5e ziekte kind

John
11 Min Read

De vijfde ziekte, die een roodachtige uitslag veroorzaakt, is een veel voorkomende infectie van de luchtwegen en longen. Parvovirus B 19 is hiervoor verantwoordelijk. Deze ziekte komt het meest voor tussen de late winter en de vroege zomer.

Wat is erythema infectiosum?

Wat is erythema infectiosum?

Erythema infectiosum wordt ook wel vijfde ziekte genoemd. Het is een infectie van de bovenste luchtwegen (neus, mond, keelholte, strottenhoofd) veroorzaakt door een virus, het humaan parvovirus B19.

De ziekte is meestal ongevaarlijk en geneest vanzelf, zonder gevolgen. Soms kan een parvovirusinfectie zelfs onopgemerkt blijven en verward worden met verkoudheid of griep. Het kind voelt zich meestal niet erg ziek. Bij oudere mensen kan de infectie gewrichtspijn veroorzaken.

Erythema infectiosum kan echter leiden tot complicaties bij een kind dat al bloedarmoede heeft of wiens immuunsysteem verzwakt is door een ziekte of een bepaald medicijn. De infectie vertraagt de vorming van rode bloedcellen. Bij de meeste kinderen heeft dit echter geen gevolgen.

Een persoon is levenslang beschermd tegen de vijfde ziekte na één keer besmet te zijn geweest.

Erythema infectiosum en zwangerschap

Als een zwangere vrouw tijdens de eerste helft van haar zwangerschap besmet raakt, kan dat gevolgen hebben voor de foetus. Zie voor meer informatie ons blad Waterpokken, mazelen, griep en vijfde ziekte tijdens de zwangerschap.

  • Leeftijd : Vooral kinderen van 5 tot 15 jaar worden getroffen, maar het virus kan ook jongere kinderen of volwassenen infecteren.
  • Duur van de ziekte: Van 1 tot 3 weken.
  • Incubatietijd : Van 4 tot 28 dagen.
  • Wijze van overdracht: De ziekte wordt overgedragen door druppeltjes van afscheiding in de lucht wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of sputtert, of door contact met voorwerpen of de handen van een geïnfecteerde persoon. Gevallen komen vaker voor in de late winter en lente.
  • Besmettingsperiode: Het kind is besmettelijk tijdens de incubatietijd en de eerste fase van de ziekte wanneer het alleen symptomen vertoont die lijken op die van verkoudheid of griep. Het houdt op te bestaan zodra de uitbarstingen verschijnen. Het kind is dus ongeveer 5 dagen besmettelijk.
  • Quarantaine: In theorie is het niet nodig om het kind thuis te houden als het zich goed genoeg voelt om naar de kinderopvang of school te gaan, aangezien het over het algemeen niet meer besmettelijk is als de uitslag optreedt.

Lees ook :- Herpes in mond

5e ziekte kind : Oorzaken

Erythema infectiosum is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door infectie met een virus, parvovirus B19. Dit laatste komt het lichaam binnen via de luchtwegen (neus, mond, keel), voordat het het hele lichaam binnendringt.

De ziekte treft meestal kinderen in de leeftijd van 5 tot 10 jaar en veroorzaakt plaatselijke uitbraken, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen. Het komt vaker voor in de lente en de late winter.

Erythema infectiosum is een besmettelijke ziekte die voornamelijk wordt overgedragen door ademhalingsdruppeltjes (sputum, sputum, neusafscheidingen, speeksel). De besmettelijkheid is maximaal enkele dagen voor het verschijnen van de uitslag, met een verhoogd risico bij nauw en herhaald contact. Bovendien kan deze virale infectie ook op twee andere manieren worden overgedragen:

  • Door bloed (wond, bloedtransfusie);
  • Maternaal-foetaal via de placenta.

5e ziekte kind : Symptomen

Het kind kan geen of slechts milde symptomen hebben.

  • Vijfde ziekte presenteert zich soms met lage koorts (102 ° F [38,9 ° C]), hoofdpijn en verkoudheidsachtige symptomen (verstopte neus of loopneus). Er zijn ook buikpijn (misselijkheid en diarree.)
  • Het manifesteert zich als een zeer rode uitslag op de wangen, die de indruk wekt dat het kind op de wangen is geslagen.
  • Na 1-4 dagen verschijnt een kanten, roodachtige uitslag, eerst op de romp en armen, daarna op de rest van het lichaam.

De uitslag kan 1 tot 3 weken aanhouden. Tijdens deze periode kan het verschijnen en verdwijnen. Het kan erger worden met temperatuurveranderingen, blootstelling aan de zon en lichaamsbeweging.

Lees ook :- Diepe veneuze trombose

5e ziekte kind : Complicaties

Erythema infectiosum is in de overgrote meerderheid van de gevallen een milde ziekte, met een uitzonderlijk risico op complicaties in de vorm van acute encefalitis (infectie van de hersenen). Desalniettemin kan deze infectie gevaarlijk zijn bij bepaalde categorieën mensen, met name:

  • Mensen met chronische hematologische aandoeningen: het virus kan beenmergcellen aanvallen en de aanmaak van bloedcellen tijdelijk blokkeren, met ernstige bloedarmoede, een daling van het aantal witte bloedcellen en/of bloedplaatjes tot gevolg.
  • Immuungecompromitteerde mensen: de ziekte kan ernstiger zijn met aanzienlijke bloedarmoede en enkele maanden aanhouden.
  • Zwangere vrouwen: Besmetting met parvovirus B19 tijdens de zwangerschap kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de foetus. Slechts de helft van de vrouwen is al immuun. Tijdens het eerste trimester is er een risico op spontane abortus door foetale dood. In het tweede en derde trimester kan de infectie hydrops fetalis (ernstige foetale anemie geassocieerd met gegeneraliseerd oedeem) veroorzaken, wat levensbedreigend is voor de foetus. Behandeling is dan mogelijk, door de foetus herhaaldelijk te transfunderen met 10 tot 100 ml donorbloed, met herstel in 75% van de gevallen. Het risico op foetale sterfte in geval van infectie tijdens de zwangerschap varieert van 5 tot 9%, het risico wordt verhoogd tijdens het tweede trimester van de zwangerschap. Daarentegen houdt erythema infectiosum geen risico op misvormingen of mentale handicaps in.

Lees ook :- Wat is syfilis

5e ziekte kind : Diagnostisch

De aanwezigheid van symptomen is meestal voldoende om de diagnose megalerytheem te stellen. ” Wanneer de symptomen meer atypisch zijn en een diagnose moet worden bevestigd, kunnen twee tests worden uitgevoerd: een diagnostische PCR-test (polymerasekettingreactie) die bestaat uit het zoeken naar DNA in de orofaryngeale secreties, of een serologie die naar antilichamen zoekt In geval van twijfel kan 2-3 weken later een tweede serologie worden uitgevoerd “, geeft dr. Sylvie Hubinois aan. Deze tests kunnen worden uitgevoerd om een geval te bevestigen bij een kind dat risico loopt op complicaties of dat een zwangere vrouw in zijn of haar familie heeft. “Een zwangere vrouw die contact heeft gehad met een besmet kind kan baat hebben bij een bloedafname om erachter te komen of ze ingeënt is”, laat de kinderarts weten.

Hoe epidemisch erytheem te behandelen?

Er is geen specifieke behandeling voor de vijfde ziekte, hoewel de symptomen op verschillende manieren kunnen worden verlicht. Meestal geneest uw kind vanzelf en voelt het zich beter met rust en veel vocht. Als hij lichte koorts heeft of pijn heeft, kan uw zorgverlener paracetamol voorschrijven om die specifieke symptomen te verlichten. Als u echter vragen heeft over de behandeling van erythema epica, neem dan contact op met uw beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

5e ziekte kind : Preventie

Het is een besmettelijke ziekte die niet gepaard gaat met verwijdering van school. Inderdaad, de ziekte is over het algemeen goedaardig en de meest besmettelijke periode is die voorafgaand aan het verschijnen van de uitslag.

Voorzorgsmaatregelen zijn niettemin noodzakelijk voor zwangere vrouwen en voor kinderen met een risico op complicaties. Ze moeten zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht van het optreden van een geval in een gemeenschap.

In alle gevallen zijn hygiënemaatregelen noodzakelijk om de verspreiding van de infectie naar de mensen om je heen te beperken:

  • Grondige handen wassen;
  • Wassen van voorwerpen, linnengoed en mogelijk vervuilde oppervlakken;
  • Het gebruik van wegwerpdoekjes voor eenmalig gebruik;
  • Het dragen van wegwerphandschoenen om een wond te behandelen;
  • Beperking van nauw contact tussen broers en zussen;
  • Gebrek aan bezoek aan openbare plaatsen (winkels, openbaar vervoer).
Hoe krijg je de vijfde ziekte?

Wijze van overdracht: De ziekte wordt overgedragen door druppeltjes van afscheiding in de lucht wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, niest of sputtert, of door contact met voorwerpen of de handen van een geïnfecteerde persoon. Gevallen komen vaker voor in de late winter en lente.

Hoe de 5e ziekte te behandelen?

Er is geen remedie voor de vijfde ziekte. De infectie moet zijn gang gaan. Er kunnen echter stappen worden ondernomen om de symptomen te verlichten. Geef uw kind voldoende vocht.

Wat is roodvonk?

Roodvonk: definitie, symptomen en wijzen van overdracht. Roodvonk is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie: groep A beta-hemolytische streptokokken. Het manifesteert zich door hoge koorts, keelpijn en huiduitslag. Het treft vooral kinderen van 5 tot 10 jaar oud, tijdens de winter.

Is roodvonk gevaarlijk?

Complicaties van onbehandelde roodvonk zijn vrij zeldzaam. In de vroege stadia van de ziekte kunnen de bacteriën soms een oorontsteking (otitis), een sinusitis (sinusitis), longontsteking of, meer zelden, een abces in de keel of meningitis veroorzaken.

Share This Article
Leave a comment