juiste therapie dienovereenkomstig te plannen.

Wat is de beste behandeling voor aften?

  • Om de pijn veroorzaakt door aften in de keel te verzachten, kunt u eerst paracetamol als medicijn nemen.
  • Er zijn ook zuigtabletten om op te zuigen in de apotheek, of pijnstillende gels om direct in de mond aan te brengen. Ze verzachten de brandwond en zorgen ervoor dat je beter kunt eten.
  • Een arts die gespecialiseerd is in homeopathie kan een homeopathische behandeling voorschrijven om de genezing van aften in de keel of mond te versnellen.

Zijn er huismiddeltjes?

Er is geen wondermiddel voor aften in de keel. Aan de andere kant weerhoudt niets je ervan om traditionele natuurlijke behandelingen te proberen om de genezing van je keelzweren te versnellen: leg bijvoorbeeld een zak natte zwarte thee op de maagzweer om het te verlichten. Je kunt ook mondspoelingen maken met salie of kamillethee.

Aften in keel : Natuurlijke behandelingen

Als je een fan bent van natuurlijke behandelingen, zijn er verschillende oplossingen voor je beschikbaar, zegt Laure Martinat, anesthesist en natuurgeneeskundige in Parijs.

Aromatherapie

  • Bij niet al te pijnlijke mondzweren: 3 keer per dag een druppel tea tree HE met een wattenstaafje aanbrengen tot genezing.
  • Bij pijnlijke mondzweren, met branderig gevoel, irritatie:

-Bij adolescenten en volwassenen (behalve zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven): meng in een getinte glazen fles 25 druppels tea tree, 25 druppels nobele laurier en 15 druppels Romeinse kamille, en gebruik een watje – stengel, breng één druppel 3 keer per dag tot genezing;
-Voor zwangere vrouwen na 3 maanden, borstvoeding, kinderen na 3 maanden: volg dezelfde procedure met een mengsel van 25 druppels tea tree en 25 druppels kamille;
-U kunt deze behandelingen combineren met mondspoelingen met hydrosolen bestaande uit een mengsel van gelijke delen edele laurier (Laurus nobilis), theeboom (Melaleuca alternifolia) en citroenmelisse (Melissa officinalis). 3 keer per dag te doen.

Fytotherapie

  • Breng moedertinctuur van mirre (Commiphora molmol) rechtstreeks op de mondzweer aan met een wattenstaafje, 3 keer per dag. Je kunt het ook weer combineren met mondwater met hydrosolen.
  • Je kunt op dezelfde manier ook de moedertinctuur van propolis gebruiken; op basis van alcohol, het prikt een beetje, aarzel niet om het een beetje te verdunnen in een beetje water.
  • Ten slotte kunt u 5 tot 6 keer per dag een klein stukje propolis kauwen door uw speeksel voorzichtig over uw mondzweer te laten gaan.

Homeopathie

In de homeopathie stelt de natuurgeneeskundige voor om 6 keer per dag 2 korrels Borax 5VH, Mercurius 5CH en Cantharis 5CH in te nemen tot verbetering.

Lees ook :- Atopisch eczeem gezicht

Aften in keel : Preventie

Het is misschien niet altijd mogelijk om aften en stomatitis te voorkomen, omdat ze vaak worden veroorzaakt door factoren buiten onze controle (en vaak onbekende); we kunnen echter enkele kleine voorzorgsmaatregelen identificeren die de frequentie van het optreden van de storing kunnen verminderen:

  • vermijd gekruid en irriterend voedsel als u vermoedt dat dit de kans op nieuwe episodes kan vergroten,
  • het vermijden van overmatig hard en potentieel scherp voedsel (bijv. chips en pinda’s) om de ontwikkeling van tandvleesscheuren te voorkomen,
  • vermijd kauwgom,
  • gebruik alleen tandenborstels met zachte haren om irritatie van het tandvlees te voorkomen, het is ook belangrijk dat het de juiste maat heeft en niet te groot,
  • gebruik tandpasta’s die geen natriumlaurylsulfaat bevatten,
  • stress en angst verminderen,
  • correct, gevarieerd en volledig eten om het risico op vitamine- en andere voedingstekorten te vermijden.
Welke tumoren zijn er in de keel?

Deze omvatten kanker van de mondholte, kanker van de neus en neusbijholten, tumoren in de keelholte, amandelen en basis van de tong, evenals tumoren van het strottenhoofd en de externe keel, vooral de schildklier.

Hoe manifesteert keelkanker zich?

Keelkanker manifesteert zich meestal als moeite met slikken. Aanhoudende heesheid kan ook een symptoom zijn van keelkanker. Later kunnen de groeiende gezwellen problemen veroorzaken met ademhalen, slikken of zelfs praten.

Hoe wordt keelkanker gediagnosticeerd?

Mond- en keelkanker wordt gediagnosticeerd via een biopsie. Beeldvormingstests zoals computertomografie, magnetische resonantiebeeldvorming en positronemissietomografie worden gebruikt om de grootte van de tumor te bepalen en hoe ver de kanker zich heeft verspreid.

Hoe krijg je keelkanker?

Keelkanker (farynxcarcinoom) is een kwaadaardige tumor in de keelholte en behoort tot de groep van hoofd-halstumoren. De belangrijkste risicofactoren zijn roken en alcoholgebruik. Er kunnen ook bepaalde virussen (HPV) bij betrokken zijn. Vooral mensen ouder dan 60 jaar worden getroffen – mannen eerder en vaker dan vrouwen.

Share This Article
Leave a comment